Produktsjef vs prosjektleder: Hvilken skal du velge?

Finn den ultimate guiden som trener deg godt ved å diskutere produktleder vs prosjektleder kortfattet.

Noen ganger kan du forvirre deg selv med begrepene produkt- og prosjektledere siden du i de fleste virksomheter vil se at disse fagfolkene jobber sammen. For ikke å nevne, nyutdannede og traineer gjør slike feil ofte.

Du kan enten være produktleder, prosjektleder eller begge deler, avhengig av din arbeidsplass, din egen virksomhet eller kontrakter. Uansett hva tilfellet måtte være, må du kjenne til de fine forskjellene og likhetene mellom disse to yrkene.

Fortsett å lese for å forstå produkt- og prosjektledelseskonsepter fra grunnen av, oppdag noen nettbaserte læringskurs, og unn deg selv fordelene ved disse to jobbrollene.

Hvem er en produktsjef?

En produktsjef er en som er ansvarlig for å bestemme hvilke kundebehov og forretningsmålene et produkt kan oppfylle. Som en relativt ny stilling, er det ulike spørsmål om ansvaret til denne stillingsinnehaveren.

En produktsjef må administrere og vurdere et produkt gjennom hele livssyklusen. Imidlertid får de hjelp fra andre spesialister, inkludert designere, utviklere, QA-ingeniører, produksjonsteam, leverandørkjede- og logistikkeksperter, markedssjefer og mange flere.

Ansvar for en produktsjef

En produktsjef er ansvarlig for å administrere den overordnede prosessen med produktoppretting eller tillegg av funksjoner. Gjennom hele produktets livssyklus må de bruke mange hatter, inkludert følgende:

Problemidentifikasjon

Et produkt skal kunne løse ett eller flere problemer hos kundene. Derfor er den mest integrerte delen av å være produktsjef å identifisere problemene som teamet trenger for å bygge det neste produktet.

Markedsundersøkelser

Markedsundersøkelser er hvordan en produktsjef vil kjenne problemene til brukerne eller de eksisterende kravene til et lokalt eller internasjonalt marked. Dette hjelper hele teamet til å forstå den potensielle markedsstørrelsen til et produkt og hvordan det kan løse problemene.

Utvikling av produktforslag

Produktledere må også få tilbakemelding fra det tekniske teamet om deres mening og lage et produktforslag. Forslaget vil inkludere hvilke produkter og funksjoner som skal bygges eller legge til tekst som er i tråd med organisasjonspolitikken.

Administrer det tekniske teamet

Når et produkt får nikk fra lederteamet, må produktlederne veilede det tekniske teamet sitt for å materialisere visjonen om et produkt. Selv om de bør gi tilstrekkelig frihet til det tekniske teamet, er konstant tilsyn også viktig for å holde produktutviklingsprosessen på rett spor.

  Supercharge Google Sheets med disse 10 interessante verktøyene

Test og gjennomgå produkter

Produktledere tester og validerer kontinuerlig produktene sine for å sikre at kundene får den beste versjonen av produktet uten feil. I kvalifiseringsfasen kjører de betaprogrammer. Mens de er i smidige miljøer, må de alltid se etter kundeanmeldelser og gjøre nødvendige endringer.

Bestem produktpris

Produktsjefer spiller også en rolle i å sette produktprisen, enten ved anbefaling eller infobidrag. Selv om det bare skjer i selektive bransjer, bør produktledere være oppmerksomme på konkurrentens prissetting for å hjelpe med å bestemme produktprisen.

Produktlansering

Selv i lanseringsfasen er ikke produktsjefene fri fra ansvar. De må være i kontakt med selskapets markedsføringsteam for å få produktet til å nå de rette kundene.

Hvem er prosjektleder?

For å forstå rollen til en prosjektleder må du først forstå prosjekter. Et prosjekt er et sett med tidsbestemte oppgaver som ved fullføring gir et resultat. Resultatet kan være alt relatert til en virksomhet. For eksempel å rulle ut en programvareoppdatering, pushe OS-oppdateringer, produsere produkter og distribuere disse, og så videre.

Et prosjekt kan knyttes til et produkts livssyklus. For eksempel kan det å velge det grafiske utseendet til et produkts boks være et helt prosjekt. Et annet eksempel kan være markedsføring av et smarttelefonspill på sosiale medier for å øke salget. Alle disse er prosjekter som dreier seg om produkter.

Nå er fagpersonen som er ansvarlig for å fullføre et prosjekt og sende inn prosjektrapporten til sine overordnede en prosjektleder. En prosjektleder er ansvarlig for rettidig prosjektgjennomføring, utnyttelse av prosjektressurser og å holde prosjektet innenfor et fastsatt budsjett.

Ansvar for en prosjektleder

Prosjektplanlegging

Prosjektlederen må være med i prosjektet fra planleggingsstadiet og bli der til resultatet er tydelig. Sammen med tekniske spesialister, regnskapsførere, produktsjefer, personalsjefer (HR), etc., må en prosjektleder planlegge hele prosjektet.

