Når en ny tjeneste dukker opp som muliggjør pengeoverføringer over internett, følger svindlerne raskt etter. Det er ingen tvil om at den nylige økningen i svindel relatert til «sugar daddies» har skapt mye frustrasjon og ubehag.
Eksisterer «sugar daddies» i virkeligheten? Svaret er ja, men de kan også lett lure deg, spesielt hvis du ikke er oppmerksom på faresignalene. Så, hva innebærer egentlig en «sugar daddy»-svindel, hvordan fungerer den, og hvordan kan du beskytte deg?
Hva er en «Sugar Daddy»?
Svindel med «sugar daddies» utnytter et allerede eksisterende system. Dette systemet omfatter eldre, velstående personer som identifiserer seg som «sugar daddies» eller «sugar mommies». Disse personene ønsker å bruke sine ressurser for å knytte vennskap.
Ofte møter «sugar daddies» og «mommies» yngre personer, kjent som «sugar babies», som trenger økonomisk støtte. «Sugar babies» tilbyr sine «sugar daddies» eller «mommies» kjærlighet og oppmerksomhet, og i retur mottar de økonomisk støtte, betalte dater, eller andre økonomiske fordeler.
Når dette forholdet oppstår med gode intensjoner, kan det være givende for begge parter, og det er teknisk sett ikke snakk om svindel. Dessverre, utnytter svindlere nå dette systemet for å lure penger ut av folk.
Hvordan fungerer «Sugar Daddy»-svindel?
Bildekreditt: yamel fotografering/Shutterstock.com
«Sugar daddy»-svindel kan oppstå på flere forskjellige måter, men de har alle den samme grunnleggende fremgangsmåten og målet.
En falsk «sugar daddy» lurer «sugar babyen» til å tro at de har mottatt, eller vil motta, en stor sum penger. Deretter ber den falske «sugar daddyen» om å få litt av pengene tilbake. Når «sugar babyen» har sendt penger, forsvinner svindleren med både pengene de lovet og de pengene de lurte til seg.
Det er to hovedmåter «sugar daddies» gjennomfører denne typen svindel på:
Den første metoden innebærer å love en stor sum penger, men først be om en forhåndsbetaling. Den andre metoden innebærer at svindleren betaler «sugar babyen» en stor sum penger som senere forsvinner, men ikke før svindleren har bedt om litt av pengene tilbake.
Når svindleren ber «Sugar Baby» om en forhåndsbetaling
Den første metoden er enklere å avsløre, ettersom den ligner på andre kjente pengebaserte svindelmetoder som har eksistert i lang tid, for eksempel svindel relatert til Venmo. Det finnes også mange andre nyere pengebaserte svindelmetoder, som for eksempel svindel på Cash App, som er beryktet av mange grunner.
Svindleren begynner med å late som om de er en «sugar daddy» eller «mommy». Deretter kontakter de personer på nettsteder og sosiale medier som ønsker å være «sugar babies».
Svindleren vil sende brukeren en melding der de sier at de er villige til å betale regninger eller kjøpe dyre gjenstander. Dette får offeret til å tro at svindleren er løsningen på deres problemer.
Svindleren vil så si at de er klare til å hjelpe offeret ut av sin vanskelige situasjon, men det er en hake.
Av en eller annen grunn vil «sugar daddy»-svindleren be om en betaling fra «sugar babyen» før de sender penger. Årsaken kan variere fra svindler til svindler. Noen vil hevde at den lille betalingen fungerer som et «bevis på lojalitet». Andre vil komme med en unnskyldning, som for eksempel betalingsgebyrer eller andre utgifter knyttet til pengeoverføringen.
Selvfølgelig er den første betalingen bare et triks for å lure «sugar babyen». Når svindleren har mottatt pengene, forsvinner de uten å sende de lovede pengene, og offeret sitter igjen uten penger.
For eksempel, rapporterte Avast om et forsøk på PayPal «sugar daddy»-svindel. Den falske «sugar daddyen» fortalte offeret at før han kunne sende en betaling på 1500 dollar, måtte mottakeren sende penger til ham for å bekrefte PayPal-kontoen sin. Heldigvis innså offeret at det var en svindel og sendte ingen penger. Dette er likevel et godt eksempel på hvordan falske «sugar daddies» og «mommies» opererer.
Når «Sugar Daddy»-svindleren foretar en midlertidig betaling til «Sugar Baby»
Denne metoden er mye farligere enn den forrige, da den på en troverdig måte lurer brukeren til å tro at de har mottatt betaling. Problemet er at pengene offeret mottar forsvinner etter en stund, slik at de ikke har noe igjen.
