Smarte kontrakter fungerer som fundamentet for blokkjedeplattformer, og muliggjør utførelse av en rekke operasjoner.
Tekniske forklaringer kan ofte virke komplekse. La oss derfor starte med å utforske hva smarte kontrakter er gjennom et enkelt eksempel.
Tenk deg en person som ønsker å kjøpe noe fra en salgsautomat. Personen legger inn mynten og trykker på knappen for det ønskede produktet. Deretter faller godteriet eller varen ut av automaten.
Her ser vi at det ikke er behov for en kasserer. En smart kontrakt fungerer på en lignende måte. Implementeringen av smarte kontrakter eliminerer behovet for å betale mellomledd.
La oss nå se på den tekniske definisjonen av smarte kontrakter.
Hva er smarte kontrakter?
Smarte kontrakter er selvutførende avtaler som inneholder instruksjoner, vilkår og betingelser. Disse kontraktene kjøres på Ethereums desentraliserte blokkjedeplattform. Alle instruksjonene er programmert i form av kode.
Vilkårene i en smart kontrakt ligner på tradisjonelle avtaler. De inneholder regler og betingelser som definerer når spesifikke handlinger skal utføres. Ingen enkeltperson eller enhet kontrollerer disse smarte kontraktene. De distribueres og kjøres på blokkjedenettverket som planlagt.
Smarte kontrakter fungerer på forskjellige måter, noe som muliggjør utveksling av eiendom, aktiva, datamanipulasjon og mye mer på blokkjedenettverket.
Tidligere var en betrodd tredjepart ansvarlig for å gjennomføre avtaler mellom parter. Teknologiske fremskritt har endret dette, og hele prosessen kan automatiseres, noe som reduserer behovet for manuelt arbeid.
Hovedfunksjonen til en smart kontrakt er å programmatisk utføre forretningslogikk og fullføre oppgaver eller prosesser som svar på forhåndsdefinerte betingelser.
Historien bak smarte kontrakter
Nick Szabo, en amerikansk kryptograf og programmerer, introduserte konseptet smarte kontrakter i 1996, lenge før blokkjedeteknologien ble utviklet. Han beskrev dem som digitale protokoller som bruker matematiske algoritmer for å gjennomføre transaksjoner når visse betingelser er oppfylt.
Bitcoin, den første kryptovalutaen, ble lansert i 2008 og var basert på blokkjedeteknologi. Dette var startpunktet for utviklingen av smarte kontrakter i den teknologiske verden. Fem år senere åpnet Ethereum-plattformen for bruk av smarte kontrakter.
I dag finnes det flere plattformer som tilbyr smarte kontrakter, men Ethereum er fortsatt den ledende aktøren.
La oss nå se nærmere på hvordan disse kontraktene fungerer.
Hvordan fungerer smarte kontrakter?
Smarte kontrakter består av kode som automatisk kan følge et sett med instruksjoner og utføre dem. De lagres på ulike blokkjedeplattformer. La oss gå gjennom de grunnleggende prinsippene for hvordan de fungerer.
Først avtaler partene i kontrakten vilkårene. Når vilkårene er klare, oversettes alle instruksjonene til kode og programmeres. Koden består av betingede utsagn som beskriver alle mulige scenarioer for transaksjonen.
Den genererte koden lagres og replikeres blant alle deltakerne i blokkjedenettverket. Alle datamaskinene i nettverket kjører koden. Transaksjonen gjennomføres bare hvis alle deltakerne bekrefter koden og kontraktsvilkårene er oppfylt.
Koden for smarte kontrakter er utformet for å utføre bestemte handlinger når et visst kriterium er oppfylt. Det er for øyeblikket ikke mulig å utvikle komplekse smarte kontrakter for å utføre avanserte oppgaver. For tiden kan de utføre to typer automatiske transaksjoner:
- Sikre utbetaling av midler når bestemte hendelser inntreffer.
