25 Kjør kommandoer i Windows du bør huske

Å bruke Kjør-kommandoer i Windows er en veldig effektiv måte å få direkte tilgang til forskjellige Windows-innstillinger og apper.

Hvis du husker Kjør-kommandoer, kan du få tilgang til en bestemt app med bare 2 trinn i stedet for mange klikk.

Jeg personlig liker ikke å ofte strekke meg etter musen; derfor har jeg lagret alle nødvendige hurtigtaster og kommandoer for å minimere min interaksjon med musen. Og Kjør-kommandoer er kjernen for min daglige PC-bruk for å få effektiv tilgang til forskjellige Windows-innstillinger og apper.

Hvis du ønsker å være produktiv, vil jeg anbefale deg å huske Kjør-kommandoer. For å komme i gang vil jeg liste opp noen av de ofte brukte kommandoene som jeg finner mest nyttige for daglig bruk.

Hvordan åpner jeg Kjør-dialogen?

For å bruke Kjør-kommandoer, må du vite hvordan du åpner Kjør-dialogen for å angi kommandoene. Det er to måter å få tilgang til dialogboksen Kjør i Windows 10.

Du kan enten trykke på Windows+R-tastene på tastaturet eller høyreklikke på startmenyen og velge Kjør fra menyen.

Jeg vil anbefale deg å bruke hurtigtasten da den er mye raskere og du slipper å bruke musen. Når Kjør-dialogen er åpen, skriv inn en av de nevnte kommandoene og trykk Enter-tasten eller klikk på OK-knappen for å utføre den.

  En kort veiledning om Windows Management Instrumentation (WMI)

#1. Få tilgang til systemkonfigurasjon – «msconfig»

Fra og med favorittkommandoen min, består systemkonfigurasjonsvinduet av flere faner for å administrere oppstartsinnstillinger og bakgrunnstjenester.

Hvis du har et dual boot-oppsett eller ofte trenger tilgang til sikker modus, må du ofte ha tilgang til disse innstillingene. Ikke glem å sjekke Verktøy-delen for enkel tilgang til noen av de kraftigste Windows-verktøyene.

#2. Access Resource Monitor – «resmon»

En veldig kraftig app for å se sanntidsinformasjon om systemressursene dine som CPU, RAM, disk og nettverk. For eventuelle problemer med hengende datamaskiner eller ytelsesrelaterte problemer, er dette det beste verktøyet for å få informasjonen du trenger.

#3. Åpen systeminformasjon – «msinfo32»

Systeminformasjon-appen tilbyr omfattende informasjon om både maskinvaren og programvaren til PC-en din. Det er en kommando du må vite hvis du trenger å se spesifikasjonene til en hvilken som helst PC. Informasjonen er godt lagt ut ved hjelp av dedikerte kategorier, og du kan eksportere informasjonen til en fil for å dele med hvem som helst – perfekt for å få teknisk assistanse på nettet.

#4. Få tilgang til vinduet Sikkerhetskopiering og gjenoppretting – «sdclt»

Den åpner sikkerhetskopierings- og gjenopprettingsvinduet der du enten kan sette opp en sikkerhetskopi av PC-en eller gjenopprette den fra en gammel sikkerhetskopi hvis det er et problem med PC-en.

#5. Få tilgang til museegenskaper – «main.cpl»

Du kan kontrollere alle innstillingene knyttet til datamaskinmusen din her. Dette inkluderer musehastighet, knapper, hjul og peker, etc.

#6. Åpne Windows-registeret – «regedit»

Hvis du noen gang trenger å få tilgang til Windows-registret for å justere noe, er dette den enkleste måten å gjøre det på. Jeg visste ikke engang andre måter å få tilgang til registeret på før nylig, og jeg roter ofte rundt i registeret. Andre måter er rett og slett for tungvinte å bruke.

#7. Få tilgang til systemegenskaper – «sysdm.cpl»

Et annet kraftig innstillingsvindu for å administrere systembeskyttelse og fjerntilkoblingsfunksjoner. Jeg personlig bruker den ofte for å administrere ytelsesinnstillingene under kategorien Avansert. Du kan administrere noen interessante ytelsesfremmende alternativer der.

#8. Administrer Windows Power-alternativer – «powercfg.cpl»

Du finner alle alternativene for å administrere PC-ens strømalternativer her. Det finnes en mengde alternativer for både å spare strøm eller få bedre ytelse. Sjekk denne veiledningen for å optimalisere strømalternativene slik du finner best.

  Hvordan endre lysstyrke i Windows 11

#9. Åpne Windows-funksjoner – «valgfrie funksjoner»

Her kan du deaktivere/aktivere noen av de mest avanserte funksjonene i Windows. Jeg vil ikke anbefale deg å rote rundt her hvis du ikke vet hva du gjør. Du må bruke dette vinduet hvis du noen gang trenger å aktivere funksjoner som Telnet-klient eller Hyper-V.

#10. Åpne forstørrelsesglass – «forstørr»

Dette åpner Windows-forstørrelsesglasset for å forstørre innholdet på skjermen opp til 1600 % om nødvendig. Den har også en innebygd skjermleser for å lese høyt tekst på skjermen.

#11. Åpne Character Map-appen – «charmap»

Windows Character Maps lar deg få tilgang til alle tegnene i fonten du velger, slik at du enkelt kan bruke hvor som helst. Du kan enten kopiere tegnet eller lære dets Alt-kode for å skrive inn hvor som helst du vil. Å bruke søkefeltet er den enkleste måten å finne tegnet du trenger.

