Dersom din bedrift har tatt steget inn i verdenen av nettskyteknologi, er det avgjørende å sikre innsikt i ressursbruken gjennom skyvisualisering.
Nettskyplattformer krever en inngående forståelse av hvordan ressurser er konfigurert og anskaffet. Mange selskaper forsøker å løse dette ved å lage arkitekturdiagrammer manuelt, en prosess som er både tidkrevende og utsatt for feil.
Ved bruk av skyvisualiseringsverktøy kan team enkelt unngå risikoen for feil og identifisere feilkonfigurasjoner.
Hva innebærer skyvisualisering? ☁️
Enkelt forklart refererer skyvisualisering til presentasjonen av informasjon om skyinfrastruktur og forholdet mellom ressurser, ofte i form av et diagram eller en graf. Dette forenkler prosessen med å forstå et skymiljø for organisasjoner.
Visualisering av data har blitt en sentral trend i forretningsverdenen, spesielt innen nettskyteknologi og stordata. Det gir muligheten til å overvåke et skiftende skymiljø med en rask visuell oversikt.
Hvorfor visualisere skyinfrastruktur?
Det er en rekke grunner til å visualisere skydata. Her er noen av de viktigste.
1. Fremstilling av komplekse ressurssammenhenger
Skyvisualisering gjør det mulig for bedrifter å kartlegge forholdet mellom eksisterende skyressurser og identifisere konfigurasjonsdetaljer. Dette er nyttig både for erfarne brukere og nykommere for å forstå et dynamisk skymiljø og dets komponenter.
2. Demonstrasjon av samsvar
I dag lagrer bedrifter virksomhetskritisk data på ulike nettskyplattformer. Derfor er det avgjørende å sikre datasikkerhet og overholdelse av regelverk. Skyvisualiseringsverktøy gir muligheten til å sjekke samsvar og forenkle revisjoner for overholdelsesteam.
3. Forstå endringer i infrastrukturen
Vi lever i en tid med kontinuerlig integrasjon og distribusjon, hvor team regelmessig oppdaterer sine skymiljøer. Det kan være utfordrende å validere disse endringene, men skyvisualiseringsløsninger gir DevOps-teamene mulighet til å bekrefte at endringene er utført korrekt.
4. Identifisering av feilkonfigurasjoner
Dynamiske visuelle diagrammer gir team muligheten til å gjennomgå ressurs- og sikkerhetsrelaterte konfigurasjoner. Brukere kan enkelt identifisere ugyldige og unødvendige elementer og prioritere å rette opp problemer.
Hvorfor er automatiserte skyvisualiseringsverktøy å foretrekke fremfor forhåndstegnede maler?
Selv om det er mulig å tegne statiske infrastrukturdiagrammer manuelt og oppdatere dem etter behov, vil dette være svært tidkrevende for teknisk personell eller eksterne konsulenter. Automatiske verktøy derimot genererer og oppdaterer diagrammer automatisk, og sparer verdifull tid og ressurser.
Det bør ikke lenger være tvil om fordelene ved å velge visualiseringsverktøy fremfor den manuelle tilnærmingen. Her er en oversikt over noen av de mest anerkjente skyvisualiseringsløsningene:
Lucidscale
Med skyvisualiseringsverktøyet Lucidscale, kan organisasjoner få en detaljert oversikt over deres skyinfrastruktur. Verktøyet hjelper med å forstå funksjonaliteten ved å støtte automatisk datavisualisering av plattformer som Azure, GCP og AWS.
Visualisering av skyinfrastruktur gir organisasjoner muligheten til å identifisere sentrale data for skyadministrasjon. Det hjelper også med å finne uidentifiserte eller foreldreløse datakomponenter, noe som bidrar til å redusere unødvendige kostnader og risiko.
Plattformen kan generere diagrammer som viser forskjellen mellom den ønskede og den eksisterende infrastrukturen. Dette gir muligheten til å forhindre sikkerhetsbrudd og nedetid.