- Krever at en part betaler en bot hvis spesifikke betingelser ikke er oppfylt.
Etter at en kontrakt er implementert, er det ikke nødvendig med menneskelig inngripen. Dette reduserer behovet for arbeidskraft og automatiserer prosessen uten risiko for feil.
Anvendelsesområder for smarte kontrakter
Smarte kontrakter kan brukes i mange ulike sektorer. Selv om teknologien fortsatt er under utvikling, finnes det allerede en rekke bruksområder, fra finansielle tjenester til helsevesen. Anvendelsesområdene forventes å øke i takt med utviklingen av blokkjede- og smarte kontraktsteknologier.
La oss se på noen av de viktigste anvendelsesområdene.
Helse og medisin
Hovedfunksjonaliteten til smarte kontrakter er tydelig i helsesektoren. Pasientjournaler kan lagres sikkert i blokkjeden ved hjelp av en privat nøkkel. Kun autoriserte personer har tilgang til denne informasjonen. I tillegg kan smarte kontrakter legge til rette for konfidensiell forskning.
Pasientkvitteringer kan lagres i blokkjedenettverket, og sykehus kan dele dem direkte med forsikringsselskaper. I tillegg kan helsesektoren bruke den distribuerte hovedboken for å overvåke medisiner, administrere forsyninger og sikre at regelverk overholdes.
Smarte kontrakter kan også være nyttige i medisinering. For eksempel kan et helsesporingsarmbånd registrere blodtrykk og hjertefrekvens. Hvis disse dataene overføres til blokkjedenettverket, kan den smarte kontrakten sende ut et varsel dersom en parameter overskrider grensen.
Dette kan varsle om mulige helseproblemer. Det er et effektivt bruksområde for smarte kontrakter, som kan redde liv.
Banktjenester
Smarte kontrakter og blokkjedeteknologi kan transformere tradisjonelle banktjenester. Ved forsikringskrav kan bankene utføre sjekker, ruting og overføre betalinger direkte til parten hvis alt er i orden.
Oversikt over alle transaksjoner og kontoer kan forenkles med smarte kontrakter. Det reduserer risikoen for datainntrengning. I tillegg kan aksjonærene delta i beslutningsprosessen på en gjennomsiktig måte.
Handelsoppgjør forenkles ved at midler kan overføres direkte når oppgjørsbeløpet er beregnet.
I tillegg slipper du å vente dager på at pengene skal overføres. Smarte kontrakter muliggjør umiddelbare pengeoverføringer uten gebyrer. Uten involvering av en tredjepart er transaksjonene raske og billige.
Smarte kontrakter forenkler vedlikehold av skatteregistre og reduserer risikoen for svindel. Mange glemmer å betale skatt og må betale gebyrer. Smarte kontrakter kan automatisere skattebetalinger og unngå forsinkelsesgebyrer. Alle skattebetalingsdata er synlige i blokkjedenettverket med full åpenhet.
Forsyningskjede og lagerstyring
I tradisjonelle forsyningskjeder var det mange problemer på grunn av papirbaserte systemer. Hvert skjema måtte gjennom mange kanaler for å få godkjenning. Dette systemet innebar risiko for svindel og tap.
Bruk av blokkjede og smarte kontrakter eliminerer disse risikoene. Blokkjedeteknologien tilbyr en sikker og tilgjengelig digital versjon for alle parter som er involvert i forsyningskjeden. Smarte kontrakter kan være nyttige for lagerstyring og automatisering av betalinger og oppgaver.
Ledelsen kan få sanntidsdata om lagernivåer og tid for produktbevegelse i store varehus. Leveringstider kan forbedres og effektiviseres ved hjelp av analyse.
Hvis en forsyningskjede opererer på flere lokasjoner, kan smarte kontrakter automatisk utføre etterbestillinger og betalinger for mottatte bestillinger. Disse dataene kan brukes til å identifisere de travleste periodene for et lager, og hvordan selskapene kan forbedre seg på det området. Selskapene vil også vite hvilke produkter de trenger til forskjellige tider av året, med klare registreringer i blokkjedenettverket.
