Slik får du tilgang til den skjulte WindowsApps-mappen på Windows 11/10

Du må få tilgang til WindowsApps-mappen hvis du ønsker å ta en sikkerhetskopi av Windows-appene dine eller fjerne litt plass fra datamaskinens harddisk (HDD).

Microsoft Windows-operativsystemet kommer med noen begrensede og skjulte mapper som vanligvis inneholder filer som hjelper til med å kjøre Windows 11 eller 10 jevnt. Forstyrrelse av disse filene kan føre til systemfeil eller fullstendig Windows OS-feil.

Noen av disse mappene er Program Data, System32, AppData, WindowsApps osv. Blant disse mappene er WindowsApps av spesiell interesse siden denne stasjonen bruker mye disklagring når du ikke begrenser appinstallasjoner fra Windows Store.

La oss lære mer om WindowsApps-mappen, dens formål og hvordan du får tilgang til WindowsApps-mappen hvis du trenger å ta sikkerhetskopi eller fjerne litt diskplass.

Hva er WindowsApps-mappen?

WindowsApps-mappen er tilgjengelig i Program Files i Windows 10 eller 11 OS installasjonsmappen og lagrer appfiler for Windows Apps. Siden Windows 8 OS har Microsoft introdusert et sett med apper som fungerer annerledes enn vanlig programvare.

Tidligere kalte Microsoft disse appene Metro-stil-apper, Windows Store-apper, Universal Windows Platform (UWP)-apper, og nå ganske enkelt Windows-apper. Windows 10 eller 11 OS lagrer Windows-apper og andre UWP-apper som Din telefon i WindowsApps-mappen.

Mappen er en svært sikker plassering i Windows OS-installasjonskatalogen og er beskyttet av flere lag med sikkerhet. Først av alt, vil du ikke se mappen med mindre du viser den.

For det andre har vanlige bruker- og systemadministratorbrukerkontoer ikke de nødvendige filtilgangsrettighetene for å få tilgang til mappen eller sjekke størrelsen, undermapper, filer osv. Microsoft har reservert de nødvendige rettighetene for TrustedInstaller-brukerkontoen, som er en systemkonto.

TrustedInstaller kontrollerer skrive- og lesetilgangen til WindowsApps-mappen slik at Windows Apps kan fungere problemfritt uten innblanding fra brukeren.

Hva er formålet med WindowsApps-mappen?

WindowsApps-mappen er det trygge huset for alle Windows-apper som du installerer eller kommer med fabrikkversjonen av Windows 10 eller 11 OS-kopien. Her er brukstilfellene for denne mappen:

Lagrer UWP-pakker

I likhet med programfiler og programfiler (x86) for vanlig Windows PC-programvare, er WindowsApps standard filplassering for alle Windows-apper eller UWP-pakker. Imidlertid er navnekonvensjonen for undermapper annerledes enn programfilene.

For eksempel vil Windows-appene Netflix ha flere mapper med følgende navn: appnavn, versjonsnummer, CPU-arkitektur (x64) og Microsoft Store-ID. Det finnes mer enn én mappe for å skille den samme appen med forskjellige CPU-arkitekturer.

Fungerer som Windows Apps Sandbox

Konvensjonell Windows-programvare som et datagjenopprettingsverktøy eller feilsøking for datamaskiner har makten til å overstyre systemverdier og gjøre synlige endringer i Windows OS-økosystemet. Det er derfor Windows-funksjoner som brukerkontokontroll (UAC), brukerkontorettigheter og Windows-sikkerhet eksisterer for å holde dem i sjakk.

  Slik høyreklikker du uten mus (Windows og macOS)

Windows-apper kan imidlertid ikke gjøre store endringer i operativsystemet. Microsoft oppnådde dette ved å holde disse appene i sandkasse inne i WindowsApps-mappen. Disse appene kan ikke selv få tilgang til maskinvare eller data og trenger tillatelser i alle trinnene.

Brukervennlighet

De fleste Windows-apper kommer ikke med kjørbare filer som den tradisjonelle programvaren. I stedet er de en kombinasjon av automatiske ledetekst-skript og Java-programmer. Brukere kan finne det utfordrende å kjøre slike apper.

Brukere kan også gjøre irreversible endringer i disse systemfilene uten å vite det hvis de har tilgang til Windows-appfilene. Derfor viser Microsoft Windows deg appikoner i Start-menyen og skjuler alle backend-dataene for sikkerhet og bekvemmelighet.

Hvordan få tilgang til WindowsApps-mappen

Det er flere måter å få tilgang til WindowsApps-mappen. Trinnene er identiske for både Windows 10 og Windows 11 operativsystemer.

