Sikkerhetstips: Avslør phishing med innholdsavvæpning og gjenoppbygging

Nettsvindel, eller «phishing», er en utbredt metode som benyttes for å infisere datamaskiner og mobile enheter med skadelig programvare. Gjennom diverse svindelmetoder forsøker aktører å lure brukere til å åpne infiserte e-postvedlegg, noe som kan føre til at enheter blir kompromittert. Imidlertid finnes det verktøy som kan deaktivere og gjenoppbygge innhold, og dermed fjerne skadelig kode fra dokumenter. Dette gir en bedre beskyttelse for systemer og nettverk. La oss utforske hva deaktivering og gjenoppbygging av innhold innebærer, hvordan det fungerer, og eventuelle ulemper.

Hva er innholdsdeaktivering og gjenoppbygging?

Innholdsdeaktivering og gjenoppbygging (CDR), også omtalt som trusselekstraksjon, filrensing eller datasanering, er en sikkerhetsteknikk som eliminerer kjørbar kode fra filer.

Dersom du mottar et infisert e-postvedlegg, vil et CDR-verktøy fjerne den skadelige koden fra filen. Dette betyr at systemet ditt ikke vil bli infisert, selv om du laster ned vedlegget til enheten din.

I motsetning til de fleste sikkerhetsløsninger som er avhengige av deteksjon av trusler, forutsetter CDR at alle inngående filer er potensielt skadelige. Derfor fjernes aktivt innhold fra alle filer. CDR-teknologi kan også forsvare datasystemer og nettverk mot angrep som utnytter sårbarheter som er ukjente fra før (såkalte «zero-day»-angrep).

Innholdsdeaktivering og gjenoppbygging kan implementeres for å beskytte ulike inngangspunkter i et nettverk, inkludert datamaskiner, e-postsystemer, fildelingstjenester og mange andre.

Hvordan fungerer innholdsdeaktivering og gjenoppbygging?

Her er en kort beskrivelse av hvordan innholdsdeaktivering og gjenoppbygging fungerer:

  • Et CDR-verktøy deler opp en fil i dens grunnleggende komponenter.
  • Hver komponent undersøkes for å identifisere potensielt skadelige elementer, som makroer og innebygde skript.
  • Alle identifiserte skadelige elementer blir deaktivert.
  • En ny fil gjenoppbygges ved bruk av de sikre komponentene, og deretter sendes til mottakeren.

Innholdsdeaktivering og gjenoppbygging støtter en rekke filformater, inkludert PDF, Microsoft Office-dokumenter, HTML, mediefiler (bilder, videoer og lydfiler) og mange flere.

Enkelte CDR-verktøy gir deg også muligheten til å konvertere den opprinnelige filen til et annet format. I tillegg kan du få tilgang til originalfilene når de er bekreftet som trygge gjennom sandkasseanalyse i CDR-systemet.

Typer innholdsdeaktivering og gjenoppbygging

Det finnes tre hovedtyper av innholdsdeaktivering og gjenoppbygging:

1. Konvertering til «flate» filer

Denne typen deaktivering og gjenoppbygging beskytter mot både kjente og ukjente trusler ved å konvertere filer med aktivt innhold til «flate» PDF-filer. Dette fjerner elementer som makroer, felt og hyperkoblinger.

Dette sikrer at brukernes enheter ikke blir infisert med skadelig programvare, siden filene som lastes ned er fri for skadelige elementer.

2. Fjerning av innhold

Denne metoden fjerner kun bestemte typer innhold, som innebygde skadelige objekter eller potensielt aktivt innhold, for å sikre at brukerne kun laster ned trygge filer.

3. Positivt utvalg

Dette er den mest avanserte CDR-teknologien. Den gjenoppbygger filer kun med kjent, «godkjent» innhold fra originalfilen. Den gjenoppbygde filen bevarer ofte den opprinnelige filens brukervennlighet, funksjonalitet og format.

Fordeler med CDR-teknologi

Innholdsdeaktivering og gjenoppbygging beskytter systemer mot potensielt skadelige filer og gir flere fordeler for organisasjonssikkerhet.

