Slik viser du en lysbildefremvisning på Windows 10

Du lastet ned bilder fra kameraet, telefonen eller USB-stasjonen. Nå vil du dele disse galleriene med venner og familie i en fin presentasjon. Denne veiledningen viser deg hvordan du viser en lysbildefremvisning på Windows 10 ved å bruke innebygde verktøy.

Denne veiledningen forklarer to innebygde metoder: bruk av Bilder-appen og bruk av filutforsker. Fordelen med Photos-appen er at du har umiddelbar tilgang til andre album og mapper uten å måtte grave gjennom File Explorer. I mellomtiden har File Explorer-versjonen innebygde lysbildefremvisningskontroller som ikke finnes i Bilder-appen.

Bruk Bilder-appen

Vanligvis er alt du trenger å gjøre å dobbeltklikke på en bildefil for å starte Bilder-appen. Hvis Bilder ikke er angitt som standard bildeapplikasjon på datamaskinen, høyreklikker du på et bilde, holder musepekeren over «Åpne med» og velger «Bilder».

Når appen er lastet inn, vil du se det statiske bildet på skjermen. Hold musen over bildets venstre eller høyre side, og du kan gå videre eller «spole tilbake» til et annet bilde ved å bruke de virtuelle piloverleggene.

For å starte en lysbildefremvisning, klikk på trepunktsknappen øverst til høyre. Dette utvider en rullegardinmeny som viser et «Slideshow»-alternativ øverst. Klikk på dette alternativet for å starte showet.

  Hvordan overføre en Windows 10-lisens til en annen datamaskin

Når lysbildefremvisningen begynner, vil den bla gjennom alle bildene som er lagret i det første bildets tilknyttede mappe. Lysbildefremvisningen vil ikke legge til bilder som er lagret i undermapper.

For kontroller kan du trykke på høyre piltast for å gå til neste bilde eller trykke på venstre piltast for å spole tilbake til forrige bilde.

Alternativt kan du legge til en mappe i Bilder-appen og se en bestemt lysbildefremvisning når som helst.

Klikk først på Windows-knappen på oppgavelinjen etterfulgt av Bilder-appen på Start-menyen. Hvis du ikke finner den, skriv inn «Bilder» umiddelbart etter å ha trykket på Windows-knappen.

Med Bilder-appen åpen, velg «Mapper» på appens verktøylinje etterfulgt av «Legg til en mappe»-flisen.

I dette neste trinnet kan du se ett av to scenarier:

Et popup-vindu med foreslåtte mapper. Ignorer disse og klikk på «Legg til en annen mappe»-koblingen for å åpne Filutforsker. Du kan alltid legge til mapper senere.
Ingen popup-vindu. «Legg til en mappe»-knappen sender deg rett til filutforsker.

Med File Explorer åpen, finn mappen du vil legge til og klikk på «Legg til denne mappen til bilder»-knappen.

  Hvordan fikse en frossen Windows-PC

Etter at Filutforsker lukkes, klikker du én gang for å åpne mappen du nettopp la til i Bilder-appen. Når du er inne, klikker du på knappen med tre prikker i øverste høyre hjørne etterfulgt av alternativet Lysbildefremvisning i rullegardinmenyen.

Skjermene dine blir mørke, og lysbildefremvisningen begynner.

Du kan se spesifikke bilder i en lysbildefremvisning ved å holde nede CTRL-tasten mens du velger hvert bilde i mappen. Du kan også velge en rekke bilder samtidig ved å holde nede SHIFT-knappen mens du velger det første og siste bildet.

I begge tilfeller, høyreklikk etter å ha valgt bildene dine og velg «Åpne»-alternativet på hurtigmenyen. Når Bilder-appen laster – hvis den er angitt som standard – start lysbildefremvisningen som instruert.

Les guiden vår for ytterligere instruksjoner om hvordan du bruker Windows 10s Bilder-app.

Bruk bildeverktøyene i filutforsker

Denne metoden bruker ikke Bilder-appen. I stedet er den avhengig av innebygde verktøy i File Explorer. Du kan se bilder i en lysbildefremvisning i en hvilken som helst mappe, enten det er på din PC, en USB-pinne eller en ekstern stasjon.

For eksempel, hvis du har bilder lagret i nedlastingsmappen, kan du velge et hvilket som helst bilde og vise dem alle i en lysbildefremvisning, selv om de alle er delt inn i separate undermapper.

  Rote organiserer og indekserer filer etter merke og dato [Windows]

Klikk først på mappeikonet på oppgavelinjen. Dette åpner Filutforsker.

Naviger til mappen som lagrer bildene dine og enkeltklikk på et bilde for å velge det. «Administrer»-fanen vises sammen med «Bildeverktøy»-alternativet på verktøylinjen. Klikk på denne nye «Bildeverktøy»-oppføringen etterfulgt av «Slideshow»-knappen på den resulterende rullegardinmenyen.

Skjermene dine blir mørke, og lysbildefremvisningen begynner.

Hvis du heller vil bare se bilder i en bestemt undermappe, går du inn i den mappen, velger et bilde og følger trinnene.

I likhet med Bilder-appen kan du se spesifikke bilder i en lysbildefremvisning ved å holde nede CTRL-tasten mens du velger hvert bilde i mappen. Du kan også velge en rekke bilder samtidig ved å holde nede SHIFT-tasten mens du velger det første og siste bildet.

Men i motsetning til Bilder-appen, velg «Bildeverktøy» i begge tilfeller etterfulgt av «Slideshow» for å se de valgte bildene i en presentasjon.

Kontroller lysbildefremvisningen i filutforsker

Dette er enkelt: Bare høyreklikk på et hvilket som helst bilde som vises under lysbildefremvisningen. Du vil se denne hurtigmenyen som et resultat:

Som vist kan du endre hastigheten, blande eller sløyfe bildene dine, og så videre.

Denne menyen vises ikke under lysbildefremvisninger i Bilder-appen.