Lucidscales filtre gir brukerne muligheten til å fokusere på spesifikke elementer, som virtuelle maskiner, VPC-er og soner. Den automatiske skydokumentasjonen kan lagres sentralt på wiki-sider eller i Confluence, noe som sørger for at alle teammedlemmer og eksterne interessenter er oppdatert.
Lucidscale tilbyr dynamisk integrasjon med Confluence, AWS, Google Cloud Platform og Azure for å fremme samarbeid og effektivitet. Plattformen benytter også beste praksis for sikkerhet, slik at data er trygge og tilgjengelige for de rette personene.
I tillegg bruker plattformen 256-bits kryptering for å ivareta personvern under overføring og lagring.
Cloudcraft
Cloudcraft er et skyvisualiseringsverktøy spesialisert for AWS-diagramvisualisering. Det tar bare noen få minutter å lage et profesjonelt arkitekturdiagram med dette verktøyet. Enten det gjelder et nytt prosjekt eller et eksisterende, tilbyr Cloudcraft en rask og enkel metode for å tegne med optimaliserte AWS-elementer.
I tillegg til å legge til dokumentasjon direkte i diagrammene, kan du redigere dem online med dine samarbeidspartnere. Det støttes også deling av diagrammer med teamet og eksport til presentasjoner, dokumenter og wiki-sider.
Verktøyet gir tilgang til sentrale tjenester med smarte elementer for EC2, ELB, Route 53, Lambda, DynamoDB, RDS, Redshift og CloudFront. Det er også tilgjengelig som et API for skanning av AWS-kontoer.
Hava
Ved å integrere Hava i bedriftens verktøykjede, kan du visualisere både nåværende og tidligere tilstand for dine skykontoer på ett sted. Selv med komplekse elementer i dine nettskyplattformer, gir dette automatiserte verktøyet deg muligheten til raskt å generere skydiagrammer fra flere leverandører.
Dette gir organisasjoner muligheten til å kontrollere åpne porter, sikkerhet, trafikkinngang, konfigurerte og aktive prosesser, og mye mer. Hava støtter AWS, Azure og GCP for å vise ressurser og tilkoblinger gjennom logiske diagrammer.
Ved å velge en spesifikk ressurs kan du visualisere dens funksjoner, som tilkoblinger, subnett, sikkerhetsgrupper og innkommende/utgående IP-er. Denne funksjonen er svært nyttig for å oppdage anomalier og gjennomgå kostnads- og administrasjonsprognoser.
Skyvisualiseringsplattformen eliminerer behovet for manuell diagramoppdatering ved kontinuerlig å overvåke infrastrukturkonfigurasjonen og registrere endringer i sanntid. Bedrifter kan synkronisere og overføre nettverksdiagrammer til PNG-, PDF-, Visio-, CSV- og JSON-filer for å få direkte data.
Organisasjoner kan også inkludere dataene i presentasjoner, rapporter og wiki-sider. I tillegg forenkler Hava versjonskontroll av data, som øyeblikksbilder og historiske diagrammer. Denne informasjonen kan brukes som dokumentasjon for overholdelses- og sikkerhetsrevisjoner.
Fugue
Ønsker du å utforske forholdet mellom skyressurser, oppdage brudd på samsvar og identifisere feilkonfigurasjonsrisikoer? Bruk Fugue for å avdekke hva som finnes i din nettsky med et dynamisk, interaktivt og eksporterbart visuelt skyinfrastrukturkart.
Dette skyvisualiseringsverktøyet gir en grundig forståelse av AWS-, Azure- og GCP-skyarkitekturer og forholdet mellom deres interne komponenter. Det muliggjør også detaljert inspeksjon av individuelle ressurskonfigurasjoner. Dessuten eliminerer det den tidkrevende prosessen med å lage manuelle diagrammer.
Fugues automatisk genererte kart og diagrammer illustrerer skyoverholdelse for team, ledelse og revisorer. De gir også muligheten til å analysere historiske øyeblikksbilder og dermed få innsikt i hvordan selskapets overholdelsessituasjon har endret seg over tid.