Svindlere oppretter denne «midlertidige betalingen» på to måter. De kan bruke stjålne kredittkort for å betale «sugar babyen». Pengene havner på «babyens» konto, men når kredittkortselskapet oppdager at kortet er stjålet, tar de pengene tilbake, og offeret sitter igjen uten noe.
De kan også velge å bruke en sjekk som de vet ikke vil bli godkjent. Når sjekken settes inn, vises den på en bankkonto, men den vil ikke være tilgjengelig før pengene er klare. Hvis sjekken ikke blir godkjent, forsvinner pengene fra kontoen igjen.
Men hvis svindleren betaler et offer med disse midlertidige pengene, hvordan tjener de penger på det? Nøkkelen her er at svindleren har et lite vindu mellom betalingen og forsvinningen av pengene der offeret faktisk tror at de har mottatt betaling. De kan utnytte dette vinduet og be om penger tilbake før pengene forsvinner.
For eksempel kan en svindler sende et offer 2000 dollar i sjekker for å betale regningene til offeret. Deretter vil svindleren be om et tegn på takknemlighet, eller et bidrag til en spesiell anledning. De vil deretter be offeret om å betale tilbake litt av pengene (for eksempel 100 dollar), vanligvis i form av gavekort.
Gavekort er et stort faresignal som indikerer at du er midt i en svindel. I motsetning til pengeoverføringer, har gavekort mindre sporbarhet og er enklere å sende. Dette er grunnen til at telefonsvindlere alltid ber om betaling via denne metoden. Hvis du befinner deg i et slikt scenario, bør du prøve å gjenkjenne gavekortsvindel ved å analysere faresignalene knyttet til forespørselen.
Hvis «sugar babyen» samtykker, sender de pengene i den tro at de fortsatt har rikelig med penger som backup fra svindleren. Dessverre vil sjekkene ikke bli godkjent, og offeret vil sitte igjen med 100 dollar mindre enn de startet med.
Hvis dette virker for usannsynlig, finnes det virkelige eksempler på at dette har skjedd. Som rapportert av ABC7 News, ble en 17 år gammel gutt offer for en «sugar baby»-svindel på Snapchat etter at han mottok 4000 dollar og en sjekk på 4500 dollar fra en «sugar mommy». Etter at han hadde satt dem inn, ble han bedt om å donere 8000 dollar til en sekundær kilde og beholde 500 dollar.
Dessverre, etter at gutten hadde donert pengene, ble ikke sjekkene godkjent. Pengene gutten trodde han hadde mottatt «fordampet» over natten, og han satt igjen i gjeld.
Hvordan oppdage en falsk «Sugar Daddy»- eller «Sugar Momma»-svindel?
Bildekreditt: Tanya Antusenok/Shutterstock.com
Problemet er ikke «sugar daddies» og «mommies» i seg selv. Selv om de er sjeldne, finnes det legitime personer der ute som ønsker å bruke penger på andre i bytte for komplimenter og dater.
Derfor er det viktig å luke ut de som ikke vil støtte deg. Slike personer misbruker systemet for å lure økonomisk desperate mennesker for deres hardt opptjente penger.
Vær oppmerksom på lojalitetstester og gebyrforespørsler
Hvis en «sugar daddy» eller «mommy» ber deg om å betale dem før de betaler deg, bør du umiddelbart være på vakt. Dette inkluderer betalinger for å «bevise din lojalitet» eller for å dekke transaksjonsgebyrer.
Hvis noen gir deg penger, bør det ikke være din oppgave å sende penger til dem for å dekke noe. Hvis noen ber om en symbolsk betaling før de betaler deg, er det svært sannsynlig at de vil ta pengene og stikke av.
Ikke stol på innkommende midler umiddelbart
Hvis noen sender deg penger, bør du ikke bruke dem umiddelbart, spesielt hvis de ble betalt med sjekk. Svindlere har en måte å gi deg midlertidige midler som kan forsvinne på et øyeblikk.
Når du mottar en stor betaling fra noen på nett, bør du la det gå litt tid før du bruker dem. Hvis de betaler med sjekk, må du vente til sjekken er godkjent før du bruker pengene. Hvis de har betalt penger direkte til kontoen din, bør du vente med å bruke dem for å sikre at pengene ikke ble betalt med et stjålet kredittkort.
Beskytt dine relasjoner ved å oppdage «Sugar Daddy»- og «Sugar Momma»-svindel
Når de er legitime, kan «sugar daddies» og «mommies» tilby folk økonomisk støtte og et forhold. Svindlere er imidlertid alltid på jakt etter å misbruke systemet, så du bør være oppmerksom på disse falske «foreldrefigurene».
Når relasjoner er involvert, er svindlere aldri langt unna. Selv på datingnettsteder finnes det mye svindel som kan ødelegge håpet om å finne kjærlighet eller vennskap.