Proxy vs VPN: Hvilken er best for deg?

Proxy vs. VPN: En Dypdykk

Debatten om proxyer kontra VPN er sentral for både bedrifter og individuelle internettbrukere. Selv om begge tjener lignende formål, nemlig å gi tilgang til internettressurser og samtidig beskytte personvernet, er det grunnleggende forskjeller som skiller dem.

Både proxyer og VPN-er tilbyr funksjoner som kan åpne opp internett på nye måter. Imidlertid har hver av dem sine egne fordeler og begrensninger. Noen ganger kan en proxy virke som det beste valget, mens andre ganger er en VPN mer passende. Valget avhenger ofte av brukerens preferanser, behov og budsjett.

Det er mange faktorer som avgjør hvilket alternativ som passer best for den enkelte. Denne usikkerheten har ført til en vedvarende diskusjon om hva som er det beste valget. Hvis du også prøver å finne ut hva som er best for deg, er det verdt å lese videre.

I denne artikkelen vil vi foreta en sammenligning av proxyer og VPN-er basert på ulike kriterier. La oss begynne!

Proxy vs VPN: Hva er de?

Hva er en proxy-tjener?

En proxy-tjener fungerer som en mellommann eller en inngangsport mellom deg og internett. Når du surfer på nettet for å besøke spesifikke nettsteder, kommuniserer proxy-tjeneren med nettstedet på dine vegne for å gi deg tilgang.

En proxy-server aksepterer innkommende forespørsler fra klienter og videresender dem til den aktuelle serveren. Dette gjøres ved å isolere webserveren og klientsystemet fra nettverket. Sikkerhetsnivå, personvern og funksjonalitet vil variere avhengig av behov, bedriftspolicyer eller bruksområder.

I tillegg fungerer en proxy-tjener som et webfilter og en brannmur som tilbyr hurtigbufrede data og delte nettverkstilkoblinger for å øke hastigheten på mange forespørsler. De to hovedformålene er å holde deg anonym og øke tilgangshastigheten til ressurser via hurtigbufring.

Eksempler:

Hva er en VPN?

Et virtuelt privat nettverk (VPN) gir en beskyttet nettverksforbindelse mellom brukeren og internett. Den krypterer din nettrafikk og skjuler din identitet på nettet, inkludert IP-adresse og plassering. Dette gjør det vanskeligere for nettsteder og tredjeparter å spore dine aktiviteter på nettet eller stjele dine data.

Siden de fleste foretrekker å ikke bli overvåket, er VPN-er et skritt i riktig retning for å beskytte personvernet. Ved hjelp av en VPN kan du opprette ditt eget private nettverk selv når du bruker en offentlig internettforbindelse, samtidig som du opprettholder anonymitet og personvern på nettet.

En VPN bygger en tunnel mellom ditt lokale nettverk og en utgangsserver som kan befinne seg hvor som helst i verden. Dette gir deg muligheten til å få tilgang til alle nettsider, uavhengig av din faktiske geografiske plassering.

For eksempel, hvis du er i et land som blokkerer visse nettsteder, kan du få tilgang til disse nettstedene fra en annen geografisk posisjon ved å bruke en VPN.

Enten du bruker offentlig Wi-Fi, ønsker tilgang til innhold, ønsker å være sikker og anonym, eller er en ivrig spiller, kan en VPN være gunstig for deg. Den gir en trygg og stabil forbindelse via en VPN-tunnel med enkel tilgjengelighet. Den skjuler deg ikke bare fra din internettleverandør (ISP), men sikrer også hele internettforbindelsen og hjelper til med å beskytte deg mot nettangrep.

Eksempel:

VyprVPN for bedrifter

PureVPN for personlig bruk

Proxy vs VPN: Typer

Typer proxy-servere

Forward proxy: En forward proxy fungerer best i nettverk hvor det kun er ett inngangspunkt til internett. Den gir IP-adressesikkerhet og tilgang til administrativ kontroll i nettverket. Når den mottar en forespørsel, vurderer den legitimiteten ved hjelp av sine avanserte vurderingsevner.

Omvendt proxy: Denne installeres på webserverens side for å validere og behandle forespørselen. Dette fjerner behovet for direkte kommunikasjon fra klientens side. Når en klient sender en forespørsel til internett, går den via en brannmur og når proxy-tjeneren. Proxyen endrer deretter ruten for forespørslene og gir klienten tilgang.

