Bygg din egen Wikipedia: 7 beste selvhostede wiki-løsninger

Fortsetter du å følge «boken» når du skal lære noe nytt?

Jeg gjør i hvert fall det!

Og jeg er overbevist om at mange av dere vil være enige i det.

I en tidsalder med smarttelefoner, videoer og lyd, kan man ikke overse bøkenes betydning. De har også utviklet seg sammen med oss og blitt digitalt tilgjengelige i form av e-bøker, kunnskapsbaser, produktdokumentasjon og mer.

Jeg er sikker på at ingen har glemt populære wikier som Wikipedia!

Mange av dere søker etter informasjon om deres favorittfotballspiller, popartist, teknologier og andre områder.

Visste du at Wikipedia for tiden inneholder over 50 millioner sider på 314 språk?

Nå vet du det!

Er du interessert i å utvikle en nettside som Wikipedia, eller en kunnskapsbase som veileder dine kunder om dine produkter?

Da er du heldig, for denne artikkelen handler nettopp om det!

Her skal jeg diskutere hva wiki-programvare er, hvordan den kan være til nytte for deg, og presentere noen selvhostede løsninger.

Hva er wiki-programvare?

Wiki-programvare er en programvareløsning som du kan bruke for å skape, dele, redigere innhold, samt samarbeide og organisere det på en effektiv måte.

Den kan enkelt installeres på en server og kjøres som en webapplikasjon. Alt innhold som skapes i dette miljøet lagres vanligvis i en effektiv database. Programvaren kan også kalles en wiki-motor.

Bedrifter har behov for wiki-programvare for å lage en kunnskapsbase og produktdokumentasjon som gir brukerne den informasjonen de trenger om produktet og tjenesten. Det blir en viktig guide for nybegynnere og førstegangsbrukere dersom spørsmålene deres enkelt kan dekkes i dokumentasjonen.

Anvendelsesområder for wiki-programvare

  • Lagre og del kunnskap og veiledninger for dine produkter/tjenester.
  • Intern wiki for teamsamarbeid
  • Klasseromswiki for lærere som kan dele kursmateriell og veiledninger med elevene
  • Generer ideer og publiser dem i wikien, slik at andre kan legge til forslag
  • Fungerer som manualer
  • Veiledninger og instruksjoner
  • Presentasjon av e-postdiskusjoner i en wiki.
  • Fungerer som blogg for ledere og ansatte

Hvorfor trenger du wiki-programvare?

Det finnes mange fordeler. La oss se nærmere på noen av dem.

Søkebart innhold 🔍

Wiki-programvaren gjør det enkelt for brukerne å finne arkivert informasjon ved hjelp av en innebygd søkemotor.

Dermed vil brukere ikke ha problemer med å finne informasjonen, selv om du legger inn store mengder data. For å oppnå dette, må du sørge for å organisere informasjonen på en oversiktlig og lettfattelig måte, slik at det blir enklere for brukerne å søke etter det de trenger.

Effektivt samarbeid

En wiki fremmer samarbeid der hvert teammedlem kan bidra, dele sin kunnskap og jobbe sammen for å forbedre innholdet som helhet.

I motsetning til dette, tillater ikke ikke-wiki løsninger dette i samme grad, da det ofte kun er personen som publiserer innholdet, eller en spesifikk redaktør, som kan redigere innholdet.

Kvalitetskontroll 💯

Dersom en redaktør har gjort en feil i et dokument, kan andre i teamet eller i fellesskapet umiddelbart korrigere dette. På denne måten vil ikke feilen bli oppdaget av sluttbrukere, som kan bli forvirret av spesifikke instruksjoner, noe som igjen kan skade bedriftens omdømme.

Desentralisert beslutningstaking 🤔

En wiki gir mulighet for desentraliserte handlinger i dokumentene dine, der andre kan ta avgjørelser som du kan vurdere senere.

Dette er en bedre løsning enn å måtte be om tillatelse fra en sentralisert beslutningstaker hver gang, noe som kan føre til forsinkelser.

Nok teori, nå er det på tide å se på konkrete løsninger!

Det finnes et bredt utvalg av både åpen kildekode og kommersiell wiki-programvare som kan installeres på serveren din. Skaff deg en sky-VM etter eget valg og installer en av de følgende løsningene.

Wiki.js

Wiki.js er en kraftig åpen kildekode wiki-programvare som gjør dokumentasjon til en behagelig opplevelse med sitt intuitive brukergrensesnitt. Den er kompatibel med MariaDB, PostgreSQL, MySQL, SQLite eller MS-SQL Server, og fungerer på praktisk talt alle plattformer. Wiki.js kjører på Node.js, noe som gir en rask ytelse.

