Forståelse av WiFi: En guide til standarder og teknologi
WiFi, eller trådløs forbindelse, er en teknologi som gir oss muligheten til å surfe på nettet, bruke apper eller koble oss til arbeidsnettverk uten bruk av kabler. Dette fungerer ved at signaler overføres gjennom luften. Når du neste gang besøker en kafé, husk å spørre om WiFi-passordet for å koble deg til nettverket.
Etter hvert som WiFi-standardene utvikler seg, er det viktig å være klar over de ulike standardene, spesielt deres funksjoner, spesifikasjoner og kompatibilitet. Denne artikkelen tar for seg de ulike WiFi-typene, inkludert 5, 6, 6E og 7. Vi skal se på hvordan kunnskap om disse WiFi-standardene kan hjelpe deg med å optimalisere tilkoblingen mellom ruteren, nettbrettet, smarttelefonen og andre enheter i hjemmet. Målet er at du skal få en god forståelse av de forskjellige WiFi-typene.
La oss begynne.
Hva er en WiFi-standard?
Som annen teknologi er WiFi gjenstand for tolkning. Dette er gunstig om du ønsker å få WiFi til å fungere i et mindre område eller prosjekt. Derimot kan problemer oppstå når WiFi-overføringer skjer mellom enheter som støtter ulike standarder. Derfor er det viktig å kjenne de ulike WiFi-standardene og benytte enheter som støtter spesifikasjonene.
Så, hva er egentlig en WiFi-standard?
En WiFi-standard er et sett med protokoller som bestemmer hvordan et WiFi-nettverk fungerer i gitte situasjoner.
En WiFi-standard for et nettverk er retningslinjer for:
- Kompatibilitet: Fungerer ditt nåværende WiFi med enheter som er avhengige av eldre eller andre standarder?
- Rekkevidde: Hvor langt når det trådløse signalet?
- Datakapasitet: Hvor mye data kan overføres via signalet?
Disse faktorene er viktige, særlig i en bedriftskontekst, der bedriftseiere må vurdere dem før innkjøp av nettverksutstyr.
Det finnes tre hovedtyper av medier for overføring av WiFi-signaler:
- Ethernet-tilkobling/basestasjon: Nettverksenheten fungerer som hovedvert og sørger for at rutere har internettilgang.
- Tilgangspunkt: Tilgangspunktet mottar en Ethernet-forbindelse og genererer en trådløs tilkobling ved hjelp av radiobølger.
- Enheter: WiFi-kompatible enheter mottar radiobølger, og dermed kan enhetene kommunisere.
Ruterens hovedoppgave er å konvertere radiobølger til binær kode. Denne binære koden oversettes deretter til det språket som kreves for å generere internettrafikk.
Hva er forskjellen på 2,4 GHz og 5 GHz WiFi?
WiFi fungerer ved å overføre elektromagnetiske signaler. Disse signalene er delt inn i flere kanaler for å sikre at data overføres med mindre interferens og trafikk.
Den binære koden som brukeren genererer, overføres trådløst etter at den er konvertert til trådløse signaler. WiFi-brikken i enheten din mottar, sender, koder og dekoder WiFi-signalene.
De to vanlige frekvensene som moderne WiFi-enheter bruker for å overføre radiobølger, er 2,4 GHz og 5 GHz.
- 2,4 GHz: Dette er det mest vanlige frekvensområdet.
- 5,0 GHz: En høyere frekvens som kan overføre mer data per sekund.
Ulike WiFi-typer
Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) utvikler WiFi-standarder for WLAN. Disse standardene sikrer god kommunikasjon mellom trådløse enheter og basestasjoner.
IEEE har ansvaret for å utvikle og vedlikeholde standardene, samt sikre at alle parter forstår dem korrekt. Dette sikrer driftssikkerhet og gjør teknologien allment akseptert over hele verden.
