Slik ser du alt Facebook vet om deg

Å si at Facebook er en populær sosial medietjeneste, er absolutt å bagatellisere alt det det virkelig er. Facebook er et globalt selskap som tilbyr reklame- og forretningsprodukter. Den vanlige brukeren logger på for å se venner, familie og morsomme memer mens de sjelden vurderer hvilken informasjon dette selskapet samler inn om dem.

Facebook er ikke fremmed for tvilsom personvernpraksis. I 2018 ble selskapet utsatt for en skandale kjent som Cambridge Analytica-handelen; selskapet var også en del av et massivt datainnbrudd og måtte til og med betale FTC 5 milliarder dollar for brudd på forbrukernes personvern.

Når nyhetene brøt ut, var det en økning i søk etter hvordan man sletter en Facebook-konto og folk som leter etter måter å ha større kontroll over Facebook-dataene sine og hva nettstedet vet om dem. Heldigvis gjorde selskapet det mulig for brukere å lære mer om informasjonen deres, og vi har forklart hvordan du gjør det nedenfor. Du kan også finne ut om du, eller vennene dine, ble ofre for Cambridge Analytica-skandalen ved å bruke dette nettbaserte verktøyet.

Vær imidlertid advart, det er virkelig en bekymringsfull mengde informasjon. Noen mennesker har til og med lagt merke til at Facebook har sporet alle anrop og tekstmeldinger med mobilen deres, mange uten å være klar over det. Hvis du ønsker å ta kontroll over personvernet ditt mens du fortsetter å bruke plattformen, vil vi lære deg alt du trenger å vite i denne artikkelen.

Hvor påtrengende er Facebook?

Det er en løpende vits om at Facebook lytter til samtalene dine utenfor applikasjonen. Mange brukere har oppgitt at de har hatt en samtale, og Facebook presenterer senere en annonse relatert til den samtalen. Grunnleggeren bestrider sterkt dette ryktet, men Facebooks sporingsalgoritmer er så gode at de nesten virker sanne.

Så, hvilken informasjon samler Facebook inn, og hvordan bruker de den?

Aktivitet utenfor Facebook

Off-Facebook-aktivitet er hvordan Facebook sporer handle- og reisevanene dine. Ifølge Facebook, når du søker etter noe på nettet eller til og med går inn i en fysisk butikk for å foreta et kjøp, deler det selskapet informasjonen din med Facebook. Når Facebook mottar denne informasjonen, bruker selskapet den til å sende mer personlig tilpassede annonser til nyhetsstrømmen din.

Apper og nettaktivitet

I henhold til selskapets personvernpolicy vil Facebook også samle inn informasjon om din nettaktivitet og vennens nettaktivitet. Dette betyr at selv om du deaktiverer eller sletter kontoen din, forblir informasjonen som Facebook samlet inn fra vennene dine.

  Hvordan redigere Om-delen av en Facebook-gruppe

Denne tillatelsen er spesielt nyttig for deg som bruker, fordi du raskt kan logge på de fleste nettsteder, apper og til og med lagre spillfremgangen din i noen tilfeller.

Annen informasjon inkludert i denne kategorien er som følger:

  • Dine kontakter – For å hjelpe med å finne «Personer du kanskje kjenner»
  • Nettverk og tilkoblinger – Hvem og hvordan du samhandler med andre
  • Transaksjoner og bruk – Hvordan du bruker Facebook og dets tilknyttede selskaper (WhatsApp, Instagram, etc.)

Enhetsinformasjon

Dette inkluderer alt fra din plassering til din IP-adresse og til og med batterilevetiden din. Når du har lastet ned Facebook eller logget på en nettleser, har Facebook tilgang til hvor du er og hvilken type enhet du bruker.

For bedre å hjelpe med å oppdage roboter, kan Facebook til og med spore musebevegelsene dine mens du bruker plattformen.

All informasjon du gir

Fra innlegg til interesser, arrangementer og profilinformasjon lagres av Facebook. Hvis du har listet opp dine politiske eller religiøse synspunkter på Facebook, sporer og lagrer selskapet denne informasjonen.