Du har fleksibiliteten til å tilpasse utseendet på dokumentasjonen din med mørk eller lys modus. Gjør wikien privat, offentlig, eller en kombinasjon av begge, alt etter hva som passer deg best. Den utnytter tilgjengelige ressurser på en smart måte, uansett om det er en høytytende VM eller en Raspberry Pi.

Wiki.js er enkel å installere på få minutter ved hjelp av trinnvise veiledninger. Den tilbyr omfattende moduler som du kan aktivere eller deaktivere etter behov. For autentisering har den innebygd autentisering, inkludert passordgjenoppretting og selvregistrering.

Du kan også integrere tredjeparts autentiseringstjenester som GitHub, Google, Microsoft, Auth0, LDAP, Okta og mer, sammen med tofaktorautentisering (2FA). Den har en populær markdown-editor med verktøylinje og en live forhåndsvisning, en brukervennlig WYSIWYG-editor som ikke-teknikere kan bruke, og vanlig HTML for å importere forhåndsformaterte sider.

Wiki.js vil også introdusere innholdsmigrering ved hjelp av WikiText, tabeller og en REST/GraphQL-optimalisert editor. Du kan spore innholdsendringer, sammenligne versjoner for å se forskjellen, gå tilbake til tidligere tilstander, eller til og med gjenopprette slettede sider eller eksportere en sideversjon. Den er tilgjengelig på over 40 språk og støtter også RTL-språk.

Du kan administrere medieressurser, redigere bilder, fremheve kode, generere diagrammer, gjengi matematiske uttrykk og legge til video og lyd. Wiki.js leveres med en innebygd søkemotor, og støtter skybasert søk, Elasticsearch og andre motorer som Sphinx, Manticore, etc.

Sikkerhetskopier innhold med GitHub, Azure DevOps, GitLab, DigitalOcean Spaces, Google Cloud Storage, Dropbox, Box, Google Drive, etc.

Installer wiki.js på en VM, Docker, Kubernetes eller forhåndsbygde skybilder fra DigitalOcean og AWS.

DokuWiki

Den allsidige DokuWiki er en åpen kildekode løsning som er kjent for sin enkelhet og effektivitet når det kommer til dokumentasjon. Den krever ingen database og er populær blant både utviklere og brukere på grunn av sin lesbare og rene syntaks. Andre positive sider ved DokuWiki er enkelt vedlikehold, integrasjon og sikkerhetskopiering.

Den kommer også med innebygde autentiseringskontakter og tilgangskontroller, noe som gjør den enda mer nyttig for bedrifter. DokuWikis aktive fellesskap har bidratt med mange plugins for flere bruksområder utover en tradisjonell wiki. Du kan enkelt legge til nye sider og oppdatere dem raskt.

Utviklerne har designet DokuWiki som et effektivt verktøy for samarbeid og for å holde oversikt over alle endringer som gjøres. Her er noen av de ulike bruksområdene for DokuWiki:

  • Programvarehåndbok
  • Kunnskapsbase
  • Privat notatbok
  • CMS – intranett
  • Prosjektarbeidsområde

DokuWiki gir deg mange fordeler, som enkel installasjon, lave systemkrav, mange utvidelser, innebygde tilgangskontroller, støtte for over 50 språk og enhetsuavhengighet. Den muliggjør enkel konfigurering og tilbyr mange maler og plugins.

Hvis du trenger DokuWiki i skyen, kan du prøve Kamatera som tilbyr ett-klikks installasjon og gir deg muligheten til å hoste i 13 datasentre over hele verden.

MediaWiki ble utviklet av seniorforskere i 2002. Det er en åpen kildekode og gratis wiki-programvare som brukes av tusenvis av nettsteder, organisasjoner og bedrifter. Den inkluderer populære wikier som Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary og mange flere.

MediaWiki bidrar til å samle kunnskap, organisere den, og deretter gjøre den tilgjengelig for alle. Programvaren er kraftig, utvidbar, pålitelig og flerspråklig. Den er skrevet i PHP, noe som gjør den enkel å komme i gang med på en LAMP-stack. Den har vært i bruk i mange år, og er nå en av de mest robuste wiki-løsningene på markedet.

MediaWiki leveres med nyttige funksjoner og organiseringsalternativer som gjør den til et godt valg for en bedriftswiki. Du har muligheten til å tilpasse ved hjelp av maler, og legge til flere funksjoner ved å installere nyttige utvidelser.

For MediaWiki-hosting kan du prøve A2 plattformen.

