Slik kontrollerer du takviftene dine i et smarthjem

Et smarthjem lover frihet fra veggbrytere og trekkkjeder. I stedet får du stemmestyring og kraftig automatisering. Sånn fungerer det i alle fall for smarte lyspærer. Hvorfor ikke gjøre hjemmets takvifter smarte også?

Smarte vifter er en annen stor bekvemmelighet for hjemmet. Med en tilkoblet vifte får du ikke bare stemme og fjernkontroll, men du kan også legge til tidsplaner og rutiner. Du kan legge til smarte vifter i hjemmet ditt på flere måter: installer en ny, konverter en eksisterende «dum» vifte, installer en smart viftebryter eller legg til en smart bro for vifter.

Det dyre alternativet: Kjøp en ny smart vifte

Hvis du vil ha en vifte som enkelt kan integreres i ditt eksisterende smarthome-system, er installering av en ny smartvifte det enkleste alternativet. Smarte fans kommer vanligvis i enten et Wi-Fi- eller Zigbee-format. Hvis du velger en Wi-Fi-vifte, som de fra Jeger eller Haiku, trenger du ikke et nav.

Du får fortsatt vanligvis en standard infrarød (IR) fjernkontroll, pluss tilgang via en smarttelefon- eller nettbrettapp. Wi-Fi-fans tilbyr vanligvis Alexa- og Google Assistant-integrasjon, med stemmestyring av både de integrerte lysene og viften. Du må installere en dedikert app på smarttelefonen eller nettbrettet. Og selvfølgelig risikerer du forstyrrelser hvis du har for mange Wi-Fi-enheter på nettverket.

ZigBee-fans krever imidlertid en smart hub. De mest utbredte tilbudene, fra Gardiner og Hampton Bay, er designet spesielt for Wink-huber. Hvis du har flere ZigBee smarthusenheter, danner de et mesh-nettverk med ZigBee-viften for bedre rekkevidde. Dessverre, mens de har Alexa- og Google Assistant-integrasjon, inkluderer det vanligvis ikke stemmestyring av viften – stemmeassistentene kan bare slå det integrerte lyset av og på.

Hvis du har installert en vifte med en IR-fjernkontroll før, følger installasjonen av en smart vifte samme prosess. Du kobler inn en IR-modul som også inkluderer enten Wi-Fi- eller ZigBee-radioer når du installerer viften.

  Slik låser du opp detaljert strømmestatistikk på Apple TV

Den største ulempen – i tillegg til å måtte installere viftene – er utgiftene. Smarte fans varierer fra $130 til $640. Den introduserer også et ekstra feilpunkt – ZigBee-radioen til vår smarte fan sviktet etter fire måneder, og verken produsenten eller butikken ønsket å fikse det. Viften fungerer fortsatt, men som en standard stum vifte.

Gjør din nåværende «dumme» vifte til en smart vifte

En smart viftemodul og en standard IR-viftemodul ser nesten identiske ut.

Hvis du ikke ønsker å kjøpe alle nye fans, kan det være mulig å konvertere de du allerede har. Hvis viften din allerede har en IR-modul, kan du erstatte den med en adapter med Wi-Fi eller Zigbee radioer.

Du vil møte de samme positive og negative sidene som du ville gjort med en ekte Wi-Fi- eller Zigbee-fan. ZigBee Wink-kontrolleren lar fortsatt ikke stemmeassistenten kontrollere viftehastighetene, for eksempel. Men for $50 til $70 er det langt rimeligere å legge til radioene til den eksisterende viften enn å kjøpe en helt ny vifte.

For å legge til en smartmodul til din eksisterende vifte med IR, tar du viften fra hverandre, fjerner IR-modulen og erstatter den med smartmodulen. Vanligvis har de samme form og størrelse, men med en ekstra antenne.

Hvis viften din ikke har en IR-fjernkontroll, kan det hende du fortsatt kan legge til en smartmodul. Men du bør ta viften fra hverandre først og dobbeltsjekke at du har god plass i motorhuset til en ekstra enhet. Du bør se på hvor ledningene fra viften din kobles til ledningene fra hjemmet ditt.

