Hvordan fikse «0xC1900101»-feilkoden og komme tilbake på sporet

Har du å gjøre med feilkode 0xC1900101 mens du prøver å oppgradere Windows OS og ser etter en guide for å fikse det? Hvis ja, har du snublet over den rette nettsiden.

Windows-operativsystemet er kjent for sine hyppige oppdateringer. Denne frekvensen av oppdateringer har til og med økt ytterligere med lanseringen av Windows 11. Hver større Windows-oppdatering kommer med flere feil og feil. Det samme skjedde med Windows 11.

Selv om Microsoft har fikset alle store feil fra denne siste utgaven av Windows, er noen feil ennå ikke fikset. En slik feil som mange Windows-brukere nylig har rapportert, er en Windows-oppdateringsfeil med en rekke feilkoder 0xC1900101.

Det kan være flere ting som kan forårsake denne feilen. Siden feilkoden ikke nevner hvorfor denne feilen oppsto, blir det en oppgave å feilsøke den. I de fleste tilfeller har det imidlertid blitt sett at denne feilen oppstår på grunn av driverrelaterte problemer.

For å gjøre ting enklere, har jeg her laget en detaljert guide som dekker løsninger som du kan følge for å fikse denne Windows-oppdateringsfeilkoden 0xC1900101, sammen med detaljert informasjon om hva denne feilen er, hvorfor den oppstår og mer.

Så, uten videre, la oss komme i gang!

Hva er Windows Update-feilkode 0xC1900101?

Windows Update feilkode 0xC1900101 er en universell tilbakeføringskode som først og fremst indikerer noen inkompatibilitetsproblemer med drivere eller underliggende driverrelaterte problemer. Imidlertid kan denne feilen noen ganger oppstå på grunn av andre underliggende problemer, for eksempel utilstrekkelig plass, ødelagt cache, etc.

Mange tror at denne feilen utelukkende oppstår for Windows 11-brukere, men det er ikke tilfelle. Folk har også håndtert den samme feilkoden i Windows 10, og nå legger de stort sett merke til det på Windows 11.

På Windows 10 pleide denne feilen å vises med en BSOD (Blue Screen of Death) som angir feilkoden og feilmeldingen som sier – «Installasjonen mislyktes i XYZ-fasen med en feil under XYZ-operasjon.»

På grunn av denne klare feilmeldingen var det litt enkelt på Windows 10 å identifisere den faktiske årsaken til feilen, mens på Windows 11 mottar du bare et varsel som sier: «Kunne ikke installere på XYZ-dato – 0xC1900101.» Dette gjør feilsøking av denne feilen litt mer utfordrende.

I tillegg vil jeg nevne at dette ikke er noen spesifikk feilkode. I stedet er det en serie feilkoder som kan inkludere følgende feilkoder –

  • 0xC1900101 – 0x2000c
  • 0xC1900101 – 0x20004
  • 0xC1900101 – 0x20017
  • 0xC1900101 – 0x40017
  • 0xC1900101 – 0x30018
  • 0xC1900101 – 0x40021

Den gode delen er at uansett hvilken feilkode du mottar, må du følge samme tilnærming for å feilsøke den.

Hva forårsaker Windows Update-feilkode 0xC1900101?

Som nevnt ovenfor forklarer ikke feilmeldingen tydelig den underliggende årsaken til at denne feilen utløses for deg.

Det kan være flere årsaker, og nedenfor har jeg listet opp alle de viktigste av dem:

#1. Utdaterte/inkompatible drivere

Dette er den mest observerte årsaken som utløser denne feilkoden 0xC1900101. Derfor bør driverne som er installert på datamaskinen din være oppdatert, og du bør sørge for at driverne som er installert for å håndtere tredjepartsapplikasjoner, ikke forstyrrer OS-oppdateringsprosessen.

#2. Konflikt med antivirus

Antivirusverktøy er kjent for å gi meldinger om falsk trusseldeteksjon. Dette skjer først og fremst fordi de fleste signaturbaserte og anomalibaserte antivirusprogramvare følger en definisjonsbasert tilnærming for å identifisere trusler.

Siden du oppdaterer Windows, gjør du flere endringer på systemnivå. Hvis kjøringen av filer på systemnivå samsvarer med definisjonen, gir antivirusprogramvare en falsk alarm og blokkerer OS-oppdateringsprosessen.

#3. Tredjeparts programvarekonflikt

Selv om dette er svært uvanlig, er det noen muligheter for at tredjepartsprogramvare du nylig har installert eller programmer som bruker systemnivåtilgang, forårsaker hindringer i OS-oppdateringsprosessen.

