Linux er kjent som et operativsystem for systemadministratorer, utviklere og programmerere. Men med fremveksten av brukervennlige distribusjoner, har dette bildet endret seg betydelig.
En av Linux sine største fordeler er fleksibiliteten og tilpasningsmulighetene det tilbyr. Det er her de ulike distribusjonene kommer inn i bildet. Uansett hvilken del av IT-bransjen du jobber i, finnes det en Linux-distribusjon som kan optimalisere arbeidsflyten din. Noen distribusjoner er spesielt designet for vitenskapelig arbeid, som krever en dedikert vitenskapelig tilnærming og programmeringsevner.
I tillegg er mange distribusjoner egnet for daglig bruk. Som teknisk interessert person, er det alltid en god idé å eksperimentere med forskjellige Linux-distribusjoner for å finne den som passer best for dine behov.
I denne artikkelen skal vi presentere en oversikt over Linux-distribusjoner du bør vurdere å prøve.
Det finnes i dag hundrevis av forskjellige Linux-varianter. Ikke alle er like verdifulle, siden noen mangler unike funksjoner som rettferdiggjør en installasjon. Denne listen vil sikre at du kun blir introdusert for de mest anbefalelsesverdige Linux-distribusjonene.
Før du velger å installere en distribusjon, anbefaler vi å teste den ut først. Dette kan gjøres ved å kjøre en live-versjon av distribusjonen, eller ved å installere den på en virtuell maskin ved hjelp av virtualiseringsteknologi som Hyper-V, ved siden av ditt Windows-system.
La oss sette i gang.
Ubuntu
Om du søker en standarddistribusjon å begynne med, er Ubuntu et trygt valg. Det er en anerkjent distribusjon globalt og passer utmerket for de som vil bruke Linux til daglig eller er nybegynnere i Linux-verdenen.
For å installere Ubuntu effektivt, anbefales følgende maskinvare:
- 4 GB RAM
- 2 GHz dual-core prosessor
- 25 GB lagringsplass
Dette er de anbefalte kravene, men Ubuntu kan også installeres på maskiner med så lite som 512 MB RAM, en 700 MHz prosessor og 5 GB lagringsplass.
Hva gjør Ubuntu unik?
Først og fremst er den brukervennlig.
For det andre er den sikker og gir en ideell plattform for nykommere.
Teknisk sett er Ubuntu basert på Debian og tilbyr langtidssupport (LTS). Dette betyr at du kan installere en stabil versjon på maskinen din. Det finnes også flere varianter av Ubuntu, inkludert Ubuntu Core for sikker utvikling av IoT-enheter, en bedriftsversjon for forretningsbehov, og Ubuntu Server for servermiljøer.
- Best egnet for nybegynnere
- Passer godt til daglig bruk
- Tilbyr LTS-støtte
- Kommer i flere versjoner
- Sikker
Om du trenger litt veiledning i å lære Ubuntu, anbefales dette Udemy-kurset.
Arch Linux
Arch Linux er en lett og fleksibel Linux-distribusjon som tilbyr betydelig tilpasningsmulighet. Den er derimot ikke ideell for nybegynnere og bør primært brukes av avanserte brukere med god kjennskap til Linux.
Den passer best for utviklere og erfarne Unix-brukere. Den er designet i henhold til strenge designprinsipper, noe som kan gjøre den utfordrende å arbeide med. Hvis du har en god forståelse av systemets kjernefunksjoner, er denne distribusjonen et godt valg for deg.
Arch Linux er en lett distribusjon som kommer med mange tilpasningsverktøy.
Minimumskravene er 1 GB lagringsplass, 512 MB RAM og en 64-bits prosessor.
- Best for utviklere og avanserte brukere
- Lett
- Tilpasningsverktøy
- Arch Linux følger en streng designfilosofi
Kali Linux
Hvis du er interessert i cybersikkerhet, er Kali Linux et utmerket valg. Dette er en avansert Linux-distribusjon som tilbyr hundrevis av verktøy for penetrasjonstesting. Kali Linux er basert på Debian, som sikrer kontinuerlige oppdateringer med nye funksjoner og verktøystøtte.
Den er basert på Debian Testing-grenen, en banebrytende gren som inneholder de nyeste funksjonene og feilrettingene.
For å bruke Kali Linux effektivt, trenger du minst 512 MB RAM, en AMD64- eller i386-arkitektur, og minimum 3 GB lagringsplass. Om du er interessert i penetrasjonstesting eller cybersikkerhet er dette en distribusjon for deg. Tidligere var dette prosjektet kjent som BackTrack, men det utviklet seg til Kali Linux.
