De beste nye funksjonene i Android 10, tilgjengelig nå

Etter betatesting av den nyeste versjonen av Android i flere måneder, har Google offisielt sluppet Android 10. Selv om de fleste endringene i operativsystemet ligger under panseret, er det flere brukervendte endringer du kanskje vil like.

Hva skjedde med dessertnavnene?

Hvis du er en langvarig Android-bruker, vet du sannsynligvis at Google vanligvis gir nye versjoner av Android et dessertnavn. Det endret seg i år. Google annonserte det for flere uker siden oppdatering av Android-merket og dens navnestrategi.

Med denne endringen heter den nye versjonen av Android nå Android 10. Denne nummereringsstrategien vil bli brukt fremover, men Google planlegger å beholde dessertnavnene for fremtidige interne utviklingsbygg.

Morsomt faktum: Android 10 (tidligere Android Q) skulle bli kalt «Queen Cake» offentlig og omtales som «Quince Tart» internt.

Slutten på dessertnavn betyr ikke at Google slutter å bygge statuer for nye programvareversjoner. Dave Burke, VP of Engineering, Android, tweetet et bilde av Android 10-statuen.

Ny statue og signertradisjon! #android pic.twitter.com/zDyPYgKSPc

— Dave Burke (@davey_burke) 3. september 2019

Når blir telefonen min oppdatert?

Med den offisielle utgivelsen av Android 10 har Google begynt å sende ut fastvareoppdateringen til Pixel-telefonene. Den første utgivelsen har allerede begynt å rulle ut til hver generasjon av Pixel-smarttelefoner.

Pixels er ikke alene som eiere av Viktig telefon og Xiaomi Redmi K20 Pro også mottatt Android 10. OnePlus er ikke så langt bak som selskapet annonserte en åpen beta for OnePlus 7 og OnePlus 7 Pro brukere.

  Weathroux⁺ er så enkelt og rent som en værapp kan bli [Android]

Smarttelefoner fra produsenter som Samsung, LG, Huawei, Motorola og andre bør forhåpentligvis begynne å se fastvareoppgraderingen i løpet av de neste par månedene. Hvis vi har lært noe fra fortiden, kan det imidlertid gå nærmere et år før eldre telefoner mottar Android 10.

Navigering med bevegelser

Bevegelsesnavigering er den største brukervendte endringen som kommer med Android 10. Dette tillegget kommer etter at flere Android-produsenter (OEM) forsøkte å legge til varianter av Apples bevegelser og mislyktes.

Nå, i stedet for Androids standard tre- eller to-knappers navigasjonssystem, er det en bevegelseslinje. Overraskende nok kopierte Google Apples implementering, ettersom de fleste kontrollene er veldig like. Et raskt sveip opp tar deg hjem, et sveip og hold åpner Nylige-menyen, og et langt sveip fra startskjermen åpner appskuffen.

Men hva med Tilbake-knappen? Ikke bekymre deg; bakoverbevegelsen er nå tilgjengelig ved å sveipe innover fra hver side av skjermen. Som du kan se fra bildet nedenfor, vil et pilikon vises når du sveiper for å indikere handlingen.

Google Assistant fikk også en ny gest. Sveip diagonalt mot midten av skjermen fra et av de to nederste hjørnene, og deretter vises en kort animasjon på bunnen av enheten. Kort tid etter vil den virtuelle assistenten være klar til å gå.

Hvis du eier en Pixel eller Essential Phone, kan du endre navigasjonsstilen ved å gå til Innstillinger > System > Bevegelser > Systemnavigasjon. Her kan du bytte mellom den nye «Gesture navigation», «2-knapps navigasjon», som var standard i Android 9 Pie, og den klassiske «3-knapps navigasjon.»

OEM-er vil sannsynligvis endre hvilke navigasjonsalternativer som er tilgjengelige på håndsettene. Se enhetens innstillingsmeny for å finne ut hvilke valg du har når Android 10 blir tilgjengelig for den.

