Bli frilanser: Den ultimate guiden for nybegynnere

Ønsker du å sette fart på din frilanskarriere, men føler deg litt usikker? Da har du kommet til rett sted. Vi skal hjelpe deg med å forstå frilanslivet og hvordan du kan starte reisen.

Å starte en frilanskarriere er ikke alltid så enkelt som det kan virke. Det er viktig å kjenne til de ulike aspektene ved frilanslivet før du tar steget.

La oss se nærmere på hva frilansing egentlig betyr, hva som er god praksis, og hvordan du kan komme i gang med din karriere.

En frilanser er en person som får betalt per oppdrag eller jobb. Dette gir en bedre balanse mellom jobb og fritid, da frilansere kan jobbe fra hvor som helst, med fleksibel arbeidstid.

Det fine med frilansing er at det er for folk innenfor alle felt, som for eksempel tekstforfattere, SEO-eksperter, webutviklere og designere. Frilansing tilbyr:

  • Frihet til å velge kunder uten forpliktelser til et bestemt prosjekt.
  • Mulighet til å sette din egen pris basert på dine ferdigheter.
  • Fleksibel arbeidsmengde som gir deg full kontroll over arbeidet og prosjektene.

Det kan imidlertid være utfordrende å jobbe alene, med usikkerhet og uregelmessig inntekt. Men når du først har fått det til å fungere, blir det lettere å satse på en frilanskarriere.

Frilansjobber

Det er viktig å vite hvor du skal begynne og hvilke områder du kan utforske for å bli frilanser. Her er noen av de mest populære områdene der du kan bruke dine ferdigheter:

Tekstforfatter

Dette er en jobb som passer for innholdsprodusenter, oversettere og transkribenter som er flinke til å skrive engasjerende innhold. Tekstforfattere er ansvarlige for å skrive e-bøker, blogginnlegg, artikler, anmeldelser, innhold til sosiale medier, produktbeskrivelser for nettbutikker og annet nettinnhold, enten under eget navn eller for et firma.

De bruker verktøy som Grammarly, Amberscript, Copy.AI, SimilarWeb og SmallSEO Tools for å skrive kvalitetsinnhold raskt. Dette er en utmerket måte å tjene penger på ved å utføre skriveoppdrag for kunder.

Grafisk designer og webdesigner

Hvis du er god til grafikk og design, hvorfor ikke satse på en karriere innen dette feltet? Det handler om å lage animasjonsvideoer, GIF-er, bilder, logoer, presentasjoner og mer. Designferdigheter kan være en god start, og du kan få arbeidet ditt publisert i magasiner og aviser. Verktøy som Canva, Filmora og Adobe kan hjelpe designere med å komme i gang.

Webutvikler

Applikasjoner og nettsider er sentrale i hverdagen vår. Enten det er snakk om chat, telefonsamtaler, sosiale medier, netthandel eller trening, foregår mye online. Selskaper trenger webutviklere (både på deltid og heltid) for å administrere databaser, analysere statistikk og utvikle nettsider, applikasjoner og programvare.

Utviklere som kan JavaScript, CSS og HTML kan starte sin frilanskarriere. Du kan også ta gratis online sertifiseringskurs.

Økonomisk støtte

Selskaper leier inn økonomisk støtte på deltid eller frilansere som jobber med prissetting, markedsdimensjonering, pengeinnsamling, økonomisk modellering, dataanalyse, Excel, midlertidige CFO-oppgaver og eiendom. Dette er en god mulighet for økonomieksperter og nyutdannede som ønsker fleksibilitet.

PR-konsulent

En PR-konsulents hovedoppgave er å opprettholde et positivt offentlig image for merkevarer. Mindre organisasjoner benytter ofte frilans-PR-konsulenter til å utføre dette arbeidet. En fordel med denne karrieren er at konsulenter kan velge flere prosjekter samtidig og tjene penger på ulike selskaper.

Fotograf

Fotografering er et populært valg blant frilansere i dag. Det finnes mange områder du kan spesialisere deg i, som bryllup, redaksjonelt arbeid, sport, mote og mer. Du kan bruke programvare som Shutterstock for å finne oppdrag. Som frilansfotograf kan du styre din egen virksomhet, velge de jobbene du ønsker, planlegge din egen tidsplan og oppfylle kundenes behov.

