Hvordan kan Internett-leverandøren min fortelle at jeg bruker BitTorrent?

Mange mennesker har rapportert å ha fått meldinger fra internettleverandørene etter å ha lastet ned filer ved hjelp av torrenter. Hvordan vet Internett-leverandøren din det? Det er alt i hvordan BitTorrent fungerer. BitTorrent er mye mindre anonym enn det kan virke ved et øyekast.

Hvordan fungerer torrenter?

En internettnedlasting innebærer å motta data fra en ekstern server. Bortsett fra den første forespørselen du sender ut for å få filen, er de fleste nedlastinger enveiskjørt. Du mottar dataene fra en sentral server, og du slipper å sende ut noe fra serveren din. Å laste opp nettsider, se videoer på nettet og laste ned spill på Steam fungerer på denne måten.

Men hvis for mange IP-adresser lastes ned fra samme server samtidig, kan det bli tilstoppet og føre til en nedlastingshastighet.

Torrents skiller seg fra typiske internettnedlastinger fordi de følger en peer-to-peer-protokoll. En torrent «sverm» er en gruppe IP-adresser som samtidig laster ned og laster opp en fil. I stedet for å bare laste ned en fil fra en server et sted, laster du også opp deler av den til andre. På grunn av denne konstante utvekslingsprosessen, laster en fil knyttet til en torrent ofte ned betydelig raskere enn en standard nedlasting.

  Hvordan lagre Google Slides-objekter som bilder

BitTorrent brukes ofte til piratkopiering. Imidlertid er det mange legitime bruksområder for torrenting. Fordi de kan settes på pause, gjenopptas og deles opp i mindre deler, er de ideelle for nedlasting av store filer som spill, programvare, plugin-pakker og oppdateringer. De er også en vanlig distribusjonsmetode for gratis musikk og videoer.

Hva Internett-leverandøren din kan se

Internett-leverandøren din kan ikke umiddelbart fortelle om du bruker BitTorrent, og de kan heller ikke fortelle hva du laster ned på den. De fleste torrentklienter har en eller annen form for kryptering, noe som gjør det vanskeligere for Internett-leverandører (og hjemmeruteren din) å finne den BitTorrent-trafikken. Imidlertid er det noen måter de kan fortelle at du bruker BitTorrent for å laste ned noe.

Nedlasting av torrenter viser noen veldig åpenbare bruksmønstre, for eksempel flere samtidige opplastingsstrømmer og mange forskjellige TCP (transmission control protocol) tilkoblinger, fordi du kommuniserer med mange IP-er samtidig. Hvis Internett-leverandøren din aktivt prøver å oppdage torrentbruk, vil de mest sannsynlig kunne fortelle det.

En annen måte de kan gjøre det på er ved å avtale tredjeparter for å overvåke grupper av torrenter, og sjekke om en IP-adresse under dem vises på listen over brukere på den svermen.

  Slik kansellerer du ditt Nintendo Switch Online-abonnement

De fleste Internett-leverandører har imidlertid ikke en direkte interesse i å hindre deg i å bruke torrenter. Hovedgrunnen til at de vil være oppmerksomme er at torrenter bruker mye båndbredde, men med økningen av høyhastighets kablede tilkoblinger er dette et mindre problem enn det pleide å være. Noen leverandører som WiFi-leverandører og mobilnettverk kan imidlertid begrense (trege) forbindelsen din hvis du laster ned store filer ved hjelp av torrenter.

Medieselskaper og opphavsrettsbeskyttede filer

Så hvis Internett-leverandører ikke bryr seg om at du bruker tjenesten deres til å laste ned filer ved hjelp av BitTorrent, hvorfor får folk brev som ber dem slutte å bruke den?

Hvis du laster ned en torrent, kan du se hver IP-adresse du er koblet til. Det er derfor mange medieselskaper og store rettighetshavere slutter seg til svermen av populære torrenter av innholdet deres som er piratkopiert. De trekker så ut lister over IP-adresser som de vet laster ned filen, og sorterer disse listene etter ISP.

De kan deretter sende meldinger til internettleverandører om at disse IP-adressene under dem laster ned piratkopiert materiale. ISPen din sender deretter et varsel til deg, og forteller deg at de vet at du bruker BitTorrent og ber deg slutte å piratkopiere. Hvis du gjentatte ganger gjør det, kan internett ditt bli kuttet eller verre; opphavsrettseieren kan saksøke deg. Dette gjelder spesielt hvis et mediekonglomerat eier Internett-leverandøren din.

  Slik endrer du AirPods øredeteksjon og trykkkontroller

Det er liten eller ingen risiko for å få en av disse bokstavene hvis alt innholdet du laster ned ved hjelp av torrents er lovlig. Mange legitime programvarestartere bruker en torrent-protokoll for å gjøre nedlasting av programvareoppdateringer raskere.

Skjuler VPN-er min torrent-bruk?

VPN-er eller virtuelle private nettverk lar deg koble til et annet nettverk på nettet eksternt. Når du kobler til et VPN, skjules IP-adressen og plasseringen din bak nettverket du er koblet til. Mange bruker VPN-er for å surfe på internett sikrere eller for å få tilgang til områdelåst innhold.

Når du laster ned en torrent via en VPN, ser det ut som om den nye IP-adressen er peer. Imidlertid er ikke alle VPN-er skapt like. Gratis VPN-er er vanligvis ekstremt trege og har inkonsekvente tilkoblinger, noe som gjør dem upålitelige for nedlasting av store filer. EN betalt VPN tilbyr mye bedre sikkerhet, og hastigheter er ofte nær din faktiske internettforbindelsesplan.

Du bør også merke deg at for de fleste BitTorrent-klienter fortsetter torrenter å laste opp eller «seed» selv etter at du er ferdig med å laste ned filen. Hvis du kobler fra VPN-en din før du stopper torrenten fra å sees, kan din faktiske IP-adresse vises på listen over jevnaldrende.