Stemmesøk: Fremtiden for søk – er du klar?

Stemmesøk: Hva markedsførere bør vite

Det er mye snakk om stemmesøk, en trend som får markedsførere til å klatre på veggene av spenning. Men hva er egentlig greia, og er det noe hold i denne trenden?

Ja, stadig flere mennesker bruker stemmeassistenter for å utføre oppgaver som nettsøk. En rapport fra National Public Media viser at det er over 40 millioner brukere av smarthøyttalere bare i USA.

Kilde: 2018 Infinite Dial, Edison Research og Triton Digital

Og dette tallet forventes å øke, ikke bare i USA, men også globalt.

Det ser imidlertid ut til å være en del misforståelser rundt veksten av smarthøyttalere og bruken av talesøk spesielt. Noen studier hevder at innen 2020 vil over 50% av alle søk gjøres ved hjelp av stemme. Foreløpig ligger tallet på rundt 20%.

La oss reflektere over dette hoppet på 30% på bare ett år. Det virker litt urealistisk, ikke sant? Det er fordi det er det. Det mest sannsynlige er at bruken av stemmesøk vil stabilisere seg og deretter gradvis øke i løpet av de neste årene.

Kilde: National Public Media

Men markedsførere liker å fremme nye ideer, og i tilfellet med talesøk kan det være berettiget.

Å tilpasse seg denne teknologien tidlig vil gi deg et solid forretningsmessig fortrinn i mange år fremover. Og stemmeassistentteknologien vil utvilsomt bli smartere og mer kapabel.

Hva er stemmesøk for de uinnvidde?

Stemmesøk gjør det mulig å snakke til smartenhetene dine istedenfor å skrive inn søk manuelt. Du kan for eksempel være på kjøkkenet og lage middag og raskt sjekke opp en manglende ingrediens uten å avbryte matlagingen.

Selv om det virker som om stemmesøk er mer i vinden nå, har det eksistert i flere år allerede.

Apples Siri har for eksempel vokst jevnt siden 2011. På samme måte er Googles stemmeteknologi og Amazons Alexa gode eksempler på produkter som integrerer avanserte stemmefunksjoner.

Hvorfor er stemmesøk viktig?

Det er tydelig at populariteten til smarthøyttalere øker, og det samme gjelder bruken av mobilapper med stemmesøk.

I andre kvartal 2018 leverte Google og Amazon 10 millioner enheter av henholdsvis Google Home og Amazon Echo. Og dersom vi inkluderer enheter solgt av Alibaba og Xiaomi, ender vi på totalt 17 millioner enheter levert i løpet av ett kvartal.

Ettersom det globale markedet for smarthøyttalere vokser raskt, strekker bruksområdene for smarthøyttalere seg utover det smarte hjemmet. «Mange aktører, inkludert Amazon, integrerer smarthøyttalere i ulike bransjer som hoteller, butikker, sykehus og andre bedrifter,» uttalte Jason Low, senioranalytiker i Canalys.

Kilde: Canalys

Det er mange gode grunner til å ta stemmerelatert teknologi seriøst, spesielt hvis du aktivt optimaliserer for bedre synlighet i søkemotorer. Til tross for hva analytikere måtte mene om veksten i stemmesøk fremover, øker antallet mennesker som er komfortable med å bruke stemme for å gjøre søk.

Hvilke enheter vil være de ledende innen stemmesøk?

Det vestlige markedet for smarthøyttalere er relativt stabilt for øyeblikket, med merker som Apple, Amazon, Microsoft og Google som dominerer markedet. Når det gjelder stemmesøk, er de fleste enheter mer enn i stand til å utføre enkle tale-til-tekst-funksjoner.

Det kan imidlertid være nyttig å studere hvert produkt i dybden for å få en bedre forståelse av de unike funksjonene og mulighetene.

Google Home Hub har for eksempel en skjerm som kan forbedre brukeropplevelsen ytterligere ved at man kan søke oppskrifter mens man lager mat. I tillegg kan man se på nyheter og andre programmer uten å måtte bytte mellom TV og datamaskin.

Her er en oversikt:

  • Amazon Echo
  • Google Home
  • Google Assistant
  • Microsoft Cortana
  • Apple Siri
  • Android stemmesøk

En fersk kunngjøring forteller at Amazon Echo har solgt over 100 millioner enheter. Dette illustrerer den teknologiske populariteten til smarthøyttalere. Siden stemmesøk er så brukervennlig – «Alexa, hvordan…?» – er det ingen grunn til at folk ikke vil teste det ut.

E-handel: Kjøp via stemmeassisterte enheter er usannsynlig

Suman Bhattacharyya fra Digiday mener at dette konseptet sannsynligvis ikke vil få mye gjennomslag med det første.

Selv om Amazon angivelig hadde en markedsandel på 65 % av det amerikanske smarthøyttalermarkedet i september 2018, ifølge en rapport fra The Information, har bare 2 % av de som eier Alexa-enheter faktisk kjøpt noe ved hjelp av dem.

Dette har å gjøre med en rekke brukerrelaterte faktorer.

Det er for eksempel ikke realistisk å tro at du kan kjøpe en ny vinterjakke kun ved å bruke stemmen. Det må foregå en visuell prosess og en form for research. Det å kjøpe produkter blindt kun ved å si noen få ord er ikke noe som appellerer til de fleste forbrukere.