Transparent proxy: Denne identifiserer deg som klient overfor webserveren, som dermed har tilgang til din IP-adresse. Skoler, offentlige biblioteker og bedrifter bruker ofte transparente proxyer for å forbedre filtrering av innhold.

Anonym proxy: Denne er et skritt foran en transparent proxy. Den forteller nettstedet at en proxy-tjener har tilgang til nettstedet, men deler aldri din IP-adresse. Dette beskytter din identitet og holder nettleservanene dine private. Den hindrer også et nettsted fra å målrette deg med markedsføringsinnhold.

For eksempel, hvis en nyhetskanal vet at du besøker deres nettside, vil de begynne å vise deg nyhetssaker som de mener er relevante for deg.

Forvrengende proxy: Denne forteller nettstedet at den får tilgang til data, men deler en falsk IP-adresse i stedet for din. Anonyme og forvrengende proxyer er i hovedsak like, men forskjellen er at sistnevnte deler en falsk IP-adresse. Dette gjør at du ser ut til å være et annet sted.

Høy anonymitetsfullmektig:

Denne fungerer som en topp proxy-tjener ved å regelmessig endre IP-adressen, noe som gjør det vanskelig for webservere å spore trafikkplasseringen. Dette er den sikreste og mest private proxy-tjeneren for å få tilgang til nettsteder.

Residential proxy: En bolig-proxy tilbyr en IP-adresse som tilsvarer en spesifikk fysisk enhet, noe som gjør det enkelt å sende forespørsler. Den er ideell for brukere som ønsker å spore annonser på konkurrenters nettsteder regelmessig uten å bli oppdaget. Dette kan være kostbart, men er svært sikkert.

Eks – IPRoyal eller Bright Data

Datacenter Proxy: Denne tilbyr private IP-er fra en tredjepart som ikke er knyttet til en internettleverandør. De er enkle å få tak i, men også enkle å oppdage for nettsteder.

Offentlig proxy: Dette er en enkel proxy som gir alle tilgang til nettsteder og applikasjoner gratis. Hvis kostnad er viktigere enn hastighet og sikkerhet, kan dette være et godt valg for deg.

Andre proxyer inkluderer delt proxy, SSL proxy, roterende proxy, omvendt proxy, caching proxy, SOCKS proxy, tvungen proxy, fiendtlig proxy, HTTP proxy, osv.

Typer VPN-er

Fjerntilgang VPN: Denne lar bedrifts- og hjemmebrukere koble seg til et privat nettverk for å få ekstern tilgang til ressurser. Forbindelsen mellom det private nettverket og brukeren er kryptert for å tilby personvern og sikkerhet.

For eksempel kan en ansatt bruke Fjerntilgang VPN for å koble seg til bedriftens private nettverk for å få ekstern tilgang til ressurser fra hvor som helst.

Site to Site VPN: Også kjent som Router to Router VPN, er denne populær blant store bedrifter eller organisasjoner med kontorer på ulike steder. De bruker den til å koble nettverket til et kontor til et annet kontorsted.

Proxy vs VPN: Hvordan fungerer de?

Hvordan fungerer proxy-servere?

Proxy-servere hjelper deg med å få tilgang til alle nettsteder eller nettsider via internett for å hente informasjon og videresende den til nettleseren din. Som en mellommann mellom deg og nettstedet du ønsker å besøke, ber en proxy den aktuelle serveren om data, samtidig som den beskytter din identitet eller IP-adresse.

Dermed vil alle forespørsler du sender først gå gjennom en proxy, og deretter til serveren, i stedet for å gå direkte. Målserveren vil ikke gjenkjenne deg, men proxy-tjeneren din, og vil sende forespørselens informasjon til den.

På denne måten kan du få tilgang til ethvert nettsted fra hvor som helst i verden, selv fra geografisk begrensede steder, uten å avsløre din IP-adresse eller posisjon.

Hvordan fungerer en VPN?

På samme måte som proxyer, hjelper VPN-er deg også med å få tilgang til ønsket nettsted mens du er anonym. Den skjuler også IP-adressen din ved å maskere den med en annen IP-adresse. Dette lar deg få tilgang til applikasjonen eller nettstedet uten begrensninger, og med høy sikkerhet.

