Hvorfor du bør overklokke RAM-en din (det er enkelt!)

Hvert program på PC-en kjører gjennom RAM mens det fungerer. RAM-minnet ditt fungerer med en viss hastighet som er satt på plass av produsenten, men noen få minutter i BIOS kan øke den langt utover den angitte spesifikasjonen.

Ja, RAM-hastighet er viktig

Hvert program du kjører blir lastet inn i RAM fra SSD-en eller harddisken, som er relativt mye tregere. Når den først er lastet inn, blir den vanligvis der en stund, og får tilgang til CPUen når den trenger det.

Å forbedre hastigheten som RAM-en kjører med, kan direkte forbedre CPU-ytelsen i visse situasjoner, selv om det er et poeng med avtagende avkastning når CPU-en rett og slett ikke kan churne gjennom mer minne raskt nok. I daglige oppgaver betyr det kanskje ikke at RAM-minnet er noen få nanosekunder raskere, men hvis du virkelig knuser tall, kan enhver liten ytelsesforbedring hjelpe.

Men i spill kan RAM-hastighet faktisk ha en merkbar effekt. Hver ramme har kanskje bare noen få millisekunder til å behandle mye data, så hvis spillet du spiller er CPU-bundet (som CSGO), kan raskere RAM forbedre bildehastighetene. Ta en titt på denne benchmarken fra Linus tekniske tips:

Den gjennomsnittlige bildefrekvensen økes vanligvis noen få prosentpoeng med raskere RAM når CPUen gjør mesteparten av jobben. Der RAM-hastigheten virkelig skinner er i minimum framerates; for eksempel, når du laster inn et nytt område eller nye objekter i et spill, hvis alt må skje i én ramme, kan den rammen ta lengre tid enn vanlig hvis den venter på at minnet skal lastes. Dette kalles mikrostuttering, og det kan få spill til å føles hakkete selv når den gjennomsnittlige bildefrekvensen er høy.

Overklokking av RAM er ikke skummelt

Overklokking av RAM er ikke på langt nær så skummelt eller utrygt som å overklokke en CPU eller GPU. Når du overklokker en CPU, må du bekymre deg for om kjølingen din vil håndtere de raskere klokkene. En overklokket CPU eller GPU kan være mye høyere enn en som kjører på lagerinnstillinger.

  Lag skjermcaster i skjermens høyeste oppløsning [OS X]

Med minne produserer de ikke mye varme i det hele tatt, så det er ganske trygt. Selv på ustabile overklokker er det verste som skjer at du får en feilmelding når du tester for stabilitet og blir kastet tilbake til tegnebrettet. Selv om du prøver dette på en bærbar datamaskin, vil du bekrefte at du er i stand til å slette CMOS (for å tilbakestille BIOS til standardinnstillinger) hvis noe går galt.

Hastighet, tidspunkter og CAS-forsinkelse

RAM-hastighet måles vanligvis i megahertz, vanligvis forkortet som «Mhz.» Dette er et mål på klokkehastigheten (hvor mange ganger per sekund RAM-en kan få tilgang til minnet) og er på samme måte som CPU-hastigheten måles. «Store»-hastigheten for DDR4 (den nyeste minnetypen) er vanligvis 2133 Mhz eller 2400 Mhz. Selv om dette egentlig er litt av en markedsføringsløgn; DDR står for «Double Data Rate», noe som betyr at RAM leser og skriver to ganger for hver klokkesyklus. Så egentlig er hastigheten 1200 Mhz, eller 2400 mega-tikk per sekund.

Men de fleste DDR4 RAM er vanligvis 3000 Mhz, 3200 Mhz eller høyere. Dette er på grunn av XMP (Extreme Memory Profile). XMP er egentlig RAM-en som forteller systemet: «Hei, jeg vet at DDR4 bare skal støtte hastigheter opp til 2666 Mhz, men hvorfor overklokker du meg ikke til hastigheten på boksen?» Det er en overklokke fra fabrikken, allerede forhåndsinnstilt, testet og klar til bruk. Den oppnår dette på maskinvarenivå med en brikke på selve RAM-en kalt a seriell tilstedeværelsesdeteksjonsbrikkeså det er bare én XMP-profil per pinne:

Hvert sett med RAM har faktisk flere hastigheter bakt inn i det; lagerhastighetene bruker samme tilstedeværelsesdeteksjonssystem, og kalles JEDEC. Alt høyere enn lager JEDEC-hastigheter er en overklokke, noe som betyr at XMP ganske enkelt er en JEDEC-profil som har blitt overklokket av fabrikken.

RAM-timing og CAS-latens er et annet mål på hastighet. De er et mål på latens (hvor raskt RAM-en din reagerer). CAS-latens er et mål på hvor mange klokkesykluser det er mellom READ-kommandoen sendes til minnepinnen og CPU-en får svar tilbake. Det blir vanligvis referert til som «CL» etter RAM-hastigheten, for eksempel «3200 Mhz CL16.»

