10 Programvare for administrasjon av IP-adresser for små og mellomstore bedrifter

I dagens internettdrevne verden er det vanskelig å finne enheter som ikke støtter nettverkstilkobling.

Faktisk, med rask digitalisering og billigere internett, har det blitt overveldende for organisasjoner å spore, administrere og bevare enorme databaser.

Selv om store bedrifter er selvforsynt med å administrere store databaser, lider små bedrifter fortsatt av mangel på rimelige og pålitelige systemer for administrasjon av IP-adresser.

I denne artikkelen vil du oppdage de 10 beste IPAM-programvarene for små og mellomstore bedrifter. Men før vi får deg til verktøyene, la oss først forstå IPAM og hvorfor det er viktig for bedrifter?

Hva er IPAM?

IP-adresseadministrasjon (IPAM) er en integrert pakke med verktøy for å planlegge, spore og administrere kompleks IP-adresseinfrastruktur.

Internet Protocol (IP) er hvordan enheter i et nettverk kommuniserer med hverandre. Dermed har hver enhet koblet til et nettverk en unik permanent eller midlertidig IP-adresse tildelt den.

Per i dag er to versjoner av IP i bruk – IPv4 og IPv6. Den originale IPv4-protokollen brukes imidlertid fortsatt på internett og mange bedriftsnettverk. IPv6 er den nyeste versjonen som stadig øker i popularitet.

Pivotering tilbake til IPAM – IP-adresseadministrasjonsløsninger forenkler og automatiserer administrasjonsprosessen og oppgaven som er involvert i administrasjonen av internettprotokollplass.

Når internett kobler sammen milliarder av enheter, er det umulig for enkeltpersoner og bedrifter å administrere milliarder av kritiske IP-adressedatabaser manuelt.

IPAM-programvare og -verktøy automatiserer de langvarige oppgavene som er involvert i IP-plassadministrasjon. Verktøyene oppdager automatisk IP-adresser og DNS-servere på nettverket ditt og lar deg administrere alt fra et sentralt funksjonsrikt grensesnitt samtidig som de hjelper deg på alle mulige måter.

Fra små bedrifter til store bedrifter, alle bruker verktøy for administrasjon av IP-adresser. Vi har undersøkt og listet opp noen viktige fordeler som bedrifter anerkjenner etter å ha brukt IPAM-teknologi.

Fordeler med IPAM-verktøy

Enklere administrasjon

IPAM forenkler administrasjonsprosessen. Som i,

  • Delegerer administrasjonsoppgaver for IP-adresseplass
  • Forbedrer synlighet og sporing over IP-ressurser
  • Automatiserer DNS-DHCP-konfigurasjon
  • Sanntidsoppdateringer om brukeraktiviteter
  • Innebygde omfattende analytiske rapporter

Men dette betyr ikke at du ikke trenger en administrator. Du må fortsatt ansette noen med omfattende IT-kunnskap for å effektivt håndtere og kontrollere funksjonen til IPAM-programvare.

Lover pålitelighet

Du vil ha noen pålitelig til å administrere titusenvis av IP-er hvert sekund. Ikke sant?

IPAM er feilfri når du tildeler, endrer eller sletter IP-er. Tross alt er det derfor bedrifter stoler på det.

I tillegg reduserer IPAM også nedetid for nettverkstjenester og tilbyr raskere feilsøking for å gi et brukervennlig internettmiljø.

Redusert kompleksitet

Med IPAM-verktøyets sentraliserte depot får du en konsolidert oversikt over nettverkene dine.

Det bringer et kraftig dashbord på plass, slik at administratoren kan administrere både private og offentlige IP-er på ett sted.

Avanserte integrasjoner

IPAM-verktøy er utviklet for å forbedre din generelle operasjonelle effektivitet.

Derfor integreres den med IoT-økosystemet gjennom APIer, repositories og skyservere for å gi en sømløs admin- og brukeropplevelse.

Integrasjon med VLAN og VRF-styring er kirsebæret på kaken for brukerne.

Hvorfor trenger du et IPAM-verktøy?

Vet du at det er ca 4 milliarder IP-adresser globalt?

Av disse er 1 541 605 760 allokert til USA, den høyeste i verden. USA står for 35,9 % av det totale antallet IP-adresser.

Mens Kina har det nest høyeste antallet IP-adresser på 330 321 408, omtrent 7,7 % av det totale antallet IP-adresser, fulgt av Japan med 202 183 168 og Storbritannia med 123 500 144.

