Ryzen 4000: Blir din neste gaming-laptop AMD i stedet for Intel?

AMD gjør fremskritt mot Intel på skrivebordet med sin Ryzen 3000-linje med stasjonære prosessorer. Nå retter selskapet blikket mot ultratynne og høyytelses bærbare datamaskiner med nye Ryzen 4000 mobile APUer (CPUer med integrert GPU).

AMD presser seg inn i Intel-kontrollert territorium

Bærbare datamaskiner er et sterkt Intel-dominert PC-segment til tross for forsøk fra AMD, Qualcomm og andre for å fjerne det. AMD vil realistisk sett ikke forbigå Intel med det første, men selskapet slipper APU-er som yter like høy eller høyere enn hva Intel har å tilby.

I likhet med det som skjer på skrivebordet, truer AMDs nye prosessorer med å ødelegge populariteten til Intel. I løpet av 2020 er rundt 100 bærbare datamaskiner med nye Ryzen 4000 mobile APU-er på vei med ganske mange denne våren. AMD ønsker å gjøre seks- og åttekjerners prosessorer med multi-threading til normen på bærbare datamaskiner. Det ville være et merkbart løft i ytelse sammenlignet med hva du kan få nå.

AMD vs. Intel: The Real Battle Begins

Akkurat som på skrivebordet regnes AMD som det rimeligere alternativet for bærbare datamaskiner, mens de fleste velger de kraftigere og mer effektive CPUene fra Intel.

Dette bildet begynte å endre seg litt med fremkomsten av Ryzen 3000 mobile prosessorer, men det lover å gjøre et seriøst fremskritt med den nye avlingen av AMD APUer. Forutsatt at det vil si at opplevelsen av å bruke Ryzen 4000 lever opp til hypen.

Akkurat nå er ikke åtte-kjerners flertrådede prosessorer så vanlige. Du kan finne dem i de øvre sjiktene av Core i7 og Core i9 CPUer, for å være sikker. Hovedtyngden av bærbare datamaskiner er imidlertid rockende Core i3- og Core i5-prosessorer. I det området er Intels mobile CPUer solide fire kjerner med opptil åtte tråder, med noen seks-kjerners og seks-tråds alternativer.

  Bli med i Apples betaprogram og få tak i Mavericks-bygg

Misforstå oss rett, AMD vil også ha Ryzen 4000 APU-er som pakker nedre tråd- og kjernetall. Ryzen 3 4300U vil for eksempel bare ha fire tråder og fire kjerner. De fleste Ryzen 4000 CPUer som vi har sett så langt, er imidlertid seks kjerner, tolv tråder og oppover.

Selskapet øker også sin portefølje av bærbare datamaskiner og lover at rundt 100 forskjellige bærbare modeller kommer i butikkhyllene gjennom 2020. Det er et solid tall for AMD, spesielt hvis hver modell har flere Ryzen-baserte alternativer for å tilby en rekke priser.

Ryzen inne

Så hva er Ryzen 4000-prosessorer? Først, la oss være klare på at det ikke er noen planer for Ryzen 4000 stasjonære prosessorer på dette tidspunktet. Ryzen 3000 på skrivebordet er fortsatt relativt ny og er ganske vellykket.

Ryzen 3000 mobile APU-er finnes, men de er en generasjon bak sine stasjonære kolleger. Ryzen 4000 har som mål å lukke det gapet. De nye bærbare APU-ene bruker Zen 2 CPU-arkitekturen akkurat som Ryzen 3000, samt den samme 7 nm (nanometer) prosessen. Det betyr at Ryzen 4000 bærbare prosessorer bør være mer effektive og tilby bedre kjerne- kontra kjerneytelse sammenlignet med Ryzen 3000 bærbare APU-er.

Sidenotat: Ryzen 4000 7 nm-brikker forventes å være sammenlignbare i ytelse med Intels Ice Lake 10 nm-brikker. Ikke heng deg opp i nanometerstørrelse, siden det generelt anses å være et markedsføringsbegrep i disse dager.

AMD tilbyr også det de kaller SmartShift-kraftteknologi til Ryzen 4000 H-klasse høyytelsesbrikker. SmartShift gjør det mulig for APU-ene å på en intelligent måte skifte strømbehov mellom CPU og GPU avhengig av hvilken del av systemet som krever mer strøm til enhver tid. Det kan hjelpe med den generelle ytelsen.

