macOS Catalina: iTunes er død – hva nå?

Med introduksjonen av macOS Catalina har iTunes forsvunnet for godt. Musikk, filmer og podcaster har fått egne applikasjoner, og synkronisering og sikkerhetskopiering av enheter administreres nå direkte via Finder. Dette er den essensielle informasjonen du trenger i en verden uten iTunes.

Det er imidlertid viktig å merke seg at iTunes ikke er helt eliminert – Apple fortsetter å tilby den tradisjonelle iTunes-applikasjonen for Windows-brukere.

Musikk er nå tilgjengelig i musikkappen

macOS Catalina introduserer en ny app kalt Musikk, med et ikon som minner om det gamle iTunes-ikonet. Det er her du nå strømmer Apple Music, får tilgang til dine tidligere kjøp, håndterer det lokale musikkbiblioteket og foretar nye digitale kjøp i iTunes Store. Her finner du også Apples samling av musikkvideoer.

Musikk-appen er i stor grad inspirert av iTunes, men er mer strømlinjeformet og fokusert utelukkende på musikk. Hvis du har et aktivt Apple Music-abonnement, vil appen automatisk fylles med iCloud Music Library, forutsatt at du er innlogget på din Apple-ID under Systemvalg > Apple-ID.

Som standard viser ikke Musikk-appen iTunes Store eller dine stjernerangeringer. Disse funksjonene kan enkelt aktiveres igjen ved å navigere til Musikk > Innstillinger, og deretter aktivere «iTunes Store» og «Stjernevurderinger» under Generelt-fanen. Disse innstillingene er svært like de du var vant til i iTunes, inkludert muligheten for å velge lokale mediemapper under Filer-fanen.

Klikk på sitat-ikonet øverst til høyre på skjermen for å se sangtekster når de er tilgjengelige. Du kan også klikke på listeikonet like ved for å se hvilke sanger som står for tur. For å finne den gamle iTunes mini-spilleren, klikk på albumomslaget i «Spiller nå»-boksen.

Dersom andre brukere lokalt deler sitt bibliotek, vil du se en liten rullegardinmeny ved siden av «Bibliotek» i sidepanelet. Klikk på den for å få tilgang til tilgjengelige biblioteker.

Slik deler du musikk i macOS Catalina

En av de praktiske funksjonene i iTunes var bibliotekdeling – en enkel måte å dele musikksamlingen med andre på det lokale nettverket ved hjelp av en enkel avkrysningsboks. Heldigvis er denne funksjonen fortsatt tilgjengelig, men må aktiveres via delingsinnstillingene på Mac-en din:

Naviger til Systemvalg > Deling.
Velg Mediedeling, gi biblioteket et navn, og huk av for «Del media med gjester».
Klikk «Alternativer» for å angi et valgfritt passord. Du kan også bestemme om du vil dele spesifikke spillelister eller hele musikkbiblioteket.

Det er også her du kan aktivere Hjemmedeling, som gir deg mulighet til å dele biblioteket med andre enheter som er logget inn på samme Apple-ID.

Apper som bruker iTunes XML-data

iTunes var et foretrukket verktøy for DJs og andre mediefolk på grunn av sin enkle musikkorganisering. Mange tredjepartsapplikasjoner er utviklet med tanke på iTunes-biblioteket, slik at DJs enkelt kunne integrere samlingen sin i andre apper.

Overgangen fra iTunes til Musikk har skapt utfordringer for mange. XML-datadeling støttes i Musikk, men en del tredjepartsapper er enda ikke oppdatert for å håndtere denne endringen. Apple anbefaler brukere som er avhengige av apper som Traktor og Serato (som begge benytter iTunes XML-data) om å vente på at utviklerne oppdaterer sine apper.

Inntil videre kan du bruke Musikk sin XML-data i tredjepartsapper, men du må manuelt eksportere hver enkelt spilleliste via Fil > Bibliotek (husk å endre «Format» til XML). Eventuelle endringer vil ikke synkroniseres tilbake til musikkbiblioteket, og dette bør sees på som en midlertidig løsning.

Enhetssynkronisering håndteres nå i Finder

Administrasjon av iPhone, iPad og iPod håndteres nå utelukkende via Finder. Dette inkluderer synkronisering av media, manuell oppdatering av iOS, gjenoppretting til fabrikkinnstillinger og oppretting av lokale sikkerhetskopier. I praksis har Apple flyttet kontrollene som tidligere fantes i iTunes til Finder.