  Slik skanner du QR-koder på en Android-telefon

Mørk modus på systemnivå

Mørk modus er en av funksjonene Android-brukere oftest ber om. Etter år med utvalgte utviklere la til et mørkt tema til appene sine, har Google inkludert en systemomfattende mørk modus i Android 10.

Siden avgjørelsen ble kunngjort på I/O 2019, har Google og tredjepartstjenester sakte blitt lagt til mørke temaer til appene sine. Hvis den implementeres riktig, vil hver støttet app følge Androids oppførsel og slå på det mørke temaet når systemet er aktivert.

Du kan slå på mørk modus ved å gå til Innstillinger > Skjerm > Mørkt tema eller ved å trykke på hurtiginnstillingsflisen i Androids varslingsskjerm.

Smart svar

Android 10 blir smartere når det gjelder varsler. Samtidig som Digital velvære brukes til å dempe avbrytende apper, vil Smart Reply tilby raske svar og handlinger på innkommende meldinger. Som animasjonen ovenfor viser, kan du enkelt sende et svar på ett til to ord til noen eller trykke på en lenke for å åpne en tilsvarende app.

Google opplyser at foreslåtte handlinger fungerer med YouTube-koblinger og -adresser som finnes i Google Maps. I tillegg kan Android 10 bruke Smart Reply med hvilken som helst av dine favorittmeldingsapper.

Bedre tillatelseskontroll

Android har uten tvil vært godt bak iPhone når det gjelder tillatelsesadministrasjon. Google følger raskt med utgivelsen av Android 10 ettersom den har lagt til en ny tillatelsesbehandling med bedre kontroller.

Det er også en oppdatert posisjonstillatelsesdialog som vises når en app ber om enhetens posisjon. I stedet for å gi appen alt eller ingenting tilgang, er det et nytt alternativ som bare tillater tillatelsen mens appen er åpen. Denne endringen deaktiverer appens mulighet til å sjekke enhetens plassering i bakgrunnen når den er lukket.

  Få tilgang til og juster lydinnstillinger på Android

Den oppdaterte tillatelsesmenyen kan nås ved å gå til Innstillinger > Personvern > Tillatelsesbehandling. Her kan du se hvilke apper som har tillatelse til å utføre visse typer handlinger og tilbakekalle tilgang til hver tillatelse etter behov.

Sikkerhetsoppdateringer gjennom Google Play

I stedet for å vente på at produsenter og operatører skal presse Android-oppdateringer, kan Google nå sende sikkerhet og feilrettinger gjennom Google Play. Ved å ta tilbake kontrollen kan Google sikre at alle enheter som kjører Android 10 eller nyere har de siste sikkerhetsproblemene rettet så snart et problem er funnet.

Du kan se etter sikkerhetsoppdateringer manuelt ved å gå til Innstillinger > Sikkerhet > Google Play-systemoppdatering også.

Android 10s påskeegg

Med utgivelsen av Android 10 har Google gjemt et nytt påskeegg i operativsystemet. I stedet for en Flappy Bird-klon funnet i tidligere Android-versjoner, er det nå et puslespill som tilbyr timevis med underholdning.

Du kan komme til Android 10 Easter Egg ved å gå til Innstillinger > Om telefonen > Android-versjon og deretter trykke på «Android-versjon» i rask rekkefølge. Du kan deretter trykke og holde på hvert av elementene på skjermen for å flytte dem rundt på skjermen.

For å migrere inn i det ekte påskeegget, må du dobbelttrykke og holde på «1» til den roterer og lager en «Q» når den legges på toppen av «0». Når du er på plass, trykk raskt på «Android».

Du vil bli ført til en skikk nonogram puslespill. Du kan løse det ved å følge tallblokkene rundt brettet og trykke på individuelle ruter. Når du er ferdig, vil du se et Android-relatert ikon.

De Android subreddit har allerede løst en rekke av nonogram-oppgavene hvis du trenger hjelp.

Du kan lære mer om Android 10 ved å gå til Googles kunngjøringsinnlegg og det nye Android 10 landingsside.