Som i enhver annen sektor, florerer det innenfor UI/UX-design mange misforståelser som kan villede designere og få prosjekter til å avvike fra sine opprinnelige hensikter. Det er ikke usannsynlig at du, kanskje ubevisst, har hatt en eller flere av disse feiloppfatningene i løpet av din karriere.
Det er derfor avgjørende å identifisere sannheten bak disse mytene, uansett om du er en nykommer eller en erfaren veteran. I denne artikkelen tar vi et oppgjør med vanlige UI/UX-myter og misoppfatninger. Dette vil hjelpe deg å skille mellom grunnløse påstander og det som faktisk er oppnåelig innen UI/UX-design.
2. UI/UX – en enkel karrierevei?
Fra idegenerering til gjennomføring er det krevende å utvikle et fremragende brukergrensesnitt og en god brukeropplevelse. Det krever grundig planlegging og kreativitet. Denne karriereveien er ikke en enkel spasertur i parken; det krever en kombinasjon av både personlige og tekniske ferdigheter for å lykkes innen UI/UX-design.
Mens noen personlige ferdigheter kan være medfødt, krever det tid, innsats og ressurser å mestre de nødvendige tekniske verktøyene og ferdighetene, som for eksempel wireframing og prototyping. I tillegg er jobbsøking i UI/UX-bransjen svært konkurransepreget og markedet er mettet.
Du må investere i kontinuerlig læring – ved å ta forskjellige profesjonelle kurs – for å holde deg oppdatert og relevant i bransjen. Uansett hvordan man ser på det, er UI/UX-karrierer krevende.
3. Hvit plass i design – bortkastet?
Hvite områder, eller negativ plass, blir ofte ansett som bortkastet fordi de ikke inneholder «konkrete» designelementer. Dette stemmer ikke helt. Hvite områder gjør et design mer behagelig for øyet, noe som forbedrer lesbarhet og forståelse.
I følge Interaction Design Foundation, er hvite områder dessuten avgjørende for å skape et responsivt brukergrensesnitt. Hvis du tidligere har undervurdert betydningen av hvite områder, kan det være lurt å revurdere.
4. Design – kun for brukeren?
Det er selvfølgelig viktig å fokusere på brukeren når du utvikler et godt brukergrensesnitt og en god brukeropplevelse. En vellykket UI/UX-design tar imidlertid også hensyn til bedriftens mål og behov. Brukere er ikke alltid klar over hva de ønsker, men alle bedriftseiere vet at de må tjene penger og være konkurransedyktige.
Å kun fokusere på brukeren, samtidig som du ignorerer bedriftens behov, kan være skadelig for selskapet du designer for. For å oppnå et responsivt brukergrensesnitt og en sammenhengende brukeropplevelse, er det viktig å skape en balanse mellom forretningsmål og brukerbehov.
5. UI/UX-designere – kunstnere? Estetikk er alt?
En utbredt myte om UI-design er at det bare handler om estetikk og å få ting til å se pene ut. I virkeligheten krever UI/UX mye mer, inkludert forskning, planlegging, innholdsutvikling og til og med innsikt i datavitenskap. Det handler om å skape intuitive oppsett og sikre problemfri interaksjon mellom ulike designelementer.
En UI/UX-designer må vurdere brukervennlighet, tilgjengelighet, forretningsmål og sluttbrukerbehov før de legger til kunstneriske elementer. Selv om kunstneriske ferdigheter kan forbedre det visuelle uttrykket, er de kun en del av et større ferdighetssett en UI/UX-designer trenger.
Med andre ord er det ikke obligatorisk å være en kunstner, eller å skape estetisk tiltalende design, men det er verdifullt for å skille seg ut.
6. UI og UX – det samme?
Mange, også rekrutteringsbyråer, tror at siden UI og UX ofte nevnes sammen, er de like og gir samme resultat. I realiteten er det betydelige forskjeller mellom UI og UX, selv om du kan være dyktig i begge feltene.
