En hjemmeserver gir deg muligheten til å sentralisere mange vanlige oppgaver på en dedikert maskin. Men hva kan du egentlig oppnå med dette, og hvilke fordeler gir et slikt oppsett?
1. Gi nytt liv til gamle datamaskiner
Hvis du har en gammel datamaskin som står og samler støv, kan du gi den et nytt formål ved å installere Linux og bruke den som server.
Selv om det er mulig å finne brukt maskinvare av profesjonell kvalitet til en rimelig pris, kan strømforbruket og kjølebehovet være upraktisk for bruk i hjemmet.
Du trenger imidlertid ikke avanserte rackmonterte maskiner for å sette opp en Linux-server. Linux er lett og vil fungere utmerket på eldre PC-er. Siden mange servere kjører uten et grafisk brukergrensesnitt (GUI), blir de enda mer effektive til å håndtere oppgavene dine.
2. Effektiv fildeling
Hvis du har flere enheter i hjemmet ditt, er det sannsynlig at viktige filer er spredt rundt på disse. Hadde det ikke vært praktisk å ha alle filene dine samlet på ett sted?
En hjemmeserver kan hjelpe deg med å holde orden på filene dine. Du kan installere en nettverkstilkoblet lagringsløsning eller en personlig sky som ownCloud på serveren. Deretter kan du få tilgang til alle filene dine fra hvilken som helst enhet i nettverket.
En slik løsning lar deg bevare viktige minner som familiebilder og videoer. Det er lurt å ha en sikkerhetskopieringsplan, men den trenger ikke være komplisert. Du kan også vurdere ekstern sikkerhetskopiering, for eksempel en skybasert tjeneste, i tilfelle det verste skulle skje hjemme.
Når vi snakker om hjemmemedier, kan en Linux-basert medieserver være en morsom måte å holde alt favorittvideoinnholdet ditt tilgjengelig på nettverket.
Med en løsning som Plex kan du rippe og lagre favoritt-DVD-er og personlige videoer på en hjemmeserver, og se dem når du vil. Du kan også streame filmer og direktesendt TV på enheter som Roku eller Apple TV.
3. Stopp uønsket innhold i hjemmenettverket
En Linux-hjemmeserver kan bidra til å sikre nettverket ditt. Linux-kjernen gir mulighet for å filtrere datapakker. Du kan også installere verktøy som ufw og Shorewall for å få brannmurfunksjoner utover det din Wi-Fi-ruter tilbyr.
Hvis du ønsker å blokkere reklame, kan du sette opp Pi-hole. Til tross for navnet trenger du ikke å bruke en Raspberry Pi. Det fungerer på hvilken som helst ekstra maskin og blokkerer annonser, selv på nettsider som YouTube som prøver å omgå dette.
Dette kan også fungere som en ekstra sikkerhetsmekanisme ved å blokkere en viktig inngangsport for skadelig programvare i nettverket ditt. Hjemmeserveren din kan beskytte alle enhetene dine, og de trenger ikke alle å kjøre Linux for å dra nytte av denne beskyttelsen.
Fordelen med en hjemmeserver er at du bare trenger å sette opp sikkerhet på én maskin.
4. Behold kontrollen over dataene dine
En viktig grunn til å sette opp en Linux-hjemmeserver er å beholde kontrollen over dine egne data. Ønsker du å ha dine dokumenter, familiebilder og videoer i et datasenter et sted, der en tredjepart til slutt har ansvaret for dem?
Med en hjemmeserver forblir dataene dine akkurat der de skal være: hjemme. Engasjerte Linux-brukere liker å snakke om hvor høyt samfunnet setter brukernes personvern, og dette er et godt eksempel på når det virkelig gjelder.
5. Få praktisk erfaring med IT gjennom en Linux-hjemmeserver
Som med mange ferdigheter og teknikker, er det best å lære å sette opp og administrere en Linux-server gjennom praktisk erfaring i stedet for bare å lese om det i bøker eller på nettet.
Du vil få verdifull praktisk erfaring på denne måten. Noen som kjører Linux-hjemmeservere ønsker å forbedre sine ferdigheter for å fremme sin profesjonelle karriere, eller for å utføre de praktiske oppgavene som er nevnt tidligere. Men mange gjør det bare for moro skyld og den ekstra utfordringen det medfører.