XWiki

Her er nok en åpen kildekode wiki-løsning for deg – XWiki, som er skrevet i Java. Du kan bruke den som en første generasjons wiki eller en andre generasjons wiki. Første generasjons wikier er hovedsakelig for innholdssamarbeid, mens andre generasjons wikier er for å lage samarbeidsbaserte nettapplikasjoner.

Eksempler på andre generasjon kan være blogger som formidler informasjon og organiserer den ved hjelp av forum og tagger. Slike plattformer gjør det mulig for deltakerne å diskutere viktige emner og fremme oppgavehåndteringsløsninger for å opprette og distribuere oppgaver knyttet til prosjekter. XWiki har en intuitiv og robust WYSIWYG-editor, sammen med wiki-syntaks.

Kjerneutviklerne og XWiki-fellesskapet tilbyr over 600 utvidelser, inkludert plugins, temaer, skins, makroer og applikasjoner. Fra ledelse til samarbeid, den leverer alt sømløst slik at du kan gjøre dokumentasjonen din til en stor suksess.

BookStack

En enkel plattform for å lagre og organisere informasjon ved hjelp av BookStack.

En av de mest unike egenskapene til BookStack er dens enkelhet; sideeditoren har et enkelt WYSIWYG-grensesnitt. Du kan dele innhold inn i tre logiske grupper – sider, kapitler og bøker. Alt innholdet i BookStack er søkbart på tvers av disse tre gruppene og på selve boknivået.

Hold dokumentasjonen sammenkoblet ved å lenke direkte til et avsnitt. Konfigurer BookStack basert på din spesifikke brukssituasjon, og endre logo, navn og registreringsfelt. I tillegg til dette, kan du endre systemets synlighet og velge om det skal være offentlig eller ikke.

BookStack er drevet av PHP-rammeverket Laravel, med MySQL som database. Som et resultat vil ytelsen neppe være et problem, uansett hvilken VM du bruker. I tillegg til kraftige lenke- og søkefunksjoner, får du sortering på tvers av bøker, bildebehandling og sideversjoner.

Ved hjelp av tillatelses- og rollesystemet kan du også begrense handlinger og innhold etter behov. Takket være fellesskapet deres kan du angi ønsket språk som engelsk, fransk, spansk, italiensk, japansk, russisk, tysk, nederlandsk, osv.

Er du en Markdown-fan?

Gode nyheter!

BookStack støtter Markdown i tillegg til live forhåndsvisning av det du skriver i dokumentasjonen. Den lar deg også integrere med autentiseringsleverandører som Okta, LDAP, Google, Slack, GitHub og AzureAD.

Gollum

Hvis du ønsker et lokalt grensesnitt og et brukervennlig API, er Gollum noe for deg.

Nei, jeg snakker ikke om «Gollum» fra Ringenes Herre.

Denne Gollum er derimot en enkel og Git-drevet wiki-løsning for dokumentasjon. Sider kan kategoriseres i mapper etter ønske.

Du kan også inkludere annet innhold som PDF-er, topp- eller bunntekster, bilder, etc. Gollum-sider kan skrives i ulike typer markeringer, og endringer du gjør i redigeringssystemet blir umiddelbart synlige. Du kan også vise og gjenopprette sider i flere versjoner.

Gollum er kompatibel med GitHub-wikier og støtter avanserte funksjoner som UML-diagrammer, merknader med CriticMarkup, matematikk med MathJax, Redirects, Makroer, RSS-feed, sitering, BibTeX og mer. Den fungerer på Unix-lignende systemer, men du kan bruke den på Windows ved å bruke JRuby.

Outline

Outline regnes som en av de raskeste wiki-løsningene for bedrifter i vekst. Den lar deg skape vakre og funksjonsrike sider, og er også kompatibel med Markdown. Denne programvaren er utviklet ved hjelp av Node.js og React, noe som gir fordeler som høy hastighet, bedre ytelse og enklere programmering.

For fillagring støtter den AWS S3 eller S3-kompatibel objektlagring.

Konklusjon

Uansett om du har en liten, mellomstor eller stor bedrift, kan du opprette en kunnskapsbase, samarbeide om den, og gjøre kundene dine mer bevisste på produktene dine. Alt dette er mulig ved å bruke en av de wiki-løsningene som er diskutert ovenfor.

Velg den løsningen som passer best for dine behov og som har de funksjonene du trenger, slik at du kan yte enda bedre service til kundene dine.

Dersom du ikke er klar for en selvhostet løsning, kan du alternativt prøve en av de mange hostede wiki-plattformene.