De innledende årene som fersk fotograf kan føles som en kontinuerlig oppdagelsesreise, der hver ny opplevelse gir en følelse av spenning. Men etter hvert som ferdighetene dine utvikler seg, er det en risiko for at du glemmer de grunnleggende egenskapene som i utgangspunktet drev deg fremover.
Mange fotografer på middels eller avansert nivå kan falle for fristelsen av selvtilfredshet, og dermed stoppe den kontinuerlige utviklingen av sitt håndverk. Heldigvis er det mange veier ut av denne stagnasjonen, og det er fullt mulig å reetablere et fokus på forbedring.
1. Autopilotfotografering
Et sikkert tegn på at du har blitt selvtilfreds er når du ikke lenger streber etter å utvikle bildene dine. Det er lett å falle inn i en vane når du har funnet en stil du trives med, og dermed begynne å ta bilder uten den samme lidenskapen eller kreativiteten. Ikke bare risikerer du å stagnere i utviklingen, men du kan også overse selve fortellerelementet i fotograferingen.
En effektiv måte å identifisere om du er i autopilotmodus, er ved å se gjennom de nyeste bildene dine. En rask gjennomgang vil avdekke om du har skapt noe du virkelig er stolt av, eller om det meste bare føles som gjentakelse.
Autopilot kan også referere til en vane med å ikke justere kamerainnstillingene, for eksempel å konsekvent bruke blenderprioritetsmodus eller manuell modus uten å vurdere de spesifikke behovene til hvert enkelt bilde.
2. Neglisjering av ny læring
Mestring i enhver kunstart eller håndverk krever at du opprettholder en nysgjerrig og læringsvillig holdning, og kontinuerlig utforsker nye aspekter. Fotografering er intet unntak i denne sammenhengen.
Et annet klart signal om at du har blitt selvtilfreds, er når du ikke lenger aktivt søker nye ferdigheter eller forsøker å forbedre deg. Dette gjelder også om du driver en fotovirksomhet, men ikke ser etter muligheter for å øke verdien for kundene dine eller forenkle dine egne prosesser.
Noen ganger kan det hende at du ubevisst forsømmer å lære nye ting, mens du andre ganger kanskje tror at du ikke har mer å lære. Det er en farlig tankegang som kan føre til at konkurrentene dine lett overgår deg.
3. Slurvete redigeringsarbeid
Bildekreditt: Leo Watson/Shutterstock
Bilderedigeringsprogrammer som Lightroom og Capture One har revolusjonert måten vi skaper unike stiler på. Det kan være en utfordrende læringsprosess i starten, men etter hvert vil du sannsynligvis finne dine favorittinnstillinger. Det er ikke noe galt i å bruke de samme innstillingene oftere enn andre, men faren oppstår når redigeringen blir uforsiktig og slapp.
Det vanligste tegnet på dette er kanskje når du bruker det samme forhåndsinnstilte filteret uten å tenke på andre aspekter ved bildet. Overforbruk av automatiske justeringer, som Auto Tone og Auto Color, er andre typiske tegn på at du har begynt å sluntre unna med redigeringen.
4. Manglende innsats ved deling av bilder
Sosiale medier er et verdifullt verktøy for å bygge et publikum som fotograf, men bare hvis du bruker plattformene med et bevisst formål. Enten det skyldes utbrenthet eller noe annet, vil manglende innsats ved deling av bilder være en indikasjon på at du har blitt selvtilfreds.
Du trenger ikke å skrive lange avhandlinger, men å dele innlegg kun av plikt, og med likegyldige bildetekster, vil ofte være kontraproduktivt. Det kan være lurt å vurdere en pause fra sosiale medier hvis det er slik du opplever egne delinger.
Hvordan overvinne selvtilfredshet
Nå som du er kjent med noen av tegnene på at du hviler på laurbærene som fotograf, la oss se på hva du kan gjøre for å snu denne trenden.
Dokumenter dine opplevelser
En effektiv metode for å overvinne selvtilfredshet, er å dokumentere dine opplevelser. Dette kan gjøres privat i form av en dagbok, der du kan reflektere over utfordringer og identifisere problemer underveis. Du kan også velge en digital dagbok, ved å bruke en av de mange tilgjengelige applikasjonene for dette formålet.
Et annet alternativ er å dele dine erfaringer offentlig, enten via en blogg eller en YouTube-kanal. Om du velger det sistnevnte, bør du ta en titt på vår veiledning om de viktigste grunnene til at fotografer bør starte sin egen YouTube-kanal.
Prøv en annen fotostil eller sjanger
Som fotografer har vi gjerne våre foretrukne sjangre, og det er ikke noe galt i det. Men noen ganger er det en god idé å våge seg ut av komfortsonen og utforske nye områder.
Hvis du føler at du har blitt selvtilfreds, kan en endring av stil eller en introduksjon til en helt ny sjanger, hjelpe deg med å gjenoppdage lidenskapen. Om du for eksempel oftest tar bilder i solfylte omgivelser, kan det være verdt å prøve fotografering i regnvær.
Revider arbeidsflyten din
Selv om det er viktig å beholde noe av de grunnleggende egenskapene som fikk deg dit du er i dag, vil ikke alle rutiner nødvendigvis fortsette å tjene deg i din utvikling. Hvis du opplever at du har blitt selvtilfreds, kan det være lurt å gjøre justeringer i arbeidsflyten din.
Se gjennom dagens rutiner og fjern alt som ikke lenger er relevant eller nyttig. Du kan også vurdere å outsource visse elementer om nødvendig.
Noen ganger kan det hjelpe å implementere nye programmer og verktøy. En iPad kan for eksempel være et godt hjelpemiddel for å optimalisere arbeidsflyten.
Finn nye ressurser for inspirasjon og læring
Noen ganger kan årsaken til at du har sluttet å lære være at du har gått lei av de samme ressursene. I slike tilfeller er det viktig å lete etter nye kilder til inspirasjon og lærdom. Se deg rundt etter bransjeledere som er der du ønsker å være, og utforsk deres innhold.
Du kan tilegne deg kunnskap i en rekke formater, inkludert skriftlig materiale og videoressurser. Om du lærer best gjennom sistnevnte, anbefaler vi å ta en titt på noen av de beste YouTube-kanalene for fotografer.
Ikke hvil på laurbærene som fotograf
Selvtilfredshet kan føre til at du stagnerer, og at andre overgår deg. Det kan bety at andre sikrer seg prosjekter du var interessert i, og at du mister publikummet ditt.
Om du har innsett at du har begynt å hvile på laurbærene, er det gode nyheter at det finnes flere måter å snu denne trenden på. Det kan hjelpe å dokumentere dine erfaringer, utforske nye muligheter og justere arbeidsflyten din.