Urbant Fotografi: Unngå Disse Vanlige Feilene
Urbant fotografi er en fascinerende sjanger som gir deg muligheten til å fange essensen av steder du er glad i, eller der du bor, med imponerende detaljrikdom. Det er imidlertid fort gjort å utvikle uheldige vaner som kan begrense dine fotografiske ferdigheter. Dessverre er det mange fotografer som hindres av manglende bevissthet rundt sine egne opptak.
Denne artikkelen tar for seg noen av de mest utbredte feilene som begås innenfor urbant fotografi. Du vil få innsikt i hvordan du justerer kamerainnstillinger, i tillegg til praktiske tips for fotografering ute i felten.
1. Feil Blenderinnstilling
En av de mest gjentatte feilene er å benytte feil blenderåpning for motivet du ønsker å fange. Et klassisk eksempel er fotografering av skyline med en blender på f/5.6, som ofte fører til at store deler av bildet blir uskarpt. Det er også viktig å ta hensyn til de rådende lysforholdene, da disse kan kreve justering av blenderåpningen.
Som en tommelfingerregel er en smalere blenderåpning ofte å foretrekke når du fotograferer skylines. Dette sikrer at en større del av bildet fremstår skarpt. Gatefotografi krever en annen tilnærming, avhengig av om du ønsker å fremheve et portrett eller inkludere den omkringliggende arkitekturen i fokus.
Er du usikker på hvor du skal begynne med blenderåpning? Sjekk ut vår omfattende guide for nybegynnere innen blenderåpning i fotografi.
2. Fotografering Kun På Kjente Steder
Mennesker er vanedyr, og det gjelder også for fotografer. Det er lett å falle tilbake på en velprøvd metode uten å utforske nye muligheter. Det er ingenting galt med å holde seg til det man liker, men det bør ikke hindre din kreative utvikling. Det å kun fotografere steder du er godt kjent med, kan fort føre til en slik begrensning.
Du har sikkert dine favoritt- og mindre favorittsteder å fotografere i byen din. Men det er bare en liten del av helheten. Det kan lønne seg å utforske andre bydeler og miljøer. Selvsagt bør man være fornuftig og unngå farlige steder, men utfordre deg selv til å oppdage nye steder.
3. Manglende Bruk av Zoomobjektiv
Selv om et zoomobjektiv ikke er et absolutt krav for urbant fotografi, er det et nyttig verktøy for mange. Ettersom du ofte vil møte et bredt spekter av situasjoner, vil et zoomobjektiv gi deg fleksibiliteten som trengs for å fange disse øyeblikkene.
Hvis du er nybegynner innen fotografi, er kit-objektivet ofte et godt utgangspunkt. Du kan imidlertid alltid undersøke de ulike alternativene som din kameraprodusent tilbyr. Vær oppmerksom på at mange zoomobjektiver ikke har like store blenderåpninger som prime-objektiver. Dette er en vurdering du må ta.
Les vår guide om zoomobjektiv vs. prime-objektiv for å lære mer om forskjellene mellom dem.
4. Unnlater Å Fotografer Innendørs Og Utendørs
Livet utspiller seg både innendørs og utendørs, og dette er spesielt tydelig i storbyer. Det er derfor en stor feil for urbane fotografer å begrense seg til bare én av delene.
Når du fotograferer innendørs, kan du utforske en rekke ulike scenarier. Du kan for eksempel besøke din favorittkafé eller sjekke ut noen interessante butikker. Du kan også fotografere maten du spiser på de ulike restaurantene du besøker.
Innendørs- og utendørsfotografering krever ulike ferdigheter, og det er en rekke aspekter som må vurderes. Lysforholdene er som regel annerledes, og du har kanskje ikke like mye plass å bevege deg på innendørs.
5. Eksklusiv Bruk Av Manuell Modus
Bildekreditt: file404/Shutterstock
Mange byområder er preget av et høyt tempo, noe som kan føre til mange spennende fotomuligheter. Men det hektiske tempoet kan også føre til at du går glipp av flotte bilder fordi du er for opptatt med å justere kamerainnstillingene.
Manuell modus har mange fordeler, og det er viktig å lære seg å bruke den. Samtidig må man også ta i betraktning tiden det tar å endre lukkertid, blenderåpning og ISO. Dette kan fungere godt når du fotograferer statiske objekter, men det er mindre hensiktsmessig når du fotograferer i gateplan.
I situasjoner med høyt tempo kan blenderprioritet være et godt alternativ. Lukkertidsprioritet er også et alternativ.
6. Ignorering Av Kameraets Lysmåler
Kameraets lysmåler er en liten graf som går fra -3 til +3. For høy verdi kan føre til overeksponerte bilder, mens det motsatte skjer hvis verdien er nær -3. Lysmåleren er spesielt viktig i urbane fotograferingssituasjoner.
Generelt sett bør du fotografere undereksponert hvis du må velge mellom de to. Dette er ofte tilfellet i situasjoner med lite lys, for eksempel på overskyede dager. Det er likevel lurt å unngå å gå under -1.
Ved bruk av blenderprioritet eller lukkertidsprioritet er det enkelt å sørge for at kamerainnstillingene ikke overskrider de ønskede verdiene; du trenger som regel bare å vri på en innstillingsknapp.
7. Begrense Seg Til Ett Utsiktspunkt
En annen vanlig feil innen urbant fotografi er å holde seg til kun ett utsiktspunkt. Du kan for eksempel bestemme deg for å bare fotografere fra gateplan. Igjen, det er helt greit å ha sine preferanser – men husk at bylivet foregår på mange ulike nivåer.
Selv det å hukke deg ned kan gi noen interessante bilder. Men du bør også prøve andre ting – som å ta fergen for å se byen fra sjøsiden.
Med et bredere utvalg av bilder har du en større portefølje som du kan selge fra (hvis det er målet). Sjekk ut vår guide for fotopapirstørrelser for utskrift av bildene dine.
Viktige Punkter
- Feil blenderåpning kan resultere i uskarpe bilder. Vurder å bruke smalere blenderåpninger for skylines og bredere blenderåpninger for gatefotografi.
- Ikke begrens deg til kjente steder. Utforsk ulike bydeler for å utvide din kreative horisont.
- Et zoomobjektiv gir fleksibilitet i urbane fotograferingssituasjoner. Vurder balansen mellom blenderåpning og zoomområde når du velger objektiv.
Bli En Profesjonell Urban Fotograf
Urbant fotografi er mer utfordrende enn det ser ut til, og det finnes utallige måter å fange en by på. Det er lett å falle inn i rutiner, men dette vil begrense din kreativitet. Det er derfor viktig å reflektere over hvordan du kan forbedre dine urbane bilder – det finnes både kamerarelaterte og ikke-kamerarelaterte tiltak du kan gjøre.
Fra å bruke riktig objektiv til å justere blenderåpningen på riktig måte, er det ofte de enkleste endringene som utgjør den største forskjellen.