1. Beskyttelse mot «zero-day»-trusler

Implementering av CDR-teknologi fjerner kjørbar kode fra dokumenter som lastes ned fra internett, uavhengig av om innholdet er skadelig eller ikke. Dette betyr at et CDR-verktøy vil beskytte deg mot «zero-day»-trusler.

2. Fremme produktivitet

Ansatte trenger ofte å hente informasjon fra internett og laste ned dokumenter for å utføre jobben sin. Nedlasting fra nettet kan derimot infisere systemer og nettverk med ulike typer skadelig programvare.

Derfor kan sikkerhetsavdelinger noen ganger innføre begrensninger på nedlasting av visse filtyper. Dette kan påvirke ansattes mulighet til å søke informasjon og laste ned dokumenter fritt fra internett.

Med et CDR-verktøy trenger du imidlertid ikke å begrense nedlasting av filtyper. Skadelige objekter vil automatisk bli fjernet fra dokumentene, og de ansatte vil motta rene dokumenter uten kjent eller ukjent skadelig programvare. Siden de kan laste ned dokumenter fritt fra nettet, vil det øke produktiviteten.

3. Beskytter flere kilder mot cybertrusler

Innholdsdeaktivering og gjenoppbygging kan beskytte organisasjonen din mot trusler som skjules i dokumenter på flere punkter, inkludert e-post, nettlesere, filservere, skyen og mer.

Ved å implementere ett sikkerhetsverktøy kan du dermed beskytte flere inngangspunkter.

4. Reduserer risikoen for datainnbrudd

Angrep som involverer løsepengevirus, som er vanskelig å fjerne, er en hovedårsak til datainnbrudd. E-postvedlegg og «phishing»-angrep er populære angrepsvektorer.

Ifølge en undersøkelse fra Hornetsecurity, bidrar e-post- og «phishing»-angrep til omtrent 57 prosent av alle løsepengevareangrep.

CDR fjerner skadelig innhold fra e-postvedlegg, og beskytter dermed systemer og nettverk mot kjente og ukjente løsepengevaretrusler.

Hvordan implementere en CDR-løsning

Når du skal implementere en CDR-løsning, bør du finne en leverandør som oppfyller dine sikkerhetskrav.

Her er noen spørsmål som kan hjelpe deg med å velge riktig CDR-leverandør:

  • Hvor mange filtyper støtter løsningen?
  • Bevares brukervennligheten til dokumentene fullstendig?
  • Hvilket operativsystem støtter CDR-verktøyet?
  • Hvor sikker er CDR-løsningen?
  • Kan du lage et revisjonsspor for CDR?

Du bør også sjekke med leverandøren om de tillater deg å sette opp ulike retningslinjer for separate datakanaler. Vil for eksempel CDR-verktøyet la deg beholde utfyllbare skjemaer i MS Word-dokumenter?

Ulemper med CDR-teknologi

Et CDR-verktøy fjerner aktivt innhold fra dokumenter, og brukerne mottar «flate» dokumenter. Dette betyr at en bruker som forventer et regneark med makroer fra en pålitelig kilde, kan få en «flat» fil der viktige funksjoner er deaktivert.

Selv om CDR-verktøyet er basert på positivt utvalg, kan det noen ganger fjerne enkelte filelementer, noe som påvirker funksjonaliteten til de resulterende filene.

Som en konsekvens kan en bruker ikke redigere eller arbeide med det resulterende dokumentet, ettersom det mangler full funksjonalitet. Dette kan påvirke produktiviteten.

Selv om noen CDR-verktøy kan hjelpe brukere med å motta originalfiler etter sandkasseanalyse, skaper det forsinkelser i mottak av dokumenter. Originalfilene er ikke alltid tilgjengelige når brukerne trenger dem.

Implementer deaktivering og gjenoppbygging for å fjerne trusler

Nedlastinger fra internett utgjør alvorlige sikkerhetsrisikoer. Du kan aldri vite hvilke dokumenter som inneholder skadelige elementer som kan infisere systemene og nettverket ditt. Et verktøy for innholdsdeaktivering og gjenoppbygging er derfor essensielt for å forbedre bedriftens sikkerhet.

Et CDR-verktøy kan også hjelpe deg med å bekjempe forfalskede filangrep, der hackere forfalsker filendelser for å spre trojanere.