Hvordan redigere filer og bilder ved hjelp av Quick Look på Mac

Quick Look på Mac er en utrolig nyttig måte å forhåndsvise en fil uten å åpne den helt. I macOS Mojave og nyere kan du utføre raske redigeringer på filer i hurtigsøk-popup-vinduet uten å måtte åpne en tredjepartsapp.

Hvordan redigere og merke bilder og PDF-er

Alle Previews redigerings- og markeringsfunksjoner er nå tilgjengelig direkte i Hurtigvisning-menyen. Dette betyr at du kan beskjære et bilde, rotere det, merke det med tekst og til og med legge til en signatur, alt uten å åpne bildet i forhåndsvisning. Det samme gjelder for PDF-filer.

Start med å åpne Finder-appen (filutforsker) og finn bildet eller PDF-filen. Hvis den er på skrivebordet, klikker du på den for å velge den. Etter at du har valgt bildet eller PDF-filen, trykker du på mellomromstasten for å åpne den i Hurtigvisning.

  Hvordan sette opp Ajenti-serveradministrasjonsverktøyet på Ubuntu Server

Quick Look-vinduet åpnes over alt. Du kan trykke på «Esc»-tasten for å gå tilbake hvis du velger feil element eller du ikke lenger ønsker å redigere det.

Du vil se to knapper ved siden av «Åpne med forhåndsvisning»-knappen. Den første knappen er en rask snarvei til «Roter»-funksjonen. Klikk på den og bildet vil rotere 90 grader (i venstre retning) umiddelbart. Dette er en utrolig rask måte å fikse et bilde med feil orientering.

Ved siden av den vil du se «Markup»-knappen. Klikk på den, og du vil se en ny verktøylinje øverst. Hvis du har brukt forhåndsvisningsappen før, vil du gjenkjenne redigeringsalternativene.

Fra venstre finner du knappene Skisse, Tegn, Former, Tekst, Markering, Tegn, Formstil, Kantfarge, Fyllfarge, Tekststil, Roter til høyre, Roter til venstre og Beskjær.

Hvis du vil beskjære et bilde, klikker du på «Beskjær»-knappen og bruker deretter håndtakene for å redusere størrelsen på bildet. For å sette inn en signatur i et PDF-dokument, klikk på «Sign»-knappen, og velg deretter din lagrede signatur.

  7 ting å gjøre etter installasjon av Pop!_OS

For å legge til piler eller en boks, klikk på «Shapes»-knappen og velg en form fra rullegardinmenyen. Du kan deretter klikke på «Shape Style» for å gjøre den tynnere eller tykkere. Klikk på «Border Color»-knappen for å endre fargen på formen.

Når du er ferdig med redigeringene dine, klikker du på «Ferdig»-knappen.

Alle redigeringene dine blir lagret i bildet eller PDF-en. Quick Look lukkes også, og tar deg tilbake til et Finder-vindu eller skrivebordet.

Hvordan trimme og rotere videoer

Quick Look på macOS integrerer også en Rotate and Trim-funksjon for videoer. Finn en video i Finder og trykk på mellomromstasten.

Du vil se to ikoner på den øverste verktøylinjen ved siden av knappen for å åpne videoen i standardappen. Den første er en «Roter»-knapp som raskt roterer videoen 90 grader (i venstre retning). Den andre er en «Trim»-knapp som viser et videoredigeringsverktøy.

  Slik gjør du garasjeporten din smart

Du vil se en videotidslinje og en skrubber nederst i vinduet med to gule håndtak på hver side av tidslinjen. Klikk og hold på håndtaket på venstre side av tidslinjen og dra det dit du vil starte videoen.

Gjør det samme med høyre håndtak for hvor du vil avslutte videoen. Hvis du gjør en feil og vil gå tilbake, klikker du på «Tilbake»-knappen.

Klikk nå på «Ferdig». Den delen av videoen som er utenfor de gule håndtakene vil bli fjernet. Videoen vil trimmes til de nye start- og sluttpunktene.

Hvis du vil utføre mer spesifikke redigeringer, kan du bruke QuickTime-appen på Mac-en.