Fra automatiske visuelle data er det enkelt å identifisere kritiske problemer som kan føre til feilkonfigurasjonsrisiko. Verktøyet avslører også uventede nettverkstilkoblinger og foreldreløse skyressurser. Plattformen gir i tillegg mulighet for visualisering av samsvar og brudd på samsvar basert på skyarkitekturen.
Cloudviz
Hvis du benytter Amazon Web Services og ønsker å visualisere arkitekturen med diagrammer og dokumentasjon, er Cloudviz et utmerket valg. Det benytter maksimale sikkerhetstiltak for tilkobling til din skykonto.
Etter tilkobling er det enkelt å generere diagrammer og dokumenter for AWS-arkitekturen. Du kan velge mellom en rekke maler for å generere dokumentasjon, tilpasset bedriftens stil og andre behov.
Diagramredigeringsverktøyet inkluderer et bibliotek med offisielle AWS-ikoner, generelle former og elementer, noe som gjør det enkelt å oppdatere diagrammer.
Cloudviz tilbyr diagramgenereringsprofiler for å møte forskjellige behov for visualisering av skyarkitekturer. I tillegg til disse profilene kan brukerne tilpasse innstillinger for diagramgenerering og lagre dem som egne profiler.
Bedrifter kan eksportere visualiseringsdata i filformatene PNG, SVG, WORD, JSON og PDF. Det er også mulig å overføre de synkroniserte ressursegenskapene.
Med den automatiserte profilen kan du planlegge AWS-miljødiagrammer og dokumentasjon. Dette skyvisualiseringsverktøyet gir også muligheten til å legge inn genererte diagrammer i forskjellige dashbord eller wiki-sider.
Cloudockit
Cloudockit er en avansert programvare for skydokumentasjon som automatisk genererer arkitekturdiagrammer. Den støtter skyleverandører som Azure, AWS, Google Cloud, Kubernetes, Hyper-V og VMWare.
Det er tilstrekkelig å velge detaljnivået du ønsker i diagrammet, og dette verktøyet vil generere redigerbare diagrammer av skyarkitektur. Verktøyet lager tekniske dokumenter i formatene Word, Excel, HTML eller PDF og holder dokumentasjonen nøyaktig og oppdatert.
Cloudockit kan forstå alle elementene som er distribuert i din nettsky, og kan dermed enkelt oppdage potensielle sikkerhetstrusler eller feilkonfigurasjoner. Plattformen overvåker automatisk endringer i miljøet, noe som bidrar til å spare tid og penger.
Med Cloudockit kan selskaper overvåke skyutgiftene for å unngå budsjettoverskridelser. Plattformen gir også mulighet for eksport av data i Excel-, PDF- og JSON-format. Diagrammer generert her er kompatible med populære diagramverktøy, inkludert Visio, Lucidchart og Diagrams.net.
Cloudockit støtter 11 forskjellige lagringssteder for diagrammer og dokumenter, og gir fleksibilitet til å hente oppdateringer der det passer best. Disse inkluderer lagring, e-post, tilbakeringings-URL, Microsoft 365, Teams, Azure DevOps, OneDrive, SharePoint Online og GitHub.
Holori
Holori bidrar til skyvisualisering og kostnadsoptimalisering ved å legge til rette for å lage diagrammer på tvers av flere skyer. Plattformen visualiserer skyinfrastruktur ved hjelp av et malbibliotek, tilpassbare elementer og leverandørikoner.
Det er mulig å visualisere hele infrastrukturen på tvers av prosjekter, avdelinger og geografiske soner. Holori kan også brukes til å finne ubrukte eller uidentifiserte elementer, noe som reduserer sikkerhetsbrudd og unødvendige kostnader.
Holori kan varsle deg når feilpunkter identifiseres. Plattformen støtter samarbeid i sanntid med kolleger, og brukere kan kommentere direkte i dokumenter eller diagrammer. Fullførte prosjekter kan enkelt deles med andre team.