Kort sagt hjelper disse WiFi-standardene deg med å forstå hensikten med WiFi og sørge for at du kan identifisere enheter fra ulike produsenter. La oss se nærmere på dem.
Gammel og utdatert: WiFi 1, 2, 3, 4
WiFi-teknologien ble introdusert i 1997. Samme år var IEEE ansvarlig for standardiseringen av WiFi-teknologien. Den aller første WiFi-standarden var WiFi 1.
WiFi-standardisering startet i 1997 med den første WLAN-standarden kalt 802.11. Navnet «802.11» kommer fra gruppen som skapte standarden. Dette var imidlertid ikke den raskeste WLAN-standarden, med tanke på at den kom i 1997. Den støttet 2 Mbps (megabit per sekund) nettverksbåndbredde, noe som er svært lavt for dagens nettverksenheter, tjenester og applikasjoner.
Deretter kom IEEE 802.11b, også kjent som WiFi 2. Disse spesifikasjonene ble lansert i 1999, som var en forbedring av WiFi 1, og tilbød opptil 11 Mbps-tilkobling og brukte et 2,4 GHz-bånd. Den var beregnet for hjemmebrukere. Samme år ga IEEE ut 802.11a for kommersiell bruk. Den fungerte på en 5 GHz-frekvens med en maksimal båndbredde på 54 Mbps.
WiFi 3 (IEEE 802.11g) ble utgitt i 2003. Denne standarden gjorde 2,4 GHz raskere med en maksimal hastighet på 54 Mbps. De økte hastighetene førte til bedre bruk av WiFi-standarden over hele verden.
I 2009 introduserte WiFi-signalene, WiFi 4-standarden (IEEE 802.11n), flerkanalsbruk. Den forbedret også datahastigheten over 2,4 GHz og 5,0 GHz, hver med en maksimal båndbredde på 600 Mbps.
WiFi 5 IEEE 802.11ac
IEEE 802.11ac-standarden, også kjent som WiFi 5, er den mest brukte standarden. Den ble utgitt i 2014. Den fikk høy utbredelse fordi den økte datagjennomstrømmingen til WiFi-enheter til hele 1300 Mbps. I tillegg til de økte hastighetene, støttet den også bredere kanaler, noe som betyr at den fungerer med dagens krav til høy dataoverføring trådløst, som for eksempel strømming.
WiFi 5 introduserte også støtte for Multi-User MIMO (MU-MIMO), slik at tilkoblingen kan bruke flere WiFi-kringkastingskanaler, noe som gjør det til et mer pålitelig alternativ i hjem og kontorer med mange enheter.
WiFi 5-rutere støtter også WiFi 3 og 4, slik at den fungerer med eldre enheter.
#1. Linksys Mesh WiFi 5-ruter
Om du er ute etter en solid WiFi5-ruter, er Linksys Mesh WiFi 5-ruter et godt valg.
Den støtter over 20 enheter og har en dekning på over 185 kvadratmeter. Ruteren kan levere 2,2 Gbps, som gir deg god båndbredde til spill, strømming og arbeid – uten bekymringer om nedetid eller etterslep.
WiFi 6/6E IEEE 802.11ax
WiFi 6/6E (IEEE 802.11ax) er et sett med standarder som følger øksestandardene. Den øker båndbreddekapasiteten til WiFi-nettverket til 10–12 Gbps, noe som er en økning på nesten 40 % sammenlignet med WiFi 5 ac-standarden. WiFi 6E utvidet seg til 6 GHz-frekvensbåndet og bygger videre på WiFi 6. Derfor tilbyr 6E et ekstra spektrum for dataoverføring. 6E er tilgjengelig på 2,4 og 6 Ghz-kanalene, mens WiFi 6 er tilgjengelig på 2,4 og 5 Ghz-kanalene.
For å optimalisere og øke effektiviteten til WiFi-overføringer, la WiFi 6/6E til støtte for Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA), som deler dataene opp i mindre underkanaler. MU-MIMO oppgraderes også, slik at flere samtidige tilkoblinger er mulig for bedre støtte for mange enheter.