Noen av de forhåndsinstallerte verktøyene inkluderer Nmap, Wireshark, Aircrack-ng og mange andre!
- Egnet for penetrasjonstestere eller eksperter innen cybersikkerhet
- Rask og lett
- Leveres med et stort utvalg av verktøy for penetrasjonstesting
- Basert på Debian
Det er lett å lære Kali Linux.
Debian
Debian er et populært Unix-basert operativsystem. Det er verdt å nevne fordi mange Linux-baserte distribusjoner er basert på Debian. Hovedårsaken til at det fungerer som en kjernekomponent i mange moderne distribusjoner er det store depotet som inneholder over 50 000 programvarepakker. Denne samlingen av programvare gjør Debian til et ideelt sted å utforske. Programvaren inneholder både åpen kildekode og kommersiell programvare.
Debian er kjent for å være stabil, sikker og rask. Den kan brukes av alle og er fleksibel med tanke på valg av skrivebordsmiljø. Du kan velge mellom XFCE, LXDE og KDE i oppstartsmenyen.
For at Debian skal fungere optimalt, kreves en minimum 1 GHz CPU, 256 MB RAM og 10 GB lagringsplass.
Det har også et aktivt fellesskap som bidrar til å forbedre depotet.
- Kan brukes av alle
- Aktivt fellesskap
- Lar brukere velge skrivebordsmiljø
- Tilbyr en blanding av åpen kildekode og kommersiell programvare
- Enkel å installere og lære
Linux Mint
Om du leter etter en lett Linux-distribusjon, er Linux Mint et godt valg. Den er basert på Debian og Ubuntu og har et brukervennlig grensesnitt. Den er ideell for nybegynnere, men er like nyttig for avanserte brukere. Linux Mint gir en solid Linux-opplevelse uten å være overdreven i noen retning.
Linux Mint, som de fleste andre distribusjoner, er fellesskapsdrevet. Du kan bruke den til nesten hva som helst. En ting du vil legge merke til er ytelsen. Den finnes i forskjellige utgaver og du kan velge mellom Xfce, KDE, GNOME, Cinnamon og MATE. Du har også tilgang til et depot med over 30 000 pakker.
For å bruke den effektivt, trenger du minimum 512 MB RAM, 9 GB lagringsplass og en moderne prosessor.
- Basert på Debian og Ubuntu
- Sikker og enkel å bruke
- Moderne skrivebordsgrensesnitt
- Kommer i flere varianter
- Cinnamon-utgaven ligner på Mac OS
Kom i gang med denne installasjonsguiden.
Elementary OS
Et annet godt alternativ til Windows-opplevelsen er Elementary OS, men basert på Linux. Dette er en populær distribusjon som er rettet mot designere og de som er opptatt av produktivitet. Om du er ny til Linux, vil Elementary OS være enkelt å bruke på grunn av det moderne, elegante og intuitive skrivebordsdesignet.
Den første installasjonen av Elementary OS er enkel, da du kan legge til andre funksjoner senere. Den fokuserer også på personvern og produktivitet. Den siste utgaven tilbyr viktige funksjoner som Multitasking-visning, Ikke forstyrr og Bilde-i-bilde for en optimal produktivitetsopplevelse.
Skrivebordsmiljøet, Pantheon, er bygget på toppen av Gnome. Dette sikrer god ytelse og full tilpasningsmulighet.
For å bruke Elementary OS effektivt, trenger du et system med 4 GB RAM, en dual-core 64-bits prosessor og 15 GB lagringsplass.
- Best for nybegynnere som er kjent med macOS eller Windows
- Moderne, elegant og intuitivt skrivebord
- Tilbyr produktivitetsfunksjoner
- Full tilpasning
Pop!_OS
Hvis du er ute etter en Linux-distribusjon for datavitenskap, er Pop!_OS et utmerket valg. Den er også ideell for utviklere som trenger en distribusjon som sparer tid og krefter. Den tilbyr mange verktøy for de som er kreative.
Pop!_OS tilbyr en strømlinjeformet arbeidsflyt der du får fordelen av å maksimere bruken av skjermplassen. Du kan administrere arbeidsflyten din ved hjelp av arbeidsområder, hurtigtaster og navigering. Den kommer også med full diskkryptering for å beskytte viktige prosjektfiler og ressurser.