  Endre Google Nå-bevegelsen for å starte apper eller utføre andre handlinger

Dette er vanligvis knyttet til RAM-hastigheten – høyere hastighet, høyere CAS-latens. Men CAS-latens er bare en av mange forskjellige tidspunkter og klokker som får RAM til å fungere; resten blir vanligvis bare referert til som «RAM-timinger.» Jo lavere og strammere timingene er, desto raskere vil RAM-en din være. Hvis du vil lære mer om hva hver timing egentlig betyr, kan du lese denne veiledningen fra Gamers Nexus.

XMP vil ikke gjøre alt for deg

Du kan kjøpe RAM-en din fra G.Skill, Crucial eller Corsair, men disse selskapene lager ikke de faktiske DDR4-minnebrikkene som får RAM-en til å tikke. De kjøper de fra halvlederstøperier, noe som betyr at all RAM-en på markedet bare kommer fra noen få hovedsteder: Samsung, Micron og Hynix.

I tillegg er de prangende minnesettene som er vurdert for 4000+ Mhz ved lave CAS-forsinkelser, det samme som det «trege» minnet som koster halvparten av prisen. De bruker begge Samsung B-die DDR4-minnebrikker, bortsett fra at den ene har en gullfarget varmespreder, RGB-lys og en bejeweled topp (ja dette er en ekte ting du kan kjøpe).

Når brikkene kommer fra fabrikken, blir de testet i en prosess som kalles binning. Ikke all RAM fungerer best. Noe RAM klarer seg veldig bra ved 4000+ Mhz med lav CAS-latens, og noe RAM kan ikke overklokke over 3000 Mhz. Det kalles silisiumlotteriet, og det er det som gjør høyhastighetssett dyre.

Men hastigheten på boksen samsvarer ikke alltid med RAM-minnets sanne potensial. XMP-hastigheten er bare en vurdering som garanterer at minnepinne vil yte med den nominelle hastigheten 100 % av tiden. Det handler mer om markedsføring og produktsegmentering enn om grensene for RAM; ingenting hindrer RAM-en din i å fungere utenfor produsentens spesifikasjoner, annet enn at det er enklere å aktivere XMP enn å overklokke det selv.

XMP er også begrenset til noen få spesifikke tidspunkter. Ifølge en representant ved Kingstonde «justerer kun de «primære» timingene (CL,RCD,RP,RAS)», og siden SPD-systemet pleide å lagre XMP-profiler har et begrenset sett med oppføringer, resten er opp til hovedkortet å bestemme, som ikke alltid gjør det riktige valget. I mitt tilfelle setter ASUS-hovedkortets «auto»-innstillinger noen ekstremt merkelige verdier for noen av tidspunktene. Mitt sett med RAM nektet å kjøre med XMP-profilen ut av esken før jeg fikset timingene selv.

  Hvordan fikse com.apple.mobilephone-feilen 1035

I tillegg vil fabrikkbinning-prosessen ha et angitt spenningsområde de ønsker å operere i. For eksempel kan de fylle settene med RAM på 1,35 volt, ikke foreta utvidede tester hvis den ikke består, og kaste den i «3200» Mhz mid-tier bin» som de fleste minnesett faller inn i. Men hva om du kjørte minnet på 1,375 volt? Hva med 1.390 volt? Begge er fortsatt ikke i nærheten av usikre spenninger for DDR4, og selv bare litt ekstra spenning kan hjelpe minneklokken mye høyere.

Slik overklokker du RAM-en din

Den vanskeligste delen av overklokking av RAM er å finne ut hvilken hastighet og timing du bør bruke fordi BIOS har mer enn 30 separate innstillinger du kan justere. Heldigvis er bare fire av dem betraktet som «primære» tidspunkter, og du kan beregne dem med et verktøy som heter «Ryzen DRAM-kalkulator.» Den er skreddersydd for AMD-systemer, men den vil fortsatt fungere for Intel-brukere siden det i stor grad handler om minnetimingen, ikke CPU.

Last ned verktøyet og fyll inn RAM-hastigheten din og hvilken type du har (hvis du ikke vet, bør et raskt Google-søk etter RAM-ens delenummer gi noen resultater). Trykk på den lilla «R – XMP»-knappen for å laste inn settets karakteriserte spesifikasjoner, og trykk deretter på «Beregn SAFE» eller «Calculate FAST» for å se de nye tidspunktene dine.

Du kan sammenligne disse timingene med de karakteriserte spesifikasjonene ved å bruke «sammenlign timings»-knappen, og du vil finne at alt er strammet opp litt på SAFE-innstillingene, og den primære CAS-latensen reduseres på FAST-innstillingene. Det er truffet eller savner om FAST-innstillingene vil fungere bra for deg, da det avhenger av settet som kommer med en løs søppel fra fabrikken, men du kan sannsynligvis få den til å fungere på et sikkert spenningsområde.

Du vil sende et skjermbilde av dette til en annen enhet fordi du må angi disse tidspunktene i BIOS. Så, når du får det til å fungere, må du kontrollere at overklokken er stabil ved hjelp av kalkulatorens innebygde minnetester. Dette er en litt lang prosess, så du kan lese vår guide til overklokking av RAM for å lære mer om det.