Lønnsbenchmarking er en essensiell metode for moderne bedrifter som ønsker å opprettholde konkurranseevnen, sikre sine verdifulle medarbeidere og fortsette sin positive utvikling.
Medarbeiderne utgjør selve kjernen i enhver virksomhet, og det er avgjørende å sørge for at de trives i dagens krevende forretningsmiljø.
I dagens arbeidsmarked søker jobbsøkere ikke bare spennende stillinger og en positiv bedriftskultur, men også en attraktiv kompensasjonspakke.
En arbeidsgiver som viser omsorg for sine ansatte ved å tilby konkurransedyktig lønn kombinert med et produktivt arbeidsmiljø, tiltrekker seg de beste talentene og oppmuntrer dem til å forbli lojale over tid.
For å oppnå dette, er effektive strategier som lønnsbenchmarking uunnværlige.
La oss undersøke begrepet lønnsbenchmarking, dens betydning for rekruttering og bevaring av nøkkelpersonell, fremgangsmåter og andre viktige detaljer.
Hva innebærer lønnsbenchmarking?
Lønnsbenchmarking er prosessen med å vurdere lønnsnivået for ulike stillinger basert på deres eksterne verdi for en organisasjon.
Man kan også beskrive det som en metode for å sammenligne ansattes lønn i en virksomhet med tilsvarende stillinger i konkurrerende bedrifter, helst innen samme bransje.
Denne prosessen inkluderer en analyse av oppgavene og ansvarsområdene for hver stilling i en bedrift, og en sammenligning med lignende stillinger i andre selskaper. Dette krever presise, relevante og oppdaterte data om arbeidsmarkedet.
For å innhente arbeidsmarkedsdata for denne prosessen, er bedriftene i stor grad avhengige av offentlige databaser og grundige markedsundersøkelser basert på kompensasjonsrapporter. Virksomheter tilstreber ofte å tilby sine medarbeidere de beste lønnspakkene, i tråd med bransjens lønnsstandarder.
I korte trekk gir lønns- eller kompensasjonsbenchmarking en virksomhet mulighet til å opprettholde en bransjestandard for interne lønnsnivåer. Dette styrker deres posisjon i det eksterne konkurransemarkedet, samtidig som de tiltrekker seg og beholder de beste medarbeiderne for å sikre kontinuerlig vekst.
Betydningen av lønnsbenchmarking
Lønnsbenchmarking er en viktig faktor for å sikre konkurransedyktig lønn for ansatte i enhver organisasjon. Dyktige medarbeidere forventer å motta en god lønn, og organisasjoner må tilby konkurransedyktig lønn basert på medarbeidernes ferdigheter og markedspriser.
Videre er kompensasjon og jobbtilfredshet to sentrale elementer som tiltrekker seg kvalifiserte kandidater. Det er avgjørende å tilby respektabel og konkurransedyktig lønn i henhold til den ansattes kompetanse. Her kan lønnsbenchmarking bidra til å tiltrekke seg potensielle medarbeidere.
Under en grundig lønnsbenchmarkingprosess må bedriftens HR-avdeling ta hensyn til flere aspekter, som bedriftens eiendeler, inntekter, teamstørrelse, vekstprognoser og budsjett. Ved å benytte hensiktsmessig benchmarking, kan organisasjonen oppnå både produktivitet og lønnsomhet.
Følgende faktorer kan påvirke lønnsbenchmarking i en organisasjon:
- Bransje
- Medarbeidernes utdanningsnivå
- Levekostnader
- Stillingsbeskrivelse
- Nødvendig kompetanse og spesialistkunnskap
La oss nå se nærmere på HR-avdelingens rolle i lønnsbenchmarking.
HRs rolle i lønnsbenchmarking
En av kjerneoppgavene til HR-avdelingen i en virksomhet er å sikre at de mest passende talentene ansettes i spesifikke stillinger. I tillegg til å rekruttere, er det også HRs ansvar å sørge for medarbeidertilfredshet.
En effektiv måte å oppnå dette på er å tilby konkurransedyktige lønnsbetingelser. Dette krever at HR-avdelingen fastsetter riktig kompensasjon for sine medarbeidere.
