EQ Synth som Proff: Få Krystallklar Lyd i Mixen

Synthesizere er svært allsidige og anvendelige musikkinstrumenter som finner sin plass i et bredt spekter av sjangere og lydprosjekter. Fra minneverdige basslinjer til eteriske, klokkelignende klangbilder, kan effektiv bruk av synther løfte et godt kreativt verk til et enestående nivå.

Av denne grunn er det essensielt å utføre nøye EQ-justeringer på de ulike synthpartiene. Selv om hver enkelt synthdel bør vurderes individuelt, vil vi nå se nærmere på noen nyttige EQ-prinsipper og problemområder det er verdt å være oppmerksom på.

Hvorfor bør du EQ-e synthlydene dine?

De fleste synthesizere er utstyrt med innebygde filtre som modifiserer grunnlyden. Ved å utnytte disse filtrene optimalt kan man redusere eller eliminere behovet for EQ-justeringer. Imidlertid benyttes EQ ofte for å håndtere tre vanlige problemstillinger: frekvensmaskering, skarpe resonanser og ubalanse i tone.

Vi kommer tilbake til hvordan man kan løse disse problemene, men først anbefaler vi at du repeterer hvordan du bruker EQ, filtersveip og filtre dersom du trenger en oppfriskning.

Selv om EQ er et av de mest effektive verktøyene for å finjustere synthlyden og gi klarhet i miksen, er det ikke det eneste hjelpemiddelet. Husk at panorering kan løse problemer med frekvensmaskering mer effektivt enn EQ. I tillegg kan justering av volumnivåene bidra betydelig til at synthen din sitter bedre i miksen.

Før du foretar EQ-justeringer, bør du forsikre deg om at du har gjort alt du kan med de andre verktøyene. Dette vil føre til mer presise EQ-justeringer og et bedre sluttresultat. Hvis du ønsker å ta synthlyden din til et nytt nivå, anbefaler vi å sjekke ut de beste gratis og betalte VST-synthesizerne på markedet.

Subtraktiv EQ

Man kan lett la seg lure til å tro at det å heve det som høres bra ut i synthen, vil gi en bedre lyd. Ørene våre har en tendens til å likestille høyere lyd med bedre lyd. Profesjonelle lydfolk prioriterer imidlertid å kutte frekvenser, også kjent som subtraktiv EQ, for å forme den best mulige lyden av et instrument.

La oss se på noen av de beste subtraktive EQ-teknikkene du kan anvende på synthlydene dine.

Høypassfilter

Nesten alle instrumenter kan dra nytte av et høypassfilter (HPF), også kalt «low-cut» filter, for å fjerne unødvendige lavfrekvenser. Aktiver HPF og juster den opp rett før grunnfrekvensen til synthen. Du vil merke at HPF begynner å påvirke lyden når du beveger den opp. Trekk deg deretter litt tilbake.

For bassynthlinjer kan den optimale HPF-grensen ligge rundt 40 Hz eller lavere for å fjerne overflødige sub-bassfrekvenser. Leadsynther og høyere synthlyder vil ofte ha nytte av en HPF på rundt 100 Hz. Dette vil forhindre at uønskede lavfrekvenser bygger seg opp i miksen. Stol alltid på ørene dine.

Fjern «gjørme»

Synthdeler med grunnfrekvenser rundt 200–500 Hz kan dra nytte av et parametrisk (bell) filter for å fjerne «gjørme». «Gjørme» refererer til en mangel på klarhet som oppstår på grunn av for mye aktivitet i frekvensområdet mellom 200–550 Hz. Dette oppstår ofte fordi flere instrumenter har grunnfrekvenser i dette området og dermed skaper et «rot».

Du kan også prøve å kutte frekvenser i dette området for andre instrumenter, som for eksempel gitarer, hvis du ønsker at synthdelen din skal skille seg ut. Hvis du er interessert i å forbedre gitarlyden din, bør du se nærmere på hvordan man EQ-er gitarer.

Fjern skarpe resonanser

De nøyaktige frekvensene som forårsaker uønskede skarpe resonanser vil variere fra synth til synth. For å identifisere harde resonanser, sett opp et bell-filter med en svært smal Q-verdi og intens forsterkning. Sveip deretter filteret horisontalt over frekvensspekteret.

