Slik åpner du RAW-bildefiler på Windows 10

Windows 10 har endelig innebygd støtte for RAW-bilder, takket være mai 2019-oppdateringen. Du trenger bare å installere en utvidelse fra butikken. Det finnes også andre løsninger for å åpne RAW-filer på eldre versjoner av Windows.

Windows 10: Last ned RAW Images-utvidelsen

For å installere og bruke RAW Image Extension, må du bruke Windows 10 mai 2019-oppdateringen (versjon 1903 eller nyere). Hvis du ikke klarer å installere utvidelsen, må du installere oppdateringen fra Innstillinger-appen eller last den ned manuelt fra Microsofts nettsted.

Kodeken for denne gratis utvidelsen bringes til deg av folket på libraw.org og støtter ikke alle formater av RAW-bilder ennå. For å se om din er kompatibel med denne utvidelsen, sjekk ut prosjektets nettside for en oppdatert liste over støttede kameraer. RAW Image Extension gjør det mulig å se bilder i Photos-appen samt miniatyrbilder, forhåndsvisninger, metadata av RAW-bilder i File Explorer. Du kan åpne egenskapsvinduet til en RAW-fil for å se metadataene.

  Slik slår du av Bluetooth på Windows 10 (deaktiver Bluetooth)

Gå til Microsoft Store og søk etter «Raw Images Extension», eller gå direkte til Raw Image Extension-side. Klikk «Get» for å installere den.

Klikk nå på «Installer» for å installere utvidelsen.

Etter at utvidelsen er lastet ned og installert, lukk butikken og naviger til mappen med RAW-bildene dine. Miniatyrbilder genereres umiddelbart inne i Filutforsker uten å bruke en ekstern visningsprogram.

Dobbeltklikk på bildet, klikk på «Bilder» og klikk deretter på «OK».

RAW-bildet ditt vil nå åpnes direkte i Photos-appen uten å måtte laste ned og installere et tredjepartsprogram som Photoshop.

For alltid å bruke Bilder-appen med RAW-filene du bruker, kan du endre standardprogrammet til en bestemt filtype med guiden vår.

Tredjepartsprogrammer

Hvis du ikke har oppdatert til den nyeste versjonen av Windows ennå, kan du fortsatt se og redigere RAW-bilder med bruk av tredjepartsprogramvare. Et av de største og mest funksjonsrike programmene der ute er Adobe Photoshop, men hvis du ikke er en profesjonell fotograf og ikke vil betale ut hundrevis av dollar for det, her er et par programmer du kan bruke i stedet.

  Windows 7 dør i dag: Her er det du trenger å vite

FastRawViewer

FastRawViewer er visningsprogramvaren laget av LibRaw-kodekutviklerne og støtter de samme formatene som Windows-utvidelsen. FastRawViewer, som navnet antyder, åpner RAW-filer ekstremt raskt og på farten, i stedet for å vise en innebygd JPEG-forhåndsvisning, slik de fleste RAW-seere ville gjort. I stedet gjengir den bilder direkte fra RAW-filene som lar deg se det ekte upåvirkede bildet – med RAW-histogrammet – noe som gjør FastRawViewer til det ultimate fotoutrangeringsverktøyet.

FastRawViewer er kun for visning av bilder og endrer dem ikke i det hele tatt. Den er tilgjengelig som en gratis 30-dagers prøveversjon; da er det en engangsbetaling på $25 hvis du velger å fortsette å bruke den.

RawTherapee

RawTherapee er et RAW-bildebehandlingsprogram med åpen kildekode på tvers av plattformer. Den har avansert fargehåndtering (hvitbalanse, fargetone-metning-verdikurver, fargetoning, etc.), eksponeringskompensasjon, batchkonverteringsbehandling, støtte for de fleste kameraer, kopier/lim inn redigeringsparametere på tvers av bilder, filleser og så mye mer.

Selv om det ikke er en rask måte å se RAW-bilder på, kan du bruke den som et alternativ til Photoshop for å vise, redigere og batchkonvertere alle bildene dine til et mer utbredt format. Du kan til og med installere den som en plugin for GIMP hvis du allerede bruker den som bildeprosessor.

  Slik velger du flere fliser på startskjermen til Windows 8.1-oppdatering 1

RawTherapee oppdateres med nye funksjoner jevnlig og 100 % gratis å bruke under GNU General Public License versjon 3.

PhotoPea i nettleseren din

PhotoPea er en lett nettleserbasert fotobehandlingsapp, som er oppe og kjører akkurat så raskt som det tar å laste en nettside. PhotoPea kjører utelukkende på serveren, noe som betyr at datamaskinen din ikke trenger de ekstra ressursprogrammene som Photoshop eller Lightroom krever. Den støtter hundrevis av filformater, inkludert de fleste RAW-bilder.

PhotoPea har eksponeringskontroll, kurvejusteringer, nivåer, lysstyrke, filtre og en rekke børster, lag, stav, helbredende verktøy å velge mellom. Du kan til og med konvertere RAW-bildene dine til mer vanlig brukte formater for å laste ned til datamaskinen din.

PhotoPea er gratis å bruke, alt du trenger er en internettforbindelse og en nettleser for å få tilgang til denne kraftige bildeprosessoren.