For de som er foreldre, er det en kjent sak at det kan være en utfordring å navigere i oppdragelsen i en digital tidsalder. Sosiale medier, smarttelefoner og konstant internettilgang har revolusjonert barndommens erfaringer – inkludert hvordan barn kommuniserer, morer seg og forstår verden rundt dem.
Denne teknologiske utviklingen har medført et bredt spekter av muligheter, men også en rekke potensielle farer og distraksjoner.
Vi har samlet ni sentrale aktiviteter som barn utfører på nettet, som er viktig for foreldre å være klar over. Du vil kanskje bli overrasket over noen av dem! Heldigvis finnes det en løsning på mange av disse utfordringene: en foreldrekontrollapp, kalt Bark, som er designet for familier.
Barn bruker Google Dokumenter som chatteplattform.
Google Dokumenter (og Microsoft Word) er essensielle verktøy for lekser, skolearbeid og mye mer for dagens barn. Når et barn skriver i et Google-dokument, tilsvarer det å skrive på et papir. Men når det deles med en venn, transformeres det raskt til et aktivt chatterom.
Man kan invitere et ubegrenset antall deltakere, og alle kan bidra i sanntid. Så, hvis du ser at barnet ditt skriver intenst på et dokument, er det ikke sikkert at det bare er lekser de holder på med – det kan like gjerne være en uformell samtale med venner!
Tweens og tenåringer er engasjert i fanfiction på nettet.
Fanfiction, kunsten å skape nye historier basert på kjente karakterer fra populærkulturen, har eksistert siden 60-tallet. Takket være internett har fanfiction oppnådd stor popularitet på flere nettsteder. Brukere kan dele sine historier, gi hverandre tilbakemeldinger og lese for underholdningens skyld. Noen kjente plattformer er WattPad, FanFiction.net og Archive of Our Own.
Fanfiction omhandler imidlertid ikke bare superhelter og eventyr. Mye av innholdet er viet til seksuelle temaer, og det kan være svært grafisk. Faktisk begynte boken «50 Shades of Grey» som Twilight-fanfiction på FanFiction.net i 2009. Upassende innhold i disse historiene kan også inkludere seksuelt misbruk, incest og mer.
Nettmobbing er et utbredt problem. 👺
Nettmobbing er ikke det samme som tradisjonell mobbing på skolegården. Takket være teknologi kan barn bli utsatt for mobbing uansett hvor de har telefonen med seg – enten det er i kirken, rundt middagsbordet eller på ferie i utlandet. Mobbing kan også ta mange ulike former.
Barn kan motta hatmeldinger, aggressive tekstmeldinger, chatter og e-poster. De kan også bli ofre for falske Instagram-kontoer der pinlige bilder deles. I tillegg finnes det gruppechatter der noen ekskluderes, som for eksempel en gruppe med navnet «Alle i klassen bortsett fra Sara». Konsekvensene av nettmobbing kan være svært alvorlige, og kan føre til depresjon, angst og selvmordstanker hos barn.
Anonyme chatteapper er populære under overnattinger. 🛌
Anonyme chattetjenester, som Omegle, har som eneste hensikt å koble sammen fremmede. Barn er kjent for å bruke slike plattformer i grupper, særlig under overnattinger, som en form for spenning – litt som vår generasjons telefonspøker eller chattrom på AOL.
Omegle er imidlertid ikke bare uskyldig moro. Denne videochatteplattformen utsetter barn for en rekke farer, som seksuelt innhold, forstyrrende bilder, nettpredatorer og mer.
Selv Twitter inneholder seksuelt innhold.
Twitters søkefunksjon fungerer i praksis som et Google-søk. Ved å bruke vanlige termer som «seksuelt» får man mange resultater. På grunn av Twitters slappe standarder, er det ikke nødvendig med veldig spesifikke søkeord.
Et raskt søk etter «seksuelt» kan vise eksplisitte bilder umiddelbart. Siden Twitter ikke oppfattes som en farlig plattform, overser ofte foreldre den som en potensiell kilde til uegnet innhold.
