8 Beste Moodle-Alternativer: Åpen Kildekode LMS i 2023

Alternativer til Moodle: De beste åpne kildekode LMS-ene for 2023

Åpen kildekode læringsstyringssystemer (LMS) har vært i forkant av digital utdanning siden starten av pandemien, og denne trenden fortsetter også i post-pandemisk tid.

Moodle, som det første LMS-et med åpen kildekode, har oppnådd stor popularitet takket være sin fleksibilitet og mange muligheter for tilpasning. Vi skal se nærmere på fordelene senere.

Men i det siste har mange som utvikler kurs begynt å se seg om etter alternativer til Moodle. I denne artikkelen presenterer vi et utvalg av de beste åpne kildekode LMS-ene som fungerer som utmerkede Moodle-alternativer.

Før vi begynner på listen, la oss se nærmere på Moodle LMS, dets funksjoner og hvorfor mange nå ser etter alternativer.

Hva er Moodle LMS?

Moodle er det første LMS-et med åpen kildekode, grunnlagt i 2002 av den australske utvikleren Martin Dougiamas. Moodle står for Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, og har over 200 millioner brukere på verdensbasis.

Plattformen tilbyr en rekke tilpasningsmuligheter og stor fleksibilitet når det gjelder kursopprettelse. Dette gjør det mulig for både utdanningsinstitusjoner og bedrifter å utvikle innhold som passer for alle typer læringsmiljøer.

Moodles åpne kildekode-struktur gjør det til en attraktiv løsning, med et stort og engasjert fellesskap av brukere og utviklere som bidrar til videreutvikling og støtte.

Moodle tilbyr også wiki-er, dokumentasjon, forum og bloggseksjoner.

Fordeler med åpen kildekode LMS

Som et åpen kildekode LMS, tilbyr Moodle en rekke fordeler for de som utvikler nettkurs. La oss se nærmere på disse fordelene:

  • Integrasjonsmuligheter: Brukere kan enkelt integrere med forskjellige typer bedriftsprogramvare, som personaladministrasjon, etterlevelse, talentadministrasjon, arbeidsflyt og CRM, og dermed utvide funksjonaliteten.
  • Sikkerhet: Moodles sikre innloggingsfunksjon beskytter sensitiv data og gir kontrollert tilgang, slik at kun nødvendig informasjon deles med brukerne.
  • Rapportering og sporing: Moodle gir gode muligheter for sporing av elevenes fremgang, analyse av eksamensresultater og registrering av prestasjoner.
  • Grensesnitt: Mange åpen kildekode LMS-er mangler et brukervennlig grensesnitt, men Moodle skiller seg ut med et ryddig grensesnitt og enkel navigering. LMS-et er enkelt å bruke, noe som reduserer tiden som trengs for å lære opp ansatte.

Hvordan skiller åpen kildekode LMS seg fra proprietært LMS?

Det er en vanlig oppfatning at åpen kildekode-programvare er mindre sikker og mer utsatt for sårbarheter. Det finnes også flere andre forskjeller mellom åpen kildekode og lukket kildekode LMS som de fleste bedrifter tar hensyn til.

Åpen kildekode LMS lisensieres gratis og alle kan bidra til design og koding, mens lukket kildekode LMS er privat kodet og krever abonnementsbasert lisensiering.

Åpen kildekode LMS er mer tilpasningsdyktige og fleksible fordi alle kan bidra til utviklingen. Proprietære LMS eies av en organisasjon med kryptert programvare, og ingen eksterne utviklere kan gjøre endringer i programvaren.

Åpen kildekode LMS er ikke alltid like lett å integrere med verktøy for klasseromsadministrasjon, da det kan kreve inngående teknisk kunnskap. Her har proprietære LMS en fordel, da de fleste tilbyr direkte integrasjon med tredjepartsverktøy i tillegg til API-integrasjon.

En viktig funksjon i et LMS er muligheten for å tilpasse timeplaner og kalendere for digitale klasserom. Betalte LMS legger ofte mer vekt på tilpasning av brukeropplevelsen, med funksjoner som visning av år, måned, uke og til og med skoledagen.

Dette betyr ikke at alle åpen kildekode LMS er dårlige. Valget avhenger av brukervennligheten og funksjonene du er ute etter.

Hvorfor bør du se etter et alternativ til Moodle?

Moodle er utvilsomt et godt valg hvis du er villig til å gjøre alt på egen hånd, fra design til utvikling. Men det følger med visse utfordringer.

De fleste skoler og offentlige universiteter velger ofte Moodle, men mange overser problemene som kan oppstå ved å bruke et tradisjonelt åpen kildekode LMS som Moodle.

La oss se på noen av grunnene til at mange velger et alternativ til Moodle:

#1. Begrenset tilpasning

Det er ikke slik at Moodle mangler tilpasningsmuligheter, men det finnes begrensninger. Du kan endre stiler og farger, legge til bilder eller justere høyde og bredde.

