Hvordan endre MAC-adresse i Linux

MAC-adressen er en unik identifikator som tildeles hver enhet som er koblet til et nettverk. Selv om MAC-adressen er permanent, kan det være lurt å endre den på enheten i noen tilfeller. Du kan for eksempel endre MAC-adressen på enheten din for å skjule identiteten din eller for å løse problemer med nettverkskompatibilitet. Med det i tankene vil denne guiden vise deg hvordan du endrer MAC-adressen på en Linux-enhet. Så enten du er en nybegynner eller en erfaren Linux-bruker, følg denne veiledningen for å endre MAC-adressen på en rask og enkel måte.

Endre MAC-adressen i Linux (2023)

Hva er MAC-adresse?

Som nevnt ovenfor er MAC-adressen (eller Media Access Control-adressen) en unik identifikator som brukes til å gjenkjenne enheter koblet til et nettverk. Denne adressen brukes til å identifisere og kommunisere med andre enheter, enten det er en datamaskin, smarttelefon eller skriver, på et nettverk.

MAC-adressen er en 48-bits heksadesimal adresse som består av seks sett med to sifre eller tegn atskilt med kolon eller bindestrek. Det blir også referert til som den fysiske adressen eller den innbrente adressen. Det er fordi MAC-adressen er tildelt av produsenten og er brent inn i enhetens maskinvare. Så det kan vanligvis ikke endres, eller i det minste endres de ikke av seg selv som en IP-adresse.

Forskjellen mellom MAC-adresse og IP-adresse

Hver nettverksenhet trenger minst to adresser for å bli gjenkjent av andre enheter og nettverksgrensesnitt – den ene er MAC-adressen, og den andre er IP-adressen (Internet Protocol-adressen). Mens førstnevnte brukes til å identifisere enheter på et nettverk unikt, hjelper sistnevnte med å identifisere en enhets tilkobling til nettverket. Det betyr at en IP-adresse gjør det lettere å finne enheten din, slik at nettverket vet hvor det skal sende dataene dine. Dessuten blir IP-adressen tildelt av Internett-leverandøren (ISP), og MAC-adressen tildeles av produsenten, som vi nevnte ovenfor.

  Hvordan spille Minecraft på Linux med GDLauncher

Vi kan imidlertid endre MAC-adressen ved å bruke noen smarte programvaretriks, som vi vil lære i denne artikkelen. I motsetning til en IP-adresse, som kan endres permanent, blir MAC-adressen tilbakestilt til den opprinnelige produsentens adresse når du starter enheten på nytt.

Hvorfor vil du kanskje endre MAC-adressen?

Det kan være mange grunner til at du vil endre MAC-adressen på din Linux-datamaskin. Endring av MAC-adressen gjør at nettverksenhetene behandler deg som et nytt individ. Dette kan gjøre deg helt anonym på et offentlig nettverk, og dermed beskytte deg mot cyberangrep på et offentlig nettverk. Du kan også få tilgang til ubegrenset gratis offentlig Wi-Fi på flyplasser, kafeer osv. ved å endre enhetens MAC-adresse.

MAC-adresseendringen kan også brukes til noen ulovlige aktiviteter, for eksempel å utgi seg for å være administratoren til en organisasjon. Ved å endre MAC-adressen din til administratorens, kan du få ulovlig tilgang til begrensede nettverk. Vi fordømmer imidlertid alle slike ondsinnede handlinger og fraråder dem.

Installerer pakke for å endre MAC-adresse i Linux

Det er flere Terminal-verktøy, som macchanger, net-tools, etc., som kan hjelpe deg med å endre MAC-adressen på din Linux-PC. Her har vi listet opp Linux-kommandoene for å installere begge pakkene, så følg med.

For å installere macchanger og net-tools-pakker på et Debian-basert system, bruk følgende kommando:

sudo apt installer macchanger net-tools

For CentOS-baserte systemer, bruk følgende kommando for å installere pakkene:

sudo yum installer macchanger net-tools

For å installere de to pakkene i Arch-baserte systemer, bruk følgende kommando:

sudo pacman -S macchanger nett-verktøy

Mens du installerer macchanger-pakken, viser den en melding som spør brukere om de ønsker å endre MAC-adressen hver gang de starter opp i systemet eller ikke. Bruk piltastene for å navigere mellom valgene. Velg enten Ja eller Nei, avhengig av dine preferanser. Trykk deretter Enter for å bekrefte valget ditt.

  Hvordan organisere listene dine i Linux med Dynalist

Hvordan endre MAC-adressen midlertidig

Trinn 1: Se etter nettverksenheter

Før du endrer MAC-adressen, må du vite hva som er navnet på enheten og dens nåværende MAC-adresse. For å liste opp alle nettverksenhetene på systemet ditt, bruk denne kommandoen:

ifconfig

For eldre systemer eller i tilfelle feil, bruk følgende kommando:

ip-adr-show

Når du kjører kommandoen, viser den første delen av utdata Loopback-adresseinformasjonen, som kan gjenkjennes med lo-etiketten og brukes til å diagnostisere eventuelle problemer i nettverket.

Den andre delen viser detaljer om nettverksgrensesnittet, som er eth0 i dette eksemplet. Videre spesifiserer underetiketten eter maskinvareadressen eller MAC-adressen, som er 08:00:27:05:10:68 i vårt tilfelle. Inet-underetiketten spesifiserer IPv4 IP-adressen og inet6-underetiketten spesifiserer IPv6 IP-adressen.

