Hvordan skanne et dokument i Windows 10

En fin måte å bevare sensitive, skriftlige dokumenter som W9-er, kontrakter og livstestamenter er å lagre dem digitalt. Denne veiledningen viser deg hvordan du skanner et dokument i Windows 10 uten å installere tredjepartsverktøy.

Vanligvis kan du skanne et dokument ved å bruke programvaren fra produsentene. Skrivere og skannere leveres vanligvis med en optisk disk som inneholder nødvendige drivere og verktøy. Produsenter gjør også sine drivere og verktøy tilgjengelige på nettet hvis PC-en din ikke har en optisk stasjon.

Denne veiledningen bruker for eksempel Epsons Expression Premium XP-7100 alt-i-ett-skriver som et eksempel. I tillegg til drivere, installerer programvarepakken åtte separate verktøy for utskrift av CD-etiketter, skanning, oppdatering av programvare og mer.

Fordi produsenter ikke leverer identiske programvarepakker på tvers av alle skrivere og skannere, bruker denne veiledningen to «native» Windows-baserte verktøy i stedet: Microsoft Scan og Windows Fax and Scan.

Selvfølgelig, standard alltid produsentens programvare for en opplevelse tilpasset din spesifikke skanner. Hvis du ikke vil ha tredjepartsverktøy installert på PC-en din, bør imidlertid Microsofts to løsninger gjøre susen.

Er skanneren din Windows 10 kompatibel?

Før vi går videre, må vi gjøre et par poeng. For det første kan produsenten av skanneren levere drivere for Windows 10, men selve enheten støtter kanskje ikke plattformen spesifikt.

For eksempel testet vi følgende verktøy med Canons PIXMA MG3520 alt-i-ett-skriver med innebygd skanner. De «anbefalte» driverne dateres tilbake til juli 2015, selv om Canon ga ut en nyere suite seks måneder senere. Det er fortsatt tre år gammel programvare.

Når det er sagt, ville ikke skannerdelen av denne AIO-skriveren vises i de opprinnelige Windows-verktøyene, men fungerte riktig – ved hjelp av en trådløs tilkobling, faktisk – gjennom Canons programvare.

  Slik fjerner du PIN-koden og andre påloggingsalternativer fra Windows 10

Hvis du får lignende problemer, kan det hende du har en eldre skriver eller skanner som ikke er fullt kompatibel med Windows 10. Enheten kan også kreve en direkte USB-basert tilkobling hvis den brukes utenfor produsentens tredjepartsverktøy. For AIO-skrivere må du kanskje justere nettverksinnstillingene, slik at din Windows 10-PC gjenkjenner skannerkomponenten i tillegg til den generelle skriverenheten.

Microsoft Scan

Dette verktøyet er en visuell oppgradering til Microsofts eldre faks- og skanningsverktøy. Den gir de fleste av de samme funksjonene, avhengig av skriveren din, men fjerner faks- og e-postkomponentene.

Gå til Windows Scan-appoppføring på Microsoft Store (gratis) og klikk på den blå «Hent»-knappen. Når den er installert på PC-en din, klikker du på «Start»-knappen i popup-varslingen på Windows 10.

Du kan også få tilgang til den nye appen – ganske enkelt merket som «Skann» – fra Start-menyen.

Med appen åpen, skal skanneren din vises på listen til venstre. Som tidligere nevnt, bruker denne veiledningen Epsons Expression Premium XP-7100 alt-i-ett-skriver som eksempel. Du vil også se et alternativ for «Filtype» sammen med en «Vis mer»-kobling. Klikk på denne lenken for hele menyen til Scan-appen.

For det første kan det hende du ser en «Kilde»-kategori. Siden eksempelskriveren vår har både en planskanner og en automatisk dokumentmater, er begge alternativene tilgjengelige for å skanne et dokument. I dette tilfellet er standardinnstillingen satt til «Auto-konfigurert.»

Denne «Auto-konfigurert»-innstillingen begrenser hva du kan gjøre, og låser deg til alternativene «Filtype» og «Lagre fil til». Hvis du velger alternativet «Flatbed» som kilde, eller det er den eneste tilgjengelige kilden, vil du se to ekstra alternativer vises på listen: «Fargemodus» og «Oppløsning (DPI).»

