Linux: Utviklernes foretrukne operativsystem
For programvareutviklere byr Linux på en unik kombinasjon av frihet og sikkerhet som er ideell for utvikling av innovative applikasjoner, samtidig som det gir utviklerne et høyt nivå av kontroll over systemet.
Linux-kjernen har oppnådd enorm popularitet, og er hjertet i Android-operativsystemet. Med en global markedsandel på rundt 42 %, overgår Android alle andre operativsystemer i utbredelse.
Det er en utbredt oppfatning at Linux er et av de sikreste operativsystemene på markedet. Denne sikkerheten kan i stor grad tilskrives det faktum at Linux er åpen kildekode.
Tusenvis av utviklere verden over har mulighet til å gjennomgå koden, identifisere og reparere eventuelle svakheter eller skjulte bakdører. Denne konstante overvåkningen av koden minimerer risikoen for sikkerhetsfeil.
En av de store fordelene med Linux er det store utvalget av distribusjoner. Disse distribusjonene kan sammenlignes med å ha samme kjerne, men med forskjellig utseende og funksjonalitet. Noen populære Linux-distribusjoner inkluderer Debian, Fedora, Ubuntu, Kali, Pop og Parrot.
Med alle disse fordelene er det lett å forstå hvorfor Linux er det foretrukne operativsystemet for mange programvareutviklere.
Hva er en IDE og hvorfor er den viktig?
En IDE (Integrated Development Environment) er en samling av utviklingsverktøy som kombinerer ulike aspekter ved programmering. Dette omfatter blant annet kode redigering, feilsøking, bygging av produksjonsklar kode, samt funksjoner for kodestil og linting.
Hovedformålet med en IDE er å forenkle utviklerens arbeidsflyt ved å tilby funksjoner som:
- Automatisk fullføring av kode
- Syntaksmarkering
- Sanntids feildeteksjon
- Kodeomstrukturering (refaktorering)
Ved å bruke en IDE har utviklere tilgang til alle nødvendige verktøy på ett sted. Dette eliminerer behovet for å bytte mellom ulike applikasjoner for å kompilere, redigere eller bygge koden, da alt er tilgjengelig via et enkelt grafisk brukergrensesnitt (GUI).
Noen av fordelene med å bruke en IDE er:
- Raskere oppsett av utviklingsmiljøet
- Slipper å veksle mellom forskjellige applikasjoner
- Kan utvides med plugins
- Mer effektiv arbeidsflyt
Kodeeditor kontra IDE
En kodeeditor kan sees på som en avansert tekstredigerer med funksjoner som syntaksmarkering. En IDE, derimot, er et mer omfattende verktøy som integrerer en terminal, debugger, kompilator og intelligent kodeanalyse.
En kodeeditor kan betraktes som en delmengde av en IDE. En kodeeditor er en lettvektsløsning med basisfunksjoner som forbedrer kodeopplevelsen, mens en IDE er et mer ressurskrevende miljø som inkluderer flere verktøy for å optimalisere utviklernes arbeidsflyt.
Viktige kriterier ved valg av IDE
Når du skal velge en IDE, er det viktig å finne en som passer dine spesifikke behov og støtter de programmeringsspråkene du bruker.
Det er også fordelaktig om IDE-en støtter nyttige plugins eller utvidelser for ekstra funksjonalitet, og at den har et aktivt brukerfellesskap som sørger for regelmessige oppdateringer og nye utvidelser.
Her er noen av de beste IDE-ene for Linux:
VS Code
Visual Studio Code er i sin kjerne en kodeeditor, men med riktig bruk av utvidelser, blir den til en fullverdig IDE.
Utvidelser i VS Code gir den enestående fleksibilitet. I tillegg er det en åpen kildekode-løsning.
Uansett om du trenger støtte for et nytt språk, nye temaer, linting for et spesifikt språk, kompilatorverktøy, Git-integrasjon, syntaksmarkering eller kodestil, finnes det en utvidelse for nesten alt i VS Code. Du trenger bare å finne den rette.
VS Code har blant annet disse funksjonene:
- Intellisense – kodebiter og forslag
- Git-integrasjon
- Svært tilpassbar
- Innebygd debugger
Geany
Geany er et tekstredigeringsprogram som også fungerer som en lettvekts IDE. Den støtter mer enn 50 programmeringsspråk, og det finnes en rekke plugins tilgjengelig.
