Økende bruk av API-er i det 21. århundre
Anvendelsen av API-er har økt betydelig i det 21. århundret. Faktisk representerer API-er en av de mest pålitelige, fleksible og reproduserbare former for digitale produkter.
Det er essensielt at de utvikles på en standardisert, konsistent og kompatibel måte. I tillegg må API-er leveres med eksempelkode og lettfattelig dokumentasjon som gir utviklere god veiledning.
Så, hvis du er en utvikler eller et selskap som nylig har fullført utviklingen av et veldesignet API som løser sentrale problemstillinger i en spesifikk nisje, og fungerer problemfritt, hva er det neste steget?
Hvordan kan du generere inntekter fra det? Hvordan selger du ditt velutviklede API?
En API-markedsplass kan være en ideell løsning!
Det er ikke nødvendig å bygge en egen nettside for å selge ditt API, eller å integrere et betalingssystem. Det eneste du trenger er å liste opp ditt API på en eksisterende API-markedsplass, og la dem ta seg av resten.
Dette er grunnen til at både utviklere og bedrifter velger å benytte API-markedsplasser for å selge sine API-er, nå ut til målgruppen og øke inntektene.
Denne artikkelen vil fungere som din guide for å utforske ideen bak API-markedsplasser, og hvordan du kan dra nytte av dem for å selge dine API-er.
God fornøyelse med lesingen!
Hva er en API-markedsplass?
En plattform som samler kjøpere og selgere av API-er på ett sted, kan kalles en API-markedsplass. En slik markedsplass består av ulike komponenter, inkludert en leverandørportal og en utviklerportal.
Denne plattformen gir API-leverandører (utviklere eller bedrifter) muligheten til å liste opp sine API-er, mens potensielle kjøpere (andre utviklere) kan finne og kjøpe disse.
For å gjøre dette enklere å forstå, kan du se på en API-markedsplass som en e-handelsplattform à la Amazon, eller som en fysisk markedsplass. Hvis du ønsker å selge din e-bok, kan du legge den ut for salg på Amazon, der bokelskere kan finne den og eventuelt kjøpe den.
På samme måte lar en API-markedsplass en API-leverandør liste opp sine API-er og tjene penger ved å tilby ulike abonnementstilbud. Denne delen av API-markedsplassen kan omtales som leverandørportalen. Markedsplassen kan håndtere brukeradministrasjon, betalingssystemer, kodeeksempler, dokumentasjon, samt teste markedet, uten at det er nødvendig å investere i en API-gateway.
En API-markedsplass hjelper også utviklere, som kjøpere, med å finne relevante API-er gjennom effektive søkefunksjoner, samlinger og kategorier. Denne delen kalles gjerne utviklerportalen. Her kan de sammenligne ulike API-er, se endepunkter, priser og annen informasjon for å velge det som passer best for deres behov.
Forskjellen mellom API-markedsplass og API-portal
API-portaler er gjerne utviklet enten ved hjelp av maler fra API-administrasjonsprodukter, eller skreddersydd. Disse blir som regel distribuert av en enkelt API-leverandør, og gjør det mulig for utviklere å integrere, forstå og ta i bruk API-et. Hovedmålet er å levere dokumentasjon, inkludert spesifikasjoner, opplæringsmateriell og funksjonsbeskrivelser. De gir også utviklere trygg tilgang til leverandøren gjennom OAuth-legitimasjon eller API-nøkler.
Mange leverandører benytter seg fremdeles av slike portaler, men API-markedsplasser har blitt stadig mer populære de senere årene.
Nå er ikke lenger utviklere eller utgivere avhengige av API-portaler med et begrenset utvalg API-er, prisplaner og fordeler.
Dette skyldes at API-markedsplasser samler et stort antall API-leverandører og viser frem produktene deres på ett enkelt sted. Dette gir ditt API bredere eksponering i markedet, der tusenvis av potensielle kjøpere kan se og eventuelt kjøpe det.
Dette gjør det også lettere for utviklere som hele tiden er på utkikk etter ressurssterke API-er, da de får tilgang til et bredt spekter av alternativer og prismodeller.
Dermed blir det en vinn-vinn-situasjon for både kjøpere og selgere. 😎
Trenger du fortsatt mer motivasjon?
Ok!
Hva er fordelene med en API-markedsplass?
For API-leverandører:
- Større eksponering gir en økning i brukerbasen.
- Det hjelper deg med å evaluere gjeldende markedsetterspørsel.
- Du får et interaktivt forum der utgivere kan motta tilbakemeldinger på sine API-er fra utviklere, angående brukervennlighet, ytelse osv.
- Dette gir rom for forbedring.
- API-leverandører kan få all nødvendig opplæring i hvordan de publiserer sine API-er, samt tilgang til nettbaserte arrangementer.
For utviklere:
- Det blir enklere å finne API-er, med et bredt utvalg, kategorier, prisklasser osv.
- De kan raskt bla gjennom for å se alle tilgjengelige API-er og deres funksjoner.
- Brukere kan også finne gode API-er basert på rangeringer, statistikk og oversikter.
- Forumer gir dem mulighet til å lese anmeldelser av et API fra andre utviklere, noe som hjelper dem med å velge et kvalitetsprodukt.
- Nettbaserte arrangementer, opplæringsveiledninger og dokumentasjon hjelper dem med å bruke API-et effektivt.