Med disse 10-sifrede tallene virker det overveldende å manuelt spore og administrere hver enkelt IP-adresse.

Ikke bare administrer, men tilordne, endre og slett dem når enheter forlater et nettverk og forhindrer også IP-konflikter.

  GNSS vs GPS-teknologi: Kjenn nøkkelforskjellene

Og av alle grunnene nevnt ovenfor – IPAM er isbryteren for å forhindre IP-kaos.

La oss se på noen nøkkelfunksjoner hver IPAM-programvare eller -verktøy bør ha.

Funksjoner å se etter når du velger en IPAM

Oppdagelses- og leteevne

Du vil ikke at datainnsamlingen din skal begrenses. Derfor bør en god IPAM-programvare kunne fange opp informasjon via ulike metoder som dataimport, informasjon fra DHCP-servere og opprette koblinger mellom enheter automatisk.

Her er noen ting du bør stille spørsmål ved når du sammenligner oppdagelsesmulighetene til IPAM-løsningen din.

  • Samler IPAM-verktøyet inn data som enhetsnavn, OS-navn, svitsjportal, VLAN, eiernavn osv.?
  • Kan IPAM-løsningen generere rapporter som alle Windows-enheter som kjører på VLAN 3 koblet til switch 5?
  • Støtter IPAM et bredt sett av nettverksleverandørers brytere og rutere?

Krystallklar rapportering

Å engasjere seg med tusenvis av datapunkter daglig kan hope seg opp til en klumpete og kompleks rapport.

En god IPAM-programvare bør vise frem innsikt som nettverksbruk, status for IP-adresser, IP-adressedistribusjon, plassering og tilkobling via diagrammer og grafer.

Å inkludere visuelle elementer i den avanserte rapporten gjør dem enkle å forstå og gjør oppgaver og beslutninger raskere.

Rollebasert ledelse

Du vil ha ansatte med varierte ferdigheter og kompetanse hvis du driver en organisasjon.

Derfor må programvaren for administrasjon av IP-adresser kunne tildele roller tilsvarende.

For eksempel:

  • En helpdesk-tekniker kan ha autoritet til å tildele statiske IP-adresser i noen få spesifikke undernett
  • En nettverksadministrator i et avdelingskontor kan ha full kontroll over undernettene i avdelingskontoret
  • En feilsøkingstekniker kan bare ha skrivebeskyttet tilgang til IPAM-tilkoblingsdataene

Dette vil tillate kvalitetsdelegering i stedet for å banke alt arbeidet på noen få administratorer på ekspertnivå.

DNS/DHCP integrert

Siden vi snakker om IP-er og nettverksplass, er DNS (Domain Name System) og DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) to viktige aspekter av det samme.

En god IPAM-løsning samarbeider tett med DNS- og DHCP-systemer for å sikre at DNS-postene vedlikeholdes og oppdateres ofte etter hvert som nye enheter kobles til nettverket.

Hva om IPAM-programvaren din ikke er vennlig med DNS- og DHCP-systemer?

Vel, i så fall vil ikke IPAM-systemet ditt spore noen IP-konflikter som skjer i nettverket ditt.

For eksempel kobles en enhet fra Florida til nettverket ditt. Den tildeler en statisk IP-adresse til enheten, som er en del av et DHCP-område og potensielt kan overføres til en annen enhet av DHCP-serverne, og dermed forårsake en IP-konflikt og tilkoblingsproblem.

Avanserte tilpasninger og integreringsfunksjoner

Et administrasjonssystem for IP-adresser er ikke et frittstående verktøy. Etter hvert blir IPAM-oppgaver en del av et større IT-system.

Derfor vil en god IPAM-programvare komme med flere tilpasninger og integrasjoner for å lette den generelle arbeidsflyten.

Nå som vi vet hvilke funksjoner som utgjør en utmerket IPAM-programvare. La oss komme gjennom den beste programvaren for administrasjon av IP-adresser for små bedrifter.

OpUtils

OpUtils av ManageEngine er et kraftig nettverksadministrasjonsverktøysett som hjelper administratorer enkelt å administrere svitsjporter og IP-adresser.

Det er en omfattende programvare for IP-administrasjon for bedrifter som gjør det mulig for administratorer å identifisere sanntidsstatusen til hver IP-adresse i bedriftsnettverket.