  Hvordan endre og tilpasse et tema på Windows 11

Med «Fargemodus» kan du skanne dokumenter i full farge, i gråtoner eller skarpt svart-hvitt. I mellomtiden lar «Resolution (DPI)»-innstillingen deg bytte fra 100 til 300 DPI.

Hvis du velger «Mater» som skannekilde, vises to tilleggsalternativer. Som vist nedenfor kan du velge papirstørrelse (A4, Legal eller Letter) og slå på/av alternativet for å skanne begge sider av dokumentet.

Med alle tre kildene gir «Filtype»-innstillingen fire alternativer: JPEG, PNG, TIFF og Bitmap. Vi gir en egen artikkel som forklarer fordelene med hvert format. Kort sagt, JPEG- og TIFF-formatene gir vanligvis resultater av høy kvalitet, selv om TIFF-filer også støtter gjennomsiktige bakgrunner. PNG-filer er ideelle for publisering på nettet, og BMP-filer er rå, ukomprimerte bilder.

Til slutt vil du se alternativet «Lagre fil til». Den er satt til «Scans» som standard og plasserer de skannede dokumentene dine i en «Scans»-mappe i mappen «Pictures». Den riktige veien er:

C:UsersyouraccountPicturesScans

Klikk på koblingen «Skannninger», og Filutforsker vises. Her kan du opprette en ny mappe eller velge en gjeldende plassering og klikke på «Velg mappe»-knappen.

Når du er klar til å skanne, setter du dokumentet inn i materen eller løfter skannerlokket. For sistnevnte legger du dokumentet med forsiden ned på glasset og lukker lokket.

Med alternativet «Flatbed» angitt som kilde, kan du klikke på «Forhåndsvisning» for å teste skanningen og foreta justeringer om nødvendig før du avslutter med «Skann»-knappen. Hvis du bruker «Feeder»-kilden, vises ikke «Preview»-alternativet.

Windows Faks og skanning

Dette programmet dukket først opp i Windows Vista. I motsetning til Microsofts nyere Scan-app, gir denne versjonen ytterligere innstillinger, som et innebygd verktøy for å sende skanningen din via e-post, slik at du ikke søker etter filen via Mail-appen, nettleseren eller tredjeparts e-postklient.

  Hvordan finne oppstartsmappen for Windows 11

Du finner programmet Faks og skanning i Start-menyens «Windows-tilbehør»-mappe.

Når den er åpnet, klikker du på «Ny skanning» på verktøylinjen.

I «New Scan» popup-vinduet, sørg for at programmet er satt til standardskanneren. Hvis ikke, klikk på «Endre»-knappen.

Velg deretter en skanneprofil: «Foto», «Dokumenter» eller «Sist brukte innstillinger». Som et alternativ, klikk på «Legg til profil»-valget på listen for å opprette en egendefinert profil som skal brukes gjentatte ganger.

Velg skannerens kilde. Dette alternativet kan ganske enkelt lese «Flatbed.» Hvis du har en AIO-skriver som inkluderer en mater, kan du imidlertid se to tilleggsalternativer: «Mater (skann én side)» og «mater (skann begge sider).»

Hvis skriveren eller skanneren din støtter en mater og du velger det alternativet, vil du se en innstilling for målpapirstørrelsen. Klikk på innstillingen, og en lang liste med størrelser vises.

Deretter velger du fargeformatet ditt (farge, gråtoner eller svart-hvitt) etterfulgt av filtype (BMP, JPG, PNG eller TIF) og oppløsning.

For oppløsning er standardinnstillingen 300, men du kan manuelt øke eller redusere antallet prikker skriveren stapper inn i hver tomme. Vanligvis, jo høyere tall, jo bedre oppløsning. Hvis du skanner et dokument av lav kvalitet, vil det imidlertid ikke hjelpe å øke oppløsningen.

Til slutt justerer du lysstyrken og kontrasten deretter.

Når du er ferdig, klikker du på «Forhåndsvisning»-knappen for å se resultatene. Hvis forhåndsskanningen ser bra ut, klikker du på «Skann»-knappen. Hvis ikke, juster innstillingene og klikk på «Forhåndsvisning»-knappen igjen for en ny test. Klikk på «Skann»-knappen når du er fornøyd med innstillingene.