Får den gamle ruteren fortsatt sikkerhetsoppdateringer?

Sikkerhetsforskere fra Fortinet nylig oppdaget sikkerhetshull i noen D-Link-rutere. Mange av disse ruterne selges fortsatt på nettet, men D-Link produserer dem ikke lenger og vil ikke lappe dem. Så hvordan vet du om ruteren din fortsatt støttes?

Hvorfor ruterfastvareoppdateringer er viktige

Ruteroppdateringer er spesielt viktige. Den trådløse ruteren din er vanligvis den ene enheten du kobler direkte til internett. Den fungerer som en brannmur og beskytter alle de andre enhetene dine mot innkommende trafikk takket være nettverksadresseoversettelse (NAT.)

Sikkerhetshull i rutere kan føre til at de blir infisert av skadelig programvare og blir med i et botnett. Å deaktivere ekstern tilgang til ruteren din er et kritisk sikkerhetstips, siden det beskytter ruterens administrasjonsgrensesnitt fra internett. Det er imidlertid viktig å installere de siste sikkerhetsoppdateringene.

Mange rutere installerer dessverre ikke sikkerhetsoppdateringer automatisk og krever manuell installasjon av sikkerhetsoppdateringer. Du kan installere dem fra ruterens nettgrensesnitt – eller mobilappen hvis ruteren tilbyr en app.

  Bluetooth 5.1: Hva er nytt og hvorfor det betyr noe

Hvorfor er produsentene så dårlige med oppdateringer?

D-Links trådløse ruter DIR-655, som ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer.

Når et sikkerhetshull blir funnet – enten det er av sikkerhetsforskere eller kriminelle som ønsker å infisere ruteren din og gjøre den til en del av et botnett – vil du at ruteren skal ha sikkerhetsoppdateringer. Men de er ikke alltid tilgjengelige.

Produsenter er ikke tvunget til å oppdatere rutere for alltid – eller for en bestemt tidsperiode. Mange ruterprodusenter produserer et stort antall forskjellige rutermodeller. Når et hull blir funnet, kan det ta litt tid å lappe det i alle de forskjellige ruterne, som kjører forskjellig fastvare (programvare).

Enda verre, mange ruterprodusenter konkurrerer ganske mye på prisen. Hvis folk kjøper billigst mulig rutere, må ruterprodusenten kutte hjørner et sted for å konkurrere i markedet. Langsiktig støtte er et enkelt sted å kutte – når alt kommer til alt, hvor mange mennesker vil kjøpe en ruter fordi produsenten lover utvidede sikkerhetsoppdateringer, eller unngå en ruter fordi produsenten ikke har noen etablert policy på den?

  Slik legger du til venner på Google Stadia

Hvordan sjekke om ruteren fortsatt støttes

Støttes ruteren din fortsatt? Den eneste måten å si det sikkert på er å sjekke ruterprodusentens nettsted. Ta først en titt på ruteren din og noter produsenten og modellnummeret slik at du kan sjekke om den vises på en slutt-of-life-liste.

Apple: Apples AirPort-basestasjoner ser fortsatt ut til å være det støttes med fastvareoppdateringerselv om selskapet ikke lenger produserer dem.
Asus: Anmeldelse listen over utgåtte produkter på Asus sin nettside. Som de offisielle nettstedene sier, vil ruterens fastvare «ikke bli oppdatert» etter at den når slutten av levetiden.
Cisco: Cisco lister opp en rekke end-of-life og end-of-sale produkter på sin hjemmeside.
D-Link: Rådfør deg med tjenestemannen liste over eldre produkter på D-Links hjemmeside. Rutere på denne listen mottar ikke sikkerhetsoppdateringer.
Netgear: Netgear ser ikke ut til å ha en slutt-of-life produktliste – ja, det er ganske absurd. Her er en tredjepartsliste det er sannsynligvis ufullstendig.
Linksys: Linksys tilbyr en liste over foreldede produkter. Det er bare den første siden – sørg for å konsultere side 2 og side 3 på listen også.
Google: Googles WiFi-rutere er nyere, og alle ser ut til å støttes med oppdateringer. Det ser imidlertid ut til at Google har gitt opp holde en oppdatert liste over fastvareoppdateringer på nettstedet.
Synology: Synology tilbyr en produktstøttestatus nettsted som viser enhetene og hvilken støtte de mottar.

  Hvordan bruke alle Linuxs søkekommandoer

Hvis produsenten din ikke vises på denne listen, kan du sjekke nettstedet for en produktliste over utgåtte produkter eller en liste over støttede enheter. Du kan også finne den offisielle støttesiden for din spesifikke rutermodell og se om det er informasjon om støtte.

Støttes ikke ruteren din lenger? Det er på tide å erstatte det. Oppgrader til en ny ruter, og du får raskere WI-Fi og en mer pålitelig tilkobling i tillegg til sikkerhetsøkningen.