Bruke Task Manager-programmet

Å få tilgang til WindowsApps-mappen for en bestemt app fra Task Manager-programmet er den enkleste måten. Det krever også mindre innsats. Du må imidlertid kjøre mål-UWP (Universal Windows Platform) eller Windows-appen i bakgrunnen for å få tilgang til mappen. Her er de raske trinnene du kan følge på dine Windows 11 pr 10 PC-er:

Trinn #1: Kjør UWP-appen eller Windows-appen som du vil ha tilgang til WindowsApps-mappen for. I denne opplæringen er det WhatsApp-appen. Du kan prøve dette eller prøve andre som Netflix, Instagram, Skype, etc.

Trinn #2: For å starte Task Manager-programmet kan du trykke på denne hurtigtasten: Ctrl+Shift+Esc. Alternativt kan du finne Task Manager-mappen ved å søke i søkefeltet.

Trinn #3: Se etter appens prosess i Task Manager ved å rulle listen eller sortere den i henhold til navnene deres.

Trinn #4: Klikk på rullegardinpilen ved siden av appens navn for å utvide prosessene. Hvis det ikke er noen rullegardinpil, gå videre til neste trinn.

Trinn #5: Høyreklikk på appens ikon og velg Åpne filplassering fra hurtigmenyen som følger.

Trinn #6: Windows Utforsker tar deg til den sandkassete WindowsApps-undermappen for målappen. I dette tilfellet, WhatsApp-appen.

Å få tilgang til WindowsApps-mappen gjennom Task Manager gir deg visningstillatelse. For eksempel kan du gå gjennom alle filene og mappene til UWP-appen og sjekke størrelsen deres. Dette trinnet er bra hvis du vil ta en sikkerhetskopi av appens filer og mapper.

Prosessen lar deg ikke slette eller flytte filer fra WindowsApps-mappen. For å få skrive- og slettetilgang må du følge et av trinnene nedenfor.

Bruke Windows Filutforsker

Den mest praktiske og brukervennlige måten å få tilgang til WindowsApps-mappen på er gjennom programmet Windows File Explorer. Denne prosessen gir deg full lese- og skrivetilgang til denne mappen. Dermed kan du gjøre hvilken som helst endring du ønsker.

Denne prosessen er også reversibel hvis du trenger å begrense tilgangen til WindowsApps-mappen etter å ha gjort endringene du trenger. Den filutforskerbaserte metoden har to faser. I den første fasen må du vise WindowsApps-mappen.

  Fix: Mikrofonen min fungerer ikke på Windows 10

I den andre fasen må du få eksklusive lese- og skriverettigheter til mappen ved å endre mappeeierskap. Som standard tildelte Microsoft lese- og skrivetillatelsen til TrustedInstaller-brukerkontoen til din Windows 10/11-datamaskin. La oss uten videre vise og ta kontroll over mappen av interesse:

Trinn #1: Klikk på filutforskeren på oppgavelinjen for å få tilgang til dette PC-vinduet.

Trinn #2: Velg Vis på det øverste båndet.

Trinn #3: Du vil se Alternativer i Vis-menyen. Klikk på det.

Trinn #4: Klikk nå på Endre mappe og søkealternativer for å åpne vinduet Mappealternativer.

Trinn #5: Du vil se tre faner i vinduet Mappealternativer. Velg den i midten, Vis-fanen.

Trinn #6: Vis-fanen har to seksjoner: Mappevisninger og Avanserte innstillinger.

Trinn #7: I avsnittet Avanserte innstillinger velger du alternativet Vis skjulte filer, mapper og stasjoner.

Trinn #8: Klikk nå på Bruk-knappen for å lagre endringene.

Trinn #9: Hvis du går til Program Files-mappen i Windows 11-installasjonskatalogen, bør du nå finne WindowsApps-mappen i uskjult tilstand.

WindowsApps-mappen er nå synlig. Men du har ikke tilgang til den ennå. Du må ta eierskap av mappen manuelt for å få lese- og skrivetilgang.

For å endre eierskap trenger du en brukerkonto med administrative rettigheter. Hvis du er en ikke-administratorbruker av datamaskinen din, må du logge ut fra den kontoen. Logg deretter på igjen med administratorkontoen.

Når du er ferdig med å bytte Windows-brukerkonto, kan du gå videre med følgende trinn for eierskapsoverføring av WindowsApps-mappen:

#1. Høyreklikk på WindowsApps-mappen og klikk på Egenskaper.

#2. Mens du er på skjermbildet Egenskaper, klikker du på Sikkerhet-fanen for å vise avanserte alternativer. Klikk på Avansert.

#3. I skjermbildet Avanserte sikkerhetsinnstillinger for WindowsApps klikker du på Endre.

#4. Du vil se skjermbildet Velg bruker eller gruppe.

#5. I feltet Objektnavn skriver du inn navnet på brukerkontoen til PC-en som har administrative rettigheter.

#6. Du kan ganske enkelt skrive ned navnet på brukerkontoen med små bokstaver. Systemet vil automatisk gjenkjenne det. Du må imidlertid skrive inn riktig brukernavn.