Opprette prosjektteamet

En prosjektleder må forstå kravene til prosjektet og følgelig nødvendig arbeidskraft fra organisasjonen. Ved behov kan prosjektledere kreve nye ansettelser gjennom HR-teamet.

Leder prosjektteamet

Uavhengig av talentmassen til prosjektteamet, er en prosjektleder alltid lederen. Du må lede teamet og delegere passende oppgaver til prosjektressursene. Du må også lære opp prosjektledere for fremtidig etterfølgerplanlegging.

Sett begrunnelse for prosjektfrister

Du må samarbeide med prosjektets klient og forretningsinteressenter for å bestemme en rasjonal prosjektfrist. Du må holde en buffer for ikke å slite ut prosjektteamet ditt fordi dette teamet vil være med deg i flere prosjekter som kommer.

Overvåke prosjektfremdriften

Som prosjektleder bør fremdriftsdiagrammet, tidslinjen eller Gantt-diagrammet være for hånden. Når klient- eller organisasjonsledelsen ber om en statusrapport, må du ikke nøle med å forklare prosjektets helse og tempo.

Løs flaskehalser i prosjektet

Hvert prosjekt vil møte noen flaskehalser. Som en ess-prosjektleder bør du tenke kreativt i flere dimensjoner for å unngå vanlige flaskehalser som den kommende høytiden, værproblemer, kompetansemangel osv.

  Blir du svimmel av å se på telefonen din? Deaktiver animasjoner

For uforutsette flaskehalser må du samarbeide med lederteamet, bedriftseier og klienter for å løse disse problemene og få prosjektet tilbake på sporet.

Administrer budsjett

Du vil være eneansvarlig for alle budsjettene for prosjektet ditt. Så du må ha passende evne til å administrere penger for ikke å få prosjektet over budsjettet.

Lag prosjektrapporter

Du trenger stort sett ferdigheter i regneark og prosjektledelse for å administrere prosjekter digitalt. Deretter må du også trekke ut numeriske data fra prosjektet for å evaluere ytelsen.

Rapporter til næringslivets interessenter

Til slutt er du ansvarlig for å sende inn prosjektets kvartals-, halvårs- eller årsrapporter til interessentene. Du er også nøkkelpersonen for å levere prosjektleveranser til kunden.

Produktsjef vs prosjektleder: Forskjeller

De viktigste forskjellene mellom en produktleder og en prosjektleder er som følger:

  • En produktsjef håndterer spørsmål som «hva» og «hvorfor» av produktet. På den annen side må en prosjektleder ta seg av «hvordan» og «når» av det.
  • I tillegg til å være forretningskyndige, bør produktledere være gode på strategisk tenkning og markedsundersøkelser. Motsatt er prosjektledere godt kjent med planlegging, budsjettering, organisering og tidsstyring.
  • Mens produktledere har en grundig og strategisk kunnskap om produkter, kjenner prosjektledere planlegging og taktiske deler.
  • Produktledere eier visjonen og setter målene. Imidlertid følger prosjektledere denne visjonen og jobber for å oppnå dem.
  • Produktledere fungerer som en bro mellom prosjektleder og alle andre interessenter. Tvert imot fungerer prosjektlederen som koordinator mellom de tekniske teamene og produktsjefen.
  • Selv om produktsjefer er en del av hele produktutviklingsprosessen, er de nødvendige selv etter produktlanseringen for å jobbe med markedsførings- og salgsteamene. På baksiden ender ansvaret til prosjektlederen med prosjektleveransen.

Nødvendig pedagogisk bakgrunn

For produktsjefer

Du kan bli produktsjef etter endt utdanning med hvilken som helst høyskolegrad, men en grad i markedsføring eller forretningsdrift foretrekkes ofte. Hvis du kan bygge erfaring og ferdigheter på forhånd, vil det være en ekstra fordel. Følgende ferdigheter er viktige for å bli produktsjef:

  • Grunnleggende forretningskunnskap
  • Dataanalyse
  • Markedsundersøkelser
  • Prismodellering
  • UX

Selv om det ikke er obligatorisk å ha sertifiseringer for å bli produktsjef, vil det å ha en eller flere sikkert fungere i din favør under jobbintervjuene.