Barn føler seg ofte presset til å sende seksuelle meldinger. 📱
Ifølge Time Magazine, har en av fire ungdommer sendt seksuelle meldinger. Hvis dette bekymrer deg som forelder, er du ikke alene! Gruppepresset som barn opplever i dag er uten sidestykke.
De kan føle at de må sende nakenbilder for å passe inn, men blir likevel dømt hvis de gjør det. Og hvis de ikke gjør det, blir de også dømt. I tillegg kan de juridiske konsekvensene av å sende seksuelle meldinger være alvorlige. Lovverket varierer fra stat til stat, men nakenbilder av mindreårige kan være ulovlig selv om de utveksles mellom to barn.
Smarte høyttalere kan fungere som telefoner. 🔊
I tillegg til å spille musikk, kan barn bruke smarthøyttalere for å kommunisere med venner og familie. Denne funksjonaliteten er knyttet til en telefon og synkroniseres med kontakter. Men den kan også brukes til å ringe offentlige numre, inkludert ukjente. I tillegg tillater Amazons «Drop-In» og Googles «Broadcast»-funksjoner direkte kommunikasjon mellom høyttalere.
Disse funksjonene kan brukes til å snakke med en annen smarthøyttaler i et annet rom i samme hus, eller i noen tilfeller til og med i et helt annet hjem! I motsetning til en vanlig telefonsamtale, kan folk imidlertid kontakte deg selv om du ikke ønsker det. Dette kan føre til uønsket kommunikasjon og trakassering.
Emojiene har utviklet seg til et eget språk.
Hver generasjon har sitt eget slang – husker du «alt det der og en pose chips» fra 90-tallet? Dagens generasjon Z har ikke bare egne uttrykk, men de bruker også emojier for å kommunisere ting som ikke alltid er umiddelbart åpenbare for utenforstående.
For eksempel, lastebil-emojien (🚛) brukes til å referere til «en velformet bakdel». Og hva med løv-emojien (🍃)? Det betyr ikke en hyllest til naturen – den brukes faktisk for å referere til marihuana! Dette er en måte å kamuflere samtaler i tilfelle voksne skulle lese dem.
Barn trenger hjelp med å balansere skjermtid.
Ifølge American Academy of Child & Adolescent Psychiatry bruker barn i alderen 8–12 år i USA gjennomsnittlig 4–6 timer foran en skjerm per dag. For tenåringer stiger tallet til 9 timer. Og ifølge Mayo Clinic kan barn oppleve alvorlige bivirkninger av for mye skjermtid, inkludert dårligere skoleprestasjoner, uregelmessige søvnvaner og atferdsproblemer.
Selv om skjermer er (og vil fortsette å være) en betydelig del av det moderne livet, er det viktig å finne en sunn balanse. Barna dine vil bruke teknologi resten av livet, så det er avgjørende å lære dem hvordan de skal leve og trives med den fra ung alder.
Føler du deg overveldet av alt dette? Ikke bekymre deg! Barks foreldrekontrollapp er her for å hjelpe!
Bark er en foreldrekontrollapp som gir innsikt i barnets digitale verden. Når du kobler barnets enheter, apper og kontoer til Bark, kan du overvåke problematferd som mobbing, nettpredatorer, narkotika-/alkoholbruk, seksuelt innhold, depresjon og mer. Hvis noe urovekkende blir oppdaget, mottar du et varsel slik at du kan sjekke opp med barnet ditt.
Bark gir deg ikke full tilgang til alt på telefonen deres – dette sparer deg for tid samtidig som det gir barnet litt privatliv.
I tillegg til overvåking tilbyr Bark også et tilpassbart skjermtidsverktøy som lar deg kontrollere hvilke apper barnet kan bruke og når – noe som er perfekt for å begrense distraksjoner i løpet av skoledagen og fremme ro etter leggetid.
Til slutt har Bark også et effektivt nettfilter som blokkerer nettsider for å beskytte barnet mot uegnet innhold. Registrer deg i dag for en gratis prøveperiode på 1 uke!
Her er noen flere foreldrekontrollapper som kan hjelpe med barnas nettsikkerhet.