Slik sjekker du tilgjengelig lagringsplass på en iPhone eller iPad

Det er aldri nok lagringsplass på iPhone eller iPad, spesielt når du trenger det mest. Før du drar ut på tur eller spiller inn en lang video, er det best å sjekke tilgjengelig lagringsplass på iOS-enheten din.

Hvordan sjekke hvor mye plass du har igjen

For å finne ut ledig lagringsplass på iPhone eller iPad, åpne Innstillinger-appen. Trykk på «Generelt» og velg deretter «iPhone Storage» (eller «iPad Storage» hvis det er det du bruker).

Øverst på skjermen ser du brukt plass på iPhone eller iPad. For å finne ut tilgjengelig plass, trekk den brukte plassen fra den totale lagringskapasiteten. For skjermbildet nedenfor vil det være 64 GB minus 22 GB, som er 42 GB tilgjengelig lagringsplass.

Grafen gir en visuell oversikt over hvordan lagringsplassen brukes.

Hvordan frigjøre lagringsplass

Går du tom for plass på iPhone eller iPad? Det er et par måter du kan frigjøre lagringsplass på. Du er kanskje kjent med de vanlige forslagene: slett bilder og apper.

  Hvordan lage en stripet tabell i Microsoft Word

Men hvis du allerede har gjort det (eller hvis du ikke er villig til å begrense bildebiblioteket ditt), prøv noen av alternativene nedenfor.

Aktiver iCloud-bilder

iCloud Photos laster opp alle bilder og videoer til iCloud og sletter automatisk gamle medier fra den lokale lagringen. Denne prosessen finner kun sted når du går tom for lagringsplass, og du kan laste ned innhold fra iCloud på nytt når som helst.

For å aktivere denne funksjonen, åpne Innstillinger-appen, gå til «Bilder»-delen og slå på «iCloud-bilder»-alternativet (for iOS 12 og under vil det lese «iCloud Photo Library»). Deretter må du kontrollere at alternativet «Optimaliser iPhone-lagring» er merket (dette vil slette gamle medier etter behov).

For en iPhone- eller iPad-bruker med lagringsalternativet på basisnivå, vil bare å aktivere iCloud Photos (iCloud Photo Library) ta seg av de fleste lagringsplassproblemer (gitt at du har nok lagringsplass i iCloud Drive).

  Hvordan dele og administrere Microsoft Teams-filer i en kanal

Last ned ubrukte apper automatisk

Hvis du bruker iOS 12 og nyere, vil du se et alternativ kalt «Last av ubrukte apper» rett under grafen for lagringsplass på iPhone/iPad-lagringsskjermen.

Når den er aktivert, vil iOS automatisk slette eldre apper som du ikke har brukt på en stund. Den vil bare fjerne appen og berører ikke appdataene. I fremtiden, når du laster ned appen, vil dataene dine være tilgjengelige igjen.

Slett app- eller appdata

Under grafen for lagringsplass finner du en liste over apper som tar opp mest lagringsplass (sortert etter de største appene øverst). Trykk på en app for å se fordelingen av lagringsplass mellom appen og appdataene.

Herfra kan du trykke på «Last ned app» for bare å laste ned den aktuelle appen (og ikke berøre appdataene). Du kan også trykke på «Slett app» for å slette hele appen, sammen med appdataene.

Det vil være tider når appdataene tar mye mer plass enn selve appen. Dette er mest vanlig for podcast-apper, musikk-apper og lydbok-apper. I så fall bør du åpne appen og slette de nedlastede dataene for å frigjøre plass.

  Hvordan fungerer sammenleggbare telefoner, og når får jeg en?

Optimaliser iCloud Music Library

Hvis Musikk-appen vises øverst på applisten i Lagring-delen, ta en titt på Optimaliser lagringsfunksjonen for iCloud Music Library. Det vil begrense offline nedlastinger fra Apple Music til et par gigabyte.

For å konfigurere det, åpne Innstillinger-appen og gå til «Musikk»-delen. Her, bekreft at «iCloud Music Library» er aktivert og rull ned for å finne alternativet «Optimaliser lagring». Trykk på den og bytt funksjonen fra neste side.

Velg hvor mye musikk du vil ha på iPhone eller iPad til enhver tid fra Minimumslagring-delen. Hvis du velger «Ingen», vil Apple slette all musikk hvis du går tom for plass og det er nødvendig for andre funksjoner (for eksempel hvis du tar opp en 4K-video). Annet enn det kan du også velge alternativet 4, 8, 16 eller 32 GB.

Fortsett å sjekke lagringsplassen din hver måned eller så. Hvis du oppdager at du alltid går tom for lagringsplass, kan du slå på iCloud Photo Library, Optimaliser lagringsfunksjonen for Apple Music og funksjonen Avlast ubrukte apper for å automatisere oppryddingsprosessen for lagringsplass.