HR-avdelingen gjennomfører flere lønnsundersøkelser (prosessen beskrives nedenfor) og tilrettelegger hele prosessen. Kompensasjonsstyring er en viktig del av HRs arbeid, da det i stor grad påvirker rekrutteringsprosessen, bedriftens resultater, teamengasjement og medarbeiderbeholdning. Det er en nøkkel for at en bedrift kan opprettholde sin konkurranseevne i markedet.
Hvordan gjennomføre effektiv lønnsbenchmarking
Lønnsbenchmarking er en omfattende prosess som består av flere trinn. Her er en fremgangsmåte for enkel og effektiv lønnsbenchmarking:
1. Samle inn lønnsdata
Å gjennomføre markedsundersøkelser er et avgjørende første steg i lønnsbenchmarking. HR-avdelingen må først identifisere hvilke stillinger det skal gjennomføres lønnsbenchmarking for. Deretter må de utføre grundige undersøkelser og samle inn relevante lønnsdata.
Dette kan gjøres ved hjelp av:
- Lønnsprogramvare
- Datadelingsnettverk
- HR-publikasjoner
- Data fra profesjonelle nettverkssider
- Egendefinerte undersøkelser
2. Utfør stillingsrevisjon
Det er viktig å gjennomføre en detaljert intern stillingsrevisjon. Det primære målet er å kartlegge bedriftens eksisterende og nødvendige stillinger, og identifisere hvilke stillinger som eventuelt må legges til basert på bedriftens behov.
I en stillingsrevisjon beskriver HR stillingsfunksjonene, ansvarsområdene og de nødvendige kvalifikasjonene for hver stilling. Det kreves en individuell innsats for undersøkelse og datainnsamling for hver enkelt stilling.
3. Utarbeid en kompensasjonsstrategi
Det er mye oppmerksomhet rundt lønnsbenchmarking og rettferdig lønn. Det er imidlertid også viktig at de ansattes lønn er i tråd med bedriftens budsjett og andre forretningsmessige faktorer.
For å utarbeide en god kompensasjonsstrategi, er det viktig å identifisere stillingsfunksjonene, beskrive de ulike stillingene, deres relevans, og etablere et hierarkisk lønnssystem. HR-avdelingen kan også vurdere å bruke begrepet forholdsmessig lønn, der de ansatte får betaling for antall dager de har jobbet.
4. Fastsett lønnsintervall
HR-avdelingen må fastsette en maksimal og minimal lønn for alle stillingene, basert på konkurransedyktige lønnsnivåer.
For eksempel kan lønnen for en resepsjonist i et konkurransepreget marked ligge et sted mellom $10 og $15 per time. Dette er et ganske stort spenn. I slike tilfeller anbefales det å bruke 50. percentilen. HR kan da fastsette et lønnsintervall på rundt $12,5.
Det er opp til bedriften å bestemme hvilken lønn de vil tilby nyansatte og erfarne medarbeidere. Deretter må HR også fastsette retningslinjer.
For eksempel kan en nyansatt resepsjonist motta $10 de første seks månedene av ansettelsen. Etter denne perioden kan de forvente en evaluering og lønnsjustering, i tråd med det øvre lønnsintervallet.
5. Dokumenter resultatene og innhent godkjenning
Det er nå på tide å dokumentere kompensasjonsstrategien formelt, og få den godkjent av bedriftens styre og ledelse.
For å gjøre dette, må HR utarbeide en rapport som inkluderer alle forsknings- og analyseresultater som ligger til grunn for retningslinjene. Det er også viktig å definere strategier for opprykk og klargjøre kildene til all informasjon.
Retningslinjene og strategiene må godkjennes av ledelsen før de kan implementeres. HR-avdelingen kan også måtte utarbeide en rapport som beskriver hvordan de oppdaterte lønns- og kompensasjonspakkene kan tiltrekke seg bedre talenter. Dokumenterte resultater er verdifulle kilder for neste benchmarkingprosess.
Fordeler med lønnsbenchmarking for en organisasjon
Her er de viktigste fordelene med lønnsbenchmarking for en organisasjon:
1. Konkurranseevne i arbeidsmarkedet
Data fra lønnsbenchmarking gir HR-personell og organisasjonen verdifull innsikt i markedstrender og bransjestandarder for lønn. Dette gir også bedrifter muligheten til å tiltrekke seg kvalifiserte fagfolk i talentmarkedet.