Når du ikke bruker en VPN, går forespørselen din gjennom din internettleverandør (ISP) og direkte til nettstedet du ønsker å få tilgang til.

Men når du bruker en VPN eller VPN-klient, går forespørselen din gjennom VPN-en og deretter til internettleverandøren. Derfra går den til VPN-serveren og deretter til det aktuelle nettstedet du prøver å få tilgang til.

Når en VPN kommuniserer med VPN-serveren, krypterer den data som sendes og mottas til og fra internett. VPN-serveren har ekstern tilgang til det aktuelle nettstedet eller dataene. Det er to mellomledd i den overordnede prosessen, en på hver side av internettleverandøren.

VPN-klienten sitter mellom brukerens enhet og internettleverandøren, mens VPN-serveren sitter mellom internettleverandøren og internett. VPN-klienten kan skjule forespørselen fra ruteren og internettleverandøren, og VPN-serveren maskerer din identitet eller IP-adresse fra nettstedet du prøver å nå.

Dette doble laget tilbyr personvern og datasikkerhet. Det er spesielt gunstig når du bruker offentlig Wi-Fi til banktjenester, sender viktige dokumenter via e-post eller handler på nettet.

Datakryptering hjelper til med å sikre din tilkobling og forhindre hackere fra å infiltrere systemet ditt, samtidig som den beskytter sensitive data som passord, kredittkortinformasjon, telefonnumre, e-poster osv. I tillegg hjelper VPN med å hindre internettleverandører fra å overvåke din nettverkstrafikk og spore dine nettaktiviteter.

Likheter mellom proxy og VPN

  • Både VPN-er og proxyer skjuler din IP-adresse med en annen for å hjelpe deg med å være anonym når du surfer på nettsteder og applikasjoner.
  • De to vil hjelpe deg med å omgå geografiske restriksjoner, slik at du kan få tilgang til nettsider eller data fra hele verden.
  • Proxy og VPN fungerer begge som mellomledd mellom enheten din og resten av internett.
  • De er kompatible med spillkonsoller og strømmetjenester. For proxyer trenger du SOCKS5.
  • Begge kan redusere internetthastigheten din litt ettersom forespørselen din går gjennom mellomledd.

Forskjeller mellom proxyer og VPN-er

La oss sammenligne proxyer og VPN-er basert på ulike parametere.

#1. Proxy vs VPN: Sikkerhet og trygghet

Internett har blitt et farlig sted til tross for alle de positive aspektene. Mange er avhengig av internett for sin inntekt. Hvis du vil være på den sikre siden, er det viktig å ta visse forholdsregler, spesielt når du bruker offentlige internettforbindelser.

De fleste proxy-servere, særlig gratisversjonene, krypterer ikke nettrafikken din. De skjuler din faktiske identitet fra nettstedet du prøver å besøke, men sikrer ikke forbindelsen med kryptering. Bruk av en offentlig, gratis eller lavkvalitets proxy-server kan føre til en usikker internettforbindelse, siden den kobler målserveren direkte via nettleseren din.

Mange proxy-servere er ikke sikre og mangler HTTPS-trafikk. De kan også inneholde ondsinnet kode. Dette gjør det risikabelt å bruke disse proxy-serverne når du håndterer sensitive data.

Betalte proxy-servere, som inkluderer passordbeskyttelse og HTTP-tilkoblinger, er vanligvis trygge, men de har fortsatt visse begrensninger sammenlignet med profesjonelle VPN-er.

Kommersielle VPN-er er generelt sett tryggere å bruke. De laster den forespurte informasjonen på serveren og krypterer den før den overføres til enheten din. Når dataene er sendt, dekrypterer VPN-en dem for andre applikasjoner eller programmer.

På denne måten hjelper VPN-er med å beskytte identiteten din fra nettstedet du besøker, fra internettleverandøren din og fra nettverket. Det gir ingen indikasjon på hvilke data du får tilgang til. Dette beskytter identiteten din og data fra angripere i åpne nettverk, arbeidsgivere som overvåker aktiviteten din eller myndigheter.

Hvis du fortsatt ønsker å kjøpe en proxy-server, sørg for å kjøpe den fra en pålitelig og anerkjent leverandør som bruker høykvalitets teknologi og sikkerhetspraksiser.

