Hvis du aldri har hørt om hodetelefoner som bruker beinkonduksjon, er du i ferd med å oppdage noe ganske spesielt. Disse hodetelefonene er bemerkelsesverdig stille, de sitter ikke på eller i ørene, og de overfører lyd ved å vibrere hodeskallen din. Men hvordan er det mulig å oppfatte lyd gjennom hodeskallebenet?
Lyd er i bunn og grunn vibrasjoner
Før vi går dypere inn i beinkonduksjon, la oss ta en titt på hvordan lyd fungerer generelt. I likhet med lys beveger lyd seg i bølger gjennom luften. Men i motsetning til lys, kan lyd også bevege seg gjennom faste materialer. Det er derfor lyd ofte kalles «trykkbølger». Disse bølgene får gjenstander til å vibrere, selv om vibrasjonene ikke alltid er synlige for det blotte øye.
Det finnes en rekke små organer inne i øret som er spesielt utviklet for å reagere på lyd. Med andre ord, de er svært gode til å vibrere. Hovedrollen spilles av trommehinnen, en tynn membran som vibrerer på samme måte som et trommeskinn eller membranen i en mikrofon. Denne vibrasjonen setter i gang de andre øreorganene og de små øreknoklene i bevegelse. (En liten merknad: Det er kanskje best å unngå å søke opp bilder av trommehinnen. Det er ikke et spesielt vakkert syn.)
Når alt begynner å vibrere, registrerer sneglehuset (cochlea) de pågående hendelsene. Deretter sendes denne informasjonen videre til hjernen, hvor den tolkes som musikk, stemmer eller andre lyder du måtte utsette deg selv for.
Så langt ser hørsel ut til å være en forholdsvis enkel prosess. Og gjett hva? Beinkonduksjon er like enkelt.
Beinkonduksjon omgår trommehinnene
Vanlig hørsel avhenger av at trommehinnen setter i gang vibrasjoner i de små organene og knoklene i det indre øret. Trommehinnen er likevel ikke avgjørende for hørselen, men uten den ville knokler og organer i det indre øret være helt i ro.
Ser du hvor dette bærer hen? Beinkonduksjon omgår trommehinnene ved å sende vibrasjoner direkte til det indre øret via hodeskallen. Når de små knoklene og organene i det indre øret begynner å bevege seg, merker ikke sneglehuset noen forskjell. Det registrerer vibrasjonene, sender dem videre til hjernen, og du hører plutselig musikk, podcaster eller de irriterende videoene som spiller automatisk på forskjellige nettsteder.
Dette betyr likevel ikke at hodetelefoner med beinkonduksjon er helt lydløse. De er fremdeles hørbare (selv om de er betydelig mindre hørbare enn ørepropper), men de er utviklet for å overføre lydbølger gjennom hodeskallen din, i stedet for gjennom luften.
Hvorfor velge hodetelefoner med beinkonduksjon?
Siden hodetelefoner med beinkonduksjon omgår trommehinnene og ikke slipper mye lyd ut i luften, finnes det flere praktiske bruksområder for dem. For det første kan de brukes for å holde ørene frie mens du trener, snakker med andre eller trenger å være oppmerksom på trafikken. De kan også brukes for å unngå de skadelige lydnivåene som typiske hodetelefoner kan generere. De er i bunn og grunn det motsatte av støyreduserende hodetelefoner.
Mer interessant er det at hodetelefoner med beinkonduksjon kan være en løsning for enkelte hørselsproblemer, særlig konduktivt hørselstap. Det finnes til og med høreapparater som bruker beinkonduksjon. Det sies at Beethoven skal ha holdt en stang mellom tennene og pianoet for å komponere musikk mens han var døv.
Konduktivt hørselstap skyldes ofte problemer i mellomøret (vanligvis med trommehinnen), som er nettopp den delen av øret som hodetelefoner med beinkonduksjon omgår når de sender vibrasjoner til det indre øret. Selvfølgelig vil omfanget av hørselstapet være avgjørende for hvor godt hodetelefoner med beinkonduksjon fungerer for deg. Problemer i det indre øret (spesielt problemer med nervene eller sneglehuset) vil også begrense effekten av disse hodetelefonene.
Bør du kjøpe hodetelefoner med beinkonduksjon?
Før du går ut og kjøper et par nye hodetelefoner med beinkonduksjon, er det lurt å tenke gjennom dine behov. Hvis du ønsker å omgå hørselstapet ditt eller høre omgivelsene mens du lytter til musikk, bør du definitivt vurdere å kjøpe de beste hodetelefonene med beinkonduksjon du har råd til. (Det er ikke bare våre meninger – mange hodetelefoner med beinkonduksjon er ikke særlig gode. Det er viktig å kjøpe et par av god kvalitet for å unngå å bli skuffet.)
Hvis du derimot bare er ute etter best mulig lydkvalitet, bør du holde deg til det du kjenner. Et par gode vanlige hodetelefoner vil som regel ha bedre lyd enn selv de beste hodetelefonene med beinkonduksjon. Beinkonduksjon er en løsning for mange utfordringer, men det går ofte på bekostning av lydkvaliteten.