401 Uautorisert feil? 5 enkle løsninger!

Forstå og løse 401 Uautorisert feil

Når du navigerer på nettet, er det ikke uvanlig å støte på feil som «401 Uautorisert». Denne HTTP-statuskoden signaliserer at brukerens forespørsel om en bestemt ressurs er blitt avvist på grunn av manglende korrekt autentiseringsinformasjon. Dette resulterer i at brukerne ikke får tilgang til det ønskede innholdet eller kan fullføre sine oppgaver.

Den 401 Uautorisert feilen kan påvirke brukeropplevelsen betydelig. Den fungerer som en vaktpost og begrenser adgangen til en webside eller applikasjon. Dette sikrer at kun godkjente brukere får tilgang til sensitiv informasjon eller kan utføre spesifikke handlinger.

Det er viktig å forstå årsakene til og konsekvensene av denne feilen for å gjenopprette normal drift av nettsiden din. I denne artikkelen vil vi belyse vanlige årsaker til denne feilen og foreslå enkle, trinnvise metoder for å løse den.

Vanlige Årsaker til 401 Uautorisert Feil

HTTP 401-feilen, ofte referert til som «Uautorisert» eller «Ingen tilgang», oppstår som regel på nettsteder som krever brukerautentisering for å få tilgang til innholdet. Problemet kan relatere seg til den angitte brukerinformasjonen eller nettleserens evne til å gjenkjenne denne informasjonen som gyldig.

Her er noen vanlige årsaker til denne feilen:

Ugyldig Påloggingsinformasjon

Dersom en bruker oppgir feilaktig påloggingsinformasjon, vil serveren blokkere tilgangen til nettstedet og returnere en 401-feil. Påloggingsinformasjonen kan bestå av brukernavn, passord eller annen informasjon som kreves for å få tilgang til nettstedet.

Manglende Autentiseringstoken

Brukersesjoner bekreftes ved hjelp av autentiseringstokener, som for det meste brukes i webapplikasjoner. Serveren vil avslå brukerforespørselen med en 401-feil hvis tokenet mangler, er utløpt eller er ugyldig.

Utilstrekkelige Rettigheter

Noen ressurser kan kreve spesifikke brukerrettigheter eller roller for å få tilgang. Hvis brukeren ikke har de nødvendige tillatelsene, vil serveren returnere en 401-feil.

Feilkonfigurert Autentisering

401-feil kan også forekomme hvis serveroppsettet til nettstedet ditt er feil eller inneholder ugyldige sikkerhetssertifikater.

Feil På Serversiden

401 Uautorisert feil kan også oppstå som følge av serverproblemer, som for eksempel ødelagte autentiseringsmoduler eller mislykkede databasekoblinger.

Feilaktige Nettadresser

En annen potensiell årsak kan være en enkel feil, som en utdatert lenke, dårlig utformede eller feilstavede nettadresser.

Omdirigeringsløkker

Feilaktig implementerte omdirigeringsregler kan føre til at brukeren gjentatte ganger blir bedt om autentisering. Denne omdirigeringssløyfen fører til at 401-feilen vises, og tilgang til de etterspurte ressursene blir blokkert.

Utdatert Nettleserbuffer

Når nettleserens cache og informasjonskapsler er utdaterte, kan de hindre autorisasjonsprosessen. Dette kan føre til at nettleseren ikke klarer å generere gyldig autentiseringsinformasjon, eller at den fjerner den. Følgelig vil serveren avvise forespørselen din og utløse feilen.

Plugin-Problemer

Inkompatible plugins kan også forårsake 401-feilen. Dette er fordi inkompatible plugins kan forstyrre påloggingsprosessen. Hvis du for eksempel bruker et sikkerhetsplugin på nettstedet ditt, kan det oppfatte et forsøk på å logge inn som skadelig aktivitet, og blokkere tilgangen.

Nå som vi har sett på årsakene til 401-feilen, er det på tide å gå gjennom metodene for å løse den. Husk at en enkel oppdatering av siden noen ganger kan løse 401-feilen på nettstedet.

Her er noen steg-for-steg-metoder for å fikse feilen enkelt:

Slett Nettleserbuffer og Informasjonskapsler

Nettleserbuffer og informasjonskapsler er avgjørende for å optimalisere brukeropplevelsen. De sørger for raskere innlastingstider og skaper et personlig tilpasset nettlesermiljø. Men dersom disse bufrede filene og informasjonskapslene er årsaken til den 401 Uautorisert feilen, må de slettes.