#2. Proxy vs VPN: Personvern

Bekymringene for personvern øker. Mange internettleverandører og myndigheter overvåker data, og svindlere selger kundeinformasjon for økonomisk vinning.

Derfor er det viktig å finne måter å beskytte personvernet ditt på. Dette er også årsaken til at myndigheter som GDPR og HIPAA arbeider for å kreve at selskaper overholder regelverket. De krever at selskaper ber om kundens tillatelse før de sporer aktiviteten ved hjelp av informasjonskapsler.

Proxyer fungerer kun som mellomledd mellom deg og resten av nettet. De kan skjule enhetens IP-adresse fra nettstedet du ønsker å besøke, men tilbyr ingen kryptering. Dette øker risikoen for datainnbrudd og personvernproblemer dersom du bruker proxyer, særlig gratisversjonene. Når det gjelder informasjonskapsler, kan proxy-servere lure nettsteder til å lagre informasjonskapsler med en annen IP-adresse enn din faktiske, for å beskytte personvernet til en viss grad.

På den annen side kan VPN-er bidra til å beskytte dine data fra ruteren, arbeidsgiveren, myndighetene eller internettleverandøren med ende-til-ende-kryptering. De skjuler også din IP-adresse og posisjon, noe som gjør det vanskeligere for nettsteder å identifisere deg. Hvis du bruker en VPN, vil nettstedet feilaktig registrere VPN-ens IP-adresse i stedet for din egen, og lagre informasjonskapsler der i stedet for på din enhet. Dette gir bedre personvern.

Når du bruker en VPN eller proxy, bør du likevel sørge for å slette informasjonskapslene som er lagret på enheten din. Ellers kan disse kompromittere personvernet ditt og bidra til at enheten din blir sporet for å vise deg målrettede annonser basert på posisjon og IP-adresse.

#3. Proxy vs VPN: Hastighet

Både proxy og VPN kan redusere tilkoblingshastigheten din noe, siden det er et mellomledd mellom deg og nettstedet du prøver å få tilgang til. Selv om denne kommunikasjonsprosessen kan virke langvarig, skjer det svært raskt, innen mikrosekunder. Derfor vil du ikke oppleve store problemer mens du surfer. Du kan strømme HD-filmer og spille nettspill uten forsinkelse.

La oss se hvordan proxy og VPN står seg mot hverandre når det gjelder hastighet.

Bruk av en gratis proxy-server kan resultere i dårlig hastighet. En enkelt server brukes av mange samtidig, noe som reduserer hastigheten. Hvis du derimot bruker en proxy av god kvalitet, kan du oppleve økt ytelse takket være web-caching.

Mange VPN-er tilbyr derimot høyere hastigheter, som 50 Mbps eller mer. Krypteringen kan føre til litt ventetid, men det er ikke nok til å kompromittere brukeropplevelsen. Mange VPN-leverandører har globale datasentre, noe som gjør at de kan levere raskere tilkoblingshastigheter over hele verden.

#4. Proxy vs VPN: Dekning

Omfanget av dekning du kan forvente av en VPN eller proxy er et annet kriterium som skiller disse to teknologiene.

De fleste proxy-servere omdirigerer nettrafikk fra ett bestemt vindu. Derfor gir den begrenset dekning, og andre apper du bruker i bakgrunnen vil ikke være inkludert i dette.

Ved å installere en VPN på systemet ditt, vil all trafikk til og fra systemet ditt bli omdirigert. Dette inkluderer også applikasjoner i bakgrunnen som kan inneholde sensitive data. Dermed tilbyr VPN-er bedre dekning enn proxyer ved å beskytte hele systemet.

#5. Proxy vs VPN: Kostnadseffektivitet

Kostnadseffektivitet er et annet viktig kriterium. La oss sammenligne proxy og VPN basert på hvor kostnadseffektive de er.

De fleste proxy-servere er gratis og offentlig tilgjengelige. Dette er flott for enkeltbrukere og små bedrifter som ikke har stort behov for proxyer eller VPN-er. Hvis du ønsker ekstra sikkerhet og personvern, kan du se etter en betalt proxy-server som kan koste fra $5 i måneden eller mer.

VPN-er er generelt dyrere enn proxyer. De kan vanligvis koste rundt $5 eller $10 i måneden. Dette gir deg imidlertid bedre sikkerhet og personvern, særlig hvis du er en bedrift som arbeider med mye sensitiv informasjon. Du kan også finne gratis VPN-er, men disse kan være tregere og ha begrensninger.