#7. Klikk nå på Kontroller navn for å fylle ut hele brukerkontoadressen.

#8. Klikk OK for å bruke endringene.

#9. Du vil nå se brukerkontonavnet i vinduet Avanserte sikkerhetsinnstillinger for WindowsApps.

#10. Under brukerkontonavnet ditt vil du se en hake arkivert for Erstatt eier på underbeholdere og objekter. Merk av for den boksen.

#11. Klikk nå på Bruk-knappen og trykk OK for å starte eierskapsendringsprosessen.

#12. Når prosessen er ferdig, klikker du OK på varselet som følger.

#1. 3. Oppdater PC-en og prøv å få tilgang til WindowsApps-mappen igjen fra Program Files ved å dobbeltklikke på den.

#14. Du vil få full tilgang til mappen med lese- og skrivetillatelser.

Du kan nå flytte eller slette filer fra WindowsApps-mappen hvis du har tatt eierskap til WindowsApps-mappen ved å bruke prosessen nevnt ovenfor. Vær imidlertid forsiktig når du gjør endringer i undermappene. For hvis du sletter vitale appfiler, kan det hende at den respektive Windows-appen ikke fungerer lenger.

  Hvordan installere garn på Windows?

Dette trinnet er spesielt nyttig når du trenger å rydde opp diskplass. Hvis du har sluttet å bruke visse Windows-apper eller har avinstallert dem, kan du slette back-end-filene deres fra WindowsApps-mappen for å spare diskplass.

Bruker Windows Powershell

Den Windows File Explorer-baserte eierskapsendringsprosessen for WIndowsApps-mappen er litt vanskelig. Du må følge trinnene riktig, ellers vil du kaste bort verdifull tid.

Det er en enkel og automatisert prosess som du også kan prøve ved å bruke Windows Powershell. Det er et robust konfigurasjons- og oppgaveautomatiseringsprogram for Windows. Alle Windows-operativsystemversjoner siden Windows 7 kommer med dette programmet.

Derfor kan du bruke denne prosessen for å ta eierskap til målmappen på både Windows 10- og Windows 11-datamaskiner. Du trenger heller ikke å vise skjulte filer, mapper og stasjoner.

I situasjoner der du ikke kan ta risikoen for å vise Windows-systemfiler, er den Powershell-baserte metoden et perfekt valg. Her er trinnene for å utføre en Powershell-kommando som tildeler de nødvendige tillatelsene til deg for å få tilgang til og endre WindowsApps-mappen:

Trinn #1: Klikk på forstørrelsesglasset til Windows 11 Search.

Trinn #2: Skriv inn Powershell og vent til appen kommer opp.

Trinn #3: Du vil se Windows Powershell-appen på høyre side av søkekonsollen.

Trinn #4: Appen vil vise alternativer som Åpne, Kjør som administrator, Åpne filplassering, etc.

Trinn #4: Klikk på Kjør som administrator for å åpne programmet.

Trinn #6: Når programmet er oppe og kjører, utfør følgende kommando. Du kan kopiere kommandoen nedenfor og lime den inn som den er i Powershell og trykke Enter.

takeown /f “C:Program FilesWindowsApps” /r

Trinn #7: Powershell-kommandoen takeow gjenoppretter fil- eller mappeeierskap til systemadministratoren. Avanserte brukere bruker denne kommandoen for å forenkle eierskapsoverføring for batchfiler.

Trinn #8: Etter takeow-syntaksen, må du bruke /f-parameteren for å spesifisere fil-, mappe- eller katalognavnet.

Trinn #9: Den avsluttende /r-parameteren forteller Powershell å overføre eierskapet til alle filene og underkatalogene til administratoren.

Trinn #10: Powershell vil ta litt tid å overføre eierskapet til WindowsApps-mappen og innholdet til administratorbrukerkontoen din.

Trinn #11: En blinkende markør vises når prosessen er fullført.

Tilgangen du får ved å utføre prosessen ovenfor er lik tilgangen til den Windows File Explorer-baserte metoden. Du har nettopp automatisert prosessen og eliminert synliggjøring av systemfiler. Nå kan du sikkerhetskopiere, rydde plass eller gjøre endringer i Windows-appens backend-filer.

Siste ord

Nå som du har en grundig forståelse av WindowsApps-mappen, kan du gjøre endringer i Windows 10 eller 11 OS på en ansvarlig måte. Før du sletter filer fra denne mappen, er det nødvendig at du kjenner mappen ut og inn, slik at du ikke gjør noen fatal feil som kan skade hele operativsystemet.

Skulle du møte noen Windows 10-problemer og trenger noen automatiske verktøy for å løse disse problemene, kan du sjekke ut disse 7 reparasjonsverktøyene for å løse Windows 10-problemer.