Funksjoner

  • Nettverksovervåking: Konstant overvåking av flere enheter/servere/nettsteder for å få sanntids tilgjengelighetsstatus for hvert nettverkssenter
  • Varslingsvarsler: Bli varslet med terskelbaserte varsler for IP-adressekonflikter og andre kritiske feil, samt varsler for nye enheter
  • Active Directory-integrasjon: Sømløs integrasjon med Windows Active Directory for å hente detaljer om datamaskinobjektet og synkronisere databasen din
  • Rogue Detection: Skann med jevne mellomrom alle tilgjengelige nettverk eller undernett og merk systemer/enheter som klarerte, gjeste eller useriøse; støtter blokkering av bryterporter for å forhindre uautorisert tilgang

OpUtils sin IP-administrasjonsprogramvare tilbyr rollebasert administrasjon for å utøve full kontroll over administrativ makt. Den avanserte IP-skanneren lar administratorer lage en hierarkisk nettverksrepresentasjon og enkelt finne subnett i løpet av sekunder.

Vi kan legge til mer, men ManageEngine kommer med en gratis prøveversjon. Så du kan nyte den berikende opplevelsen helt alene.

  Hovedkort forklart: Hva er ATX, MicroATX og Mini-ITX?

Enhet42

Enhet42 er en robust IPAMS-programvare utviklet av IT-eksperter for å oppdage, dokumentere og administrere databaser for små og mellomstore bedrifter.

Det intuitive grensesnittet, kraftige visualiseringen og brukervennlige brukergrensesnittet hjelper administratorer med å få praktisk innsikt fra rå IP-adressedata.

Funksjoner

  • Auto-tilordne IP-er: Gjør det mulig for ansatte å automatisk tildele tilgjengelige IP-er til enheter uten å bekymre deg for utdatert IPAM.xlsx
  • Avansert visualisering: Lag grafiske representasjoner og diagrammer av ende-til-ende-tilkoblinger og databaser for å forstå dem enkelt
  • DNS-integrasjon: Overfør poster automatisk fra DNS-servere for enkelt søk og oppdatert dokumentasjon og korrelasjon til IP-adresser
  • Kommandolinjeadministrasjon: Identifiser, søk og tilordne IP-er med et enkelt API-kall på et skriptspråk

Device42 tilbyr automatisk IP-sporing samtidig som den gir støtte for både IPv4 og IPv6. Den robuste programvaren er klarert av 2000 globale kunder, inkludert store selskaper som Mercedes, Walmart, Cisco, etc.

Gjett hva? I likhet med OpUtils tilbyr Device42 også en gratis prøveversjon av programvaren.

SolarWinds

SolarWinds IPAM-programvaren er utviklet for å hjelpe administratorer med å spare tid og forhindre kostbare feil.

Dra-og-slipp-grensesnittet hjelper administratorer med å opprette grupper, supernett, undernett og individuelle IP-adresser.

Funksjoner

  • Autopilot: Automatiser oppdagelses-, administrasjons- og sporingsprosessen for IP-adresser for å forhindre kritiske menneskelige feil og spare tid
  • Gjenopprett forlatte IP-er: Gjenvinn enkelt forlatte statiske og reserverte DHCP-adresser og overvåk DHCP-pooler samtidig.
  • Nettverksskanner: Få praktisk innsikt fra nettverket ditt med SolarWinds; et kraftig nettverksskanningsverktøy
  • Hybrid DNS Management: Sentralisert konsoll for enkelt å overvåke og administrere DNS-poster og generere automatiserte kunde-DNS-rapporter

SolarWinds IPAM-verktøys intuitive design er best egnet for små og mellomstore bedrifter, ideelle organisasjoner og offentlige organisasjoner og frilansere. Det er klarert av 498 Fortune 500-selskaper. God nok til å prøve? Prøv det med en 30-dagers prøveperiode uten risiko.

WhatsUp gull

WhatsUp gull by Progress er et kundevennlig, alt-i-ett nettverksadministrasjonsverktøy som hjelper små bedrifter med å administrere IP-er.

Dens interaktive kartlegging og unike arkitektur gir administratorer full oversikt over alt som er koblet til nettverket ditt.