Hvordan se hvilke data Facebook sporer

Det er mange måter å se hvilken informasjon Facebook sporer og lagrer om deg. Heldigvis gjør mobilapplikasjonen det veldig enkelt å se hva som lagres og, i noen tilfeller, hvordan Facebook skaffet dataene. Så la oss komme i gang med den enkleste metoden først.

Husk at alle disse instruksjonene vises ved å følge menyikonet med tre linjer> Innstillingsbane på mobilappen.

Slik ser du aktiviteten din utenfor Facebook

Vi begynner med å vise deg hvilke apper Facebook samler inn informasjon om deg fra. Åpne innstillingene på Facebook-appen og følg disse trinnene:

  • Rull ned i Innstillinger til alternativet Off-Facebook Activity under overskriften Din Facebook-informasjon.
  • Trykk på Administrer aktiviteten din utenfor Facebook.
  • En ny side vil vises der du kan se hver informasjonskilde. Trykk på en for å lære mer.
  • Etter å ha trykket på en av kildene i listen, vil du se hvilke verktøy Facebook brukte for å samle inn dataene, antall mottatte interaksjoner og hvordan selskapet bruker denne informasjonen.

Hvis du føler at dette er litt for invasivt, kan du slette all off-Facebook-historikk på kontoen din ved å klikke på Clear History-alternativet vist i trinn 2 ovenfor. Men husk at dette kan påvirke noe av påloggingsinformasjonen din og spillets fremdrift avhengig av applikasjonen.

Du kan også forby den enkelte appen å kommunisere din personlige informasjon ved å følge disse trinnene. Trykk på alternativet Slå av fremtidig aktivitet fra… for å stoppe en individuell kilde fra å kommunisere med Facebook om aktiviteten din utenfor Facebook.

  Facebook-videoer spilles ikke av i Chrome, Firefox, Safari (LØST)

Få tilgang til Facebook-informasjonen din

Din «Facebook-informasjon» er et bredt begrep for ulike data som selskapet har om deg. Noe av det er ganske standard ting som Facebook-innleggene og vennene dine. Andre elementer i denne delen er litt mer spennende. La oss ta en titt:

  • Gå til innstillingene på Facebook-kontoen din. Trykk deretter på Få tilgang til informasjonen din under overskriften Din Facebook-informasjon.
  • Deretter vil du se en side med ganske mange kategorier. Du kan klikke på en av disse for å få tilgang til lenker til informasjonen som lagres om deg. For eksempelet vårt trykker vi på Logget informasjon.
  • Bla gjennom listen over alternativer for å finne ut mer.

Selv om det tar litt tid å gå gjennom hver kategori, og gjennom hver underkategori, gjør Facebook det virkelig enkelt å se hva selskapet samler inn og hvordan. Men det finnes også andre metoder.

Last ned Facebook-informasjonen din:

Et annet alternativ, et mer langsiktig alternativ, er å laste ned all Facebook-informasjonen din til en enhet du velger. Så hvis du fortsatt vil se alt Facebook vet om deg med bare et par klikk og litt tålmodighet, er det slik:

Klikk på pil ned på Facebook-kontoen din og gå til Innstillinger og personvern, deretter Innstillinger.

På venstre side klikker du på Din Facebook-informasjon.

Klikk på Vis ved siden av Last ned informasjonen din.

På neste side klikker du på Opprett fil.

Klikk på Tilgjengelige kopier og klikk på Last ned igjen.

Du vil bli bedt om å skrive inn passordet ditt.

Filen kommer ned som en .zip, så sørg for at du har noe som kan pakke dem ut; både OS X og Windows 10 håndterer dette uten behov for ekstra programvare.

Nå kan du bla deg gjennom et sett med nettsidelignende lagre med informasjon. For eksempel er index.htm en arkivert versjon av Facebook-profilen din, inkludert tidligere forhold, jobber og utdanningsinstitusjoner. Du kan se hvert bilde du har lastet opp sammen med alle EXIF-dataene Facebook har på det – dvs. hvor og når det ble tatt og til og med hvor det ble lastet opp. Du kan til og med se alle du noen gang har blitt uvenner med – beklager, folkens.