#4. Ødelagte Windows-systemfiler

Det er sjanser for at de essensielle Windows OS-systemfilene på datamaskinen din kan håndtere korrupsjonsproblemet. I tillegg er det også mulig at OS-oppdateringsfilene ikke er lastet ned på riktig måte.

I begge scenariene kan disse filrelaterte problemene føre til installasjonsfeil og potensielt vise feilkoden 0xC1900101.

  22 Ofte stilte Spring Boot-intervjuspørsmål og svar

#5. Nettverksproblemer

Datamaskinen din laster ned installasjonsfilene for OS-oppgradering over internett. Hvis internettforbindelsen din ikke er stabil, kan det hindre nedlasting av filer. Som et resultat kan denne feilen oppstå.

#6. Ikke nok diskplass

Windows 11 krever minst 64 GB lagringsplass for riktig installasjon. Sørg derfor for at du har tildelt minst 64 GB lagringsplass på C-stasjonen kun for systemfiler. I tillegg til det, for Windows 10, trenger du minst 16 GB lagringsplass.

#7. Utdatert BIOS

En utdatert BIOS begynner å påvirke systemfunksjonene og forårsaker feil som primært viser BSOD. Det samme skjer med feilkode 0xC1900101; derfor er det en stor sjanse for at din utdaterte BIOS kan være den skyldige.

Nå som du vet de potensielle årsakene som utløser Windows Update-feilkode 0xC1900101, la oss diskutere de beste løsningene du kan følge for å fikse det.

Hvordan fikser jeg feilkode 0xC1900101?

Siden feilmeldingen ikke forklarer hva som utløser denne feilen, blir feilsøking utfordrende. Du må gå for treff-og-prøve-metoden.

For å gjøre ting enklere for deg, har jeg dekket løsningene du kan følge for å fikse denne feilen enkelt –

Sørg for at du har nok diskplass

Windows 11 krever minst 64 GB disklagring for å installere viktige systemfiler, mens minimumskravet for lagring for Windows 10-installasjon er 16 GB. Utenom det trenger du også rundt 20 GB ledig plass for å laste ned oppgraderingsfiler.

Derfor, hvis du har å gjøre med feilkoden 0xC1900101, bør du først sjekke om systemstasjonen har god lagringsplass tildelt for Windows-installasjon.

Hvis du ikke har nok ledig plass på systemstasjonen, kan du prøve følgende teknikker for å få litt lagringsplass –

  • Slett midlertidige filer, filer i papirkurven, unødvendige nedlastede filer og Windows.old-mappen.
  • Avinstaller ubrukte applikasjoner og slett deres data og restfiler.
  • Utvid lagringen av systempartisjonen.

I tillegg til det kan du også vurdere å installere en større lagringsenhet.

I tilfelle du ikke kan oppfylle Windows 11 minimumskrav til lagring, kan du vurdere å installere Windows 11 Lite-versjonen, også kjent som Tiny11, på PC-en din. Det er en veldig lett versjon av Windows 11 uten strenge maskinvarekrav.

Fjern alle eksterne enheter

Når du oppgraderer Windows OS, bør du fjerne alle ikke-nødvendige eksterne enheter. Dette er fordi disse eksterne enhetene bruker ekstra drivere, og Windows kan fryse mens du prøver å finne ut drivere for dem.

Det er også mulig at disse eksterne enhetene kan bruke drivere som er inkompatible med ditt nåværende operativsystem eller operativsystemet du oppgraderer til og kan forårsake hindringer under oppgraderingsprosessen.

Siden feilkoden 0xC1900101 først og fremst oppstår på grunn av driverrelaterte problemer, bør du fjerne alle unødvendige eksterne enheter som DVD, skriver, digitalkamera osv. Bare hold tastaturet, musen og andre viktige enheter tilkoblet.

Etter å ha fjernet eksterne enheter, start datamaskinen på nytt og kontroller om feilen fortsatt vedvarer.

Oppdater eller avinstaller drivere

Det er allment kjent at feilaktige og inkompatible drivere er hovedskyldige bak feilkoden 0xC1900101. Derfor bør oppdatering av drivere eller avinstallering av problematiske drivere være den beste tilnærmingen til å fikse dette problemet.

Slik kan du manuelt oppdatere eller avinstallere drivere på din Windows-maskin:

  • Først av alt, start Enhetsbehandling. For dette må du høyreklikke på Start-ikonet og velge alternativet Enhetsbehandling.

