Noen ganger velger kryptovalutabørser å fjerne visse mynter og tokens fra sine plattformer. Hvilke grunner ligger bak slike beslutninger?
Det finnes som regel flere gode argumenter for denne typen handlinger. Kryptobørser tar ikke lett på avnoteringer, da det kan påvirke deres omdømme negativt og skape misnøye i samfunnet. Likevel kan det i enkelte tilfeller bli nødvendig å fjerne en spesifikk kryptovaluta eller et valutapar.
Her er noen av årsakene til at en børs kan velge å avnotere en kryptovaluta.
1. Overholdelse av regelverk
Bildekreditt: pch.vector/freepik
Kryptovalutabørser er nødt til å følge gjeldende lover og forskrifter, selv om kryptoverdenen i utgangspunktet er ment å være desentralisert og uten tillatelser. I takt med at kryptovalutaer blir mer akseptert i samfunnet, øker også kravene fra finansielle myndigheter.
Børser som opererer i USA, må overholde strenge KYC-regler (Know Your Customer) og Anti-Money Laundering-lover (AML). Dette betyr at de må verifisere identiteten til brukerne og være oppmerksomme på mistenkelige transaksjonsmønstre som kan tyde på kriminell aktivitet. Hvis en kryptovaluta blir brukt i forbindelse med, eller er forbundet med, kriminelle handlinger, kan en børs konkludere med at det er for risikabelt å fortsette å støtte den. For eksempel har plattformer som Coinbase, Bittrex og ShapeShift nektet å liste eller har fjernet Monero, en valuta med fokus på personvern som ofte knyttes til bruk på det mørke nettet. Likevel støttes Monero fortsatt av mange børser.
Det hender også at enkelte land innfører strenge reguleringer eller forbud mot kryptovalutaer. I slike tilfeller kan børser som opererer i de aktuelle landene, bli tvunget til å fjerne alle mynter som nå er ulovlige der. Det samme gjelder for mynter som bryter med sanksjoner rettet mot bestemte land eller enheter.
I det lange løp kan ikke børser risikere å få problemer med myndighetene ved å tilby kryptovalutaer som ikke er i tråd med regelverket. Hvis det er usikkerhet knyttet til en mynts juridiske status eller om den blir sett på som problematisk av myndighetene, følger ofte en avnotering raskt.
2. Lav aktivitet
Bildekreditt: MW/Pixabay
Det finnes tusenvis av ulike kryptovalutaer i dag, men kun en liten andel av dem er i utstrakt bruk. Mange av dem er forlatte prosjekter eller var bare ment som en gimmick fra begynnelsen av. Derfor er det uunngåelig at børser må fjerne de som kundene ikke lenger er interessert i.
Det kan føles urettferdig for mynter med lavt handelsvolum, som om de aldri fikk en reell sjanse. Men kryptobørser må først og fremst fokusere på de aktive brukerne. Ved å fjerne mynter med lav aktivitet, kan de konsentrere seg om de valutaene som folk faktisk ønsker å kjøpe og selge.
Dersom en mynt har lav likviditet, er det alltid en risiko for at den blir avnotert grunnet manglende bruk. Det beste utviklerne av prosjektet kan gjøre, er å forsøke å skape mer engasjement i samfunnet og øke handelsvolumet, slik at børsene ser nok aktivitet til å forsvare å ha den notert.
3. Sikkerhetsrisikoer
Bildekreditt: freepik/freepik
Det er avgjørende for kryptovalutabørser å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå. Derfor kan de velge å ikke fortsette å støtte en mynt hvis den utgjør en potensiell sikkerhetsrisiko.
Noen mindre altcoins har for eksempel ikke lenger et aktivt utviklingsmiljø. Det innebærer en økt risiko for at mynten kan bli kompromittert hvis sårbarheter og feil ikke blir rettet raskt. Kryptobørser ønsker å unngå konsekvensene av at en mynt de tilbyr blir hacket grunnet uaktsomhet.
Børsene må også tenke på sikkerheten på brukersiden. Hvis en kryptovalutas lommebokprogramvare er upålitelig og fører til at brukere blir kompromittert, kan de få problemer for å ha listet en usikker mynt.
Jo flere tokens en børs tilbyr, desto større er angrepsflaten for hackere. Ved å begrense tilbudet til sikrere valutaer, reduseres risikoen.
