Slik justerer du lysstyrken på en Windows 10 PC

Skjermens lysstyrkeinnstilling er en avgjørende funksjon, uavhengig av hvilken enhet du bruker. Men det er spesielt viktig å få lysstyrkenivået optimalt hvis du tilbringer timer av dagen foran en datamaskin.

For bærbare Windows 10-brukere er det vanligvis de angitte lysstyrkeknappene som gjør oppsettet enkelt. Men stasjonære brukere må bruke en løsning for å oppnå det samme målet.

Justering av skjermens lysstyrke kan gjøre en forskjell når det gjelder belastning på øynene og generell komfort, så det er viktig å vite hvordan du håndterer det riktig.

Slik justerer du lysstyrken på skrivebordsskjermen

Du kan få tilgang til skjermens lysstyrke i Windows 10 ved å bruke snarveien «Win key + I». Denne ruten fører deg til andre skjerminnstillinger også, for eksempel hvordan du omorganiserer skjermer hvis du bruker mer enn én.

Windows 10 bærbare og alt-i-ett PC-brukere vil også finne lysstyrkeglidebryteren i skjerminnstillingen, men hvis du bruker en ekstern skjerm, vises ikke disse funksjonene. I stedet må du trykke på skjermens innstillinger for å justere lysstyrkenivået.

  (Fiks) CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-feil på Windows 10

De fleste skjermer har en fysisk knapp nederst til høyre. Alt du trenger å gjøre er å finne lysstyrkealternativet og velge innstillingene som fungerer for deg.

Hvis du har problemer med å finne lysstyrkeinnstillingene på skjermen, må du se i dokumentasjonen. Hvis du ikke har lagret den, søk kanskje etter produsentens bruksanvisning på nettet.

Hvordan justere lysstyrken ved å bruke kontrollpanelet for skjermdriveren

Datamaskinen din har en skjermdriver levert av produsenten, som du kan få tilgang til ved hjelp av et angitt kontrollpanel.

Du kan for eksempel ha Intel UHD Graphics Control Panel eller NVIDIA Control Panel. Disse panelene kan lastes ned fra de offisielle nettstedene eller Microsoft Store, og du kan bruke dem til å justere lysstyrkenivåer.

Selv om du først må vite hva slags grafikkort datamaskinen din har. Du kan sjekke Enhetsbehandling for å få riktig informasjon:

  • Trykk «Win-tast + X» samtidig.
  • Velg «Enhetsbehandling.»
  • Utvid delen «Skjermadaptere».
  • Du får det nøyaktige navnet på grafikkortet ditt. For eksempel, hvis du har et NVIDIA-grafikkort, bør du gå til Microsoft-butikken og søke etter «NVIDIA Control Panel.» Når du har lastet ned og installert kontrollpanelet, er det slik du justerer lysstyrken:

      Hvordan oppgradere til Windows 10 fra Windows 7 gratis
  • Start NVIDIA-kontrollpanelet. Velg «Vis» i ruten til venstre.
  • Velg «Juster skrivebordsfargeinnstillinger.»
  • Under «Hvordan gjør du fargejusteringer?», velg «Bruk NVIDIA-innstillinger.»
  • Flytt «Lysstyrke»-glidebryteren for å finne den optimale innstillingen.
  • Velg «Bruk.»
  • Juster lysstyrken ved hjelp av et tastatur

    Denne løsningen er ikke garantert suksess, men kan fungere i enkelte situasjoner. Hvis du har en nyere skjermmodell og et tastatur som har innebygde knapper for lysstyrkejustering, kan du være heldig.

    Sjekk tastaturet for et lysstyrkeikon (blomster eller sollignende former) og test dem. Hvis det fungerer, vil du se umiddelbare endringer i lysstyrken.

    Bruke nattlyset i Windows 10

    Å jobbe med en ekstremt lyssterk skjerm, spesielt i mørket, kan være slitsomt, og øynene dine kan oppleve overdreven belastning. Det er derfor Windows 10 har en innebygd nattlysfunksjon for både bærbare og stasjonære datamaskiner. Hvis du vil slå på nattlyset på datamaskinen manuelt, gjør du dette:

  • Gå til Windows 10 Action Center ved å klikke nederst til høyre på skjermen.
  • Klikk på alternativet «Nattlys».
  • Skjermens lysstyrke justeres automatisk, noe som gjør det mer behagelig å se på skjermen om natten.

    Men hvis du vil justere denne innstillingen ytterligere eller lage en nattlysplan, må du gå til Windows 10 Skjerminnstillinger:

      Hvordan dele filer mellom Mac og Windows
  • Bruk snarveien «Win-tasten + I».
  • Klikk på «System».
  • Etter å ha klikket på «System» trykk på «Vis».
  • Under «Nattlys»-alternativet, velg «Nattlysinnstillinger.»
  • Du vil se en glidebryter som representerer styrken til nattlyset. Flytt den til du finner det som fungerer for deg.
  • Det er en «Schedule night light» bryter under glidebryteren. Flytt den fra «Av» til «På».
  • Du kan velge et standardalternativ, «Solnedgang til soloppgang», eller kryss av for «Angi timer»-alternativet for å tilpasse timeplanen.
  • Merk: «Solnedgang til soloppgang»-alternativet bruker enhetens plassering og Windows 10 standard værapplikasjon for å bestemme når solnedgangen og soloppgangen er i ditt område.

    Justere lysstyrken til dine preferanser

    På samme måte er en veldig lyssterk skjerm ikke bra for deg når du jobber om natten; du trenger all lysstyrken du kan få når det er midt på dagen. Skjerminnstillingene for Windows 10 er ganske enkle, spesielt hvis du er en bærbar datamaskin.

    PC-brukere må stole på individuelle skjerminnstillinger for å justere lysstyrken etter eget ønske. Det eneste unntaket fra denne regelen er nattlyset, som er tilgjengelig på alle enheter som opererer på Windows 10.

    Noen brukere kan være heldige og få lysstyrketastene på tastaturet og en kompatibel skjerm. Andre vil kanskje oppleve at det proprietære kontrollpanelet for grafikkortet tilbyr all tilgang til skjerminnstillinger de trenger.

    Hva er den mest effektive løsningen, mener du? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.