Nettleserbuffer og informasjonskapsler lagres i den interne lagringen på enheten din (PC eller mobil). Cachen lagrer data som forblir uendret ved gjentatte besøk på nettstedet. Dette gjør at nettleseren forhåndslaster statiske elementer fra en live-versjon av nettstedet. Informasjonskapsler lagrer informasjon om brukerens enhet og oppførsel. Dette inkluderer autentiseringsdetaljer som gjør at brukere kan være logget inn på bestemte nettsteder.

Utdaterte eller korrupte informasjonskapsler og nettleserbuffer kan hindre brukere i å autentisere seg med en webserver. I slike tilfeller må du slette dem manuelt for å få nettstedet opp å gå igjen.

Her er en trinnvis veiledning for å tømme nettleserens buffer og informasjonskapsler (Google Chrome):

  • I Chrome-nettleseren, klikk på menyikonet med tre prikker øverst til høyre.

  • Gå til Innstillinger > Personvern og sikkerhet > Slett nettleserdata

  • Velg «All Time» fra tidsintervallet.

  • Kryss av for «Informasjonskapsler og andre nettstedsdata» og «Bufrede bilder og filer».
  • Klikk deretter «Slett data» for å tømme nettleseren.

Vær oppmerksom på at de nøyaktige prosedyrene kan variere avhengig av hvilken nettleser du bruker. Likevel er den generelle tilnærmingen for å tømme nettleserbuffer og informasjonskapsler den samme.

Forhåpentligvis er 401-feilen nå løst. Hvis ikke, går vi videre til neste steg.

Tøm DNS-Cache

Nettleserbuffer og informasjonskapsler er ikke det eneste som lagres på enheten din. DNS-informasjon lagres også lokalt for å øke hastigheten på prosessen med å koble URL-er til de tilsvarende IP-adressene. Dette fører til raskere innlastingstid for nettstedet.

Husk at DNS-cachen fungerer på systemnivå og er forskjellig fra nettleserbufferen og informasjonskapslene. Når DNS-cachen har utdaterte data, som for eksempel feilaktige URL- og IP-adresseinformasjon, kan 401 HTTP-statuskoden vises.

Å tømme DNS-cachen som er lagret på enheten din, er en enkel løsning. Da vil enheten din utføre nye forespørsler og validere URL-ene på nytt. Her er trinnene du kan følge for enkelt å tømme DNS-cachen i Windows:

  • Start med å gå til søkefeltet på skrivebordet
  • Klikk i søkefeltet og skriv «Ledetekst»

  • Høyreklikk og åpne ledetekst-appen som administrator.
  • Skriv kommandoen «ipconfig/flushdns» og trykk Enter.

  • I løpet av noen sekunder skal meldingen «Suksesfullt tømt DNS Resolver Cache» vises når prosessen er fullført.
  • Du kan også gjøre det samme på Mac ved å gå til Finder > Programmer > Verktøy > Terminal

  • Åpne Terminal-applikasjonen. Du finner den i Programmer-mappen, under Verktøy, eller bruk Spotlight ved å trykke Kommando + Mellomrom og skrive «Terminal».
  • I terminalvinduet skriver du inn følgende kommando og trykker Enter:
 
    sudo killall -HUP mDNSResponder
  
  • Du vil bli bedt om å skrive inn administratorpassordet ditt. Skriv inn passordet ditt (du vil ikke se tegnene mens du skriver) og trykk Enter.
  • Når kommandoen er utført, vil du se Terminal gå tilbake til ledeteksten. Dette indikerer at DNS-bufferen er tømt.

Korrigere Feilaktige Nettadresser

En av de enkleste løsningene for å bli kvitt 401 Uautorisert feil er å rette opp eventuelle feil i nettadressen. Ja, 401-feilkoder kan oppstå på grunn av en enkel feil, som å skrive inn en feil nettadresse i nettleseren. Dobbeltsjekk derfor nettadressen før du går videre med andre løsninger.

Kontroller nettadressen for eventuelle spesialtegn eller tall som kan være feilskrevet. Sjekk også for skrivefeil når du følger hyperkoblinger fra andre nettsteder. Hyperkoblingen kan være feilskrevet eller utdatert. Dette kan føre til at 401-feilen oppstår.

Du kan prøve å få tilgang til de begrensede ressursene ved å navigere til nettstedets hjemmeside. Deretter navigerer du til den aktuelle siden for å sikre at du har riktig nettadresse.

Du kan også søke etter den aktuelle nettadressen i Google. Hvis du ikke finner den i søkeresultatene, er det sannsynligvis ikke mulig å få tilgang til den.

Deaktiver Problematiske Programtillegg

Det er viktig å huske at 401-feilen ikke alltid skyldes nettleserproblemer. Hvis du får feilen på et WordPress-nettsted, kan det være at en eller flere plugins er årsaken.