Men selve oppsettet er vanskeligere å endre. Moodle har en rigid design på dashbordet og kurskatalogen. Du kan leie utviklere til å endre dashbordet, men det kan oppstå utfordringer, og du må kanskje skrive om hele systemet.

#2. Du trenger Moodle-utviklere

Beklager å sprekke boblen! Du kan ikke installere Moodle på egen hånd.

Du må ansette en Moodle-utvikler for å få plattformen i gang. Du trenger inngående teknisk kunnskap for å kode det virtuelle klasserommet. Du kan også støte på tekniske feil som du ikke kan fikse alene.

Dermed kan du alltid ha behov for en Moodle-utvikler. Moodle kan derfor medføre kostnader og bruk av ressurser.

#3. Mangler skalerbarhet

En ulempe med Moodle er begrensningene i forhold til trafikk. Siden det er åpen kildekode, er Moodle-servere begrenset til en viss mengde trafikk.

Du trenger en ny server når nettstedet ditt når en viss grense for trafikk.

En ny server betyr at du må ansette en utvikler og klone miljøet på nytt. Du må også skrive om systemet hvis du planlegger å bruke det på en delt plattform eller i skyen.

#4. Sikkerhetshensyn

Databeskyttelse er avgjørende for et effektivt nettbasert læringssystem. Moodle er flinke til å identifisere sikkerhetshull og varsle om oppdateringer, men det kan oppstå problemer når en ny oppdatering implementeres.

Igjen må du kanskje ansette en utvikler for å gjenopprette eller skrive om systemet.

#5. Selvdriftet på server

En av de største ulempene med Moodle er at det krever en egen server. Moodle er selvvert, noe som betyr at du trenger din egen server. Når serveren blir overbelastet, trenger du en ny server og en utvikler for å installere den.

I tillegg må du kjøpe Moodle-hosting for å være vert for LMS-et.

Nå som du kjenner ulempene med Moodle, har vi plukket ut noen av de beste alternativene, eller en liste over de beste åpen kildekode LMS-ene.

Canvas

Sammenlignet med Moodle er Canvas LMS mer moderne og regnes som en pålitelig LMS-plattform. Den brukes i mange sammenhenger av skoler, universiteter og utdanningsinstitusjoner.

Canvas LMS utmerker seg også når det gjelder grensesnittet. Dashbordet er lett å navigere, med alle elementene plassert på høyre side. I tillegg finnes det et stort og engasjert fellesskap der brukere kan kommunisere og komme med forslag til forbedring av LMS-et.

Viktige funksjoner:

  • 99,99 % oppetidsgaranti
  • Rask opplasting av filer og videoer
  • Ett sted for alt læremateriell, veiledninger og ressurser

Mens Moodle ikke tilbyr direkte eller API-integrasjon med de fleste verktøy, integreres Canvas med tredjepartsverktøy som Zoom, Google Classroom og MS Teams. I motsetning til noen åpen kildekode LMS, er Canvas kompatibelt med alle enheter og skjermoppløsninger.

Chamilo

Chamilo.org ble startet som en frivillig organisasjon i 2010 og har bidratt stort til det elektroniske læringsmiljøet med Chamilo LMS.

Dashbordet gir deg funksjoner for å opprette og organisere kurs, administrere kursmateriell og spore elevenes fremgang.

Chamilo støtter over 10 språk, noe som gjør det til et praktisk alternativ for å lage kurs på andre språk enn engelsk. Plattformen har også innebygde kommunikasjonsverktøy som forum, chat og meldinger for å muliggjøre samhandling mellom elever og instruktører.

Viktige funksjoner:

  • Fungerer både på Android og iOS
  • Tilbyr forskjellige tredjepartsintegrasjoner
  • Responsivt design og layout

I tillegg til grunnleggende kurs, støtter plattformen også quiz, oppgaver og multimediepresentasjoner. Utviklere kan bidra med og utvide funksjonaliteten utover de grunnleggende funksjonene.

Sakai

Sakai LMS er kanskje ikke like populært som de andre på listen, men det er likevel blant de beste åpen kildekode LMS-ene.

Når det gjelder pålitelighet og brukervennlighet, er Sakai et godt valg for både studenter og utdanningsinstitusjoner.

Grensesnittet er intuitivt og enkelt å utforske, og du finner ikke mange unødvendige alternativer. Du må ha en utviklerlisens hvis du ønsker å endre oppsettet og strukturen i henhold til dine behov.

Viktige funksjoner:

  • Inkluderer ulike kommunikasjonsverktøy for meldinger, diskusjoner og samarbeid
  • Administratorer kan kontrollere brukertilgang og gi tillatelser
  • Systemet støtter også ulike undervisningsteknologier

Som Canvas og Chamilo, tilbyr Sakai tredjeparts API-integrasjon for økt funksjonalitet. Plattformen tilbyr også funksjoner som plagiatkontroll, ressursbygger og verktøy for oppgaveplanlegging.