Geany tilbyr blant annet følgende:
- Støtte for mange filtyper
- Kodebiter
- Syntaksmarkering
- Plugins
- Kodenavigasjon
Selv om Geanys brukergrensesnitt kan virke litt gammeldags, er det likevel en god IDE.
Eclipse
Dersom Java er ditt foretrukne programmeringsspråk, kan Eclipse være det rette valget. Denne IDE-en er spesielt utviklet for Java-utviklere. Med Eclipse kan du utvikle servletter, administrere .jsp-filer og mye mer. Eclipse er åpen kildekode og har god støtte fra brukerfellesskapet.
Eclipse har disse funksjonene:
- Utvidbar
- Maven-støtte
- Webverktøy
IntelliJ IDEA
IntelliJ IDEA, utviklet av JetBrains, er en IDE som primært brukes til å utvikle applikasjoner i Java eller Kotlin.
Den har et avansert kodeanalyseverktøy som foreslår kode mens du skriver. Den har også en sanntids samhandling, som er svært nyttig hvis du jobber i team.
IntelliJ IDEA tilbyr blant annet:
- Samhandling i sanntid
- Intelligent redigering
- Utvidbar
IntelliJ IDEA er ansett for å være en av de mest avanserte Java IDE-ene på markedet. Selv om den også kan brukes til webutvikling i Javascript, er den mest populær blant Java-utviklere.
Apache NetBeans
Apache NetBeans er en IDE fra Oracle, som hovedsakelig brukes til Java-utvikling. Den kan også brukes til å bygge skrivebordsapplikasjoner i Java. NetBeans er en av de eldste Java IDE-ene og har et aktivt brukerfellesskap siden den er åpen kildekode.
NetBeans sine funksjoner:
- Kodeomstrukturering
- Syntaksmarkering
- Kryssplattform
- Modulær arkitektur
Selv om NetBeans har mange kraftige funksjoner, kan brukergrensesnittet føles litt utdatert.
PyCharm
PyCharm, utviklet av JetBrains, er en IDE som er spesielt utviklet for Python-utviklere. Den tilbyr et bredt spekter av verktøy relatert til Python-utvikling.
Rammeverk som Django, Flask og Pyramid fungerer utmerket i PyCharm. Siden Python er mye brukt i datavitenskap og analyse, støtter PyCharm vitenskapelige pakker som NumPy og Matplotlib.
PyCharm tilbyr følgende:
- Rask og sikker kodeomstrukturering
- Vitenskapelige verktøy
- Plugin-støtte
- Innebygde databaseverktøy
Oppgaver som å opprette et virtuelt miljø med Anaconda, koble til en database og få tilgang til kommandolinjen er enkelt å utføre i PyCharm.
Spyder
Spyder er en unik IDE, spesielt designet for behovene til vitenskapelige Python-utviklere. Den har en kraftig editor, en IPython-konsoll og en variabelutforsker for å samhandle med og visualisere variabler, samt tradisjonelle IDE-verktøy som debuggere og terminal.
Spyder sine funksjoner:
- Avansert redigering og analyse
- Datautforskning
- Dyp inspeksjon
- Visualiseringsmuligheter
En av de mest spennende funksjonene i Spyder er integrasjonen med Jupyter notebooks. Med en plugin kan du opprette, redigere og lagre Jupyter-notatbøker direkte i Spyder.
Forfatterens kommentar
Valg av IDE er subjektivt og avhenger av dine individuelle behov og mål. Hvis målet ditt er webutvikling, er VS Code, etter min mening, det beste valget. Jeg bruker den selv og synes den er fantastisk fordi den er rask, effektiv og støttes av et stort fellesskap. I tillegg kan den tilpasses dine behov med utvidelser.
Hvis du trenger en IDE for et spesifikt programmeringsspråk som Java, Python eller C++, bør du vurdere IDE-ene fra JetBrains. De er moderne, mer avanserte enn andre og tilbyr en gratis community-versjon.
Alle de ovennevnte IDE-ene er plattformuavhengige, så du kan bruke dem på Linux, Windows og macOS.
Hvis du er nybegynner, kan disse Linux Cheat Sheets hjelpe deg med å få en bedre start med Linux!