Markedsføring og SEO

Markedsføring av merkevarer er et viktig område for bedrifter i dag. Markedsføring og SEO krever eksperter som kan bruke sin erfaring til å hjelpe merkevarene. Du bør kjenne til verktøy som SEMrush og Ahrefs for å jobbe innenfor dette feltet (enten deltid eller heltid).

Nettbasert undervisning

Med pandemien har konseptet nettbasert utdanning og e-læring nådd et nytt nivå. Tidligere tilbød Udemy og Coursera kurs og sertifiseringer, men nå kan også skoleelever få nettbasert veiledning.

Det er blitt enklere å tilby nettkurs til elever som trenger det.

Stemmeskuespill

Stemmeskuespill handler ikke bare om fortellerstemmer, men også TV-produksjoner, radio, teater og film. Du leser manus og jobber som en spesialist, noe som kan være en utmerket måte å tjene penger på. Verktøy som Murf – AI Voice Generator lar hvem som helst lage digitale stemmer uten spesielle ferdigheter eller erfaring.

Gode råd for frilansere

Internett og teknologi har gjort det enklere for folk å komme i kontakt med bedrifter. Gig-økonomien har vokst over tid, spesielt det siste tiåret. Mange mener at teknologi har gjort en del jobber foreldet, men det har også skapt mange nye muligheter.

Her er noen gode råd du bør huske på når du skal starte en frilanskarriere.

Forstå forretningsstrukturen eller nisjen

Det første du må gjøre som frilanser, er å forstå nisjen og forretningsstrukturen du ønsker å jobbe med. Lær om ulike selskapsformer som aksjeselskaper, enkeltpersonforetak, forretningspartnerskap, sosiale foretak og utenlandske selskaper. Dette hjelper deg med å forstå hvilke typer oppdrag du ønsker å ta.

Ha det rette utstyret

Akkurat som en designer trenger verktøy og et lydsystem, trenger du også det utstyret du trenger for å jobbe effektivt. Dette kan være en smarttelefon, bærbar PC, programvare og annet.

Oppgrader dine ferdigheter

Frilansere må ha de ferdighetene som trengs for å få oppdrag. Enten det handler om tekstforfatting, grafisk design eller transkribering, må du tilegne deg de nødvendige ferdighetene. Du bør finpusse ferdighetene dine, lære det grunnleggende og bruke ulike formaterings- og skrivestiler for å få betalt.

Lag en portefølje

En portefølje er viktig for å bygge et godt rykte. Den lar deg vise frem dine tidligere prosjekter, slik at du kan få nye kunder og øke inntekten over tid. Porteføljen gir potensielle kunder en forståelse av hva du har gjort, hvilke ferdigheter du har og hva du kan tilby. Du kan samle dine publiserte arbeider på ett sted, slik at du enkelt kan dele porteføljen med kunder.

Velg de rette oppdragene

Det er ikke lurt å takke ja til alle oppdrag du får. Du må velge de rette prosjektene og forstå at ikke alle er verdt tiden din. Det finnes flere måter frilansere kan komme i kontakt med kunder på, som direkte kontakt og bruk av frilansplattformer. Det er viktig at du har full informasjon om prosjektet og betalingen før du takker ja.

Registrer deg på den rette frilansplattformen

Det finnes mange frilansmarkedsplasser der du kan finne deltidsarbeid eller frilansoppdrag. Du bør undersøke kvaliteten og seriøsiteten til kundene før du hopper inn på sider som Freelancer.com og UpWork. Dette er en god måte å få en jobb på ønsket sted. Frilansere kan delta i budrunder for å få prosjekter.

Unngå 9-til-5-mentaliteten

Frilansing og heltidsjobber er forskjellige. En heltidsjobb er ofte fra 9 til 5, mens frilansing handler om fleksibilitet. Det er viktig å komme seg ut av den tankegangen og sette grenser. Som frilanser kan du selv bestemme arbeidstiden din, så lenge det ikke går ut over kundens prosjekt.

Konklusjon

Frilansing er ikke noe som skjer over natten. Det er en prosess som tar tid. Du må begynne med lavtlønnede prosjekter og gradvis jobbe deg oppover. Frilansere kan ha urealistiske forventninger, men det er viktig å ha markedet i tankene før du takker ja til prosjekter.