USB4: Forvirrende navngiving og farlige kabler – alt du trenger å vite!

Den nye spesifikasjonen for USB er nå endelig klar. Det betyr at du snart kan oppgradere fra USB 3.2 Gen 2×2 til den nyere standarden USB4 Gen 3×2. Det er derimot viktig å unngå USB4 Gen 2×2, da denne ikke tilbyr raskere overføringshastigheter enn den forrige generasjonen. Er du forvirret? Velkommen til USB-verdenen.

Det er ikke bare navngivningen som skaper forvirring. USB-kabler som ser like ut på utsiden, kan være svært forskjellige på innsiden. I tillegg kan en dårlig kabel risikere å skade maskinvaren din.

Navngivningen av USB4 skaper forvirring (igjen)

Tidligere var USB-navnene enkle og greie. Husker du USB 2.0 og USB 3.0? Det var en overkommelig affære. Ting ble imidlertid mer komplisert med introduksjonen av USB 3.1 og USB 3.2. Nå gjør USB4 det hele enda mer forvirrende – og ja, det korrekte navnet er USB4, ikke USB 4.0.

USB Implementers Forum, som er bransjeorganisasjonen som håndterer standarden, hevder at USB4 leverer hastigheter på «opptil 40 Gbps». Men det finnes ulike hastighetsnivåer. En ingeniør med god innsikt i spesifikasjonen forklarte problemet til TechRepublic:

«Når spesifikasjonene er offentliggjort, vil en ny runde med forvirring oppstå,» uttalte kilden til TechRepublic. «Det vil finnes USB4, men det blir nødvendig å spesifisere hva slags USB4 det er snakk om, da det finnes ulike varianter. USB4 må i det minste være Gen 2×2, noe som betyr at den vil ha en hastighet på 10 Gbps ganger 2, altså 20 Gbps. Så vil det finnes USB4 Gen 3×2, som har 20 Gbps per bane. 20 x 2 gir da 40 Gbps.»

Dette bidrar til å holde ting komplisert. USB 3.0 eksisterer ikke lenger – denne ble i etterkant omdøpt til «USB 3.1 Gen 1» og deretter til «USB 3.2 Gen 1.» Det som skulle vært kalt USB 3.1, ble «USB 3.1 Gen 2» og senere omdøpt til «USB 3.2 Gen 2.» Den neste versjonen, som skulle ha vært USB 3.2, ble deretter kalt «USB 3.2 Gen 2×2», og brøt dermed det tidligere mønsteret.

Vi har tidligere forklart hva disse forskjellige USB-«generasjonene» betyr, og hvordan de henger sammen med begrepet «SuperSpeed ​​USB». Det er svært forvirrende og vanskelig å holde oversikten, særlig når USB-IF stadig endrer navn på de tidligere generasjonene av standarden.

Ikke alle USB-kabler er like

La oss anta at du ønsker å dra nytte av disse 40 Gbps-hastighetene. Da må du investere i en kabel som er sertifisert for 40 Gbps. Det holder ikke å bruke en hvilken som helst gammel kabel og forvente at den skal fungere optimalt med disse hastighetene. Sertifisering er imidlertid ikke obligatorisk. Noen usertifiserte kabler kan fungere like godt, og mange produsenter ser bort fra sertifiseringsprosessen.

Dataoverføringshastigheten er heller ikke det eneste som varierer. Ikke alle kabler leverer like mye strøm. Ulike kabler vil lade enheter med varierende hastighet. Det at en kabel har høy dataoverføringshastighet, betyr ikke nødvendigvis at den har like høy ladehastighet, eller omvendt.

Kabelsituasjonen blir stadig mer kompleks. Selv om vi har standardisert den praktiske USB-C-kontakten, som kan kobles til uansett hvilken vei den vender, har resten av kabelen blitt mindre standardisert og mer inkonsekvent.

Selv om en kabel ser moderne ut på utsiden, er den ikke nødvendigvis moderne på innsiden. Mange USB-C-kabler på markedet bruker kun USB 2.0 internt. Disse er designet for lading, ikke for høyhastighets dataoverføring. Noen kabler støtter også «alternative modi» som Thunderbolt 3. Dette er et samarbeid mellom Intel og Apple som muliggjør hastigheter på 40 Gbps. Men kun enheter med Thunderbolt 3 kan oppnå disse hastighetene, og du trenger i tillegg en Thunderbolt 3-kompatibel kabel for å dra nytte av dem.

USB4 gjør ting litt enklere ved å eliminere behovet for Thunderbolt 3 og tilby 40 Gbps hastigheter – men selv da er det forutsatt at du har enheter som kan støtte denne hastigheten, og en kabel som også støtter det.

Det finnes også andre alternative modi, som HDMI og MHL. Det er viktig å huske at ikke alle USB-kabler er like.

Dårlige USB-C-kabler er fortsatt et problem

Helt siden introduksjonen av USB-C har det vært dårlige kabler i omløp. Enkelte USB Type-C-kabler kan faktisk ødelegge enheten din når du kobler den til en laptop eller annen lader. En USB-C-kabel skal i utgangspunktet forhindre at enheten trekker for mye strøm fra laderen.

Dessverre har mange kabelprodusenter ikke designet kablene sine korrekt. Enkelte kabler lar enheter trekke for mye strøm når de kobles til en lader med en tradisjonell USB-A-port. Selv den offisielle ladekabelen som ble levert med Oppo OnePlus-smarttelefonen, ble ansett som dårlig. Den fungerte fint når du ladet en Oppo-telefon, men koblet du den USB-C-kabelen til en annen telefon, kunne den skade maskinvaren.

I stedet for å ta den første og beste ladekabelen du ser, bør du undersøke litt før du gjør et kjøp. Heldigvis skal USB-IF-sertifiseringsprosessen sørge for at det blir enklere å finne en god kabel. Se etter sertifiseringsmerket. Men husk at ikke alle kabler er sertifiserte. Usertifiserte kabler kan også fungere helt fint!

Vi anbefaler AmazonBasics-kabler, som er prisgunstige, USB-IF-sertifisert, og tydelig merket med hvilke hastigheter de støtter. Og ja, de har forvirrende navn som «AmazonBasics USB Type-C til USB-A Male 3.1 Gen2», fordi USB er komplisert.

Det er ikke rart at Apple holder seg til Lightning

Apple bruker fremdeles Lightning-porten på sine iPhones. Den har omtrent samme størrelse som en USB-C-kontakt, men den er proprietær. Apple lager sine egne Lightning-kabler, men andre produsenter kan også lage dem. Det er imidlertid et lite «men»: Apple må sertifisere kablene og gi en spesiell maskinvarebrikke som gjør at de fungerer. I motsetning til USB, kan ikke produsenter lage kabler som tilsynelatende fungerer, men som egentlig ikke holder mål. Apple har nemlig vetorett takket være MFi-sertifiseringen.

Det finnes også kun én type Lightning-kabel. Det er ikke forskjellige «moduser» som kan eksistere på en Lightning-kabel eller generasjoner med forvirrende navn som «Lightning 3.2 Gen 2×2» og «Lightning4.»

Resten av bransjen kan klage, men Apple har gjort ting enklere og mindre forvirrende ved å holde seg til Lightning-kabler. USB-standarden blir stadig bedre rent maskinvaremessig, men USB-kabler blir bare mer kompliserte og forvirrende for hver nye generasjon som lanseres. Det er synd at USB-IF ikke utnyttet USB4 som en mulighet til å gjøre ting enklere.