  • Her vil du se en liste over tilkoblede enheter. I utgangspunktet må du kun se etter problematiske enheter. Enhetene som kan forårsake feilkoden 0xC1900101 vil sannsynligvis ha et gult utropstegn.

  • Når du har identifisert problematiske enheter, høyreklikker du på dem og velger alternativet Oppdater driver for å oppdatere driveren til den nyeste versjonen.

  • En dialogboks vises. Her må du velge alternativet Søk automatisk etter drivere. Dette vil søke etter de nyeste tilgjengelige driverne på internett og installere dem.

  • Alternativt kan du også velge alternativet Avinstaller enhet eller Deaktiver enhet.

Ansvarsfraskrivelse – Vær litt forsiktig når du velger alternativet Avinstaller enhet, da det vil begrense den enheten umiddelbart, og du må installere driverne på nytt etter å ha rettet feilen for å sikre at enheten fortsetter å fungere.

Når du har oppdatert/avinstallert alle de problematiske driverne, start PC-en på nytt og se om feilen er rettet. Hvis feilen vedvarer, bør du oppdatere alle diskdriverne som er installert på maskinen.

Du kan oppdatere driverne manuelt ved å følge metoden nevnt ovenfor eller automatisk ved å bruke et tredjeparts driveroppdateringsverktøy.

Den manuelle metoden er gratis, men tar tid og krever noen grunnleggende datakunnskaper. Hvis den manuelle metoden høres bra ut for deg, kan du følge metoden nevnt ovenfor for å oppdatere alle driverne én etter én.

  Hvordan omdirigere WordPress URL med og uten plugin?

Alternativt, hvis du vil oppdatere driverne automatisk, vil jeg anbefale å bruke DriverFix. Jeg anbefaler DriverFix fordi jeg har brukt dette verktøyet, og dets brukervennlighet har imponert meg stort.

Du må installere og starte DriverFix på datamaskinen din, og etter en rask skanning vil den vise deg listen over utdaterte drivere. Du kan ganske enkelt velge alternativet Oppdater alle og ta en kaffepause. I mellomtiden vil dette verktøyet oppdatere alle driverne.

Når den har oppdatert alle driverne, start datamaskinen på nytt og kontroller om feilkoden 0xC1900101 er løst. Oppdatering av alle driverne til den nyeste versjonen bør stort sett fikse feilen. Hvis den ikke gjør det, kan du følge neste løsning.

Merk at DriverFix ikke er det eneste verktøyet du kan bruke til å oppdatere drivere automatisk. Det er flere andre driveroppdateringer som kan gjøre samme jobben.

Kjør feilsøkingsprogrammet for Windows Update

Hvis oppdatering av drivere ikke kunne fikse feilen, prøv Windows Update Troubleshooter. Dette vil hjelpe deg med å identifisere den eksakte årsaken som kunne ha utløst denne feilen og også hjelpe deg med å fikse den.

Her er hvordan du kan bruke feilsøkingsprogrammet for Windows Update –

  • Først av alt, start Innstillinger. For dette må du høyreklikke på Start-menyen og deretter velge alternativet Innstillinger.

  • Klikk på alternativet Oppdater og sikkerhet.

  • Fra venstre rute velger du alternativet Feilsøking.

  • Velg nå alternativet Ekstra feilsøking.

  • Den vil vise deg en liste over flere feilsøkere. Klikk på alternativet Windows Update og deretter alternativet «Kjør feilsøking».

  • Den vil kjøre Windows Update feilsøking og se etter problemene.

Når skanningen er fullført, vil Windows Update-feilsøkeren vise deg listen over feil. Du kan velge alternativet «Løs problemer» for å fikse feilen.

Hvis Windows Feilsøking ikke kunne finne noe problem, vil den vise deg en melding som sier «Feilsøking kunne ikke identifisere problemet.» Dette betyr at noen andre underliggende problemer kan utløse denne feilkoden 0xC1900101. Og du må prøve den neste løsningen for å fikse dem.

Gjør en ren oppstart

Å oppdatere Windows OS i Clean Boot-modus kan være en fin måte å fikse denne feilen umiddelbart. Dette er fordi Clean Boot-modus i utgangspunktet starter opp Windows-maskinen din med bare viktige drivere og programmer.

Hvis denne feilen har blitt utløst på grunn av skadet programvare eller driver, vil en ren oppstart mest sannsynlig fikse feilen.

Slik kan du gjøre det:

  • Start Run. Du kan gjøre det ved å trykke på Windows+R-tastene.