UX-design omfatter hele brukeropplevelsen med et bestemt produkt fra start til slutt. UX-designere skaper effektive, funksjonelle og hyggelige brukeropplevelser i samhandling med produktet. De er også dyktige i å identifisere brukerbehov og frustrasjoner, og samler verdifull innsikt som bidrar til produktets designbeslutninger.
UI-design, derimot, refererer til det visuelle grensesnittet til et digitalt produkt, og hvordan brukerne samhandler med det. UI-designere skaper harmoni mellom designelementer, som ikoner, knapper og fargepaletter. Hovedoppgaven til UI-designere er å utvikle et enhetlig, engasjerende og visuelt tiltalende grensesnitt som forbedrer brukeropplevelsen.
Selv om UI og UX ofte brukes om hverandre, er det separate disipliner med ulike roller og ansvarsområder.
7. UI/UX-design – en engangsoppgave?
Mange, spesielt bedriftseiere, tror feilaktig at UI/UX-design er en engangsoppgave som kan krysses av listen etter at et produkt er lansert. I virkeligheten er UI/UX-design en iterativ prosess som krever kontinuerlig forbedring. Både designere og produktene de designer, må gjennomgå kontinuerlig utvikling for å forbli relevante.
Dette skyldes at brukerpreferanser endres, teknologien utvikler seg, og konkurransen i alle bransjer stadig øker. I motsetning til hva mange tror, er UI/UX-design ikke et engangsprosjekt, men en kontinuerlig utviklingsprosess.
8. UI/UX-design – kun for designteamet?
Teamarbeid spiller en viktig rolle for suksessen til ethvert selskap. Derfor kan UI/UX-design med fordel sees fra et tverrfaglig og tverrfunksjonelt perspektiv. Selv om UI/UX-designere er ansvarlige for å utføre selve produktdesignet, kan de samarbeide med andre avdelinger i selskapet for å utvikle produkter og tjenester av høy kvalitet.
De kan også diskutere og vurdere produktets ytelse sammen, fordi ingen har monopol på kunnskap. Dette styrker bedriftens arbeidskultur.
9. UI/UX-designere må kunne kode?
Denne myten antyder at for å designe brukergrensesnitt og brukeropplevelser, må designere kunne skrive kode ved hjelp av designspråk som CSS. I realiteten er dette ikke sant, da UI/UX-designere har et bredt spekter av ferdigheter utover koding som hjelper dem med å utvikle fremragende produktdesign.
Selv om det er mange fordeler ved å lære seg koding som en UI/UX-designer, betyr det ikke at kodekunnskap er et absolutt krav for å fungere som designer.
10. One-size-fits-all fungerer i UI/UX-design?
Mange, både designere og ikke-designere, tror at en «one-size-fits-all»-tilnærming fungerer i UI/UX-design, spesielt på tvers av ulike plattformer. Det vil si at en UI/UX-design for en nettside kan brukes for en mobilapp.
Selv om det ikke er feil å hente inspirasjon fra eksisterende design, kan det å bruke samme design ordrett på tvers av ulike plattformer svekke effekten av designet ditt.
Mobil- og nettsidebrukere har også ulike behov og frustrasjoner, selv for samme organisasjon. Derfor er det best å forkaste denne tanken og fokusere på å skreddersy designprosjektene for å møte sluttbrukernes spesifikke behov.
Viktige punkter
- UI/UX-karrierer er krevende og krever en kombinasjon av personlige og tekniske ferdigheter, samt kontinuerlig læring og investering i faglig utvikling.
- Hvite områder i design er viktig for lesbarhet og forståelse, og for å skape et responsivt brukergrensesnitt.
- God UI/UX-design balanserer brukerbehov med bedriftens mål, og tar hensyn til både brukerens og bedriftens behov.
Riktig tankesett for UI/UX
Å kvitte seg med vanlige myter og misforståelser om UI/UX er avgjørende for å forstå bransjen og dens dynamikk. Vi har avkreftet mange av disse, slik at du ikke vil la dem ha en negativ innvirkning på din karriere.
Prioriter kontinuerlig faglig utvikling for å holde deg oppdatert på designutviklingen. Du kan delta på UI/UX-designkurs og designkonferanser for å lære, avlære og lære detaljer om UI/UX-bransjen.