Distribusjonen er utviklet av System76. Den krever også minimal maskinvare for å kjøre! Om du har en grei dual-core maskin med 1 GB RAM og 10 GB lagringsplass, vil du kunne kjøre den uten problemer.
Den tilbyr moderne verktøysett for å forenkle utvikling. Du kan for eksempel installere Tensorflow med én enkelt kodelinje.
Andre viktige funksjoner som tilbys av Pop!_OS er et intuitivt skrivebord, mange verktøy og en kraftig søkelinje.
Oppsummering:
- Ideell for utviklere og de som arbeider med datavitenskap
- Utviklet av System76
- Tilbyr arbeidsflytfunksjoner
- Leveres med mange verktøy!
OpenSUSE
En annen distribusjon som er ekstremt nyttig for utviklere og systemadministratorer er openSUSE. Den er kjent for sine sikkerhetsprotokoller, som gir utviklere et ekstra lag for å beskytte arbeidet mot ondsinnede aktører.
På den offisielle siden vil du se at de tilbyr to versjoner: Tumbleweed og Leap.
Tumbleweed er en rullende utgivelse, som gir deg tilgang til de nyeste Linux-pakkene. Den er testet, stabilisert og rask! Denne versjonen er primært for de som vil teste nye funksjoner. For andre er Leap en mer stabil openSUSE-versjon for et generelt publikum.
openSUSE tilbyr de beste åpen kildekode-verktøyene, som openQA, Kiwi, Open Build Service og YaST!
YaST er et av de mest spennende verktøyene. Det er et systemadministrasjonsprogram som sikrer korrekt systemfunksjon, inkludert diskpartisjonering, RPM-pakkehåndtering og brannmurkonfigurasjoner.
For å kjøre openSUSE optimalt trenger du 2 GB RAM, en AMD64- eller Intel64-prosessor og 5 GB lagringsplass.
- Best for systemadministratorer og utviklere
- Kommer i to versjoner: Tumbleweed og Leap
- Tilbyr en god samling av verktøy, inkludert YaST
- YaST håndterer de fleste distribusjonsfunksjonene
Tails
Personvern har blitt en viktig bekymring for mange som bruker internett. Hvis du bruker Windows, deler du sannsynligvis for mye av din personlige informasjon. En måte å opprettholde personvernet på er å bruke Tails-operativsystemet, som tilbyr avansert sikkerhet for brukerne.
Kort sagt, det gir deg en plattform der du kan surfe på internett fullstendig anonymt. Det er så bra at kjente sikkerhetsmagasiner nevner det, og det er til og med anbefalt av NSA, som rapportert i deres interne rapporter.
For å sikre personvernet, tunneliseres all trafikken gjennom Tor-nettverket. Det har også avanserte kryptografiske verktøy.
Du trenger heller ikke å installere den separat, da du kan kjøre den live fra en USB-stasjon eller DVD.
- Skreddersydd for brukere med personvernhensyn
- Bruker Tor-nettverket for å sikre online tilstedeværelse
- Tilbyr avanserte kryptografiske verktøy
- Etterlater ingen spor
Rocky Linux
Rocky Linux er en gaffel av CentOS, designet som en «bug for bug-kompatibel» erstatning for CentOS. Navnet er en hyllest til avdøde Rocky McGaugh, en av grunnleggerne av CentOS-prosjektet som jobbet med høyytelses databehandling i lang tid.
I desember 2020 kunngjorde Red Hat at den siste versjon 9 av CentOS ville avslutte støtten ved utgangen av 2021. Siden mange brukere stolte på CentOS-versjonen, innså de opprinnelige utviklerne behovet for et alternativ for dette fellesskapet. En forhåndsversjon av Rocky Linux dukket opp etter flere måneders utvikling.
Den første utgaven av Rocky Linux kom 30. april 2021, som en etterfølger til CentOS, og ser ut til å bli raskt akseptert. I likhet med CentOS, tilbyr den en stabil Linux-versjon som er ideell for server- og bedriftsmiljøer.
Den er tilgjengelig for både x86-64 og aarch64 prosessorarkitektur. Her er noen av fordelene ved å bruke Rocky Linux:
- Egnet erstatning for CentOS 8
- Siste versjon av programvare
- Støttet av et aktivt fellesskap
Minimum systemkrav er:
- 2 GB RAM
- 20 GB lagringsplass
- 2 CPU/vCPUer (1,1 GHz prosessor)
Alma Linux OS
Ordet Alma betyr «sjel» på spansk og andre latinske språk. Siden det er utviklet av et lidenskapelig og mangfoldig utviklerfellesskap, som representerer sjelen til Linux, er navnet Alma Linux OS en hyllest til fellesskapet.