  • Skriv inn msconfig og trykk Enter. Dette vil åpne systemkonfigurasjonsvinduet.

  • Gå til kategorien Tjenester og merk av for alternativet Skjul alle Microsoft-tjenester.

  • Klikk her på alternativet Deaktiver alle etterfulgt av OK-knappen.
  • Nå åpner du Oppgavebehandling. Du kan åpne den ved å høyreklikke på startlinjen og velge alternativet Task Manager.

  • Klikk på fanen Oppstart.

  • Velg alle unødvendige apper én etter én og deaktiver dem.
  • Start datamaskinen på nytt.

Prøv nå å oppdatere Windows OS og sjekk om feilen er rettet.

Kjør SFC Scan

Systemfiler spiller en avgjørende rolle i hvordan operativsystemet fungerer. Ødelagte eller skadede systemfiler kan føre til flere feil, som Windows Update-feilen 0xC1900101, inkludert frysing av skjermen, systemkrasj og BSOD-feil.

Derfor, når du håndterer Windows Update-feil som feilkode 0xC1900101, vil det være en god idé å kjøre en SFC-skanning. Bare for en rask oversikt – System File Checker (SFC) er et innebygd Windows-verktøy som kan brukes til å fikse tilfeldige systemkrasj og systemfilkorrupsjonsrelaterte feil.

Her er hvordan du kan kjøre SFC-skanningen –

  • Først av alt, trykk på Windows-tasten for å åpne Start-menyen.
  • Skriv cmd for å finne ledeteksten og klikk på Kjør som administrator-alternativet.

  • Skriv inn følgende kommando – sfc /scannow

  • Trykk på Enter-tasten for å kjøre kommandoen. Dette vil starte System File Checker-verktøyet og starte den automatiske reparasjonsprosessen.
  • Gi det litt tid og vent tålmodig, og ikke lukk ledeteksten. Det vil skanne alle filene og fikse de ødelagte.

Når prosessen er fullført, vil den gi deg en rapport som nevner filene den har fikset. Hvis den ikke kunne finne noen ødelagte systemfiler, ville den vise deg meldingen om at Windows Resource Protection ikke fant noen integritetsbrudd.

Start datamaskinen på nytt i begge scenariene og sjekk om feilkoden 0xC1900101 vedvarer. Hvis ja, prøv neste løsning.

Fjern antivirusprogrammet ditt

Antivirusprogramvare er viden kjent for å gi falske virusalarmer og hindre brukere i å gjøre endringer på systemnivå. Noen ganger forbyr antivirusprogramvare brukere fra å oppgradere operativsystemet og forårsaker feil som 0xC1900101.

  Hvordan spille en Spotify-spilleliste med Alexa

Deaktivering av antivirusprogrammet kan være et alternativ, men registeroppføringene opprettet av antivirusprogrammene forblir aktive. Derfor vil avinstallering av antivirusprogrammet være den sikre løsningen du har for å fikse denne feilen.

Her er hvordan du kan fjerne antivirusprogrammet ditt –

  • Åpne Start-menyen ved å trykke på Windows-tasten.
  • Skriv inn Kontrollpanel og velg deretter Åpne for å starte appen.

  • Her klikker du på alternativet Avinstaller et program.

  • Finn antivirusprogrammet på listen over installerte programmer og klikk på alternativet Avinstaller/endre.

  • En popup-boks vil dukke opp som ber deg bekrefte avgjørelsen. Følg instruksjonene på skjermen for å avinstallere antivirusprogrammet.

Når du har avinstallert antivirusprogrammet, start PC-en på nytt. Etter det, kjør Windows-oppgraderingsprosessen, og sjekk om feilen er rettet.

Fjern problematiske eller nylig installerte applikasjoner

Selv om det er svært sjeldent, kan noen ganger nylig installerte programmer forårsake kompatibilitetsrelaterte problemer.

Hvis det er tilfelle, bør du avinstallere disse programmene før du prøver å oppgradere Windows OS.

Her er hvordan du kan avinstallere disse programmene –

  • Åpne Start-menyen ved å trykke på Windows-tasten.
  • Skriv Kontrollpanel og trykk Enter-tasten.

  • Klikk på alternativet Avinstaller et program.

  • Her vil du se en liste over installerte programmer. Velg de fishy programmene som kan forårsake problemer med Windows Update, for eksempel programmer fra ukjente utgivere.
  • Klikk på Avinstaller-alternativet og følg instruksjonene på skjermen.