Noen plugins, spesielt de som er relatert til sikkerhet, kan forårsake 401-feilen. Dette skjer når sikkerhetspluginet identifiserer et forsøk på å logge inn som en mistenkelig aktivitet eller trussel. I tillegg kan kompatibilitetsproblemer med plugins også utløse den uautoriserte 401-feilen.

Her er fremgangsmåten for å deaktivere plugins og løse problemet:

  • Logg inn på WordPress-kontrollpanelet med dine påloggingsdetaljer.
  • Gå til Plugins > Installerte plugins fra menyen på dashbordet.

  • På siden for installerte plugins ser du en liste over alle plugins som er installert på WordPress-nettstedet ditt. Klikk på avkryssingsboksen øverst i listen for å velge alle plugins.
  • Når alle plugins er valgt, finner du rullegardinmenyen «Massehandlinger» og velger «Deaktiver».

  • Etter å ha valgt «Deaktiver», klikker du på «Bruk»-knappen ved siden av. Nå vil alle pluginene dine deaktiveres samtidig.
  • Når deaktiveringsprosessen er fullført, laster du inn siden som viste 401-feilen på nytt. Sjekk om feilen er rettet og om du får tilgang til den ønskede siden.
  • Hvis 401-feilen er løst etter at alle pluginene er deaktivert, kan du begynne å finne det problematiske pluginet. Gå deretter tilbake til siden for installerte plugins og aktiver hver plugin manuelt.
  • Last inn siden på nytt etter at hver plugin er aktivert for å se om 401-feilen fortsatt oppstår. Fortsett denne prosedyren til du har funnet pluginet som forårsaker problemet.
  • Hvis den problematiske pluginen ikke er avgjørende for nettstedet ditt, kan du enkelt fjerne den. Men hvis den er viktig, bør du kontakte utviklerne for å få hjelp til å løse problemet.

Løs Serverrelaterte Problemer

401-responsen overføres gjennom WWW-Authenticate-headeren, som inneholder utfordringer eller strenger. Disse strengene spesifiserer den nødvendige autentiseringsmetoden for å få tilgang til bestemte sider. Ved å analysere svaret fra denne headeren og autentiseringsmetoden som brukes, kan du identifisere feilen.

Her er trinnene for å sjekke WWW-Authenticate-headeren og finne årsaken til 401-feilen:

  • Gå til nettsiden som viser 401-feilen i din foretrukne nettleser.
  • Høyreklikk på siden og velg «Inspiser» for å få tilgang til utviklerkonsollen i nettleseren (Google Chrome). Du kan også bruke snarveien Ctrl+Shift+J.

  • Finn og klikk på «Nettverk»-fanen i utviklerkonsollen.
  • Last inn nettsiden på nytt mens «Nettverk»-fanen er valgt. Dette gjør du ved å trykke F5 eller oppdateringsknappen. En liste over nettverksressurser som siden har besøkt, vises.

  • Sorter listen etter 401-statuskoden ved å klikke på «Status»-overskriften. Dette vil sortere tabellen basert på statuskoden.
  • Velg elementet med 401-statuskoden, klikk på «Overskrifter»-fanen, og se etter «Responsoverskrifter».

  • Finn WWW-Authenticate-overskriften, som inneholder informasjon om autentiseringsskjemaer som kreves for tilgang.
  • Analyser informasjonen i «WWW-Authenticate»-overskriften og legg spesielt merke til autentiseringsteknikken som er brukt. Denne informasjonen kan gi en indikasjon på hvilken type autentisering serveren forventer.
  • Se HTTP Authentication Scheme Registry for å lære mer om autentiseringsskjemaet og dets krav. Denne ressursen gir veiledning i hvordan du bruker den aktuelle autentiseringsmekanismen og løser problemet.

Avsluttende Tanker

Hvis du støter på 401-feilen, må du være tålmodig og følge metodene som er forklart i denne veiledningen. Husk å ta disse forholdsreglene for å unngå feilen i fremtiden:

  • Sørg for at du oppgir riktig brukernavn, passord eller annen autentiseringsinformasjon.
  • Beskytt autentiseringsdetaljene dine og unngå å dele dem.
  • Husk å fornye autentiseringsinformasjonen før den utløper.
  • Gjør deg kjent med de nødvendige autentiseringsmetodene for å få tilgang til ressurser.
  • Bekreft at nettadresser og hyperkoblinger er korrekte for å unngå feil tilgangsforsøk.
  • Sjekk serverlogger og feilmeldinger regelmessig for autentiseringsrelaterte feil.
  • Oppdater programvare, CMS og plugins for å fikse sikkerhetssårbarheter og autentiseringsproblemer.

Du kan også undersøke vanlige Chrome-feil og hvordan du fikser dem i Windows.