Faktisk har Facebook holdt styr på hvert arrangement du noen gang har deltatt på, videoer lastet opp, steder og enheter du har logget på fra, meldingene du har sendt, bildene den kompilerer for ansiktsgjenkjenning, og til og med hvilke reklameemner den tror du foretrekker. blir servert.

Last ned Facebook-data fra en mobilenhet

Det kan være enklere å laste ned dataene dine fra Facebook på en mobilenhet. For å gjøre dette, følg disse trinnene:

Åpne Facebook-appen og trykk på de tre horisontale linjene for å få tilgang til Innstillinger. (De tre linjene kan være i øvre venstre eller høyre hjørne avhengig av operativsystemet ditt).

  Facebook-historier fungerer ikke

Trykk på «Last ned Facebook-informasjonen din» under delen Din Facebook-informasjon.

Fjern merket for all informasjon du ikke bryr deg om å laste ned og foreta valg av dato og filtype. Trykk på «Opprett fil» når du er klar til å laste ned.

Hvordan kontrollere hva Facebook vet om deg

Hvis du er bekymret for informasjonen Facebook har om deg, kan du stenge kontoen din fullstendig (men pass på, bildene dine, vennene dine og til og med pålogginger vil gå tapt). Facebook opplyser at hvis en bruker stenger kontoen sin, fjernes all informasjon som samles inn fra den kontoen.

Unntaket fra dette er at Facebook fortsatt vil ha noe av informasjonen din, takket være dine venner og forbindelser.

En annen måte å kontrollere hva Facebook samler inn informasjonen din på, er ved å passe på aktiviteten din på nettstedet. Som nevnt ovenfor, vil Facebook holde styr på alt du legger ut eller legger på profilen din, eventuelle grupper som blir med, eller til og med arrangementer du deltar på.

Du kan kontrollere hvordan annonsører bruker dataene dine ved å gå til kontoinnstillingene og velge Annonseinnstillinger. Du kan bytte de tilgjengelige alternativene fra «Tillat» til «Ikke tillatt.»

Dette vil sannsynligvis bety at du vil motta tilfeldige annonser som ikke gjelder deg, men hvis du er personverninnstilt, er å gjøre disse tingene en god start på å ta tilbake kontrollen over din personlige informasjon.

ofte stilte spørsmål

Beskyttelse av personvernet ditt er av største betydning. I tilfelle vi ikke dekket alt du ønsket å vite om Facebooks aktiviteter, har vi svarene på flere av spørsmålene dine.

Hva gjør Facebook med dataene de sporer?

Som du kan se, holder Facebook styr på mye data og personlig informasjon. Mesteparten av denne informasjonen brukes til markedsføringsformål. Facebook samler inn informasjon om hva du kjøper, hva vennene dine kjøper, gruppene du blir med i (for å se interessene dine), viser deg deretter annonser som selskapet tror du kan like.

Facebook bruker også informasjonen de samler inn til å legge til funksjoner og funksjoner til plattformen som kan gjøre brukeropplevelsen enda bedre. Når Facebook gjør en ny oppdatering og grensesnittet endres, er dette et resultat av data som er samlet inn om hvordan brukere samhandler med appen eller nettstedet.

Facebook samler også inn data om ting du eller vennene dine legger ut. For eksempel bruker selskapet ansiktsgjenkjenning for å bedre spore bildene og videoene dine. Dette er en av grunnene til at du kan se taggingsforslag når du laster opp et bilde. Som mange andre funksjoner på Facebook, kan du slå av dette ved å gå til Innstillinger>Ansiktsgjenkjenning-valg og trykke på alternativet for å slå av dette.

Finnes det en liste over alt Facebook samler inn om brukerne sine?

Ja. Facebook er åpen om informasjonen som selskapet samler inn og oppbevarer om brukerne. Du kan besøke Facebooks personvernerklæring ved å klikke på denne lenkeneller du kan få tilgang til den ved å trykke på Datapolicy nederst på Innstillinger-siden på mobilappen.