Dette er en gratis og åpen kildekode Linux-distribusjon laget av CloudLinux. Det er en gratis «downstream» gaffel av den kommersielle Red Hat Enterprise Linux (RHEL).
Dette operativsystemet er en perfekt erstatning for enkeltpersoner og organisasjoner som trenger en Fedora-lignende distribusjon i bedriftsklasse og ikke ønsker å betale for en RHEL-lisens.
Det er tilgjengelig for aarch64- og x86-64-prosessorarkitektur. Standard skrivebordsmiljø er GNOME.
Den første stabile utgaven av AlmaLinux ble utgitt 30. mars 2021. Noen av fordelene med å bruke denne distribusjonen inkluderer:
- Klar for produksjon
- Fullt støttet og alltid gratis
- Enkelt å bytte
Minimum systemkrav er:
- 2 GB RAM
- 20 GB lagringsplass
- 2 GHz prosessor
Fedora
Fedora Linux er en av de mest populære Linux-distribusjonene. Den er brukervennlig, pålitelig og bruker ny teknologi i Linux-verdenen. Det er oppstrømskilden til den kommersielle Red Hat Enterprise Linux-distribusjonen, og følgelig til CentOS. Det er en gaffel av Red Hat Linux siden RHL (Red Hat Linux) ble avviklet i 2003.
Fedora er kjent for sine hyppige versjonsoppdateringer, noen ganger med uker eller måneder mellom utgivelsene. Slike raske oppdateringer gjør distribusjonen lite egnet for de som tester nye produkter, men det er utmerket for de som ønsker å være i forkant av Linux-utviklingen.
Standard skrivebord i Fedora Linux er GNOME-skrivebordsmiljøet, men andre populære skrivebordsmiljøer som KDE, Xfce, LXDE og Cinnamon er også tilgjengelige for installasjon. Fedora Spins er en annen funksjon, som gir tilpassede varianter av Fedora.
Den er tilgjengelig for aarch64, armhfp, x86-64 prosessorarkitektur. Viktige fordeler:
- Brukervennlig og pålitelig
- Automatiske oppdateringer
- Forbedrede sikkerhetsfunksjoner
- God virtualiseringsstøtte
Minimum systemkrav er:
- 1 GB RAM
- 10 GB lagringsplass
- 1 GHz prosessor
Zorin OS
Zorin er en Linux-distribusjon basert på Ubuntu. Den er spesielt designet for nybegynnere som bytter fra Windows til Linux, med et enkelt grensesnitt og programmer som ligner Windows. Zorin OS-selskapet er basert i Dublin og ble startet i 2009.
Hovedmålet med denne distribusjonen er å tilby et Linux-alternativ til Windows. Den er tilgjengelig for x86-64 prosessorarkitektur, og de tilgjengelige skrivebordsmiljøene er GNOME og Xfce.
Nedenfor finner du noen av fordelene som tilbys av denne distribusjonen:
- Kjent utseende og følelse som Windows
- Tusenvis av gratis og kommersielle programmer er tilgjengelig
- Flere arbeidsområder og spesielle skrivebordseffekter
- Rask å bruke på grunnleggende maskinvare
Minimum systemkrav er:
- 1 GB RAM
- 10 GB lagringsplass
- 1 GHz prosessor
Hva med noe nytt?
Det finnes mange andre distribusjoner du kan bruke. La oss se på noen andre interessante alternativer:
MXLinux: MXLinux har blitt ekstremt populær på kort tid etter lanseringen. Den har faktisk hatt det høyeste antallet treff på DistrWatch.com. Den er basert på Xfce-skrivebordsmiljøet og Debian. Den er også enkel å bruke på grunn av likheten med Mac/Windows.
Deepin: Du kan også prøve Deepin – en brukervennlig Linux-distribusjon for nybegynnere. Den oppdateres kontinuerlig og gir en god brukeropplevelse.
Konklusjon
Åpen kildekode-naturen til Linux er det som gjør det så fantastisk! Som bruker har du mange muligheter til å utforske og velge den som passer best til dine behov. Om du ønsker å bygge en karriere som systemadministrator, bør du sjekke ut disse læringsressursene.