#12. Få tilgang til nettverkstilkoblinger – «ncpa.cpl»

Her kan du administrere din nåværende nettverkstilkobling og fikse eventuelle problemer med nettverksenheten. Du kan aktivere/deaktivere nettverket, sjekke gjeldende status, broforbindelser eller se Wi-Fi-passordet ditt.

#1. 3. Kjør verktøyet for fjerning av skadelig programvare – «mrt»

Det er et on-demand virusfjerningsverktøy levert av Microsoft for å skanne PC-en og finne skadelig programvare. Hvis du tror at PC-en din ble infisert av et virus, kan du raskt starte dette verktøyet for å skanne PC-en.

Du kan også vurdere å installere antivirusprogramvare for å holde Windows-datamaskinen din trygg.

#14. Åpne Enhetsbehandling – «devmgmt.msc»

Enhetsbehandling er stedet hvor du kan administrere alt relatert til maskinvarekomponentene og deres drivere. Du kan aktivere/deaktivere maskinvarekomponenter eller administrere driverne deres, som å avinstallere eller oppdatere dem.

#15. Administrer brukerkontoer – «netplwiz»

Du kan raskt administrere brukerkontoer her, for eksempel å legge til en ny konto eller brukerkontotyper som Administrator eller Standard. Du kan også endre passordet til brukerkontoene her og administrere sikkerheten deres.

#16. Åpne tjenester-appen – «services.msc»

Denne appen viser alle tjenestene som fungerer i bakgrunnen uten grensesnitt og får alle funksjonene til å fungere i Windows. Igjen, du bør ikke rote med noen tjenester hvis du ikke vet hva du gjør. Du kan imidlertid klikke på en tjeneste for å finne ut hva den gjør i panelet til venstre. Det er mange tjenester du kan aktivere/deaktivere avhengig av ditt behov. For eksempel har jeg deaktivert Bluetooth-tjenesten fordi jeg ikke bruker den.

  Hvordan få Windows 11 ISO

#17. Få tilgang til vinduet Programmer og funksjoner – «appwiz.cpl»

Selv om Windows 10 har sin egen innstilling for å avinstallere en app, bruker jeg fortsatt denne kommandoen da den bare viser tredjepartsapper. Standard Windows-avinstalleringsprogrammet viser alle apper, inkludert innebygde apper, som er 30+. Det kan være vanskelig å alltid gå gjennom så mange apper for å avinstallere en nylig installert app. Denne kommandoen gjør prosessen på et blunk.

#18. Åpne kontrollpanel – «kontroll»

Denne kommandoen hadde ikke mye verdi i den eldre versjonen av Windows, da du enkelt kunne få tilgang til kontrollpanelet på forskjellige måter. I Windows 10 markedsfører Microsoft imidlertid de nye innstillingene over det gamle kontrollpanelet, så det tilbyr ikke en enkel måte å få tilgang til kontrollpanelet. Denne enkle kommandoen lar deg enkelt få tilgang til den.

#19. Åpne gjeldende brukermappe – «.» (periode)

Vi må få tilgang til brukermappen ganske ofte i Windows, men å gå gjennom utforskeren for å få tilgang til den er ikke nødvendig. Bare skriv inn et punktum i Kjør-dialogen, og gjeldende brukers mappe åpnes.

#20. Åpne skjermtastatur – «osk»

Hvis du vil bruke skjermtastaturet, er det å bruke Kjør-kommandoen en av de raskeste måtene å gjøre det på.

#21. Åpne klippeverktøy – «snippingtool»

Snipping Tool er fortsatt gå-til-verktøyet for å ta skjermbilder i Windows 10 uten å bruke en tredjepartsapp. Hvis du bruker klippeverktøyet for å ta skjermbilder, vil denne Kjør-kommandoen gjøre det enklere.

#22. Åpne Windows Memory Diagnostic – «mdsched»

Hvis du tror det er et problem med RAM-en din, kan dette verktøyet sjekke RAM-en din og muligens fikse problemet eller fortelle deg at det er et problem. Hvis du begynner å se plutselige fryser eller krasjer, kan det bety at det er et problem med RAM-en din.

#23. Åpne et hvilket som helst nettsted – «Sett inn nettadresse»

Du kan også skrive inn URL-en til et hvilket som helst nettsted i Kjør-dialogen, og den vil åpne den i standardnettleseren din. Hvis du for eksempel skriver www.tipsbilk.net.com i Kjør-kommandoen, vil den åpne tipsbilk.net-hjemmesiden i standardnettleseren din.

#24. Åpne tilkobling til eksternt skrivebord – «mstsc»

Du kan bruke denne funksjonen til å eksternt koble til en annen PC og ta full kontroll over den. Du må imidlertid konfigurere begge PC-ene for den eksterne tilkoblingen først. Denne Kjør-kommandoen gjør bare prosessen enklere.

#25. Åpne ledetekst – «cmd»

I motsetning til PowerShell, kan du ikke lenger få tilgang til ledeteksten ved å høyreklikke på startmenyen. Hvis du foretrekker å bruke ledeteksten fremfor PowerShell for å utføre kommandoer, er dette en av de enklere måtene å åpne ledeteksten på.

Avslutter

Det kule med Run er at den husker alle kommandoene du skriver inn i den. Derfor trenger du bare å skrive inn den første bokstaven for å skrive inn kommandoen i fremtiden.

Jeg tror også Kjør-kommandoer er viktigere i Windows 10, da det i stor grad fremmer bruken av standardinnstillinger-appen. De fleste av innstillingene og appene som jeg har nevnt ovenfor er vanskeligere å få tilgang til Windows 10.

Deretter kan du utforske noen av de beste NirSoft-verktøyene for Windows.