La oss nå se på noen av de beste API-markedsplassene hvor du kan selge dine API-er.
RapidAPI
Markedsfør og presenter ditt API på den største og mest populære API-markedsplassen RapidAPI. De hjelper deg med å liste, administrere og tjene penger på ditt API.
Du kan legge til parametere og endepunkter på få minutter ved hjelp av deres brukervennlige grensesnitt, og laste opp Swagger-spesifikasjoner for å fremskynde prosessen. Interaktiv dokumentasjon genereres automatisk etter opplasting av API-et, slik at brukerne kan teste det direkte i nettleseren og begynne å bruke det umiddelbart.
RapidAPI tilbyr kodeeksempler på forskjellige språk, noe som gjør det enkelt for brukerne å integrere ditt API i sine applikasjoner. Du trenger ikke å bekymre deg for sikkerheten, da RapidAPI validerer hver API-forespørsel. De tildeler også API-nøkler til hver bruker for enklere brukeradministrasjon og rask oppstart.
Du kan spore ytelse og få detaljert innsikt i API-trender og bruk via dashbordet. Du velger en fleksibel prismodell og definerer prisnivåer som passer best for deg. De hjelper deg også med å nå et ubegrenset antall brukere uten ekstra kostnad, og tar seg av fakturering for dine globale kunder. Du kan beholde 80 % av fortjenesten i hver transaksjon.
APILayer
APILayer, en skybasert SaaS- og API-leverandør, lanserte sin API-markedsplass i februar 2022. Dette skjedde i forbindelse med oppkjøpet av Prompt API, en plattform for utviklere som ønsker å tjene penger på sine API-er.
I skrivende stund finnes det over 75 API-produkter å velge mellom, og det legges stadig til nye hver dag.
Du kan samarbeide med APILayer for å oppnå eksponering mot en bredere kundebase, samt få hjelp med nøkkelhåndtering, betalingsinnkreving osv. I utgangspunktet vil du utvikle API-er, mens APILayer tar seg av resten.
Prosessen for å liste et API starter med at du sender inn detaljer for vurdering. Deretter diskuterer dere prosjektet, samt vilkår for utbetaling og priser.
Deretter foretar APILayer en teknisk vurdering for å sjekke om API-et tilfredsstiller kvalitetskravene. Til slutt blir API-et lagt ut på markedsplassen hvis det har bestått alle tester.
APILayer gir deg full frihet til å prise produktene dine og selv velge om du ønsker å hoste dem selv eller la dem stå for hosting. Både bedrifter og privatpersoner kan samarbeide med APILayer.
Utbetalinger skjer månedlig, og du vil dele 15 % av inntektene med APILayer.
Rakuten
Rakuten er en populær API-markedsplass med over 1 million utviklere over hele verden. De hjelper deg med å administrere, markedsføre og selge ditt API på en enkel måte.
Med enkel og rask integrasjon kan du legge til parametere på få minutter, eller du kan laste opp swagger-spesifikasjoner. De genererer automatisk dokumentasjon for å hjelpe brukerne med å teste API-et i en nettleser, og begynne å bruke det umiddelbart.
Integrer ditt API med brukernes applikasjon gjennom kodeeksempler som er tilgjengelige på flere språk. Du vil motta detaljerte analyser av ytelse og innsikt i bruken av ditt API, og kan sette opp alt raskt med en sikker nøkkel. I tillegg autentiserer Rakuten RapidAPI også alle forespørsler.
De administrerer din fakturering og hjelper deg å skalere til et ubegrenset antall API-kall uten ekstra kostnad. Du kan velge en plan som passer dine behov, enten det er en betal-per-bruk-modell eller en abonnementsbasert løsning. De tar et inntektsgebyr på 20 % for hver transaksjon.
Saasify
Fokuser på det som er viktig for din virksomhet, og la Saasify håndtere alle SaaS-relaterte utfordringer, inkludert fakturering, dokumentasjon, brukerkontoer, API-gateway, markedsføringssider og kampanjer.
Dermed kan du konsentrere deg om det du liker best, nemlig å utvikle API-et ditt, legge til fantastiske funksjoner, og generere inntekter via Saasify.
De hjelper deg med å beholde eierskapet til ditt API og din SaaS-virksomhet, samtidig som de hjelper deg med å markedsføre API-et effektivt og tilby en utmerket brukeropplevelse. Saasify genererer API-endepunkter etter at du har levert API-ets OpenAPI-spesifikasjon, som er hostet eksternt.
Produktet ditt kan tilpasses fullstendig ved hjelp av en JSON-konfigurasjonsfil, selv om Saasify tilbyr standardinnstillinger for priser, dokumenter, merkevarebygging og markedsføringstekst. Saasify vil spore alle endringer du gjør i produktet ditt, slik at du har full kontroll over produktversjonen.
Med Saasify er du i trygge hender, da det er hostet på AWS og revideres kontinuerlig av en tredjepart. Du kan integrere Saasify med Stripe for å kontrollere dine abonnementer og inntekter, og de tilbyr også bransjeledende faktureringsfunksjoner.
Samarbeidet med dem inkluderer et inntektsgebyr på 20 %.
Konklusjon
Jeg håper at disse API-markedsplassene vil hjelpe deg med å finne potensielle kunder for dine API-er, selge dem uten problemer, og forbedre produktene dine slik at du kan fortsette å tjene gode penger.
Deretter kan du utforske hvordan du overvåker dine API-er.