Hvis en mynt opplever en stor sikkerhetskatastrofe, som et omfattende hack som destabiliserer blokkjeden eller en stablecoin som mister sin verdi, vil det skape stor mistillit. Kryptobørser ønsker ikke at deres omdømme skal bli skadet ved å fortsatt være tilknyttet en skadet mynt.
Kryptobørsene håndterer enorme verdier, og kan derfor ikke ta lett på sikkerheten. Å avnotere kryptovalutaer med tvilsom sikkerhet er en vanskelig, men likevel nødvendig beslutning for å håndtere risiko. Det beskytter både virksomheten og kundene.
4. Pumpe- og dumpeordninger
En pumpe- og dumpeordning innebærer at en gruppe samarbeider for å kunstig øke prisen på en kryptovaluta gjennom koordinerte kjøp. Når prisen når sitt høyeste punkt, selger de sine beholdninger og forsvinner, og etterlater vanlige investorer med tap.
Slike svindler er ikke bare uetiske, men de kan også føre til juridiske problemer for børsene. Hvis en mynt identifiseres som et aktivt verktøy for pumpe- og dumpeordninger, vil børsene som regel fjerne den raskt.
Ofte er det Telegram-grupper og Discord-servere som brukes til å organisere slike ordninger. Kryptobørser kan overvåke disse kanalene for å få bevis for koordinerte pump, slik at de vet hvilke mynter de bør unngå.
Tegn på en pumpe- og dumpeordning inkluderer plutselige, dramatiske prisøkninger og økt handelsvolum uten noen åpenbar grunn. I tillegg er det mistenkelig hvis en mynts aktivitet hovedsakelig er konsentrert rundt en liten gruppe lommebøker.
Noen mindre seriøse børser kan være trege med å fjerne slike svindelmyter, ettersom pumpehandelen genererer handelsgebyrer. Men legitime og trygge kryptovalutabørser jobber raskt for å fjerne manipulerende svindel fra sine plattformer.
5. Konkurranse
Å drive en kryptovalutabørs er en forretningsvirksomhet, og konkurranse spiller en rolle i beslutningene om notering. Hvis en ny børs tilbyr bedre vilkår for et token, kan det være logisk å fjerne det fra egen plattform.
La oss si at en konkurrerende plattform tilbyr lavere handelsgebyrer for en bestemt kryptovaluta. Dette gjør naturligvis mynten mer attraktiv for tradere, og handelsvolumet vil begynne å flytte seg dit.
I slike tilfeller vil børsen med høyere gebyrer miste transaksjonsinntekter for den mynten til konkurrenten. Det kan være fornuftig å fjerne den på et tidspunkt, fremfor å prøve å matche prisene.
Kryptovalutabørser må også vurdere hvordan nye noteringer kan påvirke deres eksisterende markedsandel. Hvis en mynt konkurrerer direkte med en kryptovaluta som børsen allerede tilbyr, vil de kanskje ikke undergrave sin egen posisjon.
Hvis for eksempel Børs A tilbyr sin egen Mynt B, kan det være lurt å unngå å legge til Mynt C, som prøver å oppnå samme mål. Det kan føre til at etterspørselen etter Mynt B reduseres og at den totale handelsaktiviteten synker.
6. Manglende betaling av noteringsgebyrer
Bildekreditt: lucadp/Shutterstock
En av flere måter kryptobørser tjener penger på, er ved å legge til rette for handel med noterte tokens og ta en liten andel av transaksjonene. Disse noteringsgebyrene hjelper børsene med å dekke kostnadene ved å integrere en mynt på plattformen sin. Dette inkluderer å sette opp digitale lommebøker, bygge ordrebøker, oppdatere grafer og prisdata, gi kundestøtte osv.
Kryptoprosjekter trenger tilgang til betydelig kapital for å dekke løpende kostnader. Uansett hvor lovende teknologien er, risikerer de å forsvinne hvis de ikke har råd til å betale for børsnoteringer. Det finnes alltid andre prosjekter som er villige til å betale.
Avnoteringer betyr ikke nødvendigvis slutten for kryptomynter
Kryptoverdenen er i stadig utvikling, og selv populære mynter kan bli vurdert for avnotering fra kryptovalutabørser. Selv om en avnotering kan være vanskelig for investorer på kort sikt, trenger det ikke å bety slutten. Mange prosjekter overvinner vanskelighetene og blir listet på nytt eller finner alternative plattformer.
Som investor kan det være nødvendig å justere strategien etter en avnotering, og gjøre ekstra undersøkelser for å finne pålitelige kryptovalutabørser som fortsatt støtter den aktuelle mynten.