Royaltyfrie bilder, lyd og video: 5 uventede kilder!


Uvanlige steder for gratis bilder, lyd og video

Internett florerer av nettsider som tilbyr royaltyfritt og opphavsrettsfritt materiale, særlig innen bilder, lyd og video. Utfordringen er at mange ender opp med å bruke de samme populære plattformene, som Unsplash eller Icons8. Resultatet er at de beste bildene blir gjentatt, og innholdet ditt skiller seg ikke ut.

Det finnes heldigvis ressurser for opphavsrettsfritt materiale som ikke er like kjent, og som kan bidra til å gi deg et mer unikt uttrykk. Fra offentlige institusjoner som Smithsonian og NASA, til aktører som samler og vurderer materiale som er offentlig tilgjengelig, finnes det mange uventede steder å hente gratis og royaltyfritt innhold.

Smithsonian Open Access

Utover det kjente Smithsonian National Museum i Washington DC, driver Smithsonian Institution 20 andre museer, ni forskningssentre, en dyrehage og flere biblioteker. Deres enorme arkiv er nå tilgjengelig for nedlasting, deling og gjenbruk gjennom Smithsonian Open Access-programmet.

Samlingen består av nesten fem millioner bilder og over 2000 3D-modeller. Disse kan filtreres etter museum eller enhet, tema, dato, sted, gruppe eller ressurstype. Under «ressurstype» finner du underkategorier som malerier, ornamenter, holotyper, grafisk kunst og levende botaniske eksemplarer. Det finnes også en effektiv søkemotor. Sjekk også seksjonen «Open Access Remixes» for å se hvordan andre har brukt dette rike materialet.

Alt materiale er tilgjengelig under Creative Commons Zero-lisensen, noe som innebærer at det er fritt for opphavsrettslige begrensninger og kan brukes både kommersielt og ikke-kommersielt. Dette gjelder imidlertid kun for materiale som er en del av Smithsonian Open Access-programmet, og ikke annet innhold på nettsiden.

BBC Sound Effects

I over hundre år har British Broadcasting Company (BBC) vært en ledende aktør innen radio- og lydproduksjon. Derfor har de bygget opp en enorm samling av lyder og lydeffekter. Du kan få tilgang til denne samlingen via BBC Sound Effects-portalen.

BBC Sound Effects omfatter kategorier som natur, transport, maskiner, hverdagsliv, militært, museer, dyr, klokker, sport, fottrinn, fly, elektronikk og folkemengder. En kraftig søkemotor hjelper deg med å finne det du leter etter. Du kan forhåndslytte til lydeffektene før du laster dem ned, og sortere dem etter lengde eller opprinnelse.

Nettsiden har også en integrert lydmikser. Du kan legge til flere lydeffekter og høre hvordan de spiller sammen. Du kan også lagre effekter som favoritter for senere bruk.

BBC Sound Effects kan ikke brukes i kommersielle prosjekter. Det finnes en detaljert side om lisensinformasjon. Generelt kan lydeffekter brukes gratis til ikke-kommersielle formål med kreditering til BBC. Kommersiell bruk, der du tjener penger på bruken, forutsetter lisensiering.

NASA Image and Video Library

Bilder av galakser fra kraftige teleskoper, ikoniske bilder av månevandring, lydopptak av kjente uttrykk som «Houston, we have a problem», videoer fra Mars-roverne – alt dette er tilgjengelig for gratis nedlasting i høykvalitetsformater, klar for gjenbruk og remiksing.

NASAs bilde- og videobibliotek er ikke ideelt for å bla gjennom tilgjengelig materiale, så du er stort sett avhengig av søkemotoren. Resultatene kan filtreres etter år eller innholdstype (bilde, lyd, video). Systemet kan være litt mangelfullt hvis du ikke vet hva du skal søke etter, da det ikke er like enkelt å oppdage spennende materiale ved å bare bla. Derfor bør du definitivt sjekke «Trending & Popular»-seksjonen på hovedsiden for inspirasjon. Den tilbyr en fantastisk mulighet til å utforske jorden og verdensrommet.

For ikke-kommersiell bruk er alt innhold fra NASA (bilder, lyd, video og 3D-modeller) ikke opphavsrettsbeskyttet og kan brukes fritt. Kommersiell bruk kan være underlagt visse restriksjoner, men disse er mindre strenge enn mange andre steder. Du kan lese mer om dette i retningslinjene for mediebruk.

Library of Congress – Gratis å bruke

US Library of Congress (LOC) har arkivert et bredt spekter av historisk materiale, spesielt bilder, kunst og illustrasjoner. Ikke alt er opphavsrettsfritt, men LOC publiserer jevnlig samlinger av bilder som de anser å være i det offentlige domene, ikke underlagt noen kjent opphavsrett, eller som er godkjent for offentlig bruk av opphavsrettsinnehaveren. Du finner alt dette i «Gratis å bruke»-seksjonen.

Samlingen er ikke like stor som noen av de andre på denne listen, men den er unik. Hvert sett med bilder er organisert etter tema, som bursdager, hovedgater, Frihetsgudinnen, portrettbilder fra 1800-tallet, klassiske barnebøker, og nasjonaldagen. Dette er uten tvil en av de beste samlingene av historiske og antikke bilder.

Alt materiale i LOCs «Gratis å bruke»-seksjon kan brukes kommersielt eller ikke-kommersielt uten å kreditere originalen.

Public Domain Review

Public Domain Review er et non-profit prosjekt startet i 2011. Målet er å fremheve opphavsrettsfrie og royaltyfrie verk som er verdt å dele. De fokuserer på det «overraskende, det merkelige og det vakre.»

Denne nettsiden fungerer som en god ressurs for materialer fordi arbeidet med utvalget allerede er gjort. I andre databaser med opphavsrettsfritt materiale må du ofte sile gjennom både godt og dårlig innhold. Det slipper du hos PDR.

PDR organiserer innholdet i kategorier som essays eller samlinger etter temaer som kart, arkitektur, teknologi, krig og så videre. Du kan også bla gjennom materialet via tagger eller en alfabetisk indeks. Hvert element lenker til den originale kilden, informasjon om bruksrettigheter og nedlastingslenker.

Krediter originalen, takk

Ved bruk av materiale i det offentlige domene eller under en Creative Commons Zero-lisens er du ofte ikke pålagt å kreditere den opprinnelige produsenten. Det er imidlertid god skikk å gjøre det likevel, og der det er mulig, bør du også inkludere en lenke til stedet der du fant originalen.