Slik håndterer du din iOS-enhet i macOS Catalina:

Koble din iPhone eller iPad til Mac via en Lightning-kabel.
Lås opp enheten og trykk «Stol», og skriv inn passordet ditt når du blir bedt om det.
Åpne et Finder-vindu og bla ned i sidepanelet til du ser for eksempel «Tims iPhone» (eller navnet på din iPhone).
Klikk på iPhone og deretter «Stol», og vent.

Du vil nå se iPhone i Finder-vinduet, sammen med en rekke faner for å administrere enhetsinnstillinger og media. I Generelt-fanen kan du huke av for «Vis denne iPhone når du er på Wi-Fi» for å aktivere trådløs synkronisering (merk at dette er betydelig tregere enn å bruke Lightning-kabel).

Disse kontrollene er nesten identiske med de som fantes i iTunes før overgangen. Du kan manuelt sikkerhetskopiere iPhone til datamaskinen din her, noe som er spesielt nyttig ved overgang fra en gammel til en ny iPhone. For manuell håndtering av sikkerhetskopier for iOS-enheter, finner du dem fortsatt i mappen ~/Library/Application Support/MobileSync/.

Klikk på de forskjellige fanene for å håndtere musikk, filmer, TV-programmer og annet innhold du ønsker å synkronisere med din iOS-enhet. Filer-fanen gir deg mulighet til å laste ned og opp filer til appkataloger, en funksjon tidligere kjent som «iTunes fildeling». Bruk dra-og-slipp-funksjonen for å kopiere filer mellom mobil og datamaskin.

Merk: Apple har sørget for bakoverkompatibilitet med eldre versjoner av iOS, slik at du kan synkronisere enheter som bruker iOS-versjoner før iOS 13 ved hjelp av Catalina og Finder. Hvis du har oppdatert din iOS-enhet til iOS 13, må du imidlertid bruke Catalina for å synkronisere og administrere enheten (tidligere macOS-versjoner vil ikke fungere).

Lytt til podcaster i den nye Podcaster-appen

En ny app kalt Podcaster brukes nå for å administrere podcaster. Den ligner i stor grad på Musikk-appen, men i stedet for musikk, finner du her nye episoder av dine favorittpodcaster. Synkronisering av podcaster med iPhone administreres via Finder.

I Podcaster-appen kan du utforske Apple Podcasts-biblioteket, abonnere på nye programmer og se hva som er populært via topplistene. Du kan justere innstillinger via Podcaster > Innstillinger, for eksempel hvor ofte appen skal sjekke etter nytt innhold, når nye episoder skal lastes ned, og om spilte episoder skal slettes automatisk.

Nedlastede podcastepisoder er ikke lenger å finne i din iTunes-bibliotekmappe, men er i stedet gjemt i ~/Library/Group Containers/243LU875E5.groups.com.apple.podcasts/Library/Cache.

Se videoinnhold i TV-appen

Den siste nye appen er TV, og til tross for navnet fungerer den som et samlingspunkt for alt videoinnhold du kan kjøpe, leie eller abonnere på. Dette inkluderer alt du tidligere har kjøpt på iTunes, nye filmer for utleie, samt den kommende abonnementstjenesten Apple TV+.

Klikk på Bibliotek-fanen for å raskt få tilgang til dine tidligere kjøp. De andre fanene er for utforskning, leie og kjøp av nytt innhold. Klikk på en film eller et TV-program for å se trailere og lese mer informasjon. Du finner også lister over skuespillere og andre involverte i produksjonen, og kan klikke på disse for å se mer av deres arbeid.

Naviger til TV > Innstillinger og klikk på Filer for å definere din foretrukne mappe for media. Du kan importere filmer og annet innhold ved hjelp av dra-og-slipp. Alt du laster ned vil bli lagret i din vanlige filmmappe med MOVPKG-utvidelse, som kan spilles i TV-appen. Tredjepartsapper vil ikke kunne vise disse filene korrekt på grunn av DRM-beskyttelse.

Farvel iTunes

Fjerningen av iTunes er en av de mest markante endringene i macOS Catalina. Det gir mening å ha separate applikasjoner for musikk, podcaster og video. Beslutningen om å fjerne enhetsadministrasjon for iOS fra iTunes er et grep Apple sannsynligvis burde ha tatt for mange år siden. Alt virker mer oversiktlig nå.

Dette er bare noen av de nye funksjonene i Apples nyeste stasjonære operativsystem. Sjekk ut hva annet som er nytt i macOS Catalina og vurder om du bør oppgradere nå eller vente.