Har du opplevd å være på langtur med en venn og ønsket å se samme film eller lytte til samme musikk samtidig? I en bil er det enkelt å skru på radioen og spille hva man vil. Men i tog, fly eller annen offentlig transport er det lite hensynsfullt å spille musikk eller lyd fra enhet høyt. Her kommer den praktiske hodetelefonfordeleren inn i bildet. Du har sikkert sett dem i bruk, men hvordan fungerer egentlig en slik fordeler for to sett hodetelefoner uten tap av lydkvalitet?
Dagens video:
Rull ned for å lese videre
Hva er en hodetelefonfordeler?
En hodetelefonfordeler er en liten enhet som gjør det mulig for flere personer å lytte til den samme lydkilden samtidig, uten at lydopplevelsen blir dårligere. Den har en hannplugg i den ene enden, og flere hunnkontakter i den andre, slik at flere hodetelefoner kan kobles til samme utgangsenhet.
Men enkelheten kan være misvisende. Magien ligger i dens evne til å gjenskape lydsignalet nøyaktig, og sørge for at alle tilkoblede lyttere får den samme lydopplevelsen.
Hvordan fungerer en hodetelefonfordeler?
En hodetelefonfordeler «deler» ikke bare lyden. Den overfører lydsignalet fra hovedkilden, fordeler det og sender det til hver enkelt tilkoblede hodetelefon. Dette kan gi spørsmålet om lydkvaliteten blir dårligere, men det gjør den faktisk ikke.
Tenk på lydsignalet som en elv. Fordeleren skaper flere kanaler fra elven, men sørger for at hver kanal har like mye vann. På samme måte beholdes lydsignalets integritet, og leverer den originale lydkvaliteten til hvert sett hodetelefoner. Dette sikrer at to personer som bruker en fordeler for å lytte til musikk fra en telefon, vil oppleve den samme lydkvaliteten og dybden, slik artisten mente.
Det er viktig å merke seg at vi primært snakker om kablede hodetelefoner (av flere grunner er kablede bedre enn trådløse!). Hvis du har trådløse hodetelefoner, finnes det måter å koble flere Bluetooth-enheter til Windows.
Finnes det ulike typer hodetelefonfordelere?
Ja, det finnes flere typer, men du vil vanligvis komme over en av disse:
Bildekreditt: Jakob Berg/Shutterstock
- Y-fordeler: Den mest grunnleggende typen, ofte kalt «Y-fordeler», som forgrener seg i en Y-form. Begge endene av Y-en har en 3,5 mm jack-inngang, mens «halen» har en 3,5 mm jack-plugg for tilkobling til kildeenheten.
- Multi-fordeler: Disse minner mer om en fordelings-hub og har flere 3,5 mm-kontakter for tilkobling til en enkelt enhet. De har ofte minst tre porter.
- Volumkontrollfordeler: Noen avanserte fordelere har individuelle volumkontroller eller andre mediekontroller.
Det finnes også en annen type fordeler som er relevant for moderne enheter.
Ettersom 3,5 mm-kontakten gradvis fases ut på smarttelefoner og andre enheter, har USB-C blitt standardport for de fleste enheter. Nå kan du kjøpe en USB-C-hodetelefonfordeler, som fungerer på samme måte, men har en USB-C-kontakt i stedet for en 3,5 mm-inngang.
Som en digresjon, finnes det også lignende fordelere som lar deg lade enheten med USB-C i den ene porten, og lytte til lyd med 3,5 mm-kontakt i en annen – potensielt svært praktisk.
Hvordan velge en hodetelefonfordeler?
Når det gjelder hodetelefonfordelere, tar du det billigste alternativet og ferdig med det, ikke sant? Eller kanskje du plutselig trenger en når du er på flyplassen og vil dele lyden?
Bildekreditt: Kovalchuk Oleksandr/Shutterstock
Selv om hodetelefonfordelere kanskje ikke er den mest avanserte teknologien du kjøper, er det likevel et par ting å vurdere.
Antall porter
Det burde være en selvfølge, men hvor mange skal dele lyden? Sørg for at du kjøper en fordeler med nok porter. En Y-fordeler er ofte tilstrekkelig, ettersom det ikke er så ofte man deler lyd fra kablede medier på denne måten.
Materialer
Kontakter
Kontaktene (hannpluggen og hunnkoblingene) er avgjørende da de sikrer en god forbindelse med enheten og hodetelefonene.
- Gullbelagt: Gull er en utmerket leder av elektrisitet og er motstandsdyktig mot korrosjon. Gullbelagte kontakter gir ofte en renere signaloverføring og varer lenger uten å slites.
- Nikkelbelagt: Nikkel er også et vanlig materiale, men er ikke like ledende eller motstandsdyktig mot korrosjon som gull. Det er imidlertid billigere.
Kabler
Kabelen som kobler sammen kontaktene spiller også en viktig rolle i signaloverføringen.
- Oksygenfritt kobber (OFC): OFC er kjent for sin gode ledningsevne og renhet, noe som sikrer minimalt signaltap. Det brukes ofte i lydutstyr av høy kvalitet.
- Fortinnet kobber: Fortinnet kobber, der kobberet er belagt med et lag tinn, er mer motstandsdyktig mot korrosjon og oksidasjon. Det er et billigere alternativ til OFC, men gir fortsatt god signaloverføring.
Du kan også vurdere det eksterne kabelhuset, men dette er ikke like viktig. Et kabelhus i TPE eller en flettet kabel kan være et godt valg som holder fordeleren i god stand.
2 problemer med hodetelefonfordelere
Stort sett er hodetelefonfordelere «plug and play». Men det er et par problemer du kan oppleve.
Problemer med strømfordeling er blant de vanligste. Noen fordelere klarer ikke å fordele strøm og volum riktig, slik at et sett med hodetelefoner får klarere eller høyere lyd enn det andre.
For å unngå dette, er det lurt å kjøpe og teste fordeleren før du reiser, selv om det ikke alltid er mulig. Du kan eventuelt åpne pakken i butikken, teste den, og returnere den hvis den ikke fungerer. Men dette er ikke alltid mulig, og noen butikker tar ikke retur av elektronikk.
I tillegg vil en bedre hodetelefonfordeler bidra til å unngå lavt volum, signalforstyrrelser og andre problemer. Bedre materialer og byggekvalitet er viktig.
Det andre problemet er dårlig materialkvalitet eller at fordeleren lett går i stykker. Igjen, å kjøpe en fordeler av bedre kvalitet vil hjelpe deg med å unngå disse problemene. Du kan også vurdere å bytte ut 3,5 mm-kontakten hvis det har blitt et problem med hodetelefonene dine.
Del musikken med alle
Hodetelefonfordelere kan være litt av en blandet erfaring. De fleste har nok prøvd en fordeler der en av utgangene er svært stille, eller at den lager bakgrunnsstøy.
Å kjøpe en fordeler av god kvalitet fra et anerkjent merke vil som regel løse disse problemene. Hvis mulig, test den alltid før du kjøper, eller i det minste før du skal reise!