Noen programmer som har forårsaket denne feilen for andre brukere er Acronis True Image, Trusteer Rapport og mer.

Når den er avinstallert, start datamaskinen på nytt og prøv å oppgradere operativsystemet, og sjekk om feilkoden 0xC1900101 er fikset. Hvis feilen vedvarer, prøv å følge neste løsning.

Oppdater BIOS

En annen grunn til at denne feilen 0xC1900101 oppstår er på grunn av utdatert BIOS. Folk bryr seg ofte ikke om å oppdatere BIOS fordi det krever teknisk kunnskap og ikke direkte påvirker ytelsen.

Selv mange produsenter anbefaler å ikke oppdatere BIOS hvis datamaskinen fungerer bra. Hovedårsaken bak det er at oppdatering av BIOS krever teknisk kunnskap, og hvis noe går galt, kan det påvirke systemstabiliteten eller til og med ødelegge dataene dine.

Imidlertid kan en utdatert BIOS føre til maskinvare- og kompatibilitetsrelaterte feil. Og den oppdaterte BIOS kan aktivere tilleggsfunksjoner og gi stabilitet og forbedret sikkerhet.

Dessuten varierer metoden for å oppdatere BIOS betydelig fra produsent til produsent. Derfor vil jeg anbefale deg å sjekke hovedkortets manual før du oppdaterer BIOS. Du kan også søke hjelp fra enhver dataekspert som kan hjelpe deg med det samme.

Tilbakestill PC-en

Hvis ingen av de delte løsningene ovenfor fikser Windows Update-feilkoden 0xC1900101, kan du vurdere å tilbakestille PC-en.

Heldigvis kan Windows 10 tilbakestille PC-en uten å miste noen personlige filer. Det er et flott alternativ å tilbakestille alle innstillingene til standard.

Slik kan du tilbakestille PC-en:

  • Start Start-menyen ved å trykke på Windows-tasten.
  • Høyreklikk på Start-ikonet og velg alternativet Innstillinger.

  • Velg alternativet Oppdatering og sikkerhet.

  • Klikk på gjenopprettingsalternativet fra venstre rute.

  • Klikk på Kom i gang-knappen fra Tilbakestill denne PC-en.

  • Velg alternativet Behold mine filer hvis du bare vil tilbakestille til standardinnstillingene. Ellers kan du velge alternativet Fjern alt.

  • Les instruksjonene på skjermen og følg dem videre for å tilbakestille PC-en.

Tilbakestillingsprosessen vil starte om kort tid. Det vil ta et par minutter, avhengig av det valgte alternativet.

Når PC-en er tilbakestilt, kan du oppgradere Windows OS veldig enkelt. Denne gangen vil du ikke se noen feilkode.

Tips for å forhindre feil som feilkode 0xc1900101

Denne Windows-oppdateringsrelaterte feilen er ikke så vanlig, og det er også mulig å forhindre at den oppstår.

Her har vi dekket noen tips du kan følge for å forhindre denne feilen:

  • Hold alltid tilstrekkelig med tom lagringsplass på systemstasjonen, spesielt når du oppdaterer Windows OS. For Windows 11 bør det være 64 GB.
  • Siden denne feilen hovedsakelig oppstår på grunn av inkompatible og utdaterte drivere, kan du holde driverne oppdatert for å forhindre denne feilen.
  • Kjør SFC-skanning regelmessig for å fikse eventuelle disk- og filsystemrelaterte feil hvis de eksisterer.
  • Deaktiver antivirusprogrammer hver gang du oppdaterer Windows OS, spesielt når du bruker en anomalibasert løsning.
  • Hold alltid et øye med applikasjoner du installerer på datamaskinen. Unngå alltid å installere programmer fra upålitelige kilder.

Dette er noen måter å forhindre feil som feilkode 0xC1900101.

Siste ord

Der har du det – en detaljert artikkel som dekker hvorfor denne Windows-oppdateringsfeilen oppstår og hvordan du fikser den.

Feilkode 0xC1900101 kan være vanskelig å håndtere, hovedsakelig fordi den oppstår uten klare utsagn som kan forklare hvorfor denne feilen har blitt utløst. I tillegg forhindrer denne feilen deg i å installere de siste oppdateringene på Windows-maskinen din. Derfor blir feilsøking av denne feilen en viktig oppgave.

Heldigvis kan du følge løsningene for å fikse feilen og oppdatere Windows til den nyeste versjonen.

Deretter kan du sjekke ut ting du bør ta vare på mens du oppdaterer BIOS.