Beste skjerm for hjemmekontor: Guide til OLED, QLED og IPS

Skjermer for hjemmekontoret: En komplett guide

En skjerm av dårlig kvalitet kan gjøre hver eneste arbeidsminutt til en pine. Derfor er det viktig å velge riktig skjerm for dine behov, spesielt i en tid hvor fjernarbeid blir stadig mer vanlig.

Fjernarbeid, eller hjemmekontor, byr på mange fordeler. Du unngår den daglige pendlingen og kan skape en arbeidsplass som er perfekt tilpasset dine preferanser.

Selv om det er mange små faktorer som bidrar til et ideelt hjemmekontor, er skrivebord, stol og skjerm de mest essensielle. Disse elementene har stor innvirkning på hvordan du føler deg etter endt arbeidsdag.

Vi har tidligere sett på stående pulter og de beste kontorstolene. Nå er det på tide å rette fokus mot skjermer.

Vi skal se nærmere på ulike skjermteknologier, deres styrker og svakheter. Målet er å hjelpe deg med å finne den beste skjermen for dine spesifikke behov.

QLED-teknologi

QLED står for Quantum dot Light Emitting Diode. Dette er en LED-variant utviklet av Samsung, som lover overlegen fargekvalitet og lengre levetid.

QLED-skjermer har utmerket kontroll over bakbelysningen, noe som gir høyere kontrastforhold. Quantum-punktene gir høy lysstyrke og dypere svartnivåer, noe som er en fordel sammenlignet med konvensjonelle LED-skjermer. QLED mangler likevel litt sammenlignet med OLED (som vi skal se på senere).

Fordi QLED-skjermer er laget av uorganiske materialer, unngår man problemer med innbrenning, som er et kjent problem med OLED-skjermer.

Samsung hevder at QLED-skjermer er spesielt godt egnet for brukere som jobber mye med HDR-innhold.

Samsung CJ79

Denne ultrabrede skjermen fra Samsung har imponerende 178-graders visningsvinkler og et høydejusterbart stativ, noe som gir en behagelig brukeropplevelse.

Med AMD FreeSync-teknologi er denne buede 100 Hz-skjermen et godt valg for spillere. Responstiden på 4 ms kan imidlertid være litt treg for raske flerspillerspill.

Den store skjermflaten og støtte for opptil 125 % sRGB-dekning gjør den også velegnet for videoredigering og grafisk design.

En av de fremtredende egenskapene til denne skjermen er de to Thunderbolt 3-portene, som lar deg lade (opptil 85 W) og overføre data samtidig med en enkelt kabel.

For effektiv multitasking er skjermen utstyrt med bilde-for-bilde (PBP) og bilde-i-bilde (PIP)-funksjoner.

PBP lar deg vise to skjermer side om side i sine opprinnelige oppløsninger, mens PIP lar deg justere størrelsen på den sekundære skjermen opp til 25 % av skjermstørrelsen.

Alt i alt er dette en god allsidig skjerm som fungerer utmerket for kreative, spillere og andre som jobber hjemmefra.

Hisense 50U6HF

Denne skjermen fra Hisense er ikke ultrabred, men er en 50-tommers 4K QLED-skjerm med innebygd Fire TV, noe som gjør den perfekt for både underholdning og produktivt arbeid.

Fire TV-integrasjonen inkluderer apper som Prime Video, Netflix, Disney Plus, Hulu, HBO Max med mer. I tillegg støtter skjermen Dolby Vision HDR, HDR10 og HDR10+, noe som forbedrer underholdningsopplevelsen.

Skjermen har en topplysstyrke på 600 nits og 32 lokale dimmesoner, noe som gir levende farger og gode kontrastforhold. Den har også trådløs tilkobling for Bluetooth-lydenheter, som eksterne høyttalere.

Det er viktig å merke seg at skjermen ikke er optimal for raske flerspillerspill, da oppdateringsfrekvensen er begrenset til 60 Hz.

OLED-teknologi

Organic Light Emitting Diode (OLED) er ledende når det gjelder å produsere ekte svart og er generelt mindre anstrengende for øynene. Hver piksel i en OLED-skjerm lyser individuelt, og det er ingen bakbelysning, slik det er i andre typer skjermer.