  Hvordan lagre en konferansesamtale (og tilgangskode) som en kontakt

En ting som Ryzen 4000 ikke vil ha, er PCIe 4-støtte. Vi forventer at det er fordi kraft- og kjølekravene til den nye standarden ennå ikke gjør den praktisk for bærbare datamaskiner.

Noen spørsmål gjenstår også om strømtrekk. AMD kunngjorde ikke noe om forventningene til batterilevetiden, fordi den fortsatt finjusterer strømforbruket, iht. PCWorld. Det er ikke klart hva man skal gjøre om det, men batterilevetidsløfter fra produsenter var over hele kartet under CES 2020, basert på PCWorlds rapport. Det er litt av et rødt flagg og antyder at det smarte trekket er å vente og se hva uavhengige tredjepartsanmeldelser har å si om batterilevetiden før du henter en Ryzen 4000 bærbar PC.

AMD blir kjernegal

La oss nå ta en titt på hva vi vet så langt om Ryzen 4000-sjetonger.

Først ut har vi 15W TDP U-Series CPUer, som er rettet mot ultratynne bærbare datamaskiner. På toppen av denne serien har vi Ryzen 7 4800U, en åtte-kjerners, seksten-tråds CPU med en basisfrekvens på 1,8 GHz som går opp til 4,2 GHz. Deretter er Ryzen 7 4700U, som er en åtte-kjerners, åtte-tråds modell med lignende frekvenser som 4800U.

Deretter har vi en seks-kjerners, tolv-tråds CPU i Ryzen 5 4600U; den seks-kjerners, seks-tråds Ryzen 5 4500U har en base på 2,3 GHz og en boost på 4 GHz; og så er det den nevnte fire-kjerne, fire-tråds Ryzen 3 4300U.

For bærbare datamaskiner som trenger bedre ytelse for oppgaver som spill og videoredigering, ruller AMD ut Ryzen 4000 H-Series. Ryzen 7 4800H er en åtte-kjerners, seksten-tråds prosessor som har en basisklokke på 2,9 GHz og en boost på 4,2 GHz. Til slutt er det sekskjerners, tolvtråds Ryzen 5 4600H med en base på 3 GHz og en boost på 4 GHz.

  Kontroller maskinvarebrytere ved å bruke Google Nows API for stemmegjenkjenning

Hvor dyre vil Ryzen 4000 bærbare datamaskiner være?

De ser alle bra ut, men hva slags pris skal vi forvente når de bærbare datamaskinene begynner å rulle ut? Gitt AMDs typiske strategi, bør prosessorene være billigere enn tilsvarende Core-prosessorer som 10 nm Core i7-1065G7 eller 14 nm Core i9-9980HK. Nåværende bærbare modeller med en Core i9-9980HK koster ofte godt over $2000, mens en bærbar PC med en Core i7-1065G7 er i området $600-$1000, selv om noen bærbare gaming-maskiner går for mye høyere enn det.

Hvis AMD-baserte bærbare datamaskiner koster omtrent det samme som Intel, vil ikke selskapet komme godt i gang. Å gå mot hverandre i prissetting er en matchup som AMD ikke vil vinne, i hvert fall ikke ennå.

Under CES 2020 i januar viste Lenovo frem sin Yoga Slim 7-serie som skulle ut i april, komplett med tidlige priser med alternativer for både Intel Ice Lake og Ryzen 4000. Prisen for 14-tommers Slim 7 med Ryzen 4000 starter på $850, mens Ice Lake clamshells starter på $1210, ifølge Toms maskinvare. Det er en forskjell på rundt $360.

Hvis Lenovos priser er et tegn på ting som kommer, så er AMD-laptop den vanlige strategien for å tilby lik eller bedre ytelse som underbyr Intel på pris. Det er der AMDs styrke på skrivebordet ligger – Ryzen 3000 tilbyr solide kjernetall og ytelse til lavere priser enn Intel – og det bør være det samme med bærbare datamaskiner.

Hvis vi ender opp med like godt ytende prosessorplattformer i butikkhyllene i 2020, vil du ha flere reelle valg for bærbare datamaskiner og et bedre utvalg av prisalternativer totalt sett.