Hvordan legge til en bruker i en gruppe i Linux

Anta at du er systemadministrator for et stort prosjekt, og at du ofte mottar klager fra QA-teamet om at utviklingsteamet roter til kodebasen og omvendt. Ved nøye inspeksjon finner du ut at to team er en del av samme gruppe, som deler samme kodebase. Så du ber senioren din om å hjelpe med problemet, og han råder deg til å lage to grupper for alle brukerne av utviklings- og QA-teamene. Men du har ingen anelse om hvordan du legger til brukere i en gruppe i Linux. Vel, vi er her for å hjelpe til med å løse dette problemet. I denne artikkelen har vi forklart hvordan du oppretter en ny gruppe, oppretter nye brukere og deretter legger til en bruker i en gruppe i Linux.

Legge til brukere i en gruppe i Linux (2023)

Før vi demonstrerer hvordan du oppretter grupper, oppretter brukere og legger til nye eller eksisterende brukere i disse gruppene, må vi først lære om hva som er en brukergruppe i Linux. Så la oss se på hva som er brukergrupper og gå videre til å legge til brukere i en gruppe.

Hva er en brukergruppe i Linux

Generelt er en organisasjon delt inn i team, der hvert team har en annen funksjon og hvert medlem av organisasjonen er en del av et team. På samme måte, i et flerbrukersystem, er hver bruker en del av en gruppe som har et annet sett med privilegier som å lese, skrive eller utføre tillatelser for en delt ressurs i gruppen. Det er to typer grupper i Linux:

  Hvordan legge til en GUI til Linux Shell Scripts

Primærgruppe

Hver gang du logger på en økt, er du en del av primærgruppen. Generelt har primærgruppen samme navn som brukernavnet i Linux. Enhver fil eller prosess opprettet av deg er en del av denne gruppen og kan ikke nås av brukere av andre grupper som standard. Informasjon som bruker-ID, gruppe-id osv. om en primær gruppe lagres i filen – /etc/passwd.

Sekundær gruppe

Sekundære grupper eller tilleggsgrupper er nyttige når du trenger å dele tilgang til filer eller prosesser med en bestemt gruppe brukere. Bare rotbrukeren eller brukere med sudo-rettigheter kan tildele nye tillatelser eller legge til nye brukere til sekundærgruppene.

En bruker kan bare være en del av én primærgruppe, men kan være en del av flere sekundære grupper. Nå som du vet det grunnleggende om brukergrupper i Linux, la oss nå se hvordan du oppretter nye brukere og legger dem til i en gruppe.

Hvordan legge til nye brukere i Linux

For å opprette nye brukere, bruk useradd-kommandoen i henhold til følgende syntaks:

sudo useradd brukernavn

Noen av alternativene for å koble sammen med kommandoen er:

OptionsDescription-dDen nye brukeren vil bli opprettet med et nytt katalognavn som verdien for brukerens påloggingskatalog-eDette brukes til å spesifisere datoen da brukerkontoen skal deaktiveres-uDette vil opprette en ny bruker med en spesifikk bruker-ID

Den nye brukeren du oppretter vil først være en del av primærgruppen. Når du har opprettet en ny bruker, tilordne dem et nytt passord ved å bruke passwd-kommandoen, som vist nedenfor:

  Hvordan kontrollere sudo Access på Linux

sudo passwd

Her vil du bli bedt om å angi det nye passordet og deretter bedt om å angi passordet på nytt for bekreftelse. På dette tidspunktet kan brukeren nå logge på systemet med det nye brukernavnet og passordet du nettopp opprettet.

Hvordan opprette en brukergruppe i Linux

Nå som du har opprettet en ny bruker, kan du begynne å opprette grupper og legge til brukere i dem. For å opprette en ny gruppe, bruk groupadd-kommandoen. Sørg for å gi et unikt navn til det nye gruppenavnet, ellers vil det kollidere med andre eksisterende gruppenavn. Slik ser syntaksen ut:

sudo groupadd

Hvordan legge til brukere i grupper

Når du har opprettet en gruppe, kan du nå begynne å legge til brukere i den. Bare en root-bruker eller en bruker med sudo-tilgang kan legge til brukere i forskjellige grupper.

Legg til eksisterende bruker til en eksisterende gruppe

For å legge til en eksisterende bruker i en gruppe, bruk usermod-kommandoen hvis syntaks vi har fremhevet nedenfor:

sudo usermod -a -G

Her står -a-alternativet for append (legg til på slutten) og det legger brukeren til en eksisterende gruppe og -G-flagget brukes til å spesifisere navnet på gruppen som brukeren legges til. Det er ingen mulighet for detaljert utdata med denne kommandoen, bortsett fra at den gir en advarsel hvis brukeren eller gruppen ikke eksisterer.

Legg til bruker i flere grupper

Usermod-kommandoen i Linux kan også brukes til å legge til en bruker i flere grupper med i hovedsak de samme alternativene som en enkelt gruppe, som vist nedenfor. Sørg for å spesifisere gruppenavnene uten mellomrom.

  Hvordan sjekke diskbruk i Linux (4 metoder)

sudo usermod -a -G ,,

Opprett en ny bruker og tildel en gruppe

Du kan legge til en ny bruker i en gruppe med en enkelt kommando på Linux. Useradd-kommandoen lar deg opprette en ny bruker og deretter legge til en bruker i de angitte gruppene. Syntaksen for å legge til en ny bruker ved å bruke useradd-kommandoen er:

sudo useradd -G ,,

Se en brukers grupper

For å se alle gruppene som er knyttet til en bruker, kan du enten bruke grupper-kommandoen eller id-kommandoen. Sjekk syntaksen vist nedenfor:

grupper

id

Hvis er tomt, vil det kun vise gruppenavnene for gjeldende bruker.

Hvordan fjerne en bruker fra en gruppe

For å fjerne en bruker fra en gruppe i Linux-distros, kan du bruke gpasswd-kommandoen, i henhold til syntaksen gitt nedenfor:

sudo gpasswd -d

I tillegg til å fjerne en bruker fra en gruppe, brukes gpasswd-kommandoen også til ulike administrative oppgaver som å definere gruppeadministratorer eller sette et gruppepassord osv.

Slett en gruppe i Linux

For å slette en sekundær gruppe i Linux, kan du bruke groupdel-kommandoen:

sudo groupdel

Hvordan endre en brukers primærgruppe

Alle kommandoene vi har diskutert til nå gjelder for den sekundære gruppen og deres brukere. For å endre en brukers primærgruppe i Linux, bruk følgende syntaks:

sudo usermod –g

Du må lure på hva som er forskjellen mellom -g- og -G-flaggene. -g-flagget brukes for primære grupper, mens -G-flagget brukes for sekundære grupper.

Slik viser du alle brukergrupper i Linux

En bruker som blir opprettet på installasjonstidspunktet er kjent som en systembruker og er en del av mange standardgrupper i Linux. Informasjonen om hver gruppe i systemet er lagret i filen – /etc/group. For å liste opp alle gruppene i systemet, bruk følgende syntaks:

sudo cat /etc/group

Administrer brukere og grupper i Linux Terminal

Å administrere grupper er en nyttig oppgave som kan komme godt med under ulike operasjoner, spesielt hvis du er systemadministrator. Her har vi vist deg noen enkle Linux Terminal-kommandoer for å opprette en ny bruker, opprette nye grupper, legge til en ny bruker i en gruppe og mer. Så vi håper denne artikkelen løser problemene dine. Hvis det ikke gjør det, gi oss beskjed i kommentarene nedenfor, så hjelper vi deg.