2. Tiltrekke seg kvalifiserte kandidater
Organisasjoner vil ha vanskelig for å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater hvis de ikke tilbyr konkurransedyktige lønnspakker. Ved å tilby attraktive lønnsbetingelser kan bedrifter tiltrekke seg kvalifiserte fagfolk i stedet for å måtte lete etter dem. Hele rekrutteringsprosessen kan effektiviseres ved å tiltrekke seg kvalifiserte kandidater i henhold til deres kompetanse.
3. Forbedret jobbopplevelse
Tilfredse ansatte er statistisk sett mer produktive, noe som er gunstig for organisasjonen på lang sikt. Det er derfor viktig å sikre jobbtilfredshet for medarbeiderne, for å bidra til å bevare de beste talentene og fortsette å oppnå gode resultater.
Rettferdig kompensasjon gjennom lønnsbenchmarking vil øke de ansattes tilfredshet og motivere dem til å yte sitt beste for organisasjonen. Lønnsbenchmarking bidrar også til å holde organisasjoner oppdaterte på gjeldende lønnstrender. Det er en effektiv måte å forbedre medarbeidermoralen.
4. Overholdelse av arbeidsregulering
En organisasjon kan miste sin lisens og sitt omdømme, og risikere alvorlige anklager hvis de ikke overholder gjeldende lover og regler.
Med lønnsbenchmarking kan organisasjoner overholde gjeldende arbeidslover. Dette sikrer at organisasjonen er i samsvar med føderale og statlige forskrifter. Faktorer som like lønn, minstelønn og skatt blir tatt i betraktning under lønnsbenchmarking.
5. Medarbeiderlojalitet
Lønnsbenchmarking er avgjørende for å vurdere medarbeiderlojalitet og -beholdning i en organisasjon. Regelmessig sammenligning av kompensasjonspakker med bransjestandarder hjelper deg å sikre at de ansatte føler seg verdsatt og rettferdig kompensert for sin innsats.
Dette skaper en følelse av lojalitet blant de ansatte, og reduserer sannsynligheten for at de bytter arbeidsgiver.
Når ansatte tror at de får konkurransedyktig betaling for sine ferdigheter og bidrag, er det mer sannsynlig at de forblir engasjerte i bedriften. Lønnsbenchmarking gjør det mulig å identifisere områder der justeringer kan være nødvendig for å forhindre at de beste talentene søker andre muligheter.
Gode tips for vellykket lønnsbenchmarking
En organisasjon kan risikere å miste sine dyktige medarbeidere på lang sikt hvis den ikke klarer å planlegge kompensasjon effektivt. Ved å bruke transparente og klare benchmarkingsdata, forbedres strategien og sjansene for å beholde de beste talentene økes.
Her er noen tips for å gjennomføre en rettferdig og effektiv lønnsbenchmarkingprosess:
Bruk pålitelige kilder
Som nevnt tidligere, avhenger hele lønnsbenchmarkingsprosessen i stor grad av dataene som samles inn gjennom undersøkelser.
Derfor er det viktig å sørge for at den innhentede informasjonen er aktuell. Det skal kun brukes aktuell informasjon, og ikke utdaterte data.
Bruk pålitelige kilder og vurder alltid å dobbeltsjekke dataene for å få et bedre resultat. Det kan være en krevende oppgave å søke på nettet for å innhente detaljerte opplysninger om time- eller månedslønn for en bestemt stillingsbeskrivelse. Det er heller ikke lurt å stole på kun én kilde.
Krysssjekk alltid dataene fra flere kilder og undersøk kvaliteten for å unngå avvik. Stol kun på tallene fra pålitelige nettsteder. Vær oppmerksom på svindel.
Sjekk stillingsbeskrivelser
Når du fastsetter lønnen for en stilling, sørg for at stillingsbeskrivelsene stemmer overens. For den samme stillingen kan noen selskaper vurdere å legge til ytterligere ansvarsområder. I slike tilfeller vil det være lønnsforskjeller.
