Slik bruker du flere vinduer i en app på din iPad

iPadOS 13-oppdateringen gir nye vindusadministrasjonsfunksjoner som nesten gjør iPad til en bærbar erstatning. Med den kan du åpne flere vinduer i samme app. Slik fungerer dette på iPad.

Opprett et nytt vindu ved å bruke dra og slipp

iPadOS 13 fortsetter der iOS 11s dra-og-slipp-funksjon slapp. I iOS 11 kan du velge elementer, tekst og lenker og deretter slippe dem inn i en annen app.

Nå kan du gjøre det samme med deler av en app. Dette kan være et notat i Notes-appen, en e-post i Mail-appen eller en kobling i Safari. Den enkleste måten å lære denne nye mekanismen på er å bruke Safari som eksempel.

Åpne et nettsted i Safari, trykk og hold på en kobling, og beveg fingeren. Du har nettopp plukket opp en lenke.

Beveg nå fingeren til høyre kant av skjermen til du ser en svart linje og et Safari-ikon.

  Slik legger du til lyd i Google Slides (fullstendig veiledning)

Når du løfter fingeren, vil iPadOS opprette et nytt Safari-vindu med koblingen åpen.

Hvis du vil åpne vinduet i et flytende Slide Over-panel, drar du koblingen (eller et hvilket som helst element du har plukket opp) rett til kanten av skjermen, men stopp før den svarte linjen vises.

Siden åpnes i et Slide Over-panel når du løfter fingeren.

På samme måte kan du åpne en kobling fra Safari i et nytt fullskjermsvindu ved å dra koblingen til toppen av skjermen. Når du slipper taket, vil det åpne Safari-vinduet på et nytt sted.

Noen apper (som Safari) vil inkludere et «Åpne i nytt vindu»-alternativ i en kontekstmeny. Hvis du kan trykke og holde for å utvide eller åpne en side i en app, vil du se dette alternativet.

Administrer og lukk Windows ved å bruke App Expose

macOS-brukere vil bli kjent med App Expose. Akkurat som på Mac, brukes App Expose på iPadOS 13 til å liste og administrere alle åpne vinduer for en gitt app.

For å komme til App Expose-modus, sveip litt opp fra bunnen av skjermen for å vise Dock mens appen er åpen på skjermen. Du vil se gjeldende app-ikon i Dock. Trykk på den.

  Hva er et smarthjem?

Når du trykker på et appikon fra Dock – mens appen allerede er åpen – kommer du til App Expose-visningen.

Her vil du se alle åpne vinduer (fullskjerm, delt visning og skyv over) for appen på tvers av alle Spaces. Trykk på et av vinduene for å bytte til det. Hvis du vil avslutte et bestemt vindu eller Space, bare sveip opp for å avvise det.

Det er viktig å merke seg at App Switcher også viser alle åpne vinduer for alle apper. Du kan sveipe opp på et enkelt vindu eller et flervindusrom for å avvise det.

Hva om du vil åpne App Expose for en app som ikke er på Dock? Du kan gjøre dette ved å bruke de nye kontekstuelle appmenyene.

Gå til startskjermen og trykk og hold på appikonet. Herfra, hvis flere vinduer er åpne for appen, vil du se et nytt alternativ kalt «Vis alle vinduer.» Trykk på den for å åpne App Expose.

  Hvordan temme en rev i Minecraft

Opprett et nytt vindu ved å bruke App Expose

Hva om du vil starte med et nytt tomt vindu for en gitt app? Hva om du for eksempel vil opprette et annet vindu i Safari?

Du kan gjøre dette ved å bruke den nye App Expose-funksjonen. Som beskrevet ovenfor, start med å trykke på gjeldende app-ikon fra Dock (etter å ha sveipet litt opp fra bunnen).

Her vil du se et «Pluss»-ikon øverst til høyre. Trykk på den for å lage et nytt tomt vindu.

Øvelse gjør mester

Ved første øyekast kan dette virke litt komplisert fordi Apple ikke har gjort en god jobb med å fremheve disse funksjonene. Mange er skjult bak dra-og-slipp-alternativer som ikke fungerer på alle elementer.

Etter hvert som du bruker iPadOS 13 og etter hvert som flere apper begynner å få oppdateringer som støtter disse funksjonene, kan du bare prøve å trykke og holde på elementer i en app for å se om du kan dra dem ut for å lage et vindu. Fortsett å eksperimentere, og du vil begynne å finne ut når multitasking-funksjoner fungerer og når de ikke gjør det.

Dette er bare en av de mange nye funksjonene i iPadOS 13 som bringer iPad nærmere en ekte datamaskin.