OLED-skjermer er laget av «organiske» komponenter, noe som gjør levetiden kortere sammenlignet med tradisjonelle LED-skjermer. De kan også oppleve innbrenning eller bilde-etterheng over tid, som er det største problemet med denne ellers fantastiske skjermteknologien.

Til tross for dette bruker mange merker OLED-skjermer i sine enheter, som smarttelefoner, smartklokker, smartarmbånd, TV-er og dataskjermer. Produsenter tar i bruk ulike tiltak for å forhindre innbrenningsproblemer.

Det viktigste å huske er at OLED er en utmerket skjermteknologi som leverer livlige farger, dypere svartnivåer, gode visningsvinkler og raske responstider (under 1 ms).

ViewSonic ColorPro

ViewSonic ColorPro er et litt ukjent alternativ som imponerer på flere områder. Det er en bærbar OLED-skjerm som scorer høyt på flere faktorer.

Den er kompakt og kan drives via den bærbare datamaskinen, uten behov for ekstern strømkilde. Du kan også koble til andre enheter, som powerbanks, for å lade dem via denne bærbare OLED-skjermen.

Det mest bemerkelsesverdige med denne skjermen er PANTONE-valideringen, som indikerer dens overlegne fargegjengivelse, noe som er viktig for designere og andre som jobber med fargekritiske oppgaver.

Du kan bruke den som en ekstra skjerm på ulike operativsystemer med Micro HDMI- og USB-C-portene.

LG Ultragear

Denne 27-tommers QHD OLED-skjermen er et godt valg for gamere.

LG Ultragear har en responstid på 0,03 ms og en oppdateringsfrekvens på 240 Hz. Den er også justerbar i høyde, vinkel og rotasjon, noe som gir en fleksibel spillopplevelse.

Skjermen støtter NVIDIA G-Sync og AMD FreeSyn Premium, som er viktig for gamere. DTS:X-integrasjonen gir en mer oppslukende spillopplevelse med romlig lyd.

Et kontrastforhold på 1,5 M:1 og DCI-P3 98,5 % fargespekter gjør den også velegnet for kreative oppgaver.

Retina-skjerm

Bildekreditt: Apple.com

Apple opererer i en egen liga, og deres skjermer er intet unntak. Denne Studio-skjermen fra Apple er et av de beste alternativene på markedet. Her er noen av dens funksjoner:

  • 27-tommers 5K-oppløsning
  • 600 nits lysstyrke
  • DCI-P3 fargespekter
  • 12 MP ultravidt kamera
  • Stereolyd med seks høyttalere
  • Thunderbolt 3-port (96 W lading)
  • Justerbar i høyde og vinkel
  • «Hei Siri»-støtte
  • Antirefleksbelegg

Dette er mer enn bare en vanlig skjerm. Den er lys og fargerik, har et fantastisk innebygd lydsystem, et godt mikrofonoppsett for nettmøter, er solid bygget og har en rekke andre funksjoner som gjør den nesten perfekt for produktivitet og kreative oppgaver.

Skjermen har imidlertid en oppdateringsfrekvens på 60 Hz, noe som gjør den mindre egnet for gaming. Den fungerer best i Apples eget økosystem, og selv om den kan kobles til en Windows-PC, kan det være at du går glipp av noen programvarebaserte optimaliseringer.

Buet skjerm

Buede skjermer blir stadig mer populære, og mange produsenter ønsker at du skal erstatte dine flatskjermer med buede varianter.

Det er viktig å vite at du kan finne buede skjermer med nesten alle typer skjermteknologi (OLED, LED osv.). Det er altså ikke en helt ny kategori. Det er snarere en egenskap som mange forbrukere er ute etter når de kjøper ny skjerm.

Den buede skjermens fordeler blir mer synlige jo større skjermen er. De gir en mer oppslukende seeropplevelse, som er ideell for spill og filmvisning.

De gir også mindre forvrengning enn flatskjermer, spesielt rundt kantene, noe som i teorien skal redusere belastningen på øynene.

Bildekreditt: Samsung.com

Det viktigste du må se på når du vurderer buet skjerm, er krumningen. En 1000R-skjerm vil føles mer «buet» enn en 1500R-skjerm med samme størrelse. En 1000R-skjerm er en del av en sirkel med en radius på 1000 mm (1 meter).