Når du søker etter lønn, bør du derfor sjekke stillingsbeskrivelsen slik at den stemmer overens med den interne stillingen du ser etter. Andre faktorer å vurdere er:
- Organisasjonens omdømme
- Antall rapporteringsledere (for lederstillinger)
- Arbeidsform: eksternt, hybrid eller på kontoret
Disse faktorene påvirker lønnen, selv med en identisk stillingsbeskrivelse.
Kompensasjon
Lønnsbenchmarking omfatter ikke bare økonomiske fordeler, men også ulike andre goder, for eksempel bonuser eller pensjonsordninger. Når en organisasjon fastsetter en kompensasjonsstrategi, bør de sørge for å ta hensyn til kostnader knyttet til:
- Prestasjonsvurderinger
- Overskuddsdeling
- Levekostnader
- Aksjeopsjoner
- Betalt ferie
- Pensjonsordninger
Medarbeiderforsikringer er en viktig retningslinje for enhver organisasjon og spiller en stor rolle i lønnsbenchmarking. Sammenligningen bør ikke kun være basert på lønn, men også insentiver, bonuser og andre fordeler for å gi en bedre oversikt over den totale pakken.
Lag bedre strategier
Hvis en organisasjon er stor og det er vanskelig å gjennomføre en grundig undersøkelse eller revisjon av alle interne stillinger for hver medarbeider, er det beste å kontakte avdelingslederne.
I tillegg kan du forsøke å begrense omfanget av benchmarkingen, da det ikke er nødvendig å gjøre dette for ofte. Selv om organisasjoner bør være fleksible, kan årlig eller halvårlig lønnsbenchmarking være tilstrekkelig.
Når du gjennomfører lønnsbenchmarking, bør du også vurdere nye ferdigheter og markedstrender. Hvis markedet krever at den ansatte har nye ferdigheter, som kunnskap om et bestemt programmeringsspråk, må du legge større vekt på å ansette medarbeidere med de aktuelle ferdighetene, og justere lønnsbenchmarking deretter. Målet er å sikre at organisasjonens fremdrift ikke hemmes.
Tredjepartstjenester
Mange organisasjoner benytter tredjepartsselskaper for å hjelpe dem med lønnsbenchmarking. Det finnes mange leverandører av lønnstjenester i markedet. For store organisasjoner anbefales det å søke hjelp fra en tredjepart, da lønnsbenchmarking utført av HR alene kan være svært krevende.
Tredjeparter har nødvendig kompetanse og programvare for å gjennomføre prosessen objektivt. De har spesialkunnskap og teknisk ekspertise som bidrar til at prosessen blir mer presis og troverdig.
Vurder markedsdynamikk og kompetansetrender
Det er avgjørende å inkludere markedsdynamikk og kompetansetrender for å sikre effektiv lønnsbenchmarking. Ettersom bransjer utvikler seg, blir nye teknologier og ferdigheter avgjørende. Sørg for at benchmarkingsprosessen din er i tråd med disse endringene. Det er viktig å justere kompensasjonsstrategien hvis arbeidsmarkedet viser en økning i etterspørselen etter en spesifikk ferdighet.
Hvis for eksempel stillinger som krever avanserte dataanalyseferdigheter er etterspurt, vil justering av benchmarkingen i tråd med denne trenden bidra til å tiltrekke og beholde de rette talentene.
Overvåk regelmessig nye ferdigheter og vurder deres innvirkning på stillinger i din bransje. Denne proaktive tilnærmingen sikrer at organisasjonen din forblir konkurransedyktig med tanke på å tiltrekke seg de beste talentene, selv i et raskt skiftende arbeidsmarked.
Avsluttende ord
I en tid med sterk konkurranse gjør arbeidsgivere alt de kan for å rekruttere og beholde de beste talentene i sine selskaper.
Lønnsbenchmarking bidrar til å oppnå dette. Det er en rettferdig metode som gjør at de kan tilby konkurransedyktige lønnspakker til sine ansatte, og gir en forståelse av deres relative posisjon i markedet når det gjelder lønnsnivå.
Du kan også sjekke ut de beste ATS-verktøyene (Applicant Tracking System) for enhver bedrift.