Odoo

Odoo er et populært LMS med over 7 millioner brukere over hele verden. Dette åpen kildekode LMS-et tilbyr mange muligheter for å legge til ulike typer innhold, som videoer, infografikk og eksterne lenker.

Du kan også inkludere kurselementer som quizer, poeng, merker og spørsmål- og svarseksjoner. Du vil også få tilgang til et stort bibliotek med over 1 million royaltyfrie bilder.

Alle disse elementene kan forbedre læringsopplevelsen og gi en bedre brukeropplevelse for veilederne.

Viktige funksjoner:

  • Analyse- og inntektsrapporter
  • Dra-og-slipp grensesnitt
  • Tredjepartsintegrasjoner via API

I likhet med Canvas LMS har Odoo et stort fellesskap med over en million brukere. Nettstedeiere kan også engasjere seg gjennom forum, poengtavler, e-poster og anmeldelser.

Frappe LMS

Frappe LMS fungerer som en personlig assistent på din reise innen online coaching. Selv om det er en åpen kildekode-plattform, gir Frappe LMS et inntrykk av å være et proprietært LMS, takket være de store tilpasningsmulighetene.

Når du starter LMS-et, får du en grundig introduksjon som veileder deg gjennom det grunnleggende. Du trenger ikke administratortilgang for å redigere eller legge til kurs. I stedet har kursholderne tilgang til å legge til eller fjerne moduler.

Alle endringer må imidlertid godkjennes av en administrator, for å sikre at kvaliteten opprettholdes.

Viktige funksjoner:

  • Innebygd jobbportal for rekruttering av talenter
  • Egen spørsmålsseksjon
  • Tilpassede nettsider og temaer

Det statistiske dashbordet viser informasjon om brukerregistreringer, påmeldinger, fullførte kurs og trender ved hjelp av grafer og diagrammer som du kan samhandle med.

Open EdX

Utviklet av EdX, er Open EdX et anerkjent navn innen åpen kildekode LMS. Dette læringsstyringssystemet er godkjent av kjente organisasjoner som EDX, IBM, Microsoft, Harvard og MIT.

Open EdX gir en sømløs opplevelse for kursinstruktører og elever gjennom kursoppretting og samarbeidsfunksjoner. En av de fremtredende funksjonene er analyse og rapportering. Analyseplattformen hjelper elevene med å ta datadrevne beslutninger gjennom verdifull innsikt.

Viktige funksjoner:

  • Interaktive fellesskapsforum, chatter og wikier
  • Kompatibilitet på tvers av enheter
  • Tilgjengelig på 53 språk

Open EdX tilbyr integrasjon med forskjellige samarbeidsverktøy, salgstraktprogramvare og webinaradministrasjonsverktøy, inkludert Salesforce.

Claroline

Claroline er en LCMS-plattform – en plattform for lærings- og innholdsstyring som effektivt administrerer nettkurs og tillater innholdsopprettelse direkte i plattformen.

Administratorer kan tilpasse kurs og endre temaer, og de tilpassbare widgetene gir brukerne tilgang til ulike kurselementer.

Viktige funksjoner:

  • Ressursbehandler for å sentralisere og sortere innholdet i mapper
  • Gratis demo tilgjengelig
  • Wiki og diskusjonsforum for å engasjere brukere

Hjem-verktøyet i Claroline fungerer som et aktivitetsområde med et system av faner, seksjoner og widgets for samarbeid og læring. Ved hjelp av et dra-og-slipp-grensesnitt kan brukerne sette inn kurselementer som quiz, spørreskjemaer og kurskataloger.

Pupilfirst

Pupilfirst er en funksjonsrik åpen kildekode LMS-plattform som gir gode muligheter for å utvikle en robust kursadministrasjonsplattform.

Det som skiller Pupilfirst ut er muligheten for raskt å gi målrettet tilbakemelding til elevene.

Pupilfirst hjelper elevene med å jobbe sammen og løse problemer ved å opprette studentgrupper. Det gjør det også mulig for studenter å samarbeide og takle vanskelige kurs som et team.

Viktige funksjoner:

  • Dra-og-slipp-redigering
  • Overvåk og spor elevenes fremgang
  • Kompatibilitet på tvers av enheter

Plattformen kan tilpasses og lar deg legge til merkevarebygging i kursene. Administratorer kan legge til logoer, forsidebilder og angi merketemaer.

Siste tanker

Dette avslutter vår liste over de beste alternativene til Moodle. Det finnes noen ulemper med åpen kildekode LMS, men hvis de brukes riktig, kan de være en verdifull ressurs.

Alle disse åpen kildekode LMS-ene overholder gjeldende regelverk og tilbyr stor fleksibilitet. Valget avhenger av dine spesifikke behov og målgruppen din. Disse LMS-ene varierer med tanke på integrasjonsevner, brukergrensesnitt og plugins.

Du kan også se på de beste læringsstyringssystemene (LMS) for små og mellomstore bedrifter.