For å få fullt utbytte av en buet skjerm, er det viktig å sitte i midten av kurven. For eksempel vil en 1000R-skjerm oppleves best hvis du sitter 1 meter unna. Hvis du sitter for langt unna, vil fordelene med en buet skjerm forsvinne, og det vil føles som å se på en flatskjerm.

Nå skal vi se på noen konkrete alternativer.

SAMSUNG 32″ Odyssey

Denne WQHD 165Hz VA-skjermen har alt en gamer trenger. Med en responstid på 1 ms, AMD FreeSync Premium og HDR 10 er denne skjermen velegnet for underholdning, særlig spill.

Den har en 1000R-krumning, som noen Amazon-kunder har beskrevet som «aggressiv» for skjermstørrelsen. Ettersom 32 tommer ikke er spesielt stort, kan 1000R-kurven oppleves litt overveldende for enkelte. Dette er imidlertid subjektivt, og mange har gitt denne skjermen gode tilbakemeldinger.

En liten ulempe er at VA-panelet ikke har like god lysstyrke og fargespekter som IPS-paneler. VA-skjermer kan derimot gjengi dypere svartfarger enn IPS-skjermer, spesielt hvis du skal bruke den i mørke rom.

Jeg har selv byttet fra IPS til VA, og jeg må si at den generelle opplevelsen har vært svært positiv. Jeg kan også bekrefte at jeg opplever mindre anstrengte øyne etter en lang arbeidsdag.

Dette er en skjerm som hovedsakelig er rettet mot gamere, men som også fungerer godt til vanlig arbeid. Hvis du jobber kreativt, er det likevel best å velge en av OLED-skjermene.

Scepter 30″ buet ultravidt

Scepter 30-tommers buet skjerm har et sideforhold på 21:9 og en oppdateringsfrekvens på opptil 200 Hz, noe som gjør den velegnet for gaming.

Den støtter AMD FreeSync Premium for jevn spilling og har innebygde høyttalere som fungerer godt til nettmøter. VA-panelet har 99 % sRGB-dekning og en 1ms MPRT-responstid, noe som er bra med tanke på prisen.

Skjermen har også et innebygd blålysfilter for å redusere belastningen på øynene. Bilde-i-bilde-funksjonen gjør det enkelt å multitaske.

Krumningen er på 1800R, som skal gi en god opplevelse med dette ultrabrede formatet. Du får også et stativ som kan justeres i vinkel.

Alt i alt en fin skjerm for gaming og generelt arbeid, men ikke optimal for grafisk design.

Vertikal skjerm

Har du lagt merke til at det er mye tom plass når du besøker nettsteder som Facebook, Twitter eller Amazon? Dette skyldes at de fleste nettsteder ikke er optimalisert for (ultrabrede) skjermer.

Mange nettsteder har ikke egne mobilversjoner, som er enda en grunn til at layouten er smal. Dette fører til at mye skjermplass blir ubrukt for brukere med bred skjerm.

Vertikale skjermer kan være en løsning på dette. Selv om du kan rotere skjermen i innstillingene, er det få skjermer som har hengsler som støtter fysisk rotasjon.

Dette er altså ikke en egen skjermtype, men heller en egenskap som gir deg mulighet til å enkelt bytte mellom liggende og stående visning.

Innocn 29C1F-D

Dette er en 29-tommers WFHD ultrabred skjerm med en IPS LCD-skjerm som har en oppdateringsfrekvens på 75 Hz (ikke optimal for spill) og en responstid på 5 ms.

Den har gode visningsvinkler (178 grader) og har PIP- og PBP-funksjoner for effektiv multitasking.

Det som skiller denne skjermen fra andre, er at du kan rotere den 90 grader til stående visning, samt at den har en Delta E-verdi (∆E) <2, som indikerer at den er god når det gjelder fargegjengivelse.

Den støtter imidlertid kun 99 % sRGB og 93 % DCI-P3-fargerom, noe som er bra, men ikke ideelt for seriøs grafisk design. Derfor passer den best til generell bruk.