  • AIPMM Certified Product Manager Credential
  • Produktsjefsertifikat fra Produktskolen
  • Sertifisert produktsjef fra Pragmatic Institute

Så langt har du lært de obligatoriske pedagogiske kvalifikasjonene, ferdighetene og opplæringen som er nødvendig for å bli en vellykket produktsjef. Nå er det på tide å lære om profesjonelle nettkurs som kan hjelpe deg med å nå dine mål. Registrer deg for et av kursene nedenfor i henhold til læringsmålene dine:

Produktledelse 101-Udemy

Bli produktsjef-Udemy

Bli en produktsjef Learning Path-LinkedIn Learning

Bli en produktsjef-LinkedIn

Bli en produktsjef-Udacity

Produktledelseskurs-edX

Real-World Product Management Spesialisering-Coursera

Programvare Product Management Spesialisering-kurs

2. For prosjektledere

I likhet med produktsjefen kan ikke prosjektledere starte karrieren i en lederstilling. De fleste prosjektledere starter sin karrierereise innen det tekniske feltet. For eksempel starter en bilprosjektleder som ingeniør, en prosjektleder for programvareutvikling starter som utvikler, og så videre.

  9 Pålitelige e-handelsplattformer for små til store nettbutikker

Når vi snakker om ferdigheter, må prosjektledere ta med følgende skarpsindighet til bordet:

  • Kunnskap om Waterfall, Scrum og Agile
  • Håndtere risikoer
  • Praktisk ekspertise innen PM-verktøy som Gantt-diagrammer, Jira, Asana, etc.
  • Penge styring
  • Evne til å forstå teknologi raskt
  • Evne til å anvende forretningsledelseskonsepter som Skill Will Matrix.

Du må også bestå en eller to globale prosjektledelsessertifiseringer som:

  • Certified Associate in Project Management (CAPM)
  • Profesjonell Scrum Master (PSM I)
  • Prosjektledelse profesjonell (PMP)
  • Sertifisert ScrumMaster (CSM)

Til nå har du lært ferdighetene, opplæringen, skarpsindigheten og pedagogiske kvalifikasjonene som trengs for å lykkes som prosjektleder. Du må imidlertid registrere deg for et passende nettkurs fra følgende liste for å organisere prosjektledelseslæringen og bestå sertifiseringer:

Prosjektledelse for nybegynnere-Udemy

Google Project Management-Coursera

Prosjektledelse Prinsipper og praksis Spesialisering-kurs

Prosjektledelse spesialisering-kurs

Bli prosjektleder Learning Path-LinkedIn

Introduksjon til Project Management-edX

IT Project Management Professional Certificate-edX

Produktsjef vs prosjektleder: Hvilken er bedre?

Blant MBA- og høyskoleutdannede er produktsjefrollen den mest ettertraktede karrieren. I følge en 13. desember 2021-rapport fra Glassdoor, kan den gjennomsnittlige årslønnen til en produktsjef være opptil $127 496 inkludert grunnlønn og tilleggslønn.

Imidlertid kan en produktsjef på inngangsnivå tjene så lite som $76K/år. Nå, avhengig av erfaring og sertifiseringer, kan lønnen være så høy som $216K/år.

Du kan starte som assisterende produktsjef. Arbeid deretter flittig gjennom karriereveien din for å tilegne deg ekstraordinære ferdigheter og instinkter som kan gjøre deg til Chief Product Officer eller CPO i et selskap. Så, i stedet for å administrere ett produkt eller en tjeneste, må du overvåke alle produkt-/tjenesteutviklingsprosjektene i organisasjonen.

På baksiden kan du tjene en gjennomsnittlig lønn på $84 970 årlig som prosjektleder. Inngangslønnsområdet er $53K/år og kan gå opp til $137K/år. Disse lønnsdataene er i henhold til den samme Glassdoor-rapporten publisert 13. desember 2021.

Du kan imidlertid få en mye bedre lønn hvis du kunne sikre deg en jobb hos bedrifter som Meta (opptil $200 903/år), Brocade (opptil $199,935/år), Tencent (opptil $195,229/år), Google (opptil $193,048) /år), NVIDIA (opptil $188.369/år) og Logitech (opptil $185.453/år).

Prosjektlederens rolle handler om å fullføre prosjekter med suksess og klatre på rangeringsstigen. Du kan starte som trainee-prosjektleder og bli Chief Operating Officer eller VP of Operations.

Fra det økonomiske aspektet ser det ut til at produktsjefens karriere er bedre når det gjelder kompensasjon, fordeler og fordeler. På toppnivå kan imidlertid en prosjektleder kontrollere hele forretningsdriften mens en produktsjef bare fører tilsyn med produkter/tjenester.

Siste ord

Dyktige, selvdrevne og ansvarlige produkter, så vel som prosjektledere, er de to må-ha-talentene som enhver virksomhet krever. Du har særegne roller som prosjekt- og produktleder.

Hver diskusjon om produktleder vs prosjektleder avsluttes med en konklusjon om at begge er nødvendige for å levere forretningsdrift regelmessig, innovere nye produkter/tjenester og vokse inn i fremtiden.

Avhengig av utdannelse, ferdigheter, jobberfaringer og karrieremål, velg en som passer deg best og sikte på å bli et ess i bransjen.

Du kan også være interessert i denne diskusjonen om prosjektleder vs ressursleder som tydelig identifiserer forskjellene mellom disse to karrierene.