Bytt ut viftens veggbryter med en smart

Hvis du styrer viftene dine med en dedikert veggbryter (ofte funnet ved siden av en lysbryter), kan du helt omgå å kjøpe en ny vifte eller konvertere en eksisterende. I stedet kan du erstatte din nåværende dumme viftebryter med en smart viftebryter. Smarte viftebrytere kommer inn Wi-Fi (Lutron Caseta), ZigBee (GE), og Z-Wave (også GE) modeller. De varierer vanligvis mellom $45 og $60. Ofte trenger de en hub for å integreres i smarthome-systemet ditt, som inkluderer noen Wi-Fi-brytere, som Lutrons, så det øker kostnadene også, hvis du ikke allerede har huben.

  Hvorfor du ikke kan blokkere BitTorrent på ruteren din

Smarte viftebrytere fungerer mye som smarte lysbrytere. Du må bytte ut den nåværende bryteren med smartbryteren. Vanligvis er smartversjonen større, og noen krever en nøytral ledning. Så du må dobbeltsjekke at du har både nødvendig plass og ledninger. Hvis du er ukomfortabel med å jobbe med hjemmets ledninger, bør du vurdere å ansette en elektriker. Og hvis du leier i stedet for å eie hjemmet ditt, bør du sørge for at du har lov til å installere bryteren.

Lutron Caseta-brytere har en valgfri trådløs fjernkontroll som fungerer med den kablede bryteren. Du kan montere den andre steder for enkel kontroll på flere steder.

Når den er installert, kan du fortsette å bruke viftebryteren som du alltid har gjort. Men du kan også koble til bryteren via en app, Alexa eller Google Assistant.

Legg til en smart bro for å unngå ledninger

Du trenger ikke å installere en ny vifte, koble til en ny mottaker eller bytte ut en bryter. Hvis din eksisterende vifte har en IR-fjernkontroll, kan du bruke en bro til å kontrollere den. Hvis du allerede eier en Logitech Harmony, kan du programmere den til å fungere med de fleste IR-enheter.

Du kan prøve å skrive inn vifte og modellnummer i Logitech Harmony-kompatibilitetsside for å se om det støttes internt (fem av viftene vi prøvde var det ikke). Selv om viften din ikke er oppført, kan du manuelt programmere en IR-fjernkontroll inn i Logitech Harmony. Når du parer viften din med Harmony, kan du kontrollere den gjennom Logitech-appen eller bruke grunnleggende talekommandoer av og på med Alexa eller Google Assistant.

  Beste WordPress-hosting i 2024 (april)

For et enklere og rimeligere alternativ, kan du vurdere Bond Smart Bridge, som koster 100 dollar. Bond designet broen sin spesielt for å kontrollere vifter, og den fungerer også med elektriske peiser og enkelte klimaanlegg. Oppsettet er enkelt – mens broen er i skannemodus, retter du den eksisterende IR-fjernkontrollen mot den og holder inne strømknappen. Bond sjekker koden mot databasen, og hvis den finner en match, programmerer den automatisk resten. Broen fungerer som en IR-blaster slik at den kan erstatte fjernkontrollen din.

Bond inkluderer en app, men den er riktignok ikke særlig stabil. Etter vår erfaring sender den ofte en kontrollkommando med hell, men klager deretter over at kommandoen mislyktes. Men takket være integrasjon med både Alexa og Google, trenger du ikke appen etter sammenkobling. Du kan bruke Google- eller Alexa-appen i stedet, eller talekommandoer. Og med Bond, nesten alle funksjoner fjernkontrollen din kan gjøre, kan stemmen gjøre. Hvis du har gruppert og navngitt enhetene dine riktig, kan du si «Slå på viften» eller «Skru viften til 60 prosent» når en Echo eller Google Home er i samme rom som viften.

IR blaster-broer, som Logitech og Bond, er imidlertid ikke perfekte. Hvis en fysisk bryter styrer viften din, forhindrer du at broene fungerer som de skal ved å slå den av – akkurat som en smartpære ikke kan fungere når lysbryteren er av.

Vifte-smarte broer sporer heller ikke gjeldende strømtilstand. Så hvis du bruker en talekommando til å slå av alle enheter i et rom, kan smartbroen sende Av-kommandoen selv når viften allerede er av. Siden mange IR-enheter bruker samme kommando for av og på, betyr det at mens alt annet i rommet slås av, kan viften og lyset slå seg på.

Men en bro kan være den minst skremmende metoden for å konvertere din eksisterende vifte til en smart vifte. Hvis du kan installere et ekko og pare en smart pære, kan du sannsynligvis installere en IR smart bro og pare en vifte.

Hvis viften din ikke har en IR-fjernkontroll, kan du enten legge til en universell IR-modul og bruk den med en smartvifte, eller installer en av smartradioene ovenfor.