Du får også et stativ som kan justeres i høyde og vinkel.

Alt i alt er dette en av de beste skjermene i denne prisklassen.

IPS-skjerm

In-Plane Switching (IPS) LCD/LED-skjermer er budsjettkongene i skjermsegmentet. De var svært populære frem til OLED-skjermene kom på markedet med sin overlegne bildekvalitet med høy kontrast og ekte svart.

IPS-skjermer har ingen problemer med innbrenning og kan vare i mange år uten vesentlig kvalitetsforringelse.

De utmerker seg når det gjelder lysstyrke, gode responstider og farger, samt et lavt prispunkt.

Derfor er de godt egnet for vanlig arbeid og gaming på et mellomnivå.

LG 24″ Full HD

Denne 1080p-skjermen er et godt valg for deg som er på jakt etter en allsidig skjerm som er tilpasset gaming på et begynnernivå.

Med AMD FreeSync har skjermen en oppdateringsfrekvens på 75 Hz og en responstid på 1 ms, noe som gjør den velegnet for gaming.

Du kan også bruke denne skjermen til kontorarbeid, da Reader-modusen bidrar til å redusere det blå lyset for å redusere belastningen på øynene.

Asus TUF 23,8″ Full HD

Denne skjermen er kraftigere enn den forrige og støtter opptil 165 Hz oppdateringsfrekvenser og AMD FreeSync Premium.

Asus har også sin proprietære ELMB-teknologi (Extreme Low Motion Blur), som bidrar til å redusere uskarphet og belastning på øynene. Denne funksjonen fungerer kun ved visse bildefrekvenser, som 85 Hz, 100 Hz og 120 Hz.

Mange produsenter har sin egen teknologi som de fremhever i sine produkter. Hvor effektive disse er, avhenger av personlige preferanser og spesifikk bruk. Det er derfor viktig å ikke basere hele kjøpsbeslutningen på disse funksjonene.

Asus-skjermen har også ultrablålysteknologi, som fungerer på samme måte som et blålysfilter.

Denne skjermen er godt egnet for gaming på et begynner- til mellomnivå, med god oppdateringsfrekvens og 1 ms responstid.

TFT-skjerm

Thin Film Transistor (TFT) er en variant av LCD som igjen er relatert til LED. Det er ikke en revolusjonerende teknologi og vil fungere som en typisk LCD/LED-skjerm.

Den eneste forskjellen mellom en TFT LCD og en standard LCD er at den førstnevnte kan ha bedre bildekvalitet på grunn av tynnfilmtransistorene.

TFT er en vanlig teknologi som fases ut gradvis. Jeg vil derfor ikke anbefale å kjøpe en TFT-skjerm. Hvis du likevel er interessert i en, finnes det noen alternativer.

Samsung CF397

Denne 32-tommers buede Full HD-skjermen har en 1800R-krumning og en responstid på 4 ms. Den støtter 72 % NTSC-fargerom og en oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Sideforholdet er 16:9, som betyr at den ikke er ultrabred.

Denne skjermen ble lansert i 2017, og det er få grunner til å kjøpe den i dag, bortsett fra til kontorbruk.

Vurder nøye før du kjøper!

Skjermer er en investering som skal vare lenge, og de har en direkte innvirkning på hvor produktive dine hjemmekontordager vil bli.

Hvis budsjettet tillater det, vil jeg anbefale å velge en OLED-skjerm. De er skånsomme mot øynene og har bransjeledende fargegjengivelse og kontrastforhold.

QLED (fra Samsung) er en oppgradering fra tradisjonelle LED-skjermer, men kan ikke matche bildekvaliteten til OLED-skjermer. Likevel har de ikke problemer med innbrenning, som er viktig for mange.

IPS-skjermer er et godt budsjettvalg som heller ikke er dårlige. Personlig vil jeg likevel velge et VA-panel fremfor et IPS-panel, hvis alle andre faktorer er like.

Ultratbrede, buede eller vertikale skjermer bør oppleves fysisk for å vurdere dem. Derfor vil jeg anbefale å besøke en butikk for å få et inntrykk av hvordan de fungerer.

Når du har gjort det, kan du sjekke ut noen av de beste buede spillskjermene på markedet.