Bedrifter kan også eksportere og distribuere skyarkitektur ved å koble Holori til deres skyleverandør. Eksport av skyvisualiseringsdiagrammer er også mulig i formatene JSON, PDF og PNG.
CloudSkew
Ser du etter et skyvisualiseringsverktøy uten installasjonsproblemer? CloudSkew er en nettbasert diagramgenerator og editor som automatisk lagrer dine diagrammer i nettskylagringen.
Den innebygde dokumenteditoren gir deg muligheten til å legge til notater i dokumenter, nettverksdiagrammer og flytskjemaer. Når du lager diagrammer, er det ikke nødvendig å søke etter og laste ned symboler og ikoner separat.
Plattformen tilbyr et lerret av ubegrenset størrelse. Alle diagrammer du lager lagres automatisk i nettskyen, og kan deles, skrives ut eller eksporteres.
Verktøyet har et ikonbibliotek med de største nettskyplattformene som AWS, Azure, GCP, Kubernetes, IBM Cloud og Oracle Cloud (OCI). CloudSkew har et minimalistisk brukergrensesnitt uten komplekse arbeidsflyter, noe som gjør det enkelt å bruke.
Hyperblikk
Hvis du opplever det som utfordrende å forstå konfigurasjon og relasjoner i din komplekse skyinfrastruktur, kan Hyperblikk hjelpe deg med interaktive og intuitive skydiagrammer. Nå kan du se alle dine skyressurser, inkludert AWS, Azure og Kubernetes, i en enkelt visning.
Generering og oppdatering av diagrammer skjer automatisk, noe som sparer tid. Hyperglance er en skalerbar plattform som kan vokse i takt med virksomheten din.
Denne skyvisualiseringsplattformen tilbyr tilleggsfunksjoner som å vise detaljerte metadata, veksle mellom skyplattformer og søkeresultater, utforske ressursavhengigheter og legge metadata over diagrammer.
Diagrammer kan eksporteres til PNG-, CSV- eller Visio-formater. Brukere kan også automatisere eksportprosessen ved hjelp av REST API eller planlegge eksport til en spesifikk lagringskonto.
Kumolus
Med Kumolus kan brukere visualisere sine skytjenester uten behov for koding. Det kreves bare ett klikk for å dynamisk visualisere eksisterende skyressurser og nettverkstopologi i sanntid. Bedrifter kan også importere sine eksisterende distribusjoner med skrivebeskyttet tilgang, noe som eliminerer sikkerhetsrisiko.
Når du tegner et diagram i dette verktøyet, vil det automatisk generere kode, noe som sparer tid og eliminerer muligheten for feil. Kumolus støtter stabeldiagrammer for nettverk og applikasjoner.
I tillegg oppdateres dokumentasjonen automatisk når du tegner eller redigerer diagrammet, uansett om du bruker egne verktøy eller tredjepartsverktøy. Du kan også eksportere diagrammer med alle konfigurasjonsinnstillinger til wiki-sider og rapporter.
Kumolus gir mulighet for å sette opp RBAC-kontroller for flere personer og team for å visualisere og levere nettskyplattformer. Verktøyet kan også brukes til å beregne kostnader for skytjenester, da det legger til kostnadene for alle implementerte tjenester i sanntid.
Med Kumolus sine tjenester kan du sikre riktig konfigurasjon ved distribusjon, øke hastigheten på implementering og redusere risiko.
Konklusjon 🧑💻
Ettersom flere organisasjoner velger nettskyløsninger, har visualisering av skydata blitt en nødvendighet. Automatiserte skyvisualiseringsløsninger forenkler demonstrasjonen av skydata sammenlignet med den manuelle tilnærmingen.
Vi har diskutert noen av de mest fremtredende plattformene som tilbyr datavisualiseringstjenester. Både store og små bedrifter kan dra nytte av disse verktøyene for å oppnå økt forretningsstabilitet, bedre kommunikasjon og jevnere arbeidsflyt.
For å lykkes i nettskyen kan det være fornuftig å skaffe seg ytterligere opplæring fra ulike gratisressurser.