Generelt sett er proxyer mer kostnadseffektive enn VPN-er.

#6. Proxy vs VPN: Fordeler med hver

Fordeler med fullmakter

  • Enkel å sette opp: De fleste proxy-servere krever lite konfigurasjon. Du trenger bare å skrive inn nettadressen du ønsker å besøke, og proxyen vil ta deg dit i samme nettleservindu. Ingen programvareinstallasjon er nødvendig.
  • Personvern: Proxyer skjuler din IP-adresse, slik at nettstedet du besøker ikke gjenkjenner din faktiske IP-adresse. Dette gir deg anonymitet når du besøker nettsteder.
  • Omgå geografiske restriksjoner: Du kan bruke proxyer til å få tilgang til geografisk begrensede nettsteder og innhold, uavhengig av hvor du er.
  • Kostnadseffektivt: Mange proxyer er gratis, og du kan finne betalte versjoner for rundt $5 i måneden. Dette gjør dem kostnadseffektive.
  • Kontroll: Du kan konfigurere proxy-serveren til å nekte tilgang til visse nettsteder, for å kontrollere de ansattes nettbruk.

Fordeler med VPN-er

  • Høyere sikkerhet: Ved å tilby ende-til-ende-kryptering sikrer VPN-er tilkoblingen din. Dette hjelper deg med å beskytte deg mot angrep, skadelig programvare osv.
  • Personvern: VPN-er gir et høyere nivå av personvern ved å skjule IP-adressen din og holde deg anonym. Nettstedene vil ikke kunne gjenkjenne din faktiske IP-adresse. Verken myndighetene, ruteren eller din internettleverandør vil kunne se hvilke nettsteder du besøker.
  • Avanserte funksjoner: Du kan få mange avanserte funksjoner fra VPN-leverandører, som kill-switcher og annonseblokkere, for å styrke sikkerheten og personvernet ditt ytterligere.
  • Mer dekning: Ettersom VPN-er distribueres på din enhet, tilbyr de mer dekning, også for programmer som kjører i bakgrunnen.
  • Hastighet: Du kan oppnå høye hastigheter med betalte VPN-er fra anerkjente leverandører som bruker avansert teknologi.
  • Omgå geografiske restriksjoner: Du kan besøke alle nettsteder fra hele verden og omgå geografiske restriksjoner. Selv om et nettsted er forbudt i ditt land, kan du bruke det via VPN.
  • Support: Siden VPN-er som regel leveres av store selskaper, kan de tilby dedikert support hvis du skulle oppleve problemer.

Proxy vs VPN: Når skal du bruke dem

Bruk en proxy-server:

  • Hvis du bare vil strømme innhold som er begrenset i ditt land eller din region
  • Hvis du vil spille videospill på nettet mens du er anonym
  • Hvis du har et begrenset budsjett
  • Når du bruker et eldre operativsystem

Bruk en VPN:

  • Hvis du er svært bekymret for datasikkerhet og personvern mens du surfer på nettet
  • Når du bruker offentlig Wi-Fi
  • Hvis du vil omgå geografiske restriksjoner og få tilgang til nettsteder, strømme videoer og spille spill uten å avsløre din virkelige IP-adresse
  • Hvis du har et tilstrekkelig budsjett for en VPN

Proxy vs VPN: Hvilken er bedre? 🤔

Selv om proxy og VPN har noen lignende funksjoner, er de ulike på mange måter. Du kan bruke proxyer for å få tilgang til nettsteder eller geografisk begrenset innhold, mens du er anonym, men dette kommer med risiko. De er generelt sett upålitelige, fordi de ikke krypterer dataene dine, mangler avanserte funksjoner og utgjør en trussel mot personvernet ved å lekke personlig informasjon, spesielt ved bruk av en gratis proxy-server.

VPN-er er derfor et bedre alternativ hvis du ønsker å besøke et nettsted, spille et spill eller se et program på nettet med sikkerhet, trygghet og personvern. De tilbyr ende-til-ende-kryptering for å sikre din nettverkstilkobling og dine data, samtidig som de beskytter deg mot cyberangrep. Selv om de koster litt, er de verdt hver krone.

Du kan nå lese vår detaljerte anmeldelse av PureVPN.