WiFi 6/6E er relativt ny teknologi. Likevel kan du finne WiFi-rutere som ikke bare støtter 6/6E-standarder, men som også er kompatible med eldre standarder. Vi anbefaler å se på følgende rutere.
#1. Linksys Atlas Pro 6
Linksys Atlas Pro 6 er en dual-band Mesh WiFi-ruter som støtter over 30 enheter og har en dekning på over 250 kvadratmeter.
Ruteren er enkel å sette opp og gir god hastighet selv på lange avstander i huset eller kontoret. Ruterbrikkesettet kan også håndtere flere oppgaver, inkludert strømming og spill.
#2. Netgear Orbi WiFi 6E
Netgear Orbi WiFi 6E mesh-systemet kan dekke over 836 kvadratmeter og opptil 200 enheter. Den har en 10 Gb internettport, noe som gjør den til et ideelt valg for bedrifter.
Netgear Orbi har 6E-støtte, og tilbyr bedre spektrumstøtte med høyere dataoverføringseffektivitet.
#3. TP-Link Deco Mesh WiFi AXE11000
TP-Link Deco Mesh støtter 6E-standarder og tilbyr 4800 Mbps hastighet over 5 og 6 GHz. Hastighetene over 2,4 GHz-kanalen er også imponerende med 1148 Mbps.
Mesh-systemet er også kompatibelt med eldre trådløse standarder, slik at du kan bruke alle enhetene dine uten å bekymre deg for kompatibilitet. Totalt sett er The Deco Mesh en flott WiFi 6 mesh-ruter.
#4. WiFi 7 IEEE P802.11be
WiFi 7 er den neste generasjonen WiFi-standard, basert på IEEE P802.11be-utkastet. Standarden er fortsatt under utvikling, og IEEE jobber med å gi ut en endelig versjon for forbrukere og bedrifter. Den tar WiFi-ytelsen til et nytt nivå med forbedringer i forhold til WiFi 6 og 6E.
Teknisk sett vil den inkludere 320 MHz-kanaler og 4K QAM (Quadrature Amplitude Modulation). 320 MHz-kanalen kan sende dobbelt så mye data sammenlignet med forrige generasjon. 4K QAM gjør at data pakkes tettere i hvert signal enn WiFi 6/6Es 1K QAM.
Selv om WiFi 7 ikke er offisielt lansert, kan du allerede finne WiFi 7-aktiverte rutere. Disse ruterne vil støtte WiFi 7 når den er ferdigstilt.
Merk: Maskinvaren i denne ruteren følger WiFi 7-standardens første utkast, og skal støtte WiFi 7 når den er klar.
#5. TP-Link Tri-Band WiFi 7 BE22000
TP-Link BE22000 mesh-ruteren kan håndtere WiFi 7 når den først er lansert.
Den har 8 høyforsterkende antenner og tilbyr en 12-strøms 22 Gbps-tilkobling med 2 x 1G og 2 x 2,5G kablede porter. Ruteren kan dekke et område på over 890 kvadratmeter.
#6. Meshforce M7
Meshforce M7 er et tri-band mesh-system for hele hjemmet som støtter WiFi 7. Det gir dekning for 7+ rom, kobler til 75+ enheter uten å miste ytelsen over et område på over 550 kvadratmeter.
Oppsummering
Som annen teknologi er WiFi i stadig utvikling. WiFi-standardene bidrar til å presse teknologien fremover, samtidig som de sørger for at produsenter kan lage kompatibel maskinvare med høy ytelse for forbrukere og bedrifter.
Ved å lære om de ulike WiFi-typene kan du trygt identifisere dine behov, noe som gjør oppgraderinger når det gjelder hastighet og kompatibilitet enklere.
Deretter kan du sjekke hvordan du deler et WiFi-passord trygt fra en iPhone.