Trinn 2: Deaktivering av nettverksenheten

Nå som du har notert nettverksgrensesnittnavnet ditt, må du først deaktivere enhetens tilkobling til nettverket for å endre MAC-adressen i Linux. Deaktiver enheten ved å bruke følgende kommando:

sudo ifconfig ned

Når du kjører denne kommandoen, blir du koblet fra internett. Hvis kommandoen ovenfor ikke fungerer på systemet ditt, kan du enten installere nettools-pakken på nytt eller bruke følgende kommando:

sudo ip link sett dev ned

Trinn 3: Endre MAC-adressen

Etter at du har deaktivert enhetens nettverkstilkobling, kan du nå endre MAC-adressen. Bruk følgende kommando for å endre MAC-adressen i Linux.

sudo ifconfig ned i eter

Deretter kan du aktivere enheten igjen ved å bruke denne kommandoen. Kjør kommandoene for å få ønsket resultat.

sudo ifconfig opp

I tilfelle feil, bruk følgende kommando for å endre MAC-adressen og aktivere enhetens nettverkstilkobling:

ip-lenkesett dev -adresse

ip-lenke satt dev opp

Trinn 4: Bekreft endringene som er gjort

For å bekrefte at MAC-adressen til Linux-systemet har endret seg, kjør følgende kommando:

ifconfig

Og i tilfelle feil eller hvis systemet ditt er gammelt, bruk følgende kommando:

ip-adr-show

Hvordan endre MAC-adressen permanent

Trinn 1: Se etter nettverksenhet

Som i forrige seksjon, må du først liste alle nettverksenhetene i systemet og notere grensesnittnavnet ved å bruke følgende kommando:

ifconfig

For å se gjeldende MAC-adresse til nettverksgrensesnittet, bruk følgende kommando:

sudo macchanger – vis

Trinn 2: Tilordne en ny MAC-adresse

Når du bruker macchanger-verktøyet til å endre MAC-adressen permanent, trenger du ikke deaktivere enhetens nettverkstilkobling og aktivere den på nytt. Du kan direkte tilordne en tilfeldig MAC-adresse til PC-en din ved å bruke følgende kommando:

  Hvordan lage og installere SSH-nøkler fra Linux-skallet

sudo macchanger -r

For å tilordne en bestemt MAC-adresse i Linux, bruk kommandoen nedenfor. Du må spesifisere MAC-adressen (6 sett med to sifre eller tegn atskilt med kolon) du ønsker å tilordne til Linux-systemet. Slik ser syntaksen ut:

sudo macchanger –mac=

For eksempel har vi endret mac-adressen til 00:00:00:31:33:73 for grensesnittet eth0 ved å bruke kommandoen nedenfor.

sudo macchanger –mac=00:00:00:31:33:73 eth0

Trinn 3: Gjør endringer permanent

1. For å få en ny MAC-adresse hver gang du starter opp i systemet, kan du opprette en /etc/systemd/system/[email protected] systemd-enhetsfil ved å bruke en Linux-tekstredigerer etter eget valg. For det, skriv inn følgende kommando i terminalen:

sudo vim /etc/systemd/system/[email protected]

2. Deretter limer du inn følgende tekst inne i [email protected] fil:

[Unit]
Description=changes mac for %I
Wants=network.target
Before=network.target
BindsTo=sys-subsystem-net-devices-%i.device
After=sys-subsystem-net-devices-%i.device

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/bin/macchanger -r %I
RemainAfterExit=yes

[Install]
WantedBy=multi-user.target

I kodestykket ovenfor tildeles en ny MAC-adresse til nettverksgrensesnittet hver gang du starter Linux-datamaskinen. Du kan legge til en spesifikk MAC-adresse ved å bruke -m-alternativet i stedet for -r på den 10. linjen, som vist nedenfor:

ExecStart=/usr/bin/macchanger -m XX:XX:XX:XX:XX:XX %I

3. Deretter er alt du trenger å gjøre å aktivere tjenesten du nettopp opprettet ved å bruke følgende kommando:

sudo systemctl aktiver [email protected].tjeneste

Nå er du klar. Linux-datamaskinen din vil automatisk endre MAC-adressen (permanent) til en ny hver gang du starter opp i en ny økt.

ofte stilte spørsmål

Er MAC-adresser permanente?

Ja, MAC-adresser er permanente og blir tildelt av produsenten av nettverksenheten. Men de kan endres ved å bruke noen triks i Linux-terminalen, som vist ovenfor.

Blir MAC-adresser gjenbrukt?

Siden antallet tilgjengelige MAC-adresser er begrenset, må produsentene bruke MAC-adressene på nytt.

Hvor lang er en MAC-adresse?

En MAC-adresse inkluderer 48 biter eller 6 byte, hvor hver byte består av 2 heksadesimale sifre. De vises i sett på to, atskilt med et kolon eller bindestrek.

Endre MAC-adressen i Linux

Det er enkelt å endre MAC-adressen i Linux og kan bidra til å forbedre personvernet og sikkerheten mens du bruker Internett. Mens du må bruke terminalen for å endre MAC-adressen permanent, merk at trinnene kan variere litt avhengig av Linux-distroen din. Videre, mens du endrer MAC-adressen på din Linux-PC, sørg for at den ikke kommer i konflikt med noen annen MAC-adresse, ellers vil begge adressene bli koblet fra nettverket. Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å endre MAC-adressen din permanent på din Linux-PC. Hvis du har spørsmål, gi oss beskjed i kommentarene nedenfor.