Samtidig vil vi se en økning i antall brukere som bruker taleenheter til å handle dagligvarer:

  • Toalettpapir,
  • Verktøy,
  • Rengjøringsmidler,
  • Vaskemidler,
  • Og generelt husholdningsutstyr.

Dette er produkter fra merker man stoler på. Enkle husholdningsartikler som man uansett må kjøpe. Men ikke stort mer enn det, i hvert fall ikke med det første.

Dette betyr ikke at du ikke bør begynne å optimalisere e-handelssidene dine for stemmesøkbrukere. Å være tidlig ute vil gi deg et konkurransefortrinn i forhold til dine nærmeste konkurrenter. Det er også fornuftig å studere casestudier for å forberede butikken din bedre for stemmesøk når denne trenden blir mer utbredt.

Vet du hvordan merkevaren din høres ut?

Stort sett følger merkevarer pengene, og det betyr at det ikke vil være mulig å unngå stemmesøk særlig lenge. Etter hvert som stemmesøk vinner terreng, vil algoritmer se etter brukervennlige og lettfattelige svar å gi brukeren.

Å skrive SEO-vennlig tekst er én ting, men å sørge for at teksten også høres bra ut er noe helt annet. For merkevarer betyr veksten av stemmesøk å finne en autentisk merkevarestemme – en balanse mellom informativt innhold og raske, talte svar.

De fleste produkter markedsføres i 3. person, og spesielt oppstartsbedrifter fyller landingssidene sine med et upersonlig språk. Den nye trenden innen markedsføring vil være å optimalisere teksten slik at den høres bra ut når den leses opp av en smarthøyttaler.

Vi kan nok forvente mye utvikling på dette området.

Markedsføring: Mat for tanken

Markedsføring med smarthøyttalere? Hvor vanskelig kan det være? Det er stort sett ingen som vet hvor stemmesøket er på vei på kort sikt.

Men likevel forbereder markedsførere seg på store endringer på dette feltet. Når du tar bort det visuelle aspektet fra vanlige søk, hvordan skal du generere brukerengasjement som varer mer enn 3 sekunder når en bruker stiller et spørsmål? Vil all den tiden og pengene som har gått med til å designe nettsider være bortkastet?

New York Times har skrevet en artikkel som tar opp akkurat dette spørsmålet.

Dette er fortsatt tidlige dager for markedsføring via taleenheter. Ms. Reubenstein sammenlignet det med da merkevarer begynte å lage apper for mobile enheter. Men over tid vil stemmeinteraksjoner overta mange av aktivitetene som folk utfører på skjermer.

Dersom man tenker på konteksten for talesøk, vil et enkelt spørsmål kunne få ett enkelt svar. Som en konsekvens av dette vil SERP-ene bli fullstendig omstrukturert da taleenheter vil favorisere enkle nettsider som har konsise svar.

Du må også vurdere hvordan du skal få bedriften din i søkelyset for talebrukere. Men det er for tidlig å si noe med sikkerhet. Selskapene som eier den smarte teknologien vil i stor grad diktere utviklingen. Det er det vi kan være sikre på.

Beste praksis: Hvordan optimalisere for stemmesøk

Dersom du er ny innen stemmesøkoptimalisering, vil denne sjekklisten gi deg en god oversikt over hva du må tenke på:

Fortsett å oppmuntre skribentene dine til å tilpasse seg en samtaletone og lettfattelig avsnittstruktur.

  • Legg til bedriftsinformasjonen din i lokale SEO-kataloger og hold dem oppdatert.
  • Lær om «ferdigheter» som for eksempel Alexa Flash Briefing. Ferdigheter kan hjelpe brukere til å få tilgang til innhold de liker raskere.
  • Fortsett å implementere AMP-sider for nettstedet ditt, og begynn å bruke «speakable»-attributtet fra Schema. Speakable (BETA) lar deg merke deler av innhold som egner seg for taleutskrift.
  • Gå tilbake og optimaliser bildene dine med passende tagger og titler. Det finnes titalls millioner av Google Home-brukere som ønsker å se flotte bilder.
  • Jobb med å finpusse merkevaretilstedeværelsen din på nettet. Bli for eksempel listet opp på anmeldelsessider, men følg også opp med regelmessige oppdateringer. Vær presis i språket når du svarer på gode eller dårlige anmeldelser.
  • Hold deg til lister og utdrag som Google og andre søkemotorer kan plukke opp som utvalgt innhold.

Fortsett å fokusere på søkeord med lang hale og skriv med en klar hensikt om hva du ønsker å oppnå med SEO-strategien din. Hva ønsker du at leseren skal lære av innholdet ditt? Hva er budskapet ditt?

Alt annet følger de samme tradisjonelle reglene; ytelse, brukervennlighet osv.

Avslutningserklæring

Stemmesøk kommer til å bli interessant. Dette er sannsynligvis det første året hvor flere markedsførere vil samarbeide om å gjennomføre eksperimenter og andre spennende tiltak. Et marked med hundrevis av millioner av brukere vil ikke forbli uutnyttet.

Følg med på store nyheter fra Google og Amazon, ettersom begge selskapene vil fortsette å presse på for måter å tjene penger på dette fenomenet.

Og hvis du ikke allerede har gjort det, skaff deg en intelligent taleenhet og gjør noen eksperimenter. Ingenting gir deg bedre innsikt enn å prøve deg frem direkte.