Virtuelle spill
Det finnes mange online spill hvor du kan spille og vinne ekte penger. Det finnes mange virtuelle spillnettsider med ulike tilbud. Hvis du spiller for moro skyld uten ekte penger, trenger du ikke bekymre deg. Men hvis du spiller med ekte penger, er det viktig å tenke på betalinger og utbetalinger.
Smarte kontrakter sørger for at alle betalinger og inntekter er tydelig registrert og at det ikke er noen tvetydighet.
Digital identitet og KYC
For å bekrefte identiteten din må du samle inn mange detaljer om livet ditt. Det kan være en lang og tung prosess fordi du må legge frem mange dokumenter som jobbinformasjon, bankutskrifter, demografisk informasjon og mye mer. Du må også innhente dokumenter fra ulike institusjoner.
Smarte kontrakter kan løse dette problemet med digital identitet. Her vil alle dataene være tilgjengelige på ett sted i nettverket. KYC-verifisering (Know Your Customer) vil da gå umiddelbart. I tillegg vil personvernet ivaretas fordi du kan kontrollere hvor mye informasjon du ønsker å dele med andre.
I tillegg til disse anvendelsene finnes det mange andre bruksområder for smarte kontrakter i dagens teknologiske verden.
La oss nå se på hvorfor vi trenger smarte kontrakter og de viktigste fordelene med dem.
Hvorfor trenger vi smarte kontrakter?
Smarte kontrakter har vist seg å være svært nyttige i mange sektorer. Her er noen av de viktigste fordelene:
Kostnadsbesparende alternativ
Smarte kontrakter eliminerer mellomledd i prosessen. Dette reduserer kostnadene og gjør transaksjonene raskere.
Autonom
En av de største fordelene med smarte kontrakter er automatiseringsnivået de gir. Det er ikke behov for menneskelig inngripen, og ingen tredjepart kan endre den smarte kontrakten. Bedrifter kan bruke smarte kontrakter for å automatisere ulike aspekter av virksomheten. De kan også løse problemer der tillit er en utfordring.
Forbedret sikkerhet
Smarte kontrakter er kjent for sin sikkerhet. Alle prosesser utføres trygt, og smarte kontrakter fungerer som de skal. Dataene er uforanderlige, noe som betyr at de ikke kan endres. All informasjon i smarte kontrakter er sikret.
Åpenhet og pålitelighet
I smarte kontrakter deles alle krypterte transaksjonsregistreringer med deltakerne. Dette skaper tillit fordi alt er gjennomsiktig. Ingen deltakere kan manipulere dataene som finnes i de smarte kontraktene. Dette gjør dem mer pålitelige enn tradisjonelle registre.
Riktig oppbevaring
Smarte kontrakter er nyttige for å lagre viktig informasjon. Selv om det oppstår datatap, kan data hentes fra smarte kontrakter, da alle detaljer er lagret permanent i nettverket.
Garanterte resultater
Det unike med smarte kontrakter er at de følger reglene i koden. Hvis et bestemt kriterium er oppfylt, vil den smarte kontrakten utføre transaksjonen som er angitt. Dermed elimineres sjansen for svindel.
Krystallklar kommunikasjon
Alle detaljer må inkluderes når smarte kontrakter opprettes og kodes. Dette eliminerer feilkommunikasjon, og begge parter må skrive ned alt. Når kommunikasjonen er klar, oppnår man høy effektivitet.
Disse fordelene viser tydelig at smarte kontrakter er svært nyttige i ulike sektorer. Derfor øker deres betydning stadig.
Konklusjon 👩🏫
I dag bruker mange blokkjedeplattformer smarte kontrakter, inkludert Ethereum, Corda, Hyperledger og andre. Støtten for blokkjedeteknologier vokser, og behovet for smarte kontrakter øker på alle plattformer.