Hva er en Finsta, og hvordan bruker du en?

Finstas er et stort snakk for tenåringer og lokale nyhetskanaler, men hva er de? Hvorfor lager barna dem, og hvordan bruker du en?

Hva er det?

De fleste har bare én Instagram-konto, men noen ganger oppretter folk en ekstra. Disse falske Instagram-kontoene blir referert til som «Finstas.» De er vanligvis hemmelighetsfulle, anonyme eller fulle av bilder som ikke er relevante for en persons primærkonto.

Noen mennesker oppretter Finstas for å forhindre at visse innlegg eller historier blir offentlige. Mens alle – inkludert fremmede eller kollegaer – kan se en vanlig Instagram-konto («Rinsta»), er en Finsta kun tilgjengelig for utvalgte venner eller familie.

Selvfølgelig er noen Finstas helt hemmelige. Du kan lage en for å skjule bilder, historier eller aktiviteter fra bestemte venner eller familiemedlemmer, eller for å bla gjennom og kommentere anonymt på Instagram-innlegg.

  Slik bruker du Google Drive Progressive Web App

Noen ganger bruker folk imidlertid en Finsta til å være vertskap for memes, ferievideoer eller kule kunstverk. De er en del av Instagram-opplevelsen og har gjort ting som kjæledyrkontoer mulig. Så hvorfor får Finstas så dårlig presse?

Finstas er ikke en dårlig ting

Ekstra kontoer har alltid vært en nyttig måte å opprettholde personvernet på, opptre anonymt eller ha det litt moro på nettet. Finstas er ikke noe nytt; det er bare en gjentakelse av en trend som har eksistert siden oppslagstavler og IRC-er.

Det får imidlertid ikke Finstas til å virke mindre tvilsom. Hvorfor skulle noen – spesielt en tenåring – trenge å holde hemmelige eller private bilder på Internett? Kan du ikke bare sette Instagram-kontoen din til «privat» eller «kun venner?»

  Hva betyr "GLHF" og hvordan bruker du det?

De fleste private bilder er ikke frekke, støtende eller pinlige – de er bare private. Instagram er et flott sted å dele bilder med venner eller familiemedlemmer, men det er også et åpent forum der bekjente, fremmede eller potensielle arbeidsgivere kan se inn i livet ditt. En Finsta lar folk dele personlige bilder som tidligere ville blitt delt i en utklippsbok eller bilderamme.

Så det høres ikke så ille ut, ikke sant? Kanskje det er på tide å lage din egen Finsta!

Hvordan lage og administrere en Finsta

Å lage og administrere en Finsta er enklere enn noen gang. Som Twitter kan du få tilgang til flere Instagram-kontoer fra Instagram-appen uten å danse gjennom påloggingsskjermer. Det er like enkelt som å trykke på en knapp.

  Slik ser du sangtekster på en iPhone, iPad, Mac eller Apple TV

Slik lager du en Finsta:

Åpne Instagram-appen.
Gå til profilen din (ikonet nederst til høyre ved siden av hjertet).
Trykk på de tre linjene i øverste høyre hjørne av «Din profil» for å åpne profilmenyen.
Trykk på Innstillinger-ikonet nederst på profilmenyen.
Rull ned og trykk på «Legg til konto.»
Lag en ny bruker.

Nå som du har en ny Instagram-konto, bytter du mellom kontoene på appen din slik:

Gå til profilen din.
Trykk på brukernavnet ditt øverst til venstre på skjermen.
Velg kontoen du vil bytte til.

Det er alt som skal til! Hvis du vil skjule kontoen din for fremmede, går du til personverninnstillingene og setter kontoen din til privat.

Du kan ha opptil fem kontoer på Instagram-appen, så lag gjerne en Finsta for bilder av kjæledyrene dine også. Du vet aldri – katten din kan bli Instafamous!