Avhengig av synthdelen din kan du finne skarpe resonanser i det lave, mellomste eller høye frekvensområdet. Når du har identifisert problemfrekvensene, bruk et presist kutt.

Alternativt kan du bruke en dynamisk EQ for å kutte harde resonanser kun når de oppstår. Et annet alternativ er å automatisere EQ-filteret slik at det kun aktiveres på bestemte tidspunkter. Fordelen med disse to metodene er at EQ-justeringene er mer fokuserte og ikke påvirker hele synthsporet kontinuerlig.

For mer informasjon, se nærmere på de ulike typene EQ og hvordan du kan bruke automatisering i en DAW.

Lavpassfilter

For å fjerne unødvendige høye frekvenser i bassynthen, kan du prøve å plassere et lavpassfilter (LPF) rundt 9 kHz. Dette vil redusere lyden som kan samle seg i det øvre frekvensområdet.

Du kan prøve det samme med lead-synthdelene dine, rundt 13 kHz. Vær forsiktig så du ikke overdriver, da du kan suge ut all «luft» fra synthlyden. En annen fordel med å plassere en LPF i dette området er at den bidrar til å unngå konflikter mellom synthen og eventuelle hi-hats.

Med ambient synthlinjer kan du eksperimentere med en LPF for å se om du kan stramme opp lyden. I noen tilfeller kan det hende at du foretrekker å ikke bruke LPF.

Lag plass til basstrommen

Et av de vanligste problemene med frekvensmaskering oppstår mellom bassynthdeler og basstrommen. Ofte vil basstrommen drukne i basssynthen, eller omvendt, dersom det ikke gjøres justeringer.

Her kan du prøve å kutte bassynthen rundt grunnfrekvensen til basstrommen for å la dem eksistere side om side i lignende frekvensområder. Du kan også bruke sidekjedekompresjon, slik at bassynthdelen dukker ned når basstrommen spilles.

For å få en forbedret perkusjonslyd, bør du lære hvordan du EQ-er trommene. Vurder å bruke disse metodene når du har flere bassinstrumenter.

Additiv og korrigerende EQ

Nå skal vi se på EQ-justeringer som kan forbedre egenskapene til synthlydene dine og balansere deres klang og karakter.

Forbedre klarheten

For at synthdelene dine skal komme mer frem, kan du vurdere å bruke et parametrisk løft rundt grunnfrekvensen deres. For bassynther kan dette ligge rundt 70 Hz, mens leadsynther kan ha en grunnfrekvens rundt 200–300 Hz. Dette kan gi litt definisjon til synthlydene, men vær forsiktig så du ikke overdriver.

Skap en tung eller lett atmosfære

Synthdeler som skaper flytende og eteriske atmosfærer får distinkte kvaliteter når de lave frekvensene fjernes. Bruk en HPF til å intensivt kutte de lave frekvensene (f.eks. rundt 2–4 kHz) hvis du ønsker en lett og luftig lyd. Bruk en forsiktig HPF (f.eks. rundt 100–300 Hz) for å beholde en mørk og tung følelse.

Tilføy lysstyrke og posisjon i miksen

Et «high-shelf» filterløft rundt 5–11 kHz kan bidra til å tilføre lysstyrke og gnist til synthdelene dine. En tilsvarende «high-shelf» kutt i dette området vil gjøre lyden mørkere.

Forsterkninger og kutt rundt 12 kHz og høyere kan bringe synthdelene henholdsvis frem og bak i miksen. Du kan også prøve å forsterke leadsynthdelen med rundt 1–2 kHz for å få den til å tre frem i miksen.

Finjuster synthlyden din

Når du har funnet en flott synthlyd, er det på tide å se om EQ-justeringer kan forbedre den ytterligere. Bruk først høy- og lavpassfilter for å kutte unødvendige lave og høye frekvenser. Fjern deretter «gjørme» og skarpe resonanser, og prøv å lage plass for hvert av bass- eller mellomtoneinstrumentene dine med subtraktive EQ-justeringer.

Ved å finjustere klarheten og klangen til synthen din med additive og korrigerende EQ-metoder, vil synthlydene dine bli mer effektive enn noen gang.