Funksjoner

  • Konfliktforebygging: Oppdag og fjern dupliserte IP-adresser automatisk for å forbedre synligheten til nettverket ditt
  • Avansert rapportering: Generer direkte rapportering for bedre innsikt i IP-området ditt og del dem enkelt med underordnede for å beskytte og optimalisere databasen din
  • Varslingsvarsler: Få automatisk varsler om IP-konflikter som endring av IP-adressestatus og ut-terskel-undernettbruk for å forhindre uplanlagt nedetid
  • Planlagt skanning: Skann automatisk hele IP-databasen etter en praktisk tidsplan for å spare tid og eliminere risikoen for menneskelige feil

WhatsUp Gold er en frittstående IPAM-programvare. Den har alle sett med verktøy for å oppdage, administrere og forhindre IP-plassen din uten at du må gå ut av produktet.

LightMesh

Grunnlagt i 2012, LightMesh er en rimelig IP-administrasjonsprogramvare spesialdesignet for små og mellomstore bedrifter.

Med LightMesh IPAM-verktøyet kan du enkelt kjøre et dynamisk og smidig arbeidsmiljø. Det er tydeligvis en tidsmaskin for dataene dine som går langt utover revisjonsspor og hjelper den generelle IP-administrasjonen.

Funksjoner

  • Grafisk visualisering: Forbedret grafisk subnettvisualisering for å tillate brukere å se IP-planen din fra en 30 000 fots visning og se nærmere på IP-er og enheter med bare et klikk
  • Rollebasert administrasjon: LightMeshs verktøy gir raffinert rollebasert tilgang til programvaren for ulike roller og tilgangskrav
  • DNS- og DHCP-integrasjon: Integrer sømløst dine eksisterende DNS- og DHCP-servere for å se IP-, DNS- og DHCP-dataene dine på ett sted
  • Revisjonshistorikk: Revider, gjennomgå, replay og roll tilbake dine historiske data med LightMeshs kraftige Time Machine

LightMesh forenkler prosessen med dokumentasjon og administrasjon av IP-databasene dine.

Micetro

Micetro by Men and Mice er en bærekraftig skybasert IPAM-programvare som hjelper bedrifter å kontrollere IP-nettverksplassen mer effektivt og sikkert.

Den kommer med et brukervennlig grensesnitt som gjør det enkelt for administratorer å navigere på tvers av programvaren uten å outsource hjelp.

Funksjoner

  • Forbedret synlighet: Global oversikt over alle IP-adresser for krystallklar synlighet, slik at du kan få omfattende innsikt om systemets helse og forhindre nedetid
  • Autopilotmodus: Fullstendig automatisering av IP-administrasjonsprosessen fra tildeling til overvåking av individuelle IP-er for effektiv administrasjon av IP-plassen din
  • Rollebasert tilgang: Granulære tilgangskontroller med en toveis aktiv katalog for å beskytte IP-plassen din mot ondsinnede aktiviteter eller menneskelige feil
  • Rogue Prevention: Spor enkelt opp mistenkte IP-adresser, løs og forhindre overlapping og IP-konflikter
  9 TV-bakgrunnsbelysningsalternativer for å endre seeropplevelsen for film og serier

Micetro er klarert av noen av de største selskapene globalt, som Intel, Microsoft, Toyota og mange flere. Det beste er at denne kraftige programvaren tilbyr en gratis prøveversjon for de som ønsker å teste dens evner.

TCP-bølge

TCPWave er et moderne DDI-selskap som tilbyr kostnadseffektive og skalerbare IPAM-løsninger. Det forenkler IPAM-automatiseringsprosessen for bedriften din ved å tilby over 1700+ REST API-anrop.

Med TCPWave IP-administrasjonsprogramvare får du tilgang til førsteklasses verktøy som analyser, feilhåndtering, revisjonsrapporter, maskinlæringsintelligens for å oppdage skadelig trafikk, DNS-brannmur og mye mer.

La oss ta en omfattende titt på funksjonene.

Funksjoner

  • Avansert rapportering: Innebygd DDI-rapporteringsrammeverk som automatisk henter data fra datalager som gjør det mulig for brukere å eksportere rapporter i flere formater og planlegge dem for periodisk kjøring
  • Magiske dataveivisere: DDI-import- og eksportveivisere tilpasset med ytelsesoptimalisering for å jevne ut datamigreringsprosessen og spare timer med menneskelig arbeid
  • Rik kommandolinjegrensesnitt: TCPWaves kraftige CLI lar deg administrere DNS- og DHCP-infrastrukturen fra enkle kommandolinjer (over 1700+ integrert CL)
  • Hurtigoppgaveveiviser: Et ideelt verktøy som gir et enkelt visuelt grensesnitt for prioriterte oppgaver som gjør det mulig for administratorer å raskt komme i gang med TCPWave DDI-økosystemet

TCPWave er verdensledende innen levering av IP-administrasjonsløsninger.

Infoblox

Infoblox er et annet populært IP-administrasjonsverktøy blant små bedrifter. Det er verdens ledende lokale plattform for DNS-, DHCP- og IP-adresseadministrasjon.

Infoblox sky-første nettverks- og cybersikkerhetstjenester gjør det mulig for bedrifter å forenkle deres komplekse og dynamiske nettverksrom.

Funksjoner

  • Omfattende oppdagelse for å finne alle enheter koblet til et nettverk og identifisere enhetsspesifikasjoner som enhetstype, OS-type, servertype osv.
  • Fleksible metadataattributter for å merke viktige IP-ressurser for å organisere og dele massedata på en mer effektiv og lettfattelig måte.
  • Sentralisert dashbord for enhetlig overvåking og administrasjon av DNS, DHCP og IP-adresser. Dette hjelper også med rask feilsøking av IP-konflikter og reduserer nedetid.
  • Tilpassbare maler for raskt å konfigurere nye ressurser og lage arbeidsflyter for å automatisere et bredt spekter av IT-prosesser.

Infoblox er integrert med selskapets høyt rangerte Grid-teknologi, som er grunnen til at IPAM-programvaren er best egnet for bedrifter på bedriftsnivå – interessert i programvaren? Søk om en gratis demo i dag!

GestióIP

GestióIP er en gratis nettbasert IPAM-løsning som støtter IPv4 og IPv6 IP-adresser. Den har et brukervennlig grensesnitt og kommer sammen med kraftige nettverksoppdagings- og sporingsfunksjoner.

GestióIPs IPAM-løsning har avansert søk som hjelper administratorer å finne viktig informasjon om nettverksplass enkelt og raskt.

Funksjoner

  • Datavisualisering: Brukervennlig grensesnitt og tydelig grafisk representasjon av data lar administratorer få praktisk innsikt
  • Autopilot: Automatiser enkelt hele IP-adresseadministrasjonsprosessen, fra nettverksoppdagelse til planlagte sikkerhetskopiering av databaser
  • Avanserte integrasjoner: Innebygde infrastrukturelle integrasjoner som VLAN-administrasjonssystem og integrerte verktøy som subnettkalkulator for å lette administratorens arbeidsbelastning
  • Kraftige APIer: GestióIPs kraftige APIer definerer spesifikke funksjoner som lar andre applikasjoner samhandle med den og letter prosesser som automatisert distribusjon av virtuelle maskiner

GestióIP er også tilgjengelig som en skybasert programvaretjeneste. Det er et alternativ til den lokale installasjonen av programvaren og tilbyr en enkel måte å installere et IP-adresseadministrasjonssystem på.

phpIPAM

PHPIPAM er et åpen kildekode PHP-basert IP-administrasjonsverktøy som gir en lett og enkel IP-administrasjonsapplikasjon for små bedrifter.

PHP-applikasjonen støtter IPv4 og IPv6 IP-adresser og kjører på MySQL-databasens backend, ved å bruke jQuery-biblioteker, Ajax og HTML5/CSS3-funksjoner.

Funksjoner

  • Automatisk visning av ledig plass for subnett i ditt IP-nettverk
  • Enkel eksport og import av XLS/CSV-filer
  • Automatisk nettverksskanning og IP-statuskontroller
  • E-postvarsler for nye enheter lagt til eller IP-konflikter
  • Enkel å forstå visuell subnett-skjerm
  • Integrert VLAN og VRF styring
  • Støtter tilpassede IP/subnett/bruker VLAN-adressefelt

phpIPAM har ulike versjoner på markedet. Den siste er phpIPAM versjon 1.5, utgitt i 2022.

Innpakning

IPAM-verktøy er svært viktig for bedrifter i alle størrelser. Imidlertid har vi dekket noen av de beste IPAM-programvarene som er best egnet for små og mellomstore bedrifter. Det er du som må ta et valg.

Vi anbefaler å velge den som passer bedriftens behov og